גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי יחליף את קובלנץ כמנכ"ל התאגיד? רשימת המועמדים העדכנית

לאחר שבית הדין לא קיבל את צו המניעה, ולאחר שמונתה ממלאת-מקום, נפתח באופן רשמי המרוץ לאחד התפקידים הכי נחשקים בתעשיית התוכן בישראל - מנכ"ל תאגיד השידור הציבורי ● בין השמות הבולטים: אוה מדז'יבוז', ישראל טויטו, יוליה שמאלוב-ברקוביץ', רינת קליין ודורית ענבר ● בשלב זה לא ברור אם יונה ויזנטל וגולן יוכפז יצטרפו גם הם

ישראל טויטו, אוה מדז'יבוז, דורית ענבר / צילום: אריק סולטן, איליה מלינקוב, חיים רביה
ישראל טויטו, אוה מדז'יבוז, דורית ענבר / צילום: אריק סולטן, איליה מלינקוב, חיים רביה

ההחלטה של בית הדין לעבודה בירושלים שלא לקבל את בקשת צו המניעה שהגיש אלדד קובלנץ על הדחתו מתפקיד מנכ"ל תאגיד השידור הציבורי "כאן", ובעקבותיה מינויה של טל פרייפלד לתפקיד ממלאת-מקום מנכ"ל התאגיד, מהווים את יריית הפתיחה במרוץ לאחד מהתפקידים הבכירים והנחשקים בעשיית התוכן בישראל - מנכ"ל.ית תאגיד השידור הציבורי.

אופן בחירתו של המנכ"ל מוגדר לפרטי פרטים על ידי חוק תאגיד השידור הציבורי, לרבות תנאי הסף שאמורים להוות את הבסיס לבחירתו. לצורך הבחירה אמורה לקום ועדת איתור המונה שלושה חברים, שבראשה עומד יו"ר המועצה גיל עומר. לצידו אמורים לכהן שני חברי מועצה נוספים. חברי ועדת האיתור אמורים להיות המסננת הראשונה שבוחרת מבין כל המועמדים כשלושה מועמדים שלטעמם הם המתאימים ביותר ולהביא אותם להכרעת המועצה. ככל הנראה, המועצה תתכנס כבר בימים הקרובים כדי לדון בתנאי הסף, לגבש קול קורא להגשת הצעות, לבחור סופית את ועדת האיתור ולצאת לדרך.

השמות הבולטים: אוה מדז'יבוז', ישראל טויטו, רינת קליין ודורית ענבר

על פי ההערכות צפויים להציג את מועמדותם מספר דמויות בולטות עם ניסיון לא מבוטל בתקשורת: ביניהם אוה מדז'יבוז', לשעבר מנכ"לית הרשות לקידום האישה, יו"ר הרשות השנייה, מנכ"לית רדיו ת"א, סמנכ"לית בקשת ומנכ"לית קבוצת מעריב.

גם ישראל טויטו, לשעבר מנכ"ל חדשות 13 ומי שהחזיק שם בשורת תפקידים מרשימה על פני שנים, צפוי להתמודד. למשך תקופה מסוימת עבר טויטו למגזר הפרטי ושימש סמנכ"ל אסטרטגיה בקבוצת אלדד פרי.

כמו כן, צפויה להגיש מועמדות יוליה שמאלוב-ברקוביץ' - לשעבר יו"ר הרשות השנייה, ומי שהייתה ממקימי ערוץ 9 וקודם לכן היתה מנכ"לית עיתון וסטי.

אישה נוספת בעלת ניסיון רב שעשויה להתמודד על התפקיד היא דורית ענבר - מנכ"לית הקרן החדשה לקולנוע שכיהנה בעבר כיו"ר מועצת הכבלים וכמנכ"לית זכיינית ערוץ 2 טלעד. כמו כן שימשה למשך תקופה מסוימת כמשנה ליו"ר רשות השידור. בנוסף נזכר שמה של רינת קליין, מנכ"לית סלוצקי אפיקי תקשורת הנושאת גם בתואר המכובד עורכת ראשית של ערוץ 8.

