גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקרוב תשלמו יותר על הפנסיה: כל מה שכדאי לדעת על מסלולי החיסכון החדשים

התוכנית של הממונה על רשות שוק ההון תאפשר לקרנות להציע לחוסכים שלל מוצרים חדשים, אך בה בעת תעניק להן זכות לגבות עלויות גבוהות יותר ● מהו המצב הקיים כעת בשוק וכיצד הוא יראה לאחר החלת הרפורמה? ● וגם: מדוע הגדלת האפשרויות תקשה על הלקוחות יותר מאשר היום?

הרפורמה בחיסכון לפנסיה / צילום: אפרת לוי
הרפורמה בחיסכון לפנסיה / צילום: אפרת לוי

בימים אלו, רשות שוק ההון מקדמת שינויים במסלולי ההשקעה הקיימים בקרנות הפנסיה, כחלק מרפורמה שנועדה לאפשר להן לגבות מהחוסכים עלויות ניהול השקעות גבוהות יותר. כך, הרשות תאפשר לכל קרן להציע לחוסך שלל מוצרים - חלקם יקרים, חלקם זולים.
אם עד עכשיו חשבתם שקשה לבצע החלטות בכל מה שקשור לכספי הפנסיה שלכם, בעקבות הרפורמה תאלצו לבצע בחירות חדשות ומורכבות יותר מכאן ואילך.

המצב כיום: אילו מסלולים קיימים בשוק?

כיום קרנות הפנסיה מציעות מספר מסלולי השקעה לכספי הפנסיה. אם לא בחרתם מסלול באופן אקטיבי, אז תצטרפו באופן אוטומטי למסלול ה"מודל הצ’יליאני", שבו אחוז המניות יפחת לאורך השנים ככל שאתם מתקרבים לגיל פרישה. בנוסף, בכל קרן קיימים מסלולים נוספים, חלקם אגרסיביים יותר ממסלול ברירת המחדל, חלקם דפנסיביים יותר. כך, חוסך שמעוניין לקחת סיכון גבוה יותר או נמוך יותר מברירת המחדל הקבועה בחוק, יכול לעשות זאת.

במקביל, החוסך משלם דמי ניהול לקרן הפנסיה עבור ניהול ההשקעות. דמי הניהול נגבים מכל הפקדה חודשית וכן מהיתרה הצבורה, והם מוגבלים בתקרה. כיום, קיימות בשוק שתי סוגי קרנות פנסיה: קרנות "נבחרות" - שהן אמורות להיות הקרנות ה"זולות יותר" עבור החוסך מכיוון שהם נקבעו במכרז שערכה המדינה, וקרנות פנסיה "רגילות" - בהן דמי הניהול נגבים לאחר מו"מ שביצע איתן הלקוח.

בנוסף, אם לקרן היו הוצאות על ביצוע השקעות "מיוחדות", למשל - העברת ההשקעה לגוף שמתמחה בסוג השקעות ספציפי זה, היא רשאית לגבות מהחוסכים את העלויות האלו, שנקראות "עלויות ישירות". כיום, הגביה של העלויות האלו מוגבלת לתקרה של 0.25%, כשהרעיון העיקרי שעומד בבסיס השינוי המוצע הוא להסיר את התקרה מעל הוצאות אלו, ולאפשר לקרנות הפנסיה לגלגל לחוסכים את מלוא ההוצאות.

השינוי הראשון: פילוח מסלולי ברירת המחדל

כאמור, מטרת הרפורמה היא מתן ההיתר לגבות מהחוסכים עלויות ישירות ללא הגבלה, מה שמשפיע על מסלולי ברירת המחדל. לכן, לפי הרפורמה, בתחילת כל שנה כל קרן תצטרך לפרסם כמה היא תגבה באותה שנה מהחוסך.

בנוסף, אופן ניהול ההשקעות במסלולים הללו ישתנה. מסלולי ברירת המחדל בהם רמת הסיכון הולכת ופוחתת עד לגיל הפרישה יהפכו להיות מפולחים יותר על מנת להגיע לרמת דיוק גבוהה בהתאמת הסיכון עבור החוסך. כלומר, אם כיום יש מסלולים שהם עד גיל 50 ומעל גיל 50, המסלולים החדשים יהיו בטווחים של חמש שנים זה מזה, כך שכל חמש שנים מסלול ההשקעות יותאם לאופק הפרישה של החוסך.

ההיגיון מאחורי המהלך הוא שההון של חוסך בן 30 לא ינוהל כמו ההון של חוסך בן 47, והפילוח יאפשר להעלות את רמת הסיכון אצל החוסכים הצעירים יותר. על כן, כל מי שבוחר להישאר במסלולים האלו, צריך להיות ער מעתה לא רק אם התשואה היא המיטבית לעומת דמי הניהול שהוא בחר לשלם, אלא גם אם עלות ההשקעות ה"מיוחדות" בקרן שלו מובילה לאותה תוצאה אטרקטיבית - בכל שנה וביחס לגופים אחרים.

השינוי השני: הקמת אשכולות השקעה

לצד ניהול ההשקעות תלויות הגיל, יוקמו מספר אשכולות השקעה מיוחדים, בהם לא יהיה ניתן לגבות עלויות ישירות. יתרה מכך, אם כיום דמי הניהול הם תלויי מיקוח, אך במבנה אחיד, באשכולות אלו יהיה גם מבנה שונה לדמי הניהול.

האשכול הראשון שמוצע בטיוטת החוזר הוא דמי ניהול משתנים. כפי שצוין, כיום דמי הניהול בקרנות הפנסיה נגבים מההפקדה החודשית ומהסכום הצבור בלבד. רשות שוק ההון מעוניינת להחזיר לחיים מודל שהיה קיים בשוק הביטוח בשנות ה-90 - דמי הניהול המשתנים. הקרן תוכל לגבות דמי ניהול מהתשואה שהיא השיגה עבורכם, בשנים בהן התשואה הייתה חיובית. כך למשל, בביטוחי המנהלים הישנים, דמי הניהול היו 0.6% מהצבירה ועוד 15% מהרווח השנתי הריאלי.

כעת, לפי טיוטת החוזר, קרנות הפנסיה תוכלנה גם כן לגבות דמי ניהול משתנים, אך כאמור, לא תגבה בנוסף הוצאות על השקעות מיוחדות. גובה דמי הניהול המשתנים שהרשות תתיר לקרן פנסיה לגבות עדיין לא ידוע בשלב זה.

המודל השני לגביית דמי הניהול הוא אשכול סחיר. ההשקעה באשכול הזה תהיה רק בנכסים הסחירים באופן אקטיבי, כלומר הגוף המנהל בוחר באיזה נכס להשקיע וכמה, אך לא יפנה כסף ל"השקעות מיוחדות". בדרך זו, החוסכים במסלול זה ישלמו דמי ניהול מהפקדה ומצבירה, אבל לא יישאו בהוצאות ישירות. בתוך האשכול הזה יהיו מספר מסלולי השקעה - אגרסיביים יותר ופחות, ובשילוב המסלולים האלו החוסך יגיע לרמת הסיכון הרצויה לו, כשרמת הסיכון לא תפחת עם הזמן כמו במסלולים תלויי הגיל.

אשכול נוסף שמוצע בטיוטת החוזר הוא אשכול פסיבי. באשכול זה ניהול ההשקעות יעקוב אחרי מדדים סחירים בלבד, ויציע לעוקבים את תשואת המדד, תמורת דמי ניהול, וללא עלויות "השקעות מיוחדות". גם כאן יהיו מסלולים שונים ברמות סיכון שונות, ששילוב שלהם יוביל את החוסך לרמת הסיכון שהוא מעוניין בה. מכיוון שעלות ניהול השקעות פסיביות נמוך מעלות ניהול השקעות אקטיביות, מעניין יהיה לראות האם דמי הניהול שיציעו הקרנות באשכול זה יהיו נמוכים יותר ביחס לאשכולות אחרים.

 

לצד האשכולות האלו יפעלו אשכולות מתמחים, כמו השקעות הלכה המותאמים להלכה יהודית, השקעות הלכה המותאמים לשריעה, השקעות סביבתיות לפי יעדי הפיתוח בר קיימא של האו"ם ו-IRA לניהול אישי.

חשוב לציין שבתוך כל אשכול יהיו לחוסך מסלולים ספציפיים לפי רמת סיכון שאותה הוא בוחר לעצמו: מסלולי אג"ח, מסלולי מניות וכדומה. חשוב לשים לב שהרפורמה דורשת מהחוסך קבלת החלטות נוספות. אם עד כה החוסך היה מחליט על רמת סיכון בה הוא מעוניין, ועל הגוף שינהל לו את ההשקעות על פי קריטריונים כמו תשואה ודמי ניהול - כעת עליו להחליט גם על האשכול בו הוא מעוניין להיות שישפיע על מודל ניהול הכסף, העלויות שלו לניהול הכסף ועל התשואה.

השינוי השלישי: הפחתת סיכון לשנתיים בלבד

שינוי נוסף במסגרת טיוטת החוזר הוא הגבלת תקופת ההשקעה במסלול השקעה כספי, כלומר השקעה ללא סיכון. העברת הכספים למסלולים אלו תהיה למשך שנתיים בלבד, ולאחר מכן - אם החוסך לא יבצע החלטה אקטיבית שוב - הם יועברו למסלול מותאם גיל פרישה. מטרת השינוי היא למנוע מצבי משבר בהם חוסכים רבים מעבירים את כספיהם למסלולים שאינם מושפעים משוק ההון, שוכחים להחזירם בטווח הארוך, וכך פוגעים לעצמם בתשואה.

הבעיות ברפורמה: הסוגיות שטרם קיבלו מענה

על הנייר, הרפורמה שצפויה לצאת לדרך בשנה הבאה, מעניקה אפשרויות בחירה נוספות לחוסכים. אולם, מרכיב העלויות משתנה בטווח זמן קצר יחסית (מידי שנה), מה שמקשה על השיקולים לטווח הארוך.

בנוסף, העולם הפנסיוני הוא עולם מורכב, וגם כיום, כשהאפשרויות הבחירה יותר מצומצמות, החוסכים מתקשים לקבל את ההחלטות, וההסתמכות העיקרית היא על ערוץ ההפצה המרכזי בתחום - המשווקים הפנסיוניים. נסיונות של רשות של ההון לחולל שינוי בתחום ערוצי ההפצה, ובכלל זה קידום רפורמת הסוכן האובייקטיבי, כלומר סוכן שמקבל תגמול זהה מהגופים ללא קשר להמלצה שלו - לא הצליחו עד כה. במצב כזה, הגדלת קבלת ההחלטות שנדרשת מהלקוחות, לא בהכרח משחקת לטובתם אלא עשויה להיות מלכודת לאלו שמתוחכמים פחות.

עוד כתבות

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"