גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוזן וטוכמאייר מקפיאים את רכישת נורסטאר בשל "המצב בשווקים"

המהלך שתכננו ברק רוזן ואסי טוכמאייר נבלם לנוכח המפולות בשוקי העולם והשינויים הדרמטיים בסביבת הריבית ● גם ההצעה הנכללת במתווה עסקת ההשתלטות, לפירעון החוב של נורסטאר בהיקף כ-800 מיליון שקל, מתייקרת לנוכח פתיחת המרווחים בשוק החוב

ברק רוזן ואסף טוכמאייר / צילום: איל יצהר
ברק רוזן ואסף טוכמאייר / צילום: איל יצהר

הטלטלה בשווקים מובילה את חברת ישראל קנדה להקפיא את ההשתלטות שתכננה על חברת נורסטאר. המהלך שתכננו לבצע ברק רוזן ואסי טוכמאייר, בעלי ישראל קנדה, שהסעיר את שוק ההון בשבועות האחרונים, נבלם לנוכח המפולות בשוקי העולם והשינויים הדרמטיים בסביבת הריבית. שיאם של השינויים בהעלאה הנוספת של הריבית השבוע על ידי בנק ישראל, בשיעור גבוה מהצפוי, של 0.4%, לרמה של 0.75%. 

כבר לפני כשבועיים וחצי דיווחנו בגלובס כי הירידות בבורסות מאיימות על ביצוע העסקה לרכישת נורסטאר, חברת החזקות השולטת בג'י סיטי (שמה החדש של גזית גלוב, 51.6%), שמחזיקה במרכזים מסחריים בארץ ובעולם. ג'י סיטי דיווחה ביום ג' על הפסד צורב של 321 מיליון שקל ברבעון הראשון, ומנייתה נפלה במסחר ביותר מ-6%, מה שוודאי מוסיף תהיות לגבי השווי שהוצע בעסקת ההשתלטות על נורסטאר.  

גורם בישראל קנדה התריע מוקדם יותר החודש בשיחה עם גלובס באשר לקיום העסקה, כי "אם השווקים לא יהיו טובים ולא ברורים, לא נעשה שום דבר בכוח. כמו תמיד נפעל להוציא לפועל רק עסקאות טובות שנרוויח מהן ביום הרכישה". הוא ציין כי הפעולות של ישראל קנדה עד לאותו היום נעשו "ברווח גדול כבר ביום העסקה", ולא ייעשה שינוי באסטרטגיה הזו גם במקרה של נורסטאר.

ואכן, בשבועות האחרונים התנאים בשווקים הרלוונטיים הפכו למורכבים יותר, וגם בשוק החוב, שהוא קריטי למתווה שביקשו רוזן וטוכמאייר לקדם, החלו להיפתח מרווחים (spreads) בין התשואות באיגרות הקונצרניות לאג"ח הממשלתיות. אג"ח ישראל קנדה נסחרו ביום ג' בתשואה לפדיון של 6.4%, מצב שמייקר מאוד את אפשרויות גיוס החוב מבחינתה למימון ההשתלטות על נורסטאר.

הפכה לבעלת עניין בנורסטאר בתחילת השנה

בתחילת השנה הפכה ישראל קנדה לבעלת עניין בנורסטאר, ובהמשך הגיעה להסכמות עם בעל השליטה בחברה, חיים כצמן, המכהן גם כמנכ"ל נורסטאר, למכור להם נתח מהחזקותיו. רוזן וטוכמאייר הגיעו להחזקה של 21.8% בנורסטאר, תמורת כ-300 מיליון שקל, אך כצמן מצידו ניסה לבצע מהלך שיבצר את שליטתו בחברה על ידי חלוקת מניות גזית גלוב כדיבידנד.

לבסוף הגישה ישראל קנדה הצעה להשתלט על נורסטאר לפי שווי של מעל ל-2 מיליארד שקל, כאשר רכישת חלקו של כצמן אמורה היתה לייצר לו תמורה, בשקלול מימוש האופציות שברשותו, של מעל ל-800 מיליון שקל.

ההצעה של ישראל קנדה כללה גם פירעון החוב של נורסטאר בהיקף של כ-800 מיליון שקל, צעד שכאמור לנוכח מצב שוק החוב הופך למורכב יותר. 

גם המתווה המתוכנן של ההשתלטות איבד מההגיון שבו, כששווי השוק של נורסטאר בשלישי בבוקר עמד על 1.44 מיליארד שקל, אולם לאחר ההודעה של ישראל קנדה ופרסום התוצאות של ג'י סיטי, צללה המניה ב-8.5% ושווי השוק ירד ל-1.36 מיליארד שקל - נמוך ביותר מ-30% מהשווי שגולם לנורסטאר בתוכנית המקורית של ישראל קנדה.

מניית נורסטאר  עדיין עלתה ב-20% מתחילת השנה, למרות ירידה של 30% בחודש האחרון.

מניית ישראל קנדה  גם היא נחבטה היום, וירדה 4.2%, לשווי חברה של 4.2 מיליארד שקל. מתחילת השנה נפלה מניית החברה במעל ל-28%, כאשר רק לפני כחודש ימים, עוד נסחרה החברה בשווי של 5.3 מיליארד שקל, כלומר במהלך השבועות האחרונים נמחקו מעל למיליארד שקלים משווייה.

חיים כצמן התייחס בשיחת ועידה לרגל פרסום דוחות ג'י סיטי להודעתה של ישראל קנדה, ואמר כי "אני מאוד שמח לקבל את תרומתם (של רוזן וטוכמאייר, ח' ש'), לנוכח ההיכרות שלהם עם מגבלות חוק הריכוזיות בישראל. קראנו את ההודעה שלהם וזה בסדר גמור. אני מניח שדירקטוריון נורסטאר יתכנס בימים הקרובים ונחליט על המשך דרכנו. כל המגעים האלה לא מנעו מאיתנו להמשיך להיות סופר פעילים ולהמשיך בעסקים רגילים. יש לנו הרבה דברים להיות עסוקים בהם".

גזית גלוב: החלשות השקל הובילה להפסד של 321 מיליון שקל

ובינתיים הנכס שעורר את כל מסע ההשתלטות של ישראל קנדה על נורסטאר, חברת ג'י סיטי, רשם רבעון בעייתי לנוכח ההיחלשות של השקל. החברה מדווחת הבוקר על רישום של הפסד המיוחס לבעלי המניות בשיעור של 321 מיליון שקל ברבעון הראשון, מול רווח נקי של 137 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. ג'י סיטי מחזיקה בנכסים מסחריים בישראל (מרכזי ג'י) וברחבי העולם. החברה מושפעת מאוד ממטבעות מגוונים בהם הדולר, היורו והריאל הברזילאי.

ברבעון הראשון נחלש השקל מול סל המטבעות והוצאות המימון שרשמה ג'י סיטי הסתכמו ב-721 מיליון שקל, פי יותר מ-3, למול הוצאות של 220 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. ההוצאות ברובן נובעות מהפסדי השיערוכים של הגנות המטבע שרכשה החברה. והם הובילו לרישום ההפסד המשמעותי. עם זאת, הרווחים מהגנות המטבע מקזזים את ההפסדים הללו, אולם הם אינם נכנסים בדו"ח הרווח וההפסד של החברה, אלא משפיעים לחיוב על ההון העצמי במאזן.

ההכנסות מדמי שכירות נטו (NOI) עמדו על 380 מיליון שקל ברבעון הראשון, ירידה של 2.1% ביחס לרבעון המקביל. אך ה-NOI באיחוד היחסי, קרי לפי החלק של ג'י סיטי בנכסים השונים שלה בניכוי השותפים השונים, עלה ב-16.8%, וכשמנטרלים את השפעת שערי המטבע מקבלים עליה חדה עוד יותר של 24.9%. עם זאת, הרווח התזרימי התפעולי, או ה-FFO הכלכלי, הסתכם ב-67 מיליון שקל, ירידה חדה של 38% ביחס לרבעון הראשון אשתקד.

בחברה הוסיפו וציינו לחיוב כי ה-NOI מנכסים זהים עלה ב-15.8% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. וכי במהלך הרבעון נרשמה עליה של 9% במספר המבקרים במרכזים המסחריים בישראל ביחס לתקופה המקבילה ב-2019. מגמה חזקה יותר נרשמה בברזיל שם עלה מספר המבקרים ב-21%. מנגד במרכזי הקניות של אטריום נרשמה ירידה של 8% במספר המבקרים ביחס לרבעון הראשון שמלפני שלוש שנים.

המשקיעים לפי שעה מאוכזבים מהתוצאות. הם שולחים את מניית החברה לירידה של 5.1% בבורסה, תוך שהיא מוחקת את מרבית העלייה שנרשמה מתחילת 2022. כעת "מורווחת" המניה לאחר שעלתה ב-2.6% מתחילת השנה. בחודש האחרון איבדה מניית גזית גלוב 14.4% מערכה. שווי השוק הנוכחי של החברה עומד על 4.16 מיליארד שקל.

ג'י סיטי השלימה ברבעון הראשון את מיזוג חברת אטריום על ידי רכישת 25% ממניותיה שנותרו בציבור ומחיקתה מהמסחר בבורסה באירופה. המחיקה נעשתה תמורת 360 מיליון אירו והחלה ביישום תכנית האינטגרציה התפעולית והפיננסית. השלכות המהלך החד פעמיות על החברה הובילו לכך שבמשך כמחצית מהרבעון הראשון, לא הכירה ג'י סיטי בחלק שאותו מיזגה לתוכה של אטריום. כלומר, החברה היתה במעין עמדת המתנה לסגירת העסקה.

בנוסף בדומה לחברות נדל"ן מניב אחרות, ג'י סיטי מתרחבת בתחום הדיור להשכרה. החברה רכשה קרקע והחלה בבניית בניין למגורים להשכרה בן 334 דירות בטמפה פלורידה. לחברה כיום כ- 1,100 דירות יוקרה להשכרה, חלקן מניב וחלקן בהליכי בנייה ורישוי בדרום פלורידה בשווי כולל צפוי של כ- 740 מיליון דולר.

חיים כצמן, מייסד ומנכ"ל ג'י סיטי ציין כי "תוצאות הרבעון מעידות על המשך הצמיחה בכל הפרמטרים התפעוליים שלנו. מתחילת שנת 2021 השקענו מעל לכ- 2.5 מיליארד שקל ברכישה ופיתוח של נדל"ן שאת הפירות של השקעות אלו נראה החל מסוף שנת 2023 ושנת 2024. הביקושים לשטחי מסחר איכותיים ממשיכים להיות גבוהים כפי שמשתקף ב- Leasing Spread שלנו בחתימה על חוזים חדשים."

עוד כתבות

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים