גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מזוודת המזומנים: עם יותר ממיליארד שקל נזילים, למה דודי עזרא היה צריך את התסבוכת הזו?

במשך עשרות שנים הקפיד דודי עזרא, יו"ר קבוצת נטו ומהאנשים החזקים בשוק המזון המקומי, להתנהל מתחת לרדאר ● השבוע, שלא בטובתו, הוא נדרש לתגובה בתקשורת, לאחר שנתפס כשהוא מנסה לכאורה להוציא כחצי מיליון אירו לחו"ל, מבלי שהצהיר על כך לרשויות

דודי עזרא / צילום: אביב חופי
דודי עזרא / צילום: אביב חופי

עשרות שנים של התנהלות מתחת לרדאר וסירוב עקבי לריאיונות בתקשורת הסתיימו השבוע עבור דודי עזרא, יו"ר קבוצת נטו אחזקות , שלא בטובתו. עזרא, אחד האנשים החזקים בשוק המזון המקומי ובעל הון נזיל של יותר ממיליארד שקל, נתפס על פי הפרסומים כשהוא מנסה לכאורה להוציא מזוודה מלאה במזומנים (כחצי מיליון אירו) לחו"ל, מבלי שהצהיר על כך לרשויות.

התמיהה המרכזית העולה מהפרשה נובעת מכך שעזרא "נפגש" עם מאות מיליוני שקלים ממכירת מניות בשנה האחרונה. זאת, לאחר מכירת כמחצית ממניות השליטה בנטו אחזקות, שהונפקה בבורסה לפני כ-40 שנה תחת השם "מאיר עזרא", ואשר דודי עזרא ובנו עדי עדיין מחזיקים בכרבע ממניותיה.

מבדיקת גלובס בשנה שעברה עלה, כי בעקבות מכירת המניות לדוד מצסה, ודיבידנדים שמנים שחילקה החברה, צבר עזרא מזומנים בהיקף של קרוב למיליארד שקל תוך שלוש שנים וחצי. ועם כל ההון העצום הזה, הוא נתפס כעת עם מזוודת מזומנים בנתב"ג, שהסכום בה מהווה פרומיל מהעושר המשפחתי שיצר - מה שגרם להרמת גבות בשוק ההון.

"תשלום לקבלני שיפוץ באי קורפו ביוון"

מהפרטים שפורסמו עולה כי במהלך חג השבועות הגיע עזרא לנתב"ג במטרה לצאת מהארץ, ושם נתפס על ידי אנשי הביטחון של הנמל כאשר במזוודה שלו סכום של 475 אלף אירו במזומן (1.7 מיליון שקל). עזרא נחקר על ידי חוקרי המכס ורשות המסים, ושוחרר בהמשך בתנאים מגבילים לאחר דיון בביהמ"ש.

לפי חוק איסור הלבנת הון חלה חובת דיווח על הוצאת סכום של מעל 50 אלף שקל במעברי הגבול האוויריים של מדינת ישראל, וסכום של 12 אלף שקל במעברי הגבול היבשתיים. על פי החשד, עזרא לא הצהיר על כוונתו להוציא את הסכום המדובר.

 

בחקירתו ברשות מסר עזרא את גרסתו, שלפיה ידע שיש חובת הצהרה על הוצאת הכספים האמורים מישראל, על פי החוק, אך לא ידע היכן מבצעים את אותה הצהרה.

לדברי עזרא, הסיבה לצורך במזומנים הייתה כי "הכספים נועדו לתשלום לקבלנים אשר עבדו בשיפוץ בית נופש שרכש בקורפו יוון".

פרקליטו של עזרא, עו"ד יואב סננס, אמר בדיון בביהמ"ש כי מדובר בכספים "שלגביהם שולם מס כדת וכדין, ומשכך, העניין הוא הפרה טכנית ותו לא".

השופט עמיר שקד הורה לשחרר את עזרא בתנאים מגבילים. מטעמו של עזרא נמסר, כי "הכספים יועדו לתשלום במסגרת עסקה פרטית שבוצעה בחו"ל".

בחברת נטו אחזקות התנערו מהקשר בין המקרה לפעילות החברה. בתגובה רשמית שדווחה למשקיעים בבורסה צוין כי החשדות שלגביהן נחקר דודי עזרא, יו"ר החברה, "אינם קשורים לחברה או למילוי תפקידו בה. החברה מעריכה כי לא יהיה לאמור השפעה על עסקיה ופעילותה".

דוד מצסה שילם כפול מהשווי בשוק

מניותיו של דודי עזרא בנטו אחזקות הועברו לנאמנות שהנהנה בה הוא בנו עדי עזרא (בעלה של הדוגמנית בר רפאלי). עדי עזרא כיהן במשך מספר שנים כיו"ר הקבוצה, אולם פרש ב-2019 במפתיע, בנסיבות שהחברה מסרה כי אין צורך להביאן לידיעת הציבור. המושכות הוחזרו לידי האב דודי עזרא, שמכהן מאז כיו"ר החברה, לצד המנכ"ל הוותיק עמי גולדין.

כאמור, בשנה שעברה מכר דודי עזרא מחצית ממניות השליטה בנטו לידיו של דוד מצסה, המחזיק במשחטת יסכה. בתוך שלושה חודשים, עד לאמצע חודש ספטמבר האחרון, מכרה הנאמנות של משפחת עזרא 22.8% ממניות החברה לידי מצסה, בתמורה כוללת של 270 מיליון שקל.

מצסה ביצע את הרכישות בסדרה של תשלומים במחיר של 323 שקלים למניה, כפול מערכן בשוק בעת השלמת העסקה. כיום מחזיקה נאמנות עזרא ב-24% מהון המניות של החברה, בשווי של כ-179 מיליון שקל.

נטו אחזקות, שהוקמה על ידי אביו של דודי עזרא, היא אחד הגופים הדומיננטיים בשוק המזון. החברה עוסקת בייצור, ביבוא, בשיווק ובהפצה של מוצרי מזון כשרים ומוצרי צריכה ביתיים שאינם מוצרי מזון, באמצעות חברות בנות (העיקרית נטו מלינדה). עסקיה כוללים בין היתר את מפעלי עיבוד המזון טיבון ויל, ויליגר, דלידג, שלושת האופים וריץ תעשיות, יבוא מוצרי בשר טרי וקפוא, בקר, דגים טריים וקפואים, גבינות ועוד.

 

מדובר בחברה רווחית ביותר, אשר שנת הקורונה היוותה "גיים-צ'יינג'ר" עבורה, שכן באותה שנה מרובת סגרים הציבור התנפל על מדפים בחנויות ובסופרמרקטים. בהתאם, בשנת 2020 הציגה החברה תוצאות שיא, עם מחזור הכנסות של 3.23 מיליארד שקל ורווח נקי של 127 מיליון שקל.

למרות ששנת 2020 הייתה חריגה, הצליחה נטו אחזקות הגדיל את מחזור המכירות שלה גם בשנת 2021, שבמהלכה נרשמו עדיין סגרים ברבעון הראשון, ליותר מ-3.55 מיליארד שקל, והרווח הנקי, שנותר גבוה, נשחק ל-91 מיליון שקל. שיעור הרווח הגולמי ב-2021, שעמד על 15%, אפילו השתפר מעט ביחס לשנת הקורונה, ונותר גבוה ביחס לשנה שקדמה למגפה, 2019, אז עמד על כ-14%.

שחיקה של 15% ברווח ברבעון הראשון

בתקופת אינפלציה מואצת בעולם, שמובילה להעלאות ריבית על ידי הנגידים בבנקים המרכזיים, חברות כמו נטו אחזקות נחשבות לנכסים נחשקים. התוצאות הכספיות לרבעון הראשון של 2022 ממשיכות להצביע על עלייה חדה בהכנסות (קרוב למיליארד שקל - עלייה של 18%), שיש לשער שנובעת בחלקה גם מגל ההתייקרויות שפוקד את הענף.

עם זאת, נתוני הרווחיות ברבעון הראשון נשחקו. שיעור הרווח הגולמי ירד ל-13%, לאחר שברבעון המקביל ב-2021 נותר הציבור שרוי בסגרים בביתו, כשהוא יכול בעיקר לצאת לרכוש מזון בסופרמרקטים ולגלוש באינטרנט. בשורה התחתונה נשחק הרווח הנקי ל-22.7 מיליון שקל, ירידה של כ-15%.

מניית נטו אחזקות נחשבת לעוגן של יציבות, כמו ענף המזון כולו, ובניגוד לטלטלות שפוקדות את מניות ההייטק והתחומים ה"מסוכנים" יותר בשוק ההון. מתחילת השנה עלתה המניה בכ-3.5%, לאחר שבשנה החולפת היא זינקה ב-77%, בעיקר על רקע מכירת המניות בתג מחיר נדיב על ידי עזרא לידי מצסי.

בסיכום של שלוש השנים האחרונות רשמה המניה תשואה של 150%. מניית שטראוס, ענקית מזון בורסאית אחרת, שנחבטה לאחרונה בעקבות אירועי סלמונלה במפעל השוקולד שלה בארץ ובמפעל החומוס של החברה הבת סברה ארה"ב, הניבה באותה תקופה תשואה שלילית של 5%.

עוד כתבות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה