גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר עשור: הוועדה הכלכלית בין טורקיה לישראל תחודש

לאחר הפגישה בין שר החוץ יאיר לפיד ומקבילו הטורקי מבלוט צ'בושולו בישראל סוכם חידוש פעילותה של הועדה הכלכלית המשותפת של ישראל וטורקיה ● על השולחן נדון גם הסכם תעופה חדש והסכסוך הישראלי-פלסטיני

פגישת שר החוץ יאיר לפיד ושר החוץ הטורקי מבלוט צ׳אבושולו / צילום: אסי אפרתי-לע''מ
פגישת שר החוץ יאיר לפיד ושר החוץ הטורקי מבלוט צ׳אבושולו / צילום: אסי אפרתי-לע''מ

ישראל וטורקיה סיכמו על חידוש פעילותה של הוועדה הכלכלית המשותפת למדינות, ועדה שפעילותה הופסקה לפי יותר מעשור, וגם לדון בהסכם תעופה חדש בין המדינות, כדי לאפשר לחברות הישראליות לטוס לטורקיה וממנה. כיום רק החברות הטורקיות נעות על הקו המאוד רווחי ועמוס הזה במספר טיסות ביום.

הדברים סוכמו בפגישה בין שר החוץ יאיר לפיד ועמיתו הטורקי מבלוט צ'בושולו המבקר בישראל, ביקור ראשון של שר חוץ טורקי מזה 15 שנים. לפי גורם מדיני, ישראל הציבה את סוגיית הטיסות כדמי רצינות לטורקים, להוכחת כוונותיהם הרציניות בהפשרת היחסים עם ישראל, ובטרם יוחלט על החזרת השגרירים למקומותיהם.

לפיד: "לפתוח פרק חדש"

לפיד אמר בתום הפגישה: "אנחנו לא נעמיד פנים שהיחסים בינינו לא ידעו עליות ומורדות. יחד עם זאת תמיד ידענו לחזור לדבר, ולחזור לשתף פעולה. עמים עם היסטוריה ארוכה יודעים תמיד לסגור פרק ולפתוח פרק חדש. זה מה שאנחנו עושים היום. בעקבות הסכמי אברהם נוצר במזרח התיכון ציר של כוח מול הטרור, ומול הניסיונות לערער על היציבות."

צ'בושולו התייחס לסכסוך הישראלי-פלסטיני, ואמר כי פתרון שתי המדינות הוא הפתרון היחיד לסכסוך. הוא הוסיף כי הוא מאמין שחידוש היחסים בין ישראל לטורקיה ישפיע לטובה על הסכסוך.

בישראל מעריכים כי גורם עיקרי בפשרה הוא הכלכלה - בטורקיה יש משבר של אינפלציה אבטלה וירידת ערך המטבע, ובעוד שנה יש בחירות. הנשיא ארדואן מבקש להתפייס עם מדינות שיוכלו לסייע לארצו ובראשן ארצות הברית, ומדינות אחרות כמו איחוד האמירויות והמפרציות האחרות.

צ'בושולו, ביקר ביד ושם, ואמר כי "טורקיה נשבעה להמשיך במאבקה באנטישמיות, באסלאמופוביה ובכל צורה של חוסר סובלנות. אני גאה בכך שארצי הייתה מקלט בטוח לאלה שנמלטו מרדיפות, ושדיפלומטים טורקים הצילו אינספור יהודים תוך סיכון חייהם".

אתמול נפגש צ'בושולו עם ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן ברמאללה ושם אמר כי התמיכה של ארצו בפלסטינים לא תיפגע בשל התחממות היחסים עם ישראל. טורקיה והרשות הפלסטינית חתמו על כמה הסכמי שיתוף פעולה בתחומי הכלכלה, המסחר ושיפור התשתיות, ובהם הסכם לסיוע טורקי לפיתוח אזור התעשייה בג'נין.

חברות התעופה הישראליות ישובו לטורקיה?

אחד מהנושאים העיקריים שעליהם דנו שר החוץ יאיר לפיד ומקבילו הטורקי מבלוט צ'אבושולו היא חידוש השיחות שיאפשרו את חזרת חברות התעופה הישראליות לטורקיה.

מזה יותר מ-15 שנה שהחברות הישראליות מנועות מלהפעיל טיסות לטורקיה מנסיבות ביטחוניות - דרישות השב"כ שמותאמות על פי השיקולים המובאים בכל שדה תעופה בעולם לא נענות על ידי הרשויות בטורקיה ולכן נמנעת האפשרות מהחברות הישראליות להפעיל ליעדים בטורקיה טיסות מסחריות. טיסות מטען לעומת זאת חודשו על ידי אל על.

טורקיה היא היעד החזק ביותר עבור הישראלים ליעדי הנופש בקיץ. המדינה עשתה קאמבק אדיר אחרי הפוגה והיא סומנה על ידי סוכני נסיעות כיעד המוביל לקיץ. יותר מ-20 טיסות יומיות מופעלות בין תל אביב לטורקיה, רובן של טורקיש איירליינס ואחרות של פגסוס הטורקית, של קורונדון איירליינס (בעיקר כצ'רטר) ואחרות. מהביקוש העצום לטוס לטורקיה לא נהנות החברות הישראליות. האם במידה שיתאפשר להן להפעיל טיסות לטורקיה הן יעשו זאת?

"מאז חימום היחסים וההצלחה הדיפלומטית האדירה מהביקור של נשיא המדינה הרצוג באיסטנבול, שאגב ישראייר נאבקה מסחרית להטיסו לשם, רואים שינוי דרמטי בהיקף הביקושים של ישראלים ליעד הזה", אומר אורי סירקיס מנכ"ל ישראייר שבחזונו שואף להפעיל 2-3 טיסות יומיות המשלבות חבילות נופש באנטליה. "טורקיה היא יעד נופש במרחק של פחות משלוש שעות טיסה שעונה בדיוק על האסטרטגיה של ישראייר." סירקיס אף סבור שהחברה תוכל להתמודד בתחרות המחירים מול החברות הזרות "נוכל גם להוזיל מחירים שבינתיים רק עולים לנוכח הביקוש."

לדברי סירקיס, "טורקיה מדורגת היום ראשונה במפת היעדים של נתב"ג עם היקף פעילות יומי בממוצע של 20 טיסות ואף יותר מזה. באופן אבסורדי בשל חוסר הלימה בין דיפלומטיית החוץ לבין ביטחון התעופה לחברות הישראליות, הן נעדרות ממפת ההטסה הנ"ל מה שלא קורה ביעדים אחרים כמו שארם או דובאי. עניין הטיסות לטורקיה הוא נושא שכואב לחברות הישראליות ולמעשה לפני מספר חודשים ישראייר הגישה בקשה רשמית לטוס לטורקיה אך הבקשה ממתינה על שולחן מערכת הביטחון".

עוד כתבות

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

נקמה בארקיע? סומליה לא מאפשרת לחברת התעופה לטוס במרחב האווירי שלה

טיסות של ארקיע לתאילנד ולווייטנאם יצטרכו לעבור בימים הקרובים במסלול טיסה חלופי, לאחר שסומליה מעכבת אישור לחידוש מעבר במרחב האווירי שלה ● לפי הערכות, מדובר בצעד על רקע מבצע ההטסה של שר החוץ גדעון סער לסומלילנד, עליו הייתה אחראית ארקיע ● נכון לעכשיו, לאל על יש אישורים לטוס מעל סומליה עד סוף חודש מרץ

צילומים: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, יעל טל

שר הכלכלה מציע עוד פיקוח מיותר, הפעם על מצות

ברקת רוצה עוד מחיר מפוקח ● בסופר-פארם הגזימו עם הקמפיין ● ותרומת כליה, מלבד המצווה הראויה, חוסכת הון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

אפל מכה את התחזיות ומציגה מכירות שיא של מכשירי האייפון

הכנסות החברה היו 143.8 מיליארד דולר והרווח היה 2.84 דולר למניה, מעל לצפי ● הציגה תוצאות חזקות במיוחד בסין, כולל טייוואן והונג קונג שזינקו באזור ב-38% ● הכנסות אפל ממכירות האייפון הגיעו לשיא כל הזמנים של 85.3 מיליארד דולר ברבעון, הרבה מעל תחזיות האנליסטים ● המניה עולה במסחר המאוחר

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

יתחלקו ב-2 מיליארד דולר: היזם שמכר לאפל חברה פעמיים והקרן הישראלית

אביעד מייזלס עומד מאחורי אקזיט ענק: מכירת הסטארט-אפ Q.ai לאפל בכמעט 2 מיליארד דולר ● מייסדי החברה והעובדים יתחלקו בכמיליארד דולר, בעוד משקיעים עיקריים בחברה צפויים לרשום החזרים של מאות מיליונים ● העסקה, השנייה בגודלה בתולדות אפל, מדגישה את ההימור שלה על בינה מלאכותית מבוססת ראייה ושמיעה

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

אדן שוחט - קרן '' אלף '' / צילום: איל יצהר

התגלית ברשם החברות, ההימור, ו"תחרות היופי": מאחורי ההשקעה בחברה הישראלית שנמכרה לאפל

מייסדי Q.ai יצאו לסיבוב גיוס ענק של 200 מיליון דולר שנכשל, לכן שכרו בית השקעות וחיפשו רוכשת, ומצאו ● אדן שוחט, שותף מנהל בקרן אלף שהימר פעם נגד מייזלס המייסד והפעם השקיע בחברה: "הוא הדבר האמיתי, הפעם לא הימרתי נגדו"

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

בג"צ: ICL תשלם קנס של 16 מיליון על מחסור בסולר לחירום, פחות מהקנס המקורי

הקנס מהווה תקדים חשוב עבור רשות החשמל, ששואפת להרתיע מפני אי החזקת סולר לחירום, ששימש רק היום בתקלה במספר אסדות גז ● לאחר פשרה, איי.סי.אל תשלם קנס, אך הופחתו ממנו 18%

מתוך קמפיין הפועלים / צילום: צילום מסך

הדאבל הראשון לשנת 2026: בנק הפועלים אחראי לפרסומת הזכורה והאהובה ביותר

בשבוע שעבר התברגה הפרסומת של הפועלים בכיכובן של ליאת הר לב והילה קורח כזכורה ביותר, והשבוע היא גם האהובה - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● חברות התקשורת yes ו–HOT ממשיכות לככב עם הפרסומות לקידום HBO MAX

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מליאת הכנסת, 28.01.26 / צילום: יצחק קלמן

סמוטריץ' לא לבד: שרי האוצר שדחקו בנגיד להוריד ולהעלות ריבית

שר האוצר הכריז שיש להאיץ את הורדות הריבית, ולא בפעם הראשונה ● אבל כשרואים איך באמת מתקבלות ההחלטות על גובה הריבית, מבינים שזה לא עניין של מה בכך ● ועדיין, המתיחות בין שר אוצר לנגיד הבנק המרכזי לא נולדה בתקופת סמוטריץ', ואפילו לא בישראל

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

ג'יימס נסביט ב''הבריחה''. קשר חזק / צילום: Ben Blackall/Netflix

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן, הפעם עם סדרה על בנות, אבות ואשמה

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן והפעם עם סדרת המתח "הבריחה", שמגוללת את סיפורה של משפחת גרין שנראית מושלמת, עד שהבת הבכורה פייג’ נעלמת ● האב יוצא לחפש אותה בכל מחיר ובדרך חושף את הסיבה לבריחה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; המניות הביטחוניות נפלו, מניות הביטוח והבנקים עלו

המניות הדואליות עלו ● הירידות במניות החברות הבטחוניות נמשכו ● השקל נחלש הבוקר, 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר