גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צמצום המזומן וחובת דיווח על קריפטו: אלה המלצות הצוות למאבק בהון השחור

הצוות למאבק בהון השחור, בראשות מנכ"ל משרד האוצר, סיים את עבודתו וממליץ על שורת צעדים לצמצום ההון השחור בארגוני הפשיעה ובייחוד בחברה הערבית

העלמת מס / צילום: Shutterstock, Andre Boukreev
העלמת מס / צילום: Shutterstock, Andre Boukreev

חובת דיווח על מטבעות קריפטו בשווי של מעל 200 אלף שקלים, ועל כל נכס אחר או מזומן בשווי של מעל מיליון שקלים או הגבלת החזקת מזומן מעל 200 אלף שקל; יישום המודל הצ'יליאני למעקב אחר חשבוניות פיקטיביות בזמן אמת; הגבלת הלוואות במזומן לסך של עד 6,000 שקלים בלבד ושינוי שיטת גביית המע"מ בענפי הניקיון והאבטחה - אלה הן חלק מהמלצות הצוות הבין-משרדי למאבק בהון השחור בחברה הערבית, בראשות מנכ"ל משרד האוצר.

המלצות הצוות כוללות לא מעט יוזמות שניסתה רשות המסים להעביר בחוק ההסדרים הקודם, במסגרת אישור תקציב 2021-2022, אך הוצאו מהחקיקה, בהן המודל הצ'יליאני למעקב אחר חשבוניות בזמן אמת (דיווח על כל חשבונית מעל 5,000 שקלים) והחלת חובת דיווח על החזקת מטבעות וירטואליים.

הצוות "לבחינת תופעת הפשיעה בחברה הערבית, הנובעת מהתנהלות השוק השחור בתחום הפיננסי" הוקם באוקטובר אשתקד בהתאם להחלטת הממשלה כחל מהתכנית לטיפול בתופעות הפשיעה והאלימות החברה הערבית 2022-2026. בצוות חברים עו"ד מאיר לוין המשנה ליועצת המשפטית לממשלה (משפט כלכלי), ראש רשות המסים ערן יעקב, ד"ר שלומית וגמן, לשעבר ראשת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, חסאן טאופרה ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, יהלי רוטנברג החשב הכללי, תנ"צ יואב תלם סגן ראש אגף המודיעין והחקירות במשטרת ישראל, איתי טמקין סגן הממונה על התקציבים, אלי טובול סגן בכיר לממונה על שוק ההון, נותני שירותים פיננסיים ואנדרו אביר המשנה לנגיד בנק ישראל.

שיעור ההון השחור ביחס לתוצר בישראל - גבוה ביחס לעולם

היקף ההון השחור בישראל מוערך לכל הפחות בעשרות מיליארדי שקלים בשנה. המודלים השונים להערכת ההיקף מציעים אומדנים בטווח רחב הנעים בין 6.6% ל-19% מהתוצר, כתלות בשנה ובשיטת האמידה. המסקנה העיקרית העולה מבדיקת הצוות, היא שקיים קשר הדוק בין פשיעה ופשיעה חמורה, ובכלל זאת בחברה הערבית, לבין הון שחור ופעילות כלכלית שאינה מדווחת לרשויות המס. היקף פעילות זו מוערך בעשרות מיליארדי שקלים. מימון הפשיעה מתאפשר בעיקר עקב שימוש בכסף מזומן, התנהלות של חלק מנותני השירותים הפיננסיים, ותופעת החשבוניות הפיקטיביות.

בדיקת הצוות העלתה, כי התשתית הפיננסית של הפשיעה בישראל ובמגזר הערבי נשענת על הון שחור - תנועות כלכליות בלתי מדווחות. שיעור ההון השחור ביחס לתוצר בישראל גבוה בהשוואה בינלאומית, וקיים קשר ישיר בינו לבין שימוש בכסף מזומן והחזקה בו, שנמצאת בעלייה בשנתיים האחרונות.

ממחקר ישראלי שנעשה בנושא עולה, כי יש קשר הדוק בין פשיעה חמורה למזומן וכי בעוד אחוז העלמות המס מתוך ההון השחור יורד, אחוז הפשיעה מתוך ההון השחור בישראל עולה בשנים האחרונות. מנתוני המחקר, בשנים 2013-2016 נע שיעור הפשיעה מההון השחור בישראלי בין 68%-54%, ובשנים 2018-19 האמיר ל-90%.

האם חובת דיווח מספיקה או שמא יש צורך במגבלת מזומן?

בין ההמלצות המרכזיות מספר המלצות להתמודדות עם תופעת החזקת המזומנים בסכומים גבוהים, אך הדעות של חברי הצוות נחלקו באשר לשאלה האם די בחובת דיווח על החזקת מזומנים ושווי מזומן או שיש להטיל מגבלה קשיחה על עצם החזקת מזומן מעל סכומים מסויימים: בעוד שחלק מחברי הצוות, ובראשם יו"ר הצוות רם בלינקוב, סברו כי יש להטיל מגבלות על החזקת מזומנים בסכום העולה על 200 אלף שקל, ולחייב בדיווח לרשות המסים על סכומים בין 50 אלף ל-200 אלף שקלים; חלק אחר מחברי הצוות סוברים, כי די בהטלת חובת דיווח על סכומים מעל 200 אלף שקלים עם כלי האכיפה הנדרשים בכדי להשיג את המטרה הנדרשת מבלי לפגוע באנשים נורמטיביים.

לגישת התומכים בהגבלת החזקת מזומן, עם כניסת איסור ההחזקה וחובת הדיווח לתוקף, לאחר תקופת הערכות, יעמדו בידי גורמי האכיפה הכלים לתפוס את המזומן, לקנוס את המחזיקים בו, ולגבות בגינו מס כחוק.

לטענת המצדדים בהטלת חובת דיווח בלבד, הוראה כזו תיתן מענה לכלי האכיפה הכלכליים החסרים היום במלחמה בהון השחור ובפשיעה בפרט תוך פגיעה מצומצמת, אם בכלל, בציבור הנורמטיבי, וזאת בד בבד עם השרשת נורמה חברתית לפיה החזקת מזומן בסכומים גדולים אינה לגיטימית.

המלצה נוספת המעוגנת בדוח הנה שינוי מנגנון גביית המע"מ בענפי שירותי כוח אדם לרבות שירותי ניקיון, שמירה ואבטחה, ושירותי עבודות בנייה. במסגרת השינוי, המע"מ יגבה רק מנותן שירות הקצה, ולא מכל חוליה לאורך שרשרת הייצור, בדומה לנהוג בענף הזהב.

על פי רשות המסים, תופעת החשבוניות הפיקטיביות רווחת במיוחד בענפים כגון שירותי כוח אדם, בנייה, שמירה וניקיון. זאת מכיוון שמדובר בענפים שיש בהם ערך מוסף גבוה ושימוש רב בעובדים המועסקים שלא כדין, ועל כן יש צורך בכיסוי העלויות הכרוכות בהעסקתם באמצעות ניכוי חשבוניות פיקטיביות. בשנים האחרונות נחשפו לא מעט רשתות עברייניות המשתמשות בתשתית של חברות לגיטימיות לכאורה מתחום הבנייה והניקיון על מנת להסוות פעילות עבריינית של הנפקת חשבוניות פיקטיביות, הלבנות הון והעלמות מס, במקביל לפעילות עבריינית קלאסית של סחיטה באיומים ועוד.

כדי להיאבק בתופעה זו, מוצע לקבוע כי במתן שירותים כאמור לעוסק, יהיה מקבל השירות החייב בתשלום המס. קיימים היום בתקנות מע"מ מקרים בהם ישנו היפוך של החבות במע"מ בענפים בהם אותרה בעיה נרחבת של הפצת חשבוניות מס שהוצאו שלא כדין וניכוי מס תשומות בהסתמך עליהן (ענף הזהב כאמור), כך שהתיקון המוצע למעשה מהווה הרחבה של מנגנון קיים.

עוד כאמור ממליצה הוועדה על הפתרון שרשות המסים תומכת בו ומנסה לקדם אותו בשנים האחרונות: דיווח בזמן אמת על חשבוניות מעל 5,000 שקלים. על פי ההמלצה תוקם מערכת טכנולוגית לבקרת פשעים פיננסים שתשדר בזמן אמת לרשות המסים כל חשבונית בסכום הגבוה מ- 5,000 שקל. עבור עסקאות חשודות - לא ניתן יהיה לנכות את המע"מ הגלום בחשבוניות. המערכת תסייע במעקב ובקרה של עסקאות בזמן אמת. בכך, תפגע האפשרות להתחמק מתשלום מס כדין באמצעות הנפקת חשבונית פיקטיבית.

הדוח מתעלם מאחת הבעיות המרכזיות

נתוני הפשיעה בחברה הערבית, מראים כי שיעור המעורבות של אזרחים מהחברה הערבית גבוה משיעורם באוכלוסייה, עד לכדי פי 2. על פי נתוני המשטרה לשנת 2019 נפתחו כ-170 אלף תיקים מתוכם 41% אינם יהודים, מתוכם הרוב המוחלט מהחברה הערבית. נתונים דומים ניתן למצוא על הגשת כתבי האישום ובעבירות כלפי אדם ועבירות נשק השיעור מגיע לכ-60%.

כ-61% מהמזומנים שנתפסים על ידי משטרת ישראל חשודים כי נעשה בהם שימוש לצרכי עבירות שאינן כלכליות דוגמת: אלימות, שוחד, מימון טרור וסמים. במצב הנוכחי, במקרים רבים בהם נתפסים מזומנים בידי גורמי פשיעה, קיים קושי לקשור בינם לבין החשד לעבירה ספציפית ובכך נמנעת תפיסת המזומן בידי גורמי האכיפה, והוא נותר לשימוש גורמי הפשיעה.

חלק הדוח העוסק בתשלומי מע"מ מהותי שכן הוא קובע, כי בתחומים מסוימים תשלום המע"מ לא יהיה בגבייה רגילה של החברות העוסקות בכך בחברה הערבית, אלא ישירות מהספקים למע"מ. המהלך הנדרש לתיקון חקיקה, נקבע בשל מגפת החשבוניות הפיקטיביות בכמה מהתחומים בחברה הערבית. הוצאת וזיוף החשבוניות הללו משמשות את ארגוני הפשיעה להלבין כספים פליליים ולהרוויח הון מניכוי סכומי החשבוניות הפיקטיביות מדוחות המע"מ של החברות הללו.

עם זאת, הדוח לא עוסק כלל באחת מהבעיות המרכזיות של החברה הערבית, סוגיית הקושי העצום להשיג האשראי ככלל ומשכנתאות במיוחד. לפי נתוני בנק ישראל ערביי ישראל נוטלים רק מעט יותר מ-2% מהמשכנתאות, עשירית ממשקלם באוכלוסייה, והדבר נובע בין השאר מבעיות הסדרת התכנון והבנייה בישובים הערבים. אשראי חסר גם לצרכים אחרים, בשל קשיים להציב ערבונות ובטוחות. לוואקום הזה נכנסו ארגוני הפשיעה שבין השאר באמצעות צ'יינג'ים אבל גם בדרכים אחרות נותנים הלוואות בריביות גבוהות לאזרחים הערבים. מי שלא עומדים בתשלומים סופגים אלימות, פציעות וגם מעשי רצח. הוועדה נמגבילה את מתן ההלוואות על ידי מוסדות פיננסיים מוכרים כמו צ'יינג'ים ל-6,000 שקלים, אבל לא מטפלת בזמינות האשראי הלגיטימי.

הפתרונות שהוצעו בדיונים ובהם מתן ערבות ממשלתית לבנקים המלווים, וקרן הלוואות ייעודית לחברה הערבית, נתקלו בהתנגדות של הגופים המעורבים ובהם בנק ישראל. עם זה לגלובס נמסר, כי נייר המלצות בנושא יוגש לאחר עוד דיונים במהלך החודש הבא.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

המלחמה בעזה / צילום: דובר צה''ל

בריטניה: "ההצעה המצרית כוללת שחרור אלפי אסירים פלסטינים ו-40 יום הפוגה"

דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • שר החוץ של האיחוד האירופי: "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף מאי" • עדכונים בולטים

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?