לא ברור אם יונה וינזטל מוכן לקחת את ההימור

בשלב הזה מרחף סימן שאלה על שני מועמדים פוטנציאלים שטרם קיבלו החלטה: יונה ויזנטל וגולן יוכפז. ויזנטל מכהן כיום כחבר מועצה בתאגיד ולזכותו נזקפת רשימה ארוכה של תפקידי ניהול בתחום התוכן: הוא כיהן בעבר כמנכ"ל רשות השידור בתקופת פירוק הרשות לקראת סגירתה, וכן שימש כסמנכ"ל התוכן של YES.

נזכיר כי ב-2018 לאחר שבתאגיד התחלפו תוך זמן קצר מספר סמנכ"לי טלוויזיה, הגיש ויזנטל את מועמדותו לתפקיד אלא שבראש ועדת האיתור שדנה במועמדים עמד אז אלדד קובלנץ שהעדיף כנראה כי לתפקיד כה משמעותי ימונה מישהו עם פחות ניסיון. את התפקיד קיבלה בסופו של דבר טל פרייפלד שמונתה עתה לממלאת-מקום זמנית במקומו של קובלנץ - בעיקר כי החוק מגדיר את מנכ"ל התאגיד כעורך ראשי. ויזנטל נבחר כחבר מועצה באפריל 2021 ולקח עוד זמן עד שמינויו אושר במשרד התקשורת. יש להניח כי בעבר ויזנטל לא היה מהסס ומגיש את מועמדותו, אלא שבזמן שעבר מאז פרשת סמנכ"ל הטלוויזיה נכנס ויזנטל לעסקי תוכן בחו"ל ובארץ עליהם ייאלץ לוותר אם יבקש להתמודד ויזכה - כמו גם על מקומו כחבר מועצה.

למרות היותו חבר מועצה, במקרה ויגיש מועמדות המינוי כלל לא 'מונח בכיסו', לחברי מועצה שונים יש אג'נדות שונות, וישנם לפחות שניים שמעוניינים לראות אישה עומדת בראש התאגיד - כך שלויזנטל יש הרבה מה לסכן, ובשלב הזה לא ברור אם הוא מוכן לקחת את ההימור.

לגולן יוכפז הוצע כבר להתמודד על התפקיד בעבר - והוא בחר שלא לעשות זאת

גם עבור גולן יוכפז לא ברור אם התמודדות על התפקיד זה הימור שהוא מוכן לקחת. יוכפז, מבכירי העיתונאים בישראל, מילא שורה ארוכה של תפקידים בגלי צה"ל, ואף נבחר בשלב מסוים כאחד מהמועמדים הסופיים לניהול התחנה.

גולן יוכפז / צילום: יוסי כהן

בהמשך שימש כעורך ראשי של התוכנית אולפן שישי ומשם עבר לנהל את חדשות 10, שהפכה אחרי המיזוג עם רשת לחדשות 13. כמו ויזנטל, מה שעלול להוות מהמורה בדרכו להגשת מועמדות זה השותפות שלו עם אולפני הרצליה בחברת ההפקה WOT, שרק לאחרונה זכתה בחוזה ליצירת תוכן בלעדי בתחום התחקירים והדוקו של FREETV - מיזם הטלוויזיה המשותף לקשת ו-RGE.

נזכיר כי בסבב הקודם לבחירת מנכ"ל לתאגיד, בו זכה בסופו של דבר אלדד קובלנץ, עשתה ועדת האיתור שימוש בזכות השמורה לה לפנייה עצמאית למועמדים והציעה ליוכפז להתמודד על התפקיד - אך הוא בחר שלא לעשות זאת.

למנכ"ל שייבחר יהיה אתגר מקצועי עצום

כאמור, תפקיד מנכ"ל התאגיד הינו אחד מהתפקידים המשמעותיים והמשפיעים על תחום התוכן בישראל - לא רק מתוקף האחריות על תקציב של 800 מיליון שקל בשנה, אלא מתוקף מה שהסכום הזה יכול לאפשר, ונקודות הממשק המתאפשרות כתוצאה מזה עם כלל תעשיית התוכן: חברות הפקה, יוצרים ושחקנים. זאת בנוסף למאות עובדים המועסקים בתאגיד עצמו.

מי שייבחר בסופו של תהליך יקבל על עצמו אתגר מקצועי עצום. בחמש השנים מאז הקמתו נרשמו לזכות התאגיד הצלחות לא מבוטלות בתחום התוכן, בעיקר של דרמות שהיכולות הכספיות אפשרו וכן תוכניות סאטירה ופעילות ענפה בדיגיטל. מנגד, כפי שניתן היה ללמוד מדו"ח ועדת פורקצ'ה - שוררת בתאגיד תרבות קלוקלת של חוסר כבוד לעובדים שאף מגיעה במקרים מסוימים לכדי התעמרות.

חלק ניכר מהאנשים הבכירים והמוכשרים שהיוו את הכוח הניהולי של התאגיד בתחילת הדרך עזב, ועם השנים תפסו את מקומם בעיקר נאמני המנכ"ל הדומיננטי אלדד קובלנץ. בפני התאגיד ניצב אתגר גדול של הפיכת חברת החדשות שלו לכוח דומיננטי ומשפיע על סדר היום - מה שלמרות התקציב הגדול שעומד לרשותה, עדיין לא קרה. בנוסף, יש צורך לגבש מדדים אובייקטיבים להצלחה שיאפשרו למדוד את הישגי התאגיד באופן ברור יותר. נזכיר כי תחת הבטחתו של קובלנץ למצוא שיטת מדידה חדשה אישרה המועצה את פרישת התאגיד מועדת המדרוג, אך למרות שחלפו כמעט שנתיים מאז הפרישה ואף שפורסם מכרז לבחירת גוף שיבצע זאת - הנושא בשלב זה תקוע.

מאז הקמת התאגיד היה אלדד קובלנץ דמות מעצבת ומשפיעה על עצם זהותו של התאגיד. הצלחות מקצועיות נזקפות לזכותו - ויותר מזה, סביר שלולא המלחמה העיקשת והמשותפת שלו ושל גיל עומר מול פוליטיקאים שרצו לטרפד את הקמתו התאגיד לא היה קם. בשנים הראשונות פעלו קובלנץ ועומר בהרמוניה, וגם המועצה בשנותיה הראשונות נתפשה כ"מונחת בכיסו של קובלנץ". בהדרגה, עוד ועוד כתבות ותחקירים שעסקו בתרבות הארגונית, בשנמוך מכרזים ובמינויים תמוהים החל להיווצר קרע בין עומר לקובלנץ ובהדרגה בשלהי ימיה האחרונים של המועצה הקודמת גם עם חברים נוספים.

עם מינויה של המועצה החדשה הלך הקרע וגדל. בהמשך מונתה ועדת פורקצ'ה כדי לבחון את התרבות הארגונית של התאגיד, ונתנה חותמת סופית לכך שבכל הקשור לניהול כוח האדם, התאגיד מצוי בבעיה קשה. עם זאת, ההמלצה הייתה שלא לפטר את קובלנץ ולתת לו חצי שנה לנסות לשקם. אולם בשלב הזה מערכת היחסים שלו עם המועצה הלכה רחוק מידי, ולאחר שקובלנץ שיגר מכתבים קשים ומאיימים לעומר ולשאר חברי המועצה, הוחלט להדיחו. קובלנץ עתר לבית הדין לעבודה נגד הדחתו אך ביום חמישי האחרון קבע השופט איל אברהמי כי בתהליך ההדחה לא נפלו פגמים, וסירב לתת צו מניעה. בכך נסללה הדרך לפרידה מקובלנץ ולבחירת מנכ"ל חדש.

