גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחסור בהיצע? אלפי דירות בתל אביב, ברמת גן ובגבעתיים ממתינות לטופס 4 כבר חצי שנה

במחוז תל אביב ישנן לפחות כ-3,000 דירות שעומדות ריקות וממתינות, ולפי נתוני התאחדות הקבלנים, העיכוב הממוצע בין 2017 ל-2021 עמד על קרוב לחצי שנה - "כחמישית ממשך זמן הבנייה עצמו" ● המעכבים הגדולים: חברת החשמל, כבאות והצלה והרשויות המקומיות

במחוז תל אביב יש לפחות כ-3,000 דירות שמחכות לאכלוס / צילום: שלומי יוסף
במחוז תל אביב יש לפחות כ-3,000 דירות שמחכות לאכלוס / צילום: שלומי יוסף

במחוז תל אביב ישנן לפחות כ-3,000 דירות שעומדות ריקות ומחכות לאכלוס, והערכה "נדיבה" יותר מגיעה גם ל-4,000 דירות,  בעיקר בתל אביב, ברמת גן ובגבעתיים, כך מעריכים אנשי ארגון הקבלנים והבונים במרכז. זאת בהמשך לכתבה שפורסמה בגלובס על העיכובים בקבלת טופס 4 (טופס אישור אכלוס) מצד חברת החשמל.

על פי הנתונים, אשר נאספו בשיתוף הארגון והתאחדות הקבלנים בוני הארץ, כיום מעוכבים טופסי 4 במשך כמעט חצי שנה. ניתוח של אגף כוח אדם, כלכלה ומיסוי בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ, המתבסס על כ-2,500 פרויקטים, מגלה כי בחמש השנים האחרונות (2017-2021), הוסיפו הליכי הרישוי 5.6 חודשים בממוצע לזמן הבנייה, מתחילתה ועד למסירת הדירה. "מדובר בתוספת של כחמישית ממשך זמן הבנייה עצמו", אמרו שם.

"בשנת 2020 גדל הזמן הזה משמעותית, ככל הנראה בשל האטת עבודת גורמי הרישוי השונים, והגיע לכ־7.1 חודשים. בשנת 2021 חלה ירידה מסוימת, ל־5.1 חודשים", נכתב בניתוח. לדברי קבלנים ויזמים רבים, הגורמים העיקריים שמובילים לעיכוב הם חברת החשמל, כבאות והצלה והרשויות המקומיות. הם מציינים כי גם לפיקוד העורף ולתאגידי המים, הקשורים קשר ישיר לרשויות כמובן, יש חלק בעיכובים.

"אסון כלכלי עבור הפרויקטים"

בכתבה הקודמת שעסקה בנושא, בלט במיוחד החשש של הקבלנים והיזמים להתבטא בפומבי, ובשמם, מחשש להתנכלויות מצד הרשויות והגופים השונים בפרויקטים הבאים שלהם. מבחינת ליאור כהן, מנכ"ל חברת טל בר, הגיעו מים עד נפש - ולכן הוא מוכן להזדהות בשמו.

"אני עומד ומחכה להתקדמות מול חברת החשמל בארבעה פרויקטים, נכון להיום", אמר. "בגבעתיים לבדה יש לנו כ־60 דירות שעומדות מוכנות ומחכות להיתר. חברת החשמל צריכה להטמין קו מתח גבוה, ומאוקטובר אני מחכה לטופס 4 ולא יכול לקבל. כיבוי אש לא יכולים לתת לי אישור בעצמם, כי כבל המתח הגבוה מפריע ולא מאפשר זאת. עד היום בתוך 22 חודשים הייתי מוסר בניין לאכלוס, עכשיו זה נמתח כבר כמעט 40 חודשים.

"זה מצב בלתי נסבל: כחברת בנייה יוצא לי שם רע מכיוון הדיירים, שממתינים לאכלוס במועד שסוכם ולא נכנסים. זה נזק אדיר. הרבה אנשים לא מבינים מה המשמעות של מצב שבו חברת החשמל לא מחברת את החשמל. זה אסון כלכלי עבור הפרויקטים, עבור האנשים שרכשו דירות, ואף אחד לא עושה כלום, בטח לא המדינה.

"חשוב להבין שבשביל הדייר מדובר בנזק לטווח הקרוב, נזק משמעותי ואי־נוחות אדירה, אבל הוא מרוויח בינתיים את עליית המחירים: הדירות שכרגע עומדות ריקות עלו במיליון וחצי שקל בזמן הזה. עבורנו, הקבלנים והיזמים, זה נזק בל יתואר לטווח הרחוק: אנחנו סופגים את עליות המחירים האלה, אנחנו היחידים שמפסידים באמת".

כהן מספר כי בשל המצב הנוכחי, הוא החליט לנקוט צעדים נגד חברת החשמל. "לקחתי סיכון ותבעתי אותם, כי אני חייב: אני מוכרח שבית המשפט ייתן פסיקה בעניין, כי אין לי שום דרך אחרת. אני הולך עד הסוף עם זה, ללא ספק. אני לא מתכוון לוותר, ולא מפחד מכלום. אני עושה את זה כדי להגן על הדיירים שלי ועל השם שלי.

"אגב, חשוב לזכור שאחרי הטמנת כבל המתח הגבוה, שמי יודע מתי יקרה, אני עוד צריך להתנהל מול כיבוי אש, זה לא נגמר. למזלי הם מבינים את המצב שלי והבטיחו שייתנו אישור ברגע שהעבודות של חברת החשמל יסתיימו".

מנכ"ל אזורים: "לא מטפלים בבעיות האמיתיות"

גם מנכ"ל אזורים, רון אבידן, התייחס לנושא, בפאנל השקעה בנדל"ן בזמן משבר ואינפלציה וההשפעה על שוק המשכנתאות, שנערך במסגרת כנס "עושים שוק" של גלובס. "העולם שבו אנחנו, היזמים, נדרשים לתפקד, הוא עולם הרשויות המקומיות" אמר אבידן. "יש שר אוצר ויש שר בינוי ושיכון, אבל אנחנו היזמים נדרשים להתמודד מול ראשי ערים, שחלק מהם אומרים בצורה גלויה שהם לא מעוניינים להגדיל את היצע הדירות, כי הם מפסידים על הארנונה למגורים".

אבידן אף קשר את העניין לתוכנית הדיור הממשלתית החדשה שהוכרזה ביום ראשון: "הליכי התכנון, תוכניות בניין עיר, הזמן שלוקח להוציא היתרי בנייה, אישורים לאכלוס - בבעיות האלה לא מטפלים. בעיית ההיצע נשארת ואף מחריפה, ובמסיבת העיתונאים לא הוצג לזה פתרון אמיתי. עד שלא יטפלו בצורה עמוקה בכך, עד שלא יאפשרו הוצאת היתרי בנייה וטופסי אכלוס בצורה קלה ומהירה, נמשיך להתמודד עם אותה בעיה".

עיריית גבעתיים: "מצוקה ידועה ורוחבית"

ביקשנו את התייחסות עיריית גבעתיים לעניין, וממנה נמסר: "עיריית גבעתיים כמובן אינה יכולה לפעול בניגוד לחוק, ועד שלא מתקבלים כל האישורים הנדרשים לא יונפק טופס 4. עם זאת, כדי לקצר הליכים אגף ההנדסה בעירייה פועל במקביל, כך שעד שימציא היזם אישור של חברת חשמל וכיבוי אש, שהם הגופים שהאישורים שלהם מתעכבים לרוב, העירייה מקדמת אישורי פנים, כגון אישור גנים ונוף, אישור שפ"ע, אישור תחבורה, אישור פיקוח על בנייה וכיוצ"ב.

"מצוקת כוח האדם באגפי הנדסה ובמוסדות המדינה, לרבות בחברת החשמל העוסקת בהנפקת אישורים אלו, היא מצוקה ידועה ורוחבית, שמקשה על תהליך קבלת היתרים. המדינה חייבת לטפל בכך ברמת הדחיפות הגבוהה ביותר".

מחברת החשמל נמסר: "ככלל, הטמנת קו מתח תלויה בתיאום ובאישור של כמה גורמים הפועלים בתיאום לצורך תכנון מדוייק של התשתיות התת-קרקעיות, ובהן ביוב, מים, תקשורת, סיבים וכיוצ"ב, במיוחד בעיר כמו גבעתיים הרוויה בתשתיות.

"חברת החשמל תלויה מחד בכלל השותפים ובתהליכים המקבילים , ומאידך, גם כשכבר מסתיים תכנון ומתקבלים אישורים, נדרש תיאום ואישור לביצוע חפירה וחסימת כבישים. כל אלה מהווים חסם אשר מעכב משמעותית את ביצוע הטמנת הקו, בהנחה שהקבלן מצידו השלים את כל הדרישות המקדימות, דבר שלרוב לא מתקיים.

"המקרה המדובר ייבחן לעומקו והחברה תגיב בבית המשפט".

מעיריית תל אביב־יפו נמסר: "עיריית תל אביב־יפו פועלת מצידה מהר ככל הניתן על מנת להעניק טופסי אכלוס המעידים כי הליך הבנייה בוצע בהתאם להיתר הניתן, וכי מבנה המגורים ראוי לשימוש. עם זאת, מתוקף האינטרס הציבורי ואינטרס התכנון העירוני לשמירה על ביטחון התושבים והתושבות, העירייה עורכת ביקורת קפדנית של פיקוח על הבנייה, וכן בדיקה מקיפה המוודאת כי הדרישות בנושאים כגון בטיחות, נגישות, איכות הסביבה, כיבוי אש ועוד, מולאו בצורה מלאה. חשוב לזכור כי בניין לאחר אכלוסו צפוי לעמוד על תילו כ־100 שנים, ומחובתה של העירייה להקפיד ולוודא שכל הדרישות מולאו לפני מתן טופס 4 ותעודת גמר.

אנו פועלים לייעל את השירות המוצע בנושא ההיתרים, ולאחרונה פתחנו ממשק מקוון שבאמצעותו ניתן לפנות ולהעביר אלינו את כל האישורים הנדרשים, ללא צורך בהגעה פיזית, ויש צוות מיומן ומקצועי שמטפל באכלוס ונותן מענה מיידי".

עוד כתבות

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בזמן שבישראל ממתינים לתשובת חמאס: באל-מיאדין מדווחים על מתווה העסקה שהוצגה

דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי ● מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם ● עדכונים בולטים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

שתי קרנות אמריקאיות ייהנו מאקזיט של 750 מיליון דולר בביוקאץ' הישראלית

את המניות ביוקאץ' רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה, בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ובאמצעותה היא הופכת לבעלת השליטה עם 57% ממניות החברה ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ובמידה ויעבור גם בסנאט ויחתם על ידי הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

אאורה מוכרת בגבעתיים חלומות לפינוי בינוי. העירייה לא מכירה את הפרטים

בדיווח לבורסה כללה החברה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית בעיר ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות