גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתעשרי ענף ההייטק נפגשים עם כסף גדול - היכן ניתן להשקיע אותו בעת הנוכחית?

על גלי ההנפקות וחדי הקרן שמייצרת תעשיית ההייטק הישראלית, רוכבים מלבד היזמים גם עובדי הענף, שזוכים בתגמול פיננסי גבוה ● הסכומים, שמעצימים לעיתים בן רגע את היכולות הכלכליות, מציפים גם דילמות הנוגעות בהשקעה נבונה ואפקטיבית של ההון ● בפרופימקס, הפועלת למעלה מ-25 שנה בהשקעות אלטרנטיביות מחוץ לישראל עבור משקיעים כשירים, מספקים כמה תובנות לעובדי ההייטק שמתלבטים כעת מול אפשרויות ההשקעה הניצבות בפניהם

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

הכתבה בשיתוף פרופימקס

תעשיית ההייטק המקומית מצמיחה בשנים האחרונות שכבה חדשה של מעמד סוציו-אקונומי, שמתרחבת בתדירות גבוהה וכבר זכתה בטייטל היוקרתי "המתעשרים החדשים". התופעה, בשונה מבעבר, אינה מיוחסת עוד רק ליזמים שפוגשים את הכסף הגדול, אלא גם לעשרות אלפי עובדי הענף, שזוכים לחבילת תגמולים הוניים ושכר מפנק, המתורגמים לזרימת כסף מאסיבית, כזו המעצימה את יכולותיהם הפיננסיות, לעיתים בן רגע אחד. למעשה, זו כבר הפכה לחלק בלתי נפרד משגרת הענף.

אבל בין שטף הכותרות המפוארות ואינספור הסיפורים על חבילת האופציות שהפכה לסכום כמעט בלתי נתפס, מסתתר גם צד אחר. אמנם הוא פחות מתוקשר, אך עוסק בעובדה כי הכסף הגדול שנוחת בחשבון הבנק מציף עימו לא מעט שאלות באשר להשקעה ומינוף הכספים באופן מושכל. מדובר בפער המאפיין חלק בלתי מבוטל מעובדי תעשיית ההייטק, אמידים ככל שיהיו, שאמנם הרוויחו לא מעט כסף, אך לרבים מהם העולם הפיננסי ומנעד אפשרויות ההשקעה כמעט ואינם מוכרים.

הבורסות בנקודת פיתול

אם עד לאחרונה רבים פילסו את דרכם להשקעה בשוק ההון, שהסתמן כפתרון נוח לכסף הנזיל נוכח הגאות שליוותה אותו זה למעלה מעשור, רצף ההתפתחויות ושרשרת האתגרים הניצבים כעת בפני הכלכלה הגלובלית טורפים את הקלפים. בחזית הכלכלית, מתחוללים מספר תהליכים דרמטיים במקביל - אינפלציה דוהרת, ריבית מטפסת והידוק מוניטרי - המאותתים על קץ עידן ה"כסף הזול", שהציף את השווקים בנזילות והיה טריגר מרכזי מאחורי רצף העליות החריג בבורסות בעשור האחרון.

תהליכים אלו מתרחשים בעיתוי רגיש, שכן גם הזירה הגיאופוליטית התפרצה במלוא עוזה. מלחמת רוסיה-אוקראינה ממשיכה לשבש את תפקוד הכלכלה העולמית, תורמת את חלקה לתדלוק האינפלציה ומאיימת להכתיב סדר עולמי חדש. שילוב הדברים מלבה גם את החשש מגלישה לסטגפלציה - האטה בצמיחה הכלכלית הגלובלית המשולבת עם המשך לחצי אינפלציה, שעלולה להוביל לקצב אגרסיבי של עליית ריבית, כאיום העיקרי על יציבות השווקים.

אתגרים אלו מטלטלים את הבורסות והמדדים שמגיבים בנסיגה חדה מרמות השיא בהן נאחזו עד לאחרונה. למעשה, נראה כי הכלכלה הגלובלית נכנסת לסייקל עסקי חדש, כזה שבאופק לא נוטה לטובת המשקיעים בשוק ההון, ומחייב חשיבה יצירתית מזו שהייתה נהוגה עד כה בכל הנוגע לפיזור הכספים בין רכיבי ההשקעה השונים.

השקעות אלטרנטיביות מנותקות משוק ההון

תיקי השקעות סטנדרטיים סובלים מהפסדים כואבים בתקופות של אי-ודאות וטלטלות בשוק הסחיר, ובהתאם מתמרצים את המשקיעים לתור אחר אפיקי "מקלט", כלומר השקעות שלא בהכרח נשחקות תחת אינפלציה וריבית עולה, ומנוטרלות מתנודתיות השוק הסחיר. חלקם מוצאים פתרון בשילוב נכסים אלטרנטיביים(בלתי סחירים), בראשם השקעות בנדל"ן ריאלי, המתנהגות במנותק מהבורסות, מייצרות פיזור סיכונים אפקטיבי ובעלות פוטנציאל להניב תשואה עודפת גם מול אתגרי התקופה.

לעניין זה מתייחס אלחנן רוזנהיים, מייסד ומנכ"ל פרופימקס, הפועלת כבר למעלה מ-25 שנה בעולם ההשקעות האלטרנטיביות, בעיקר בתחום הנדל"ן מחוץ לישראל, עבור משקיעים כשירים. לדבריו, "אנחנו עדים למגמה מתעצמת של הסטת כספים מצד גופי הניהול המובילים בעולם לכיוון השקעות אלטרנטיביות, בעיקר נכסי נדל"ן, מתוך הבנה כי אלו מספקים תרומה משמעותית לאיזון, פיזור, גידור וביצועי התיק - שלא ניתן להשיג בשום דרך בשוק הסחיר. אסטרטגיית ההשקעה שאימצו הגופים החזקים בעולם, מתבקשת גם בתיק ההשקעות של משקיעים כשירים ישראלים, שיכולים לייצר אלוקציה ורב-גוניות בתיק הנכסים באמצעות חשיפה להשקעות נדל"ן איכותיות מחוץ לשוק המקומי".

דבריו של רוזנהיים נקשרים לעובדה כי תיק ההשקעות של המשקיע הישראלי נושא לעיתים סיכון מוגבר מעצם החשיפה הגבוהה לשוק הסחיר, שכן הכספים והחסכונות הפנסיוניים מושקעים ברובם בשווקים הסחירים. עבור עובדי ענף ההייטק, המחזיקים גם בתגמולים הוניים (אופציות) התלויים אבסולוטית בביצועי הבורסות, הסיכון מתעצם עוד יותר.

בנקודה זו ראוי לציין כי בין השווקים הסחירים בעולם קיימת קורלציה חזקה, כך שתנודות בוול-סטריט, מייצרות לרוב תנועות דומות בשווקים הסחירים באירופה, אסיה וגם בישראל. מנגד, מסביר רוזנהיים כי נכסי נדל"ן מתנהגים במנותק והקורלציה בינם לשוק ההון אפסית, לעיתים אפילו שלילית, דבר חיובי כשלעצמו. יתרה מזו, בין שווקי הנדל"ן השונים ובין תתי-הענף (Submarkets), ישנה קורלציה נמוכה יחסית, כך שאינם מושפעים האחד מהשני.

רוזנהיים מצביע, בין היתר, גם על פרמיית אי-הנזילות בהשקעות נדל"ן, שחייבת לפצות את המשקיעים בתשואה עודפת. ניסיון העבר מלמד כי השקעה "סבלנית" חשובה מתזמון השוק, וככל שמחזור חיי ההשקעה ארוך יותר, כך עקומת הסיכון יורדת וניתן למקסם את ההחזר על ההשקעה. בנקודה זו לדבריו קיים פער עצום בין השקעה בנדל"ן לבין השקעה שוק ההון. מחקרים בתחום הכלכלה ההתנהגותית מצביעים על הטיות קוגניטיביות בעת קבלת החלטות, הניכרות בעיקר אצל משקיעי הבורסה בתקופות של אי וודאות ותנודתיות חריפה.

מנגד, השקעה בנדל"ן נחשבת לחוף מבטחים באותם תרחישים, שכן זו מקובעת לרוב לטווח ארוך ומנטרלת את יכולת התגובה האינסטינקטיבית גם בעתות משבר. "בסופו של דבר, להשקעה בנכס נדל"ן לא קיים תחליף. היא מספקת למשקיע (גם כשותף מוגבל) החזקה בנכס בר-קיימא בעל ערך ריאלי, כזה שגם לעתות משבר קשה לערער את מעמדו" מדגיש רוזנהיים.

Preqin, חברת האנליטיקה והמידע הגדולה בעולם בתחום האלטרנטיבי, צופה כי החשיפה להשקעות אלטרנטיביות תצמח בעקביות ותגיע לכ-17 טריליון דולר עד שנת 2025

מקור: Preqin, באדיבות פרופימקס

לקבלת פרטים נוספים וקביעת פגישה אישית בנוגע להצטרפות לקרנות הנדל"ן הגלובליות של פרופימקס, לחצו כאן>>

ניסיון, מוניטין וחוט שדרה מוסרי

השקעות נדל"ן מעבר לים עשויות לגלם פוטנציאל שקשה למצוא בשוק המקומי אלא שפערי המרחק, הידע והעדר אמצעי שליטה ביחס לשקיפות הנתונים, מייצרים תלות מוחלטת במהימנות ומקצועיות מנהלי ההשקעות והשותף המקומי.

"אוכלוסיית עובדי ההייטק הם יעד למגוון השקעות, גם כאלה הנגישות רק למשקיעים כשירים, אבל לצערי הם נתונים גם לתרמיות והונאות, או לחילופין להשקעות המנוהלות בידי מנהלים חסרי ניסיון וכישורים, שעלולים להביא לאובדן כספי ההשקעה", אומר רוזנהיים ומוסיף כי "בייחוד בעת שמפלס אי-ודאות מטפס ותנאי השוק הופכים מאתגרים יותר, מתחדדים הפערים בין מנהלים עתירי ניסיון, המסוגלים לנהוג בתבונה ובניסיון מול שוק אתגרי, לבין מנהלים שכושלים ברגעי המבחן".

רוזנהיים, שייסד את פרופימקס לפני למעלה מרבע מאה, היה מהראשונים לאפשר למשקיעים בישראל להשקיע בשווקי נדל"ן דומיננטיים מעבר לים. מאז צלחה פרופימקס את מהלומות משבר הדוט.קום בשנת 2000 ואת המשבר הפיננסי העולמי ב-2008. אותן שנים הן בגדר מקרה בוחן חשוב המאפשר ללמוד על התנהלות החברה, שותפיה האסטרטגיים, מנהליה ועובדיה בנקודות משבר בכלכלה העולמית, האם הייתה מחויבת למשקיעיה גם כאשר השוק צלל וערכי הנכסים נפגעו; האם החברה גרפה רווחים בעת שהמשקיעים ספגו הפסדים; איך פעלה החברה למזעור נזקים בנקודות שפל ואיך לבסוף נחתמו אותן השקעות. רוזנהיים מציין כי ההתמודדות וצליחת תקופות המשבר לאורך השנים, תרמה משמעותית לשדרוג וחידוד מדיניות ואסטרטגיית ההשקעה של פרופימקס.

רוזנהיים מסביר כי פרופימקס מקדישה משאבים עצומים לאיתור שותפים אסטרטגיים גלובליים מובילים, מבצעת בדיקות נאותות קפדניות ומטפחת קשרים עם שותפיה בעולם, כל אחד בתחומו. כך, בין היתר, לפרופימקס שותף הפעיל בשוק הנדל"ן מאז שנת 1966, שותף נוסף, המתמחה בסקטור המולטי-פמילי, מחזיק בוותק של מעל 30 שנה והקרנות שהוא מנהל מדורגות ב-20 השנים האחרונות ברביע העליון, ועם שותף אחר, בעל ותק של 45 שנות פעילות, פרופימקס ביצעה קרוב ל-100 השקעות משותפות. אלו מסבירים את רשת הקשרים הענפה שפיתחה פרופימקס לאורך השנים עם שותפים בעלי מוניטין וניסיון רב שנים.

"היסודות שיצקנו לאורך השנים עם שותפינו המקומיים (במדינות ההשקעה) הם מעמודי התווך של פרופימקס, ומייצרים לנו נגישות להזדמנויות השקעה גלובליות ייחודיות. הגישה שלנו מאז ומתמיד הייתה השקעת מירב המאמצים באיתור וטיפוח שותפים אסטרטגיים בעלי כישרון וניסיון רב-שנים, מתוך הבנה כי הם גורם מפתח בשרשרת הערך של כל השקעת נדל"ן מחוץ לישראל", מציין רוזנהיים.

"אנחנו מתנים את שיתוף הפעולה עם שותפים מקומיים בכך שמערכת התמריצים (Promote) תתבסס על הצלחת העסקה. זה מבטיח שהמשקיעים שלנו ייהנו מאינטרס הדדי מובהק, מבחינת כל הצדדים, לניהול ההשקעה באופן מקצועי וליצירת אקזיט רווחי", מוסיף רוזנהיים ומסכם "בעיקר בתקופות של אי ודאות בכלכלה הגלובלית, השקעות נדל"ן איכותיות בחו"ל עשויות להתברר כעוגן בתיק ההשקעות, אלא שכאן מוטלת על המשקיעים לבחור בקפידה עם מי הם פועלים ומשקיעים ולהסתמך רק על מנהלים עתירי ניסיון, מוניטין ולא פחות חשוב, בעלי חוט שדרה מוסרי".

לקבלת פרטים נוספים וקביעת פגישה אישית בנוגע להצטרפות לקרנות הנדל"ן הגלובליות של פרופימקס, לחצו כאן>>

*פרסום זה נועד למטרות שיווקיות בלבד, ואין בו משום יעוץ ו/או הצעה ו/או הזמנה לבצע השקעה או רכישה כלשהי ו/או משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

לכתבות נוספות של פרופימקס הקליקו>>

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 מזנק בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: "רוצים להגיע להסכם, לא בכל מחיר"

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"