עוד כתבות

צחי בוורמן / צילום: תמר מצפי

חקירתו של ברוורמן הסתיימה אחרי 13 שעות; הורחק מלשכת רה"מ ל-15 יום

ראש הסגל בלשכת רה"מ נחשד בשיבוש הליכי חקירה בפרשת הדלפת המסמכים המסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני, ועוכב על ידי שוטרי להב 433 ● דוברו לשעבר של נתניהו, אלי פלדשטיין, חשף כי ברוורמן נפגש איתו בחניון בקריה וטען כי יוכל "לכבות" את החקירה שצה"ל פתח נגדו

בניין WIX. בעיגול: הנשיא ניר זהר / צילום: איל יצהר, שלומי יוסף

סערת וויקס: מודל העבודה מהבית עומד למבחן

ההחלטה הדרמטית של וויקס מסמנת מפנה אפשרי בשוק המעסיקים, כשיש מי שצופים שחברות נוספות יאמצו את המודל כדי לשקם את הפרודוקטיביות והתרבות הארגונית ● מנגד, מומחים מזהירים כי מדובר בפגיעה באיכות החיים של העובדים, שתקשה על גיוס טאלנטים ועלולה להוביל לגל עזיבות ● מה קורה בשאר חברות ההייטק בארץ?

7.3 מיליארד שקל ''היטלים חלוטים'' נצברו בקרן העושר מתמלוגים והיטלים בגין רווחי יתר של שותפויות הגז / צילום: Shutterstock

הכנסות "קרן העושר" ממיסוי רווחי יתר: 8.8 מיליארד שקל

עד ה-31 לדצמבר 2025 נצברו בקרן לאזרחי ישראל, המוכרת כ"קרן העושר", סך של כ-8.8 מיליארד שקל מתמלוגים והיטלים בגין רווחי יתר של שותפויות הגז ● שותפויות הגז המקומיות משלמות מספר סוגי מסים למדינה על הכנסותיהן והפקת הגז: תמלוגים, מס חברות, ומס רווחי היתר ממשאבי טבע ("מס ששינסקי") ● רשות המיסים מעבירה את כספי ההיטלים הנגבים לחשכ"ל, שמעבירם לקרן לאזרחי ישראל אחת לרבעון

דרוזים בדרום סוריה מניפים את דגל ישראל / צילום: ap, Fahd Kiwan

לא רק נשק וסייבר: מודל עסקי חדש למעצמה האזורית ישראל

מההכרה בסומלילנד, דרך הצטלבות אינטרסים עם סעודיה ועד הגנה על מיעוטים בסוריה ● ישראל נתפסת יותר ויותר ככוח המייצב היחיד במזרח התיכון ● כך עלייתה כמעצמה אזורית מתורגמת להזדמנויות כלכליות של מיליארדים שגם המשקיעים מזהים

צורי דבוש / צילום: מורג ביטון

הצטרפות בדקה ה־90 ועתירה לביהמ"ש: המרוץ על התאחדות התעשיינים

בסוף החודש יתקיימו הבחירות להתאחדות התעשיינים - ומניצחון בטוח של מתמודד יחיד הפכו לעימות משפטי עם העתירה לשינוי שיטת ההצבעה ● ברקע: המאבק בממשלה על היטל ההיצף

סמי סגול, בעל השליטה לשעבר בכתר / צילום: יח''צ

ההכנסה הפסיבית של התעשיין הוותיק: מאחורי האקזיט הנדל"ני של סמי סגול

כמו משפחת ורטהיימר לפניו, גם סגול שמר בידיו נכסי נדל"ן פרטיים, המושכרים לפעילות התעשייתית שמכר שנים קודם לכן ● כעת הוא מוכר אותם ביותר מחצי מיליארד שקל לוילאר

רועי ורמוס, מבעלי קרן נוקד קפיטל / צילום: שלומי יוסף

העסקה של רועי ורמוס וחגי בדש: נוקד תרכוש את מלוא הבעלות בבית השקעות פורטה

נוקד קפיטל, מנהלת קרנות הגידור הגדולה בישראל, רכשה עוד 52% מבית ההשקעות פורטה בעסקת החלפת מניות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

הקואליציה מקדמת: עבירת המרמה והפרת אמונים בה מואשם נתניהו - תבוטל

ועדת השרים לחקיקה תדון בהצעת חוק חדשה לביטול העבירה הפלילית בה מואשם ראש הממשלה ● יוזמי הצעת החוק שמחה רוטמן, אופיר כץ ומישל בוסקילה טוענים לפגיעה בעיקרון החוקיות ולאכיפה בררנית: "מערכת אכיפת החוק משתמשת בעבירה הזו בשביל למשטר את נבחרי הציבור"

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

"ביזוי הכנסת , מחטף", דרמה בוועדת הבריאות: הדיון פוצץ אחרי שמשרד הבריאות הודה שעקף את הוועדה

נציג משרד הבריאות הודה בדיון כי המשרד ושר הבריאות "כבר חתמו" על שינוי התקנות בנושא הוצאת טיפולים בתחום התפתחות הילד וסיוע לנשים יולדות מפוליסת ביטוחי השב"ן, וזאת בניגוד להחלטה קודמת ● בתגובה, זעמו חברי הכנסת וקראו "מחטף" וגם "חוסר שקיפות, ביזוי הכנסת וניצול ציני"

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

שכחתם לממש את התווים? המאבק על החוק שאמור להזכיר לכם

לאחר דיון בוועדת הכלכלה, ראש הוועדה דוד ביטן בוחן דחייה של יישום הרגולציה החדשה על שוברי מתנה ותווי קנייה, לאחר שכבר אושרה, ומסר כי הוא מוכן לשקול ארכה באורך של כ-4.5 חודשים ● בענף מזהירים מעלויות של מיליונים, חוסר בהירות וחשיפה לתביעות ייצוגיות

עו''ד עמית בכר וח''כ יריב לוין / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לשכת עוה"ד לבג"ץ: לוין מחרים אותנו במינוי נאמנים בהליכי חדלות פירעון

לאחרונה גילו בלשכה עורכי הדין, כי שר המשפטים יריב לוין, פרסם את שמות החברים בוועדות מבלי לכלול בהן את נציגי הלשכה וכי הוועדות אמנם מתכנסות בלעדיהם ● זאת, כך טוענים בלשכה, למרות שראש לשכת עורכי הדין, עמית בכר, העביר ללוין את שמותיהם של שני נציגי הלשכה לוועדות, ובניגוד לחוק

יאיר פינס / צילום: גבע טלמור

בדרך להנפקה? אגד השלימה את המהלך להפרדת זרוע הנדל"ן מפעילות התחבורה

לגלובס נודע כי באגד השלימו את ההפרדה המבנית של פעילות הנדל"ן - כך שתהפוך לזרוע של בעלת השליטה, קרן קיסטון ● לאגד עשרות נכסים, בהם בין היתר התחנה המרכזית בחוף הכרמל בחיפה ושטח באזור התעשייה עטרות, המוערכים בכ־1.3 מיליארד שקל

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

חברה שכנעה חוסכים למשוך את הפנסיה מוקדם - ותשלם קנס של 2.3 מיליון שקל

רשות שוק ההון הטילה קנס של 2.3 מיליון שקל על חברת אלמוג פתרונות פיננסים, שגרמה לחוסכים למשוך כספים מוקדם מהפנסיה תמורת עמלה גבוהה וללא רישיון פנסיוני ● לטענת הרשות מדובר בקנס הגבוה ביותר שהוטל על חברה בשל סיבה זו ● לאחרונה נחשף בגלובס כי ישראלים מושכים בכל שנה מיליארדי שקלים מחסכונות הפנסיה

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

טבע חתמה על הסכם להאצת פיתוח תרופה מקורית למחלת עור ומספקת תחזיות לשנים הבאות

החברה חתמה על הסכם של עד 500 מיליון דולר עם רויאלטי פארמה לפיתוח התרופה למחלת ויטיליגו שתיכנס לשלב 2 בניסויים הקליניים ● צופה השנה הכנסות דומות או ירידה קלה לעומת 2025 לצד גידול ברווחיות ובתזרים החופשי, וב-2027 צמיחה בהכנסות, ברווחיות ובתזרים

בכיר בסמסונג מציג בכנס את מהפכת ה-AI של החברה / צילום: סמסונג

תערוכת CES: בינה מלאכותית בכל דבר, רובוטים לכל מטרה והתחומים שנפגעו

מעל 4,000 חברות הציגו חידושים טכנולוגיים בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם, CES, ובין אלה בלטו הרובוטים ההומינואידים (דמויי אדם) שמסוגלים לקפל כביסה או לשחק בלאק ג'ק ● שימושי ה–AI הביתיים ובחיי היומיום במגמת עלייה, והרכבים האוטונומיים משתכללים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המדד בת"א שקפץ ב-11% בשבוע, ומה צפוי היום בדואליות?

שבוע המסחר החדש שנפתח היום יושפע מהמתיחות הגיאו-פוליטית ברחבי העולם, מונצואלה ועד איראן ● המניות הביטחוניות בלטו בעליות בשבוע החלף, והמדד קפץ במעל 11% בת"א ● מדדי המחירים לצרכן יעמדו במוקד בישראל ובארה"ב ● אלביט ונובה צפויות לחזור עם פערי ארביטראז' חיוביים, ומה יקרה לטבע? ● וגם: המדדים המובילים בוול סטריט • כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Carlos Barria

יו"ר הפד חשף: "נפתחה נגדי חקירה פלילית"; החוזים על וול סטריט יורדים

בסרטון שפרסם ברשת X, חשף ג׳רום פאוול כי משרד המשפטים האמריקאי החל בחקירה פלילית נגדו ● הסיבה הרשמית: העדות שמסר בקונגרס על שיפוץ מטה הפד ● יו"ר הפד האשים כי הסיבה האמיתית היא שלא יישר קו עם הנשיא בנוגע לריבית: "צעד חסר תקדים" ● ואיך הגיבו בשווקים?

זהבית כהן, מנהלת AMI, עמיר בירם, ממנהלי JTLV / צילום: רמי זרנגר, שרון גבאי

הרווח העצום של זהבית כהן ועמיר בירם: מימושים של 1.8 מיליארד שקל בשבוע

בחמשת ימי המסחר הראשונים של 2026 בעלי עניין בבורסה בתל אביב מימשו מניות בהיקף של יותר מ־1.8 מיליארד שקל - קצב שמאפיין בשנה רגילה מכירות של מעל רבעון ● בין המממשים גם מנהלים בכירים בחברות הנסחרות שמכרו מניות ביותר מ־100 מיליון שקל

רונאל פישר בבית המשפט המחוזי, אוק' 24 / צילום: רפי קוץ

פרשת רונאל פישר: לאחר עשור של דיונים, גזר הדין יינתן השבוע

הפרקליטות דורשת 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, בעוד ההגנה מבקשת להסתפק בימי שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● עשור לאחר שהתפוצצה, סדרת הפרשות שחשפה רשת של סחר במידע מודיעיני וקשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי מגיעה להכרעה

יצחק תשובה ועידן וולס / צילום: גדעון לוין ורון קדמי

מאלברטה לת"א: חברת הקידוחים הקנדית של קבוצת דלק מגיעה לבורסה

חצי שנה אחרי שהקבוצה של יצחק תשובה הפכה לבעלת המניות הגדולה בה, מקדמת חברת הנפט והגז אינפליי מהלך לגיוס חוב ורישום מניותיה בבורסה בת"א, במקביל לבורסת בטורונטו ● הערכות: היקף גיוס האג"ח צפוי לעמוד על כ-300 מיליון שקל