גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריאה ליזמי ההייטק הישראלים: הפכו את מדינת ישראל לאימפקט־ניישן

אנו נמצאים בנקודת זמן קריטית: הסערות בשווקים עלולות להקשות על משקיעים עם מודעות חברתית ששואפים להגשים ערכים חברתיים, כשבמקביל הבעיות העולמיות מחריפות • היזמים הישראלים צריכים לחתור לא רק להרוויח כסף אלא גם להשפיע לטובה על האנושות

מערכת השקיה של חברת האימפקט הישראלית, N Drip, שמגדילה תפוקה חקלאית וחוסכת אנרגיה / צילום: יח''צ
מערכת השקיה של חברת האימפקט הישראלית, N Drip, שמגדילה תפוקה חקלאית וחוסכת אנרגיה / צילום: יח''צ

הכותב הוא מייסד אייפקס פרטנרס, מאבות ההון סיכון הבריטי ואחד ממנהיגי האימפקט הבולטים בעולם. ספרו החדש אימפקט IMPACT יוצא לאור בעברית בהוצאת "מטר"

ישראל קיבלה את התואר סטארט-אפ-ניישן בזכות צעירים מבריקים, שהפכו את המדינה לאחת המובילות בעולם בתחום הטכנולוגיה. אבל הגיע הזמן להפוך את ישראל לאימפקט ניישן, למדינה שתיצור עתיד טוב יותר, שבו יותר אנשים יצמחו כלכלית, אבל העולם שבו יחיו יהיה נקי יותר, הגון יותר, אחראי יותר. ולא, לא על חשבון רווחים.

מהפכת האימפקט מעצבת קפיטליזם חדש שבו לצד רווח כספי יש גם רווח חברתי וסביבתי. יש אנשי עסקים האומרים שאי-אפשר לאחוז בחבל משני קצותיו: גם להרוויח כסף וגם לשנות את העולם לטובה. אלא שהמציאות מוכיחה שאפשר: למה לחתור רק ל"חד קרן"? למה לא לחתור ל"חד-קרן של אימפקט", שגם יהיה שווה מיליארד דולר וגם ישפר את חייהם של מיליארד בני אדם?

מהפכת האימפקט משנה את הדרך שבה אנו חושבים על אחריות חברתית, על מודלים עסקיים ועל השקעות. לא רחוק היום והיא תהפוך לאחד מסימני ההיכר של המאה ה-21, לא פחות ממהפכת הטכנולוגיה, שהיתה מסימני ההיכר של המאה ה-20. בשני המקרים מניעים אותה יזמים צעירים. גם אני הייתי פעם יזם צעיר. בגיל 26 הקמתי עסק בתחום שהיה אז חדש לגמרי, השקעות הון סיכון. העסק הפך לקרן אייפקס פרטנרס, המנהלת כיום יותר מ-75 מיליארד דולר ברחבי העולם. בזמנו, חברים אמרו לי, "אולי יהיה נבון יותר לרכוש עוד ניסיון". אבל אני חשבתי שאי אפשר ללמוד לשחות אם רק מתרגלים על החוף. ובאמת, לקפוץ למים, ללמוד במהירות ולרכוש ניסיון לפני אחרים - היה הדבר הטוב ביותר שעשיתי. זה בדיוק מה שיזמים צעירים צריכים לעשות היום בתחום האימפקט.

מהפכת ההון סיכון

אחד הגורמים העיקריים שאיׅפשר את ההיקף והמהירות של מהפכת הטכנולוגיה היה זמינותן של השקעות הון סיכון שהזרימו מימון לחברות הטכנולוגיה החדשות - מגזר ששוויו כיום מתקרב ל-10 טריליון דולר. תוך שלושה עשורים בלבד, סטארט אפים שרק מעטים ידעו על קיומם - חברות כמו אמזון, אפל, גוגל ופייסבוק - דחקו חברות ענק, וזינקו לראש רשימת 30 החברות עם שווי השוק הגדול ביותר בעולם. היזמים המוקדמים היו לא רק מתוחכמים טכנית, אלא גם הצליחו לשכנע משקיעים שהם עתידים להרוויח המון כסף אם יפיחו חיים בחזון שלהם. כשמשקיעים החליטו להשקיע בחברות הטכנולוגיה המוקדמות ההן, זאת היתה מעין קפיצת אמונה. אני יודע, כי בשנות השמונים המוקדמות, אני הייתי אחד המשקיעים. אייפקס השקיעה בכמעט 500 סטארט אפים חלוציים, ובהם אפל, AOL ו- PPL Therapeutics - החברה האחראית לדולי, הכבשה המשובטת הראשונה בעולם.

אחת הסיבות העיקריות שבגינן בחרתי להיות משקיע הון סיכון, היתה ההרגשה שאוכל להשפיע לטובה על החברה האנושית ובו בזמן להרוויח כסף. קרן אייפקס גיבתה מאות יזמים, שלא רק התעשרו, אלא גם הקנו עושר לאנשים שעבדו איתם ולקהילות שבהן חיו. הם יצרו עשרות אלפים מקומות עבודה. האמנתי שיצירת מקורות הכנסה ומקומות עבודה חדשים שישפרו את חייהם של אנשים, תשפר את מצבה של החברה האנושית בכללותה.

מחויבות לאדם ולעולם

תמיד הרגשתי מחויב גם לאדם ולעולם. אולי בגלל ההיסטוריה הפרטית שלי. בגיל 11 עזבתי עם משפחתי את מצרים. הגעתי לבריטניה כפליט, עם מזוודה, עשר לירות מצריות, ואוסף בולים מתחת לזרוע. מורה מיוחד במינו, שלימד אותי בתיכון, אמר לי שאני חייב להמשיך ללמוד באוקספורד. הוא לא רק האמין בי, הוא גם הכין אותי לבחינות. התקבלתי וזכיתי לרכוש השכלה ברמה הגבוהה ביותר, תחילה באוקספורד ולאחר מכן בהרווארד - שם גיליתי את השקעות הון הסיכון כשהתחום עדיין היה בראשיתו. "מלגת הנרי" מימנה את שנת הלימודים הראשונה שלי בבית הספר לעסקים של הרווארד, אבל דרשה ממני לתרום דבר מה בעל ערך לבריטניה, עם חזרתי, בתום הלימודים. הדבר שהבאתי איתי היה השקעות הון סיכון, ועל כך הוענק לי בשנת 2001 תואר אבירות.

בקריירה שלי מילאתי תפקידים רבים ושונים כיזם, כמשקיע, כפילנתרופ וכיועץ לממשלות. כל אחד מהתפקידים האלה היה עבורי הזדמנות לראות את העולם מנקודת ראות שונה. בשנים האלה ראיתי גם איך התקווה שלי, שהפערים יצטמצמו, לא רק שאינה מתממשת, אלא שהפערים רק הולכים ומתרחבים, אי השוויון מעמיק, והבעיות החברתיות והסביבתיות הענקיות של העולם הולכות וגדלות. היום אנחנו יודעים שחברות - שקיווינו שיביאו תועלת לעולם - הביאו לעתים הרבה מאוד נזקים. הבנתי שיש דרך אחרת שנכון להתקדם בה. החלטתי שבגיל 60 אעזוב את קרן אייפקס, ואקדיש את עצמי לקידום מימוש האימפקט, כדי לחולל שינוי משמעותי. לא רציתי שעל המצבה שלי יהיה כתוב: "הוא הגיע לתשואה של 30 אחוזים". תמיד ידעתי שלחיים חייבת להיות תכלית גבוהה יותר.

המודל של מיזמי האימפקט, שהרעיון בבסיסם הוא להשיא רווחים למשקיעים לצד אימפקט מדיד של התועלת החברתית והסביבתית שלהם, הוא מודל שלא רק מושך מוסרית אלא גם כדאי מבחינה עסקית. הוא נשען, כמו קודמיו ממהפכת הטכנולוגיה, על השקעות הון. הן הרי הדלק של השיטה הכלכלית שלנו, ואם רוצים למשוך משקיעים, כדאי להסתכל על העולם מבעד לעיניהם. עכשיו, המשמעות היא להתמקד ברווחים ובאימפקט, ולהעריך הצלחה גם על בסיס האימפקט. וזאת משום שהתפיסה הזאת, של אימפקט חברתי סביבתי חיובי, הופכת לגורם משפיע בהחלטה אם להשקיע ביוזמה כזאת או אחרת. העובדה שיש היום שיטות למדוד את השליש השלישי בסליל - הון-תשואה-אימפקט - הופכת את ההשקעה בהן לאטרקטיבית עוד יותר, מה גם שצרכנים ועובדים מעוניינים בחברות מצליחות שגם עושות טוב לעולם.

מגמה שולטת

אין ספק שהשקעות אימפקט יהפכו עם הזמן למגמה השלטת בשווקים הפיננסיים. ולראייה: מאז שנת 2016, שוק השקעות האימפקט הכפיל מדי שנה את גודלו. בשנת 2017, גודלו הוערך ב-230 מיליארד דולר, בשנת 2018 הוא הגיע ל- 502 מיליארד. כיום הוא מתקרב לטריליון הדולר הראשונים.

להשקעות אימפקט יש ביקוש עצום. ב-2019 זה הגיע לסכום כולל של 750 מיליארד דולר. בשנה שעברה הערכתי את גודל השוק ב-2 טריליון דולר. התאגיד הבינלאומי למימון של הבנק העולמי, מעריך שהדרישה בקרב המשקיעים מגיעה כעת ללא פחות מ-26 טריליון דולר - יותר מפי 10 מגודל השוק בשנת 2021. נוכח רמה כזאת של ביקוש, וללא היצע מתאים, אפשר לצפות שבמשך השנים הבאות השוק רק ימשיך לצמוח ובמהירות. מספיק לראות מה קורה בישראל עם חברות אימפקט חדשות וצומחות דוגמת אופטיבס, אורקם, סלינה, אן-דריפ, סירקלס, רייזאפ, וון ואחרות. השקעות אימפקט מניעות תגובת שרשרת. מנהלי נכסים וקרנות פנסיה מהגדולים בעולם מייחסים חשיבות רבה מאוד לאימפקט, משום שזה מה שהלקוחות שלהם דורשים - במיוחד לקוחות צעירים. לפי מחקר של ה-US Trust, "מילניאלז משקיעים בארגונים שנותנים עדיפות לתועלת הכלל יותר מכל דור קודם", ודו"ח של מקינזי גילה שהסיכוי שלהם להשקיע בחברות עם השפעה חברתית חיובית גדול כפליים.

נקודת זמן קריטית

כדאי לקחת בחשבון שבעשורים הבאים, המילניאלז יירשו סכומי כסף ענקיים מהוריהם בני דור הבייבי בום. הסכום הזה מגיע ל-30 טריליון דולר בארצות הברית לבדה. בנוסף, האיחוד האירופי תומך גם הוא ביזמות חברתית. מאיץ האימפקט החברתי של האיחוד הוא קרן בת 243 מיליון יורו שמשקיעה בקרנות אימפקט חברתיות המתמקדות במיזמים חברתיים באירופה. יש מדינות שמתקדמות לקראת הגדרה של צורות משפטיות חדשות, למשל בארצות הברית, בצרפת ובאיטליה. ממשלות חשות בלחץ הגובר מכיוון האזרחים לבצע שינויים עמוקים, והן יודעות שעליהן לפעול בדחיפות. דוח של ה-OECD מ-2019, קבע שממשלות חייבות לעזור לקדם ולטפח את שוק האימפקט על ידי פיתוח סטנדרטים של מדידה ודיווח, בניית תשתית שוק ויצירת תמריצים למשקיעים. אפילו בעידן של קיטוב פוליטי, השמאל והימין יכולים להסכים על הצורך לרתום את כוחות השוק, היזמות והחדשנות כדי להשיג יותר מוביליות חברתית וחלוקה הוגנת יותר של הזדמנויות ותוצאות חברתיות וכלכליות.

אנחנו נמצאים בנקודת זמן קריטית. מחד, המהפכה כבר החלה. מצד שני הבעיות רק הולכות ומחריפות והצורך בפתרונות הולך ונעשה דחוף. הגיע הזמן של יזמי הטכנולוגיה לקפוץ למים, לעשות את השינוי, להרוויח וגם לעשות טוב. יזמי הטכנולוגיה הצליחו רק בכמה סביבות מיוחדות, כמו בעמק הסיליקון, אבל יזמי אימפקט יכולים לשגשג בכל מקום שיש בו בעיות חברתיות וסביבתיות. ליזמים ישראלים יש עכשיו הזדמנות להפוך את ישראל למדינת אימפקט, באופן שישפר חייהם של אנשים לא רק בישראל, אלא ברחבי העולם כולו.

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?