גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שירות הביטחון הרוסי "יושב" על יאנדקס - אז מדוע בממשלה מתעקשים להעביר אותה לישראל?

בזמן שבו שירות הביטחון הרוסי מהדק את הפיקוח על יאנדקס, שירות המוניות שלה מוחרם על ידי המדינות הבלטיות ושירות המשלוחים נסוג מבריטניה וצרפת, פועלת ממשלת ישראל לחבק את הקשר עם "הגוגל הרוסי" ● בינתיים, בקשת שר האוצר ליברמן ושרת החדשנות אורית פרקש-הכהן לכנס דיון בדבר העברת המטה של החברה הרוסית לישראל זוכה להתנגדות בספסלי האופוזיציה

משרדי יאנדקס במוסקבה / צילום: Shutterstock, evgris
משרדי יאנדקס במוסקבה / צילום: Shutterstock, evgris

על פי הדיווחים באירופה, הממשל הרוסי עוסק בקידום חקיקה שתנגיש יותר ויותר נתונים השמורים במאגרי המידע של חברות המוניות והמשלוחים לשירות המודיעין החשאי שלו, ה-FSB. לפי ההצעה שצפויה לעבור בפרלמנט הרוסי ולאחר מכן לזכות לאישורו של הנשיא ולדימיר פוטין - שירות הביטחון יקבל חיבור ישיר למאגרי הנתונים של חברות המוניות, בצורה שתאפשר לו לקבל בזמן אמת מידע על נהגים וככל הנראה גם על לקוחות לפי דרישה. החקיקה ייועדה במקור לפיקוח על הפעילות הרוסית של יאנדקס וגט, אך משהאחרונה סגרה את פעילותה ברוסיה, נותרה יאנדקס לבדה מקרב האפליקציות.

הסיבה לחקיקה לא נמסרה לתקשורת הרוסית, אך מלבד פיקוח ממשלתי על פרטי הנוסעים והנהגים שהלך וגבר עם פרוץ המלחמה באוקראינה, לפי ההערכה חלק ממטרותיה קשורות גם באסדרת היחסים בין אפליקציות המוניות לבין הנהגים, ושיפור תהליך הגיוס שלהם - כמו למשל בהנגשת המידע על סוג הרשיון של הנהג או הרכב לפני הצטרפותו לאחת האפליקציות.

גם ללא חקיקה נדרשו מדי פעם בפעם אפליקציות המוניות לחלוק עם שירות המודיעין מידע לפי דרישה בתוך 30 יום ממועד הגשתה. על פי ראש איגוד המוניות ברוסיה, אירנה זריפובה, הגישה של שירותי המודיעין למאגרי מידע התגברה בעקבות המלחמה, מה שמספק להם אפשרות "לפענח פשעים" לפעמים בתוך שעה אחת.

מחפשת לגיטימציה בישראל

הדיווחים באירופה מתפרסמים כמעט במקביל לקמפיין שמנהלת יאנדקס בהצלחה עד כה בציבוריות ובממשלה הישראלית שאמור לא רק לספק לה לגיטימציה רחבה, אלא אף לאפשר לה להעביר עובדים ופעילויות מרוסיה לישראל.

למרות הכחשותיה של יאנדקס, ענקית החיפוש הרוסית, כי היא מעוניינת להעביר את המטה שלה לישראל, ולמרות שבכיריה תדרכו את התקשורת הרוסית כאילו המכתב שכתב מנכ"ל החברה ארקדי וולוז' לראש הממשלה בנט ולשר האוצר ליברמן תורגם שלא כהלכה, ממשיך שר האוצר ליברמן לעשות מאמצים כדי לסייע לחברה להעביר את המטה שלה לישראל. בימים האחרונים פנה ליברמן לראש הממשלה בבקשה לקדם דיון שיקל על יאנדקס להעביר במהירות מהנדסים, בכירים ופעילויות ממוסקבה לתל אביב.

שר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: יוסי זמיר

האם מנסה יאנדקס לרכוש לגיטימציה ואהדה ציבורית על ידי העברת פעילויות לישראל? מאז הפלישה לאוקראינה לפני יותר משלושה חודשים, החברה הרוסית פועלת תחת משטר סנקציות שכולל בין השאר את השבתת המסחר במניה שלה בניו יורק שעשוי להשפיע על יכולתה לשלם לבעלי האג"ח שלה; על אחד מבכיריה - טיגראן חודוורדיאן - הוטלו סנקציות כלכליות עד שעזב את החברה בגינן; וחוות השרתים היחידה שלה מחוץ לרוסיה נותקה מאספקת החשמל בפינלנד, מאורע שיש בו כדי לסכן את פעילות המחשוב שלה באירופה ובישראל.

בעקבות מחאת האיחוד האירופי היא נאלצה להיפרד מחטיבת החדשות שלה (המקבילה הרוסית לאתר החדשות של גוגל) שבו חוייבה להציג תעמולה רוסית ולהמנע מקידום ידיעות אותנטיות מהמלחמה באוקראינה. הרוכש היה לא אחרת מאשר הרשת החברתית VK הנשלטת על ידי הקרמלין. והיא זוכה למחאת צרכנים ורשויות במדינות רבות באירופה: שירות המוניות שלה (יאנגו) הוחרם בליטא ובאסטוניה בטענה שהוא היווה "איום חמור על הביטחון הלאומי", ושירות משלוחי המכולת שלה, יאנגו דלי, צפוי לסגור את שעריו בבריטניה ובצרפת - אם כי הדבר קורה על רקע סגירת שירותי משלוחים רבים בעולם ללא קשר ישיר למלחמה באוקראינה.

ההתנגדות מהליכוד

בישראל מצאה יאנדקס סביבה עסקית תומכת, קהל צרכנים אוהד, ופוליטיקאים התומכים בהעברת פעילות מאסיבית שלה לישראל - בהם שר האוצר אביגדור ליברמן ושרת החדשנות אורית פרקש-הכהן. ההתנגדות היחידה למעבר של החברה הרוסית לישראל נרשמה דווקא מספסלי הליכוד. ח"כ מאי גולן העלתה אתמול על סדר היום של הכנסת הצעה לדיון מהיר שטרם התקבלה. "העתקת מטה החברה מרוסיה לישראל במטרה להימנע מסנקציות כלכליות בעקבות המלחמה עם אוקראינה, תפגע אנושות בביטחון המדינה", כתבה גולן. "היקף המידע שיעבור לשירות הביטחון הפדרלי הרוסי הוא עצום ויש לכך משמעויות רבות. ליברמן מקדם את הנושא בכל הכוח מסיבותיו הוא וזאת במקום שאנחנו נתיישר עם העולם ועם צרכי הביטחון שלנו".

שירות המשלוחים יאנגו דלי / צילום: דור קדמי

אם הממשלה מעוניינת להתכנס על מנת לדון באפשרות הגירת חלקים משמעותיים מפעילות יאנדקס לישראל, יש צורך בדיון שמתעלה על השיקול הכלכלי גרידא. מעבר להפקת רווח מהכנסות או מפטנטים שבוודאי יעשירו את קופת המדינה, או מקליטה תמימה של עובדים מרוסיה, יש צורך גם בשיקולים נוספים, כמו תדמיתה של ישראל בעולם, כמי שמשתפת פעולה עם "הגוגל הרוסית", אחת החברות שמעצבות את דעת הקהל ברוסיה, ובשיקולים ביטחוניים, כמו דליפת מידע לישויות זרות.

בניגוד לחברות רוסיות אחרות כמו VK, או שירות הדוא"ל Mail.ru, שמנוהלות כיום על ידי מקורבים לקרמלין - ביאנדקס תמיד ידעו ללכת בין הטיפות, לשמור על קשר עם המערב, ולטפח תדמית חדשנית ופתוחה, ככל הנראה גם בשל היומרות לפעול בזירה הבינלאומית. אבל במצב שבו שירות הביטחון הרוסי בונה לעצמו קו תקשורת ישיר למאגרים של יאנדקס (הגם שמדובר לכאורה במידע הנוגע למשתמשים רוסים בלבד), זה פשוט לא מספיק.

מיאנדקס נמסר: "כפי שאמרנו בעבר, אין תוכניות להעביר את המשרד הראשי ממוסקבה או להעביר את הצוות ממוסקבה. ליאנדקס יש כבר מספר שנים משרד ועובדים בתל אביב העוסקים בעיקר בפיתוח של המכוניות האוטונומיות, פרויקטים חינוכיים ושירותים נוספים. אנו ממשיכים לגייס אנשים ברחבי העולם וגם בישראל לצורך הרחבת הפעילות הבינלאומית.

"טיוטת החוק המוזכרת במאמר ככל שתאושר חלה רק על רוסיה ואינה חלה על מדינות אחרות. אפליקציית Yango בישראל ובמדינות רבות אחרות פועלת תחת חברת Mlu bv, הרשומה בהולנד ועומדת בקפדנות בכל חוקי האיחוד האירופי, כללי GDPR וחקיקה מקומית. הגישה של החברה לנושא אבטחת מידע ופרטיות עולה בקנה אחד עם חברות טכנולוגיה גדולות אחרות ברחבי העולם ואנו מתייחסים ברצינות הגבוהה ביותר לעניין ועוקבים אחר אותם עקרונות".

עוד כתבות

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש