גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוזן וטוכמאייר מקפיאים את רכישת נורסטאר בשל "המצב בשווקים"

המהלך שתכננו ברק רוזן ואסי טוכמאייר נבלם לנוכח המפולות בשוקי העולם והשינויים הדרמטיים בסביבת הריבית ● גם ההצעה הנכללת במתווה עסקת ההשתלטות, לפירעון החוב של נורסטאר בהיקף כ-800 מיליון שקל, מתייקרת לנוכח פתיחת המרווחים בשוק החוב

ברק רוזן ואסף טוכמאייר / צילום: איל יצהר
ברק רוזן ואסף טוכמאייר / צילום: איל יצהר

הטלטלה בשווקים מובילה את חברת ישראל קנדה להקפיא את ההשתלטות שתכננה על חברת נורסטאר. המהלך שתכננו לבצע ברק רוזן ואסי טוכמאייר, בעלי ישראל קנדה, שהסעיר את שוק ההון בשבועות האחרונים, נבלם לנוכח המפולות בשוקי העולם והשינויים הדרמטיים בסביבת הריבית. שיאם של השינויים בהעלאה הנוספת של הריבית השבוע על ידי בנק ישראל, בשיעור גבוה מהצפוי, של 0.4%, לרמה של 0.75%. 

כבר לפני כשבועיים וחצי דיווחנו בגלובס כי הירידות בבורסות מאיימות על ביצוע העסקה לרכישת נורסטאר, חברת החזקות השולטת בג'י סיטי (שמה החדש של גזית גלוב, 51.6%), שמחזיקה במרכזים מסחריים בארץ ובעולם. ג'י סיטי דיווחה ביום ג' על הפסד צורב של 321 מיליון שקל ברבעון הראשון, ומנייתה נפלה במסחר ביותר מ-6%, מה שוודאי מוסיף תהיות לגבי השווי שהוצע בעסקת ההשתלטות על נורסטאר.  

גורם בישראל קנדה התריע מוקדם יותר החודש בשיחה עם גלובס באשר לקיום העסקה, כי "אם השווקים לא יהיו טובים ולא ברורים, לא נעשה שום דבר בכוח. כמו תמיד נפעל להוציא לפועל רק עסקאות טובות שנרוויח מהן ביום הרכישה". הוא ציין כי הפעולות של ישראל קנדה עד לאותו היום נעשו "ברווח גדול כבר ביום העסקה", ולא ייעשה שינוי באסטרטגיה הזו גם במקרה של נורסטאר.

ואכן, בשבועות האחרונים התנאים בשווקים הרלוונטיים הפכו למורכבים יותר, וגם בשוק החוב, שהוא קריטי למתווה שביקשו רוזן וטוכמאייר לקדם, החלו להיפתח מרווחים (spreads) בין התשואות באיגרות הקונצרניות לאג"ח הממשלתיות. אג"ח ישראל קנדה נסחרו ביום ג' בתשואה לפדיון של 6.4%, מצב שמייקר מאוד את אפשרויות גיוס החוב מבחינתה למימון ההשתלטות על נורסטאר.

הפכה לבעלת עניין בנורסטאר בתחילת השנה

בתחילת השנה הפכה ישראל קנדה לבעלת עניין בנורסטאר, ובהמשך הגיעה להסכמות עם בעל השליטה בחברה, חיים כצמן, המכהן גם כמנכ"ל נורסטאר, למכור להם נתח מהחזקותיו. רוזן וטוכמאייר הגיעו להחזקה של 21.8% בנורסטאר, תמורת כ-300 מיליון שקל, אך כצמן מצידו ניסה לבצע מהלך שיבצר את שליטתו בחברה על ידי חלוקת מניות גזית גלוב כדיבידנד.

לבסוף הגישה ישראל קנדה הצעה להשתלט על נורסטאר לפי שווי של מעל ל-2 מיליארד שקל, כאשר רכישת חלקו של כצמן אמורה היתה לייצר לו תמורה, בשקלול מימוש האופציות שברשותו, של מעל ל-800 מיליון שקל.

ההצעה של ישראל קנדה כללה גם פירעון החוב של נורסטאר בהיקף של כ-800 מיליון שקל, צעד שכאמור לנוכח מצב שוק החוב הופך למורכב יותר. 

גם המתווה המתוכנן של ההשתלטות איבד מההגיון שבו, כששווי השוק של נורסטאר בשלישי בבוקר עמד על 1.44 מיליארד שקל, אולם לאחר ההודעה של ישראל קנדה ופרסום התוצאות של ג'י סיטי, צללה המניה ב-8.5% ושווי השוק ירד ל-1.36 מיליארד שקל - נמוך ביותר מ-30% מהשווי שגולם לנורסטאר בתוכנית המקורית של ישראל קנדה.

מניית נורסטאר  עדיין עלתה ב-20% מתחילת השנה, למרות ירידה של 30% בחודש האחרון.

מניית ישראל קנדה  גם היא נחבטה היום, וירדה 4.2%, לשווי חברה של 4.2 מיליארד שקל. מתחילת השנה נפלה מניית החברה במעל ל-28%, כאשר רק לפני כחודש ימים, עוד נסחרה החברה בשווי של 5.3 מיליארד שקל, כלומר במהלך השבועות האחרונים נמחקו מעל למיליארד שקלים משווייה.

חיים כצמן התייחס בשיחת ועידה לרגל פרסום דוחות ג'י סיטי להודעתה של ישראל קנדה, ואמר כי "אני מאוד שמח לקבל את תרומתם (של רוזן וטוכמאייר, ח' ש'), לנוכח ההיכרות שלהם עם מגבלות חוק הריכוזיות בישראל. קראנו את ההודעה שלהם וזה בסדר גמור. אני מניח שדירקטוריון נורסטאר יתכנס בימים הקרובים ונחליט על המשך דרכנו. כל המגעים האלה לא מנעו מאיתנו להמשיך להיות סופר פעילים ולהמשיך בעסקים רגילים. יש לנו הרבה דברים להיות עסוקים בהם".

גזית גלוב: החלשות השקל הובילה להפסד של 321 מיליון שקל

ובינתיים הנכס שעורר את כל מסע ההשתלטות של ישראל קנדה על נורסטאר, חברת ג'י סיטי, רשם רבעון בעייתי לנוכח ההיחלשות של השקל. החברה מדווחת הבוקר על רישום של הפסד המיוחס לבעלי המניות בשיעור של 321 מיליון שקל ברבעון הראשון, מול רווח נקי של 137 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. ג'י סיטי מחזיקה בנכסים מסחריים בישראל (מרכזי ג'י) וברחבי העולם. החברה מושפעת מאוד ממטבעות מגוונים בהם הדולר, היורו והריאל הברזילאי.

ברבעון הראשון נחלש השקל מול סל המטבעות והוצאות המימון שרשמה ג'י סיטי הסתכמו ב-721 מיליון שקל, פי יותר מ-3, למול הוצאות של 220 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. ההוצאות ברובן נובעות מהפסדי השיערוכים של הגנות המטבע שרכשה החברה. והם הובילו לרישום ההפסד המשמעותי. עם זאת, הרווחים מהגנות המטבע מקזזים את ההפסדים הללו, אולם הם אינם נכנסים בדו"ח הרווח וההפסד של החברה, אלא משפיעים לחיוב על ההון העצמי במאזן.

ההכנסות מדמי שכירות נטו (NOI) עמדו על 380 מיליון שקל ברבעון הראשון, ירידה של 2.1% ביחס לרבעון המקביל. אך ה-NOI באיחוד היחסי, קרי לפי החלק של ג'י סיטי בנכסים השונים שלה בניכוי השותפים השונים, עלה ב-16.8%, וכשמנטרלים את השפעת שערי המטבע מקבלים עליה חדה עוד יותר של 24.9%. עם זאת, הרווח התזרימי התפעולי, או ה-FFO הכלכלי, הסתכם ב-67 מיליון שקל, ירידה חדה של 38% ביחס לרבעון הראשון אשתקד.

בחברה הוסיפו וציינו לחיוב כי ה-NOI מנכסים זהים עלה ב-15.8% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. וכי במהלך הרבעון נרשמה עליה של 9% במספר המבקרים במרכזים המסחריים בישראל ביחס לתקופה המקבילה ב-2019. מגמה חזקה יותר נרשמה בברזיל שם עלה מספר המבקרים ב-21%. מנגד במרכזי הקניות של אטריום נרשמה ירידה של 8% במספר המבקרים ביחס לרבעון הראשון שמלפני שלוש שנים.

המשקיעים לפי שעה מאוכזבים מהתוצאות. הם שולחים את מניית החברה לירידה של 5.1% בבורסה, תוך שהיא מוחקת את מרבית העלייה שנרשמה מתחילת 2022. כעת "מורווחת" המניה לאחר שעלתה ב-2.6% מתחילת השנה. בחודש האחרון איבדה מניית גזית גלוב 14.4% מערכה. שווי השוק הנוכחי של החברה עומד על 4.16 מיליארד שקל.

ג'י סיטי השלימה ברבעון הראשון את מיזוג חברת אטריום על ידי רכישת 25% ממניותיה שנותרו בציבור ומחיקתה מהמסחר בבורסה באירופה. המחיקה נעשתה תמורת 360 מיליון אירו והחלה ביישום תכנית האינטגרציה התפעולית והפיננסית. השלכות המהלך החד פעמיות על החברה הובילו לכך שבמשך כמחצית מהרבעון הראשון, לא הכירה ג'י סיטי בחלק שאותו מיזגה לתוכה של אטריום. כלומר, החברה היתה במעין עמדת המתנה לסגירת העסקה.

בנוסף בדומה לחברות נדל"ן מניב אחרות, ג'י סיטי מתרחבת בתחום הדיור להשכרה. החברה רכשה קרקע והחלה בבניית בניין למגורים להשכרה בן 334 דירות בטמפה פלורידה. לחברה כיום כ- 1,100 דירות יוקרה להשכרה, חלקן מניב וחלקן בהליכי בנייה ורישוי בדרום פלורידה בשווי כולל צפוי של כ- 740 מיליון דולר.

חיים כצמן, מייסד ומנכ"ל ג'י סיטי ציין כי "תוצאות הרבעון מעידות על המשך הצמיחה בכל הפרמטרים התפעוליים שלנו. מתחילת שנת 2021 השקענו מעל לכ- 2.5 מיליארד שקל ברכישה ופיתוח של נדל"ן שאת הפירות של השקעות אלו נראה החל מסוף שנת 2023 ושנת 2024. הביקושים לשטחי מסחר איכותיים ממשיכים להיות גבוהים כפי שמשתקף ב- Leasing Spread שלנו בחתימה על חוזים חדשים."

עוד כתבות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

המלחמה בעזה / צילום: דובר צה''ל

בריטניה: "ההצעה המצרית כוללת שחרור אלפי אסירים פלסטינים ו-40 יום הפוגה"

דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • שר החוץ של האיחוד האירופי: "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף מאי" • עדכונים בולטים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"