גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסירת הדירות מתעכבת ב-8 חודשים, אך אזורים מסרבת לפצות מאות רוכשים

מאות רוכשים היו אמורים לקבל את דירותיהם בדצמבר 2021, אך בינתיים חברת הנדל"ן דוחה שוב ושוב את מועד המסירה, מסרבת לשלם פיצויים, ומשאירה את הרוכשים חסרי אונים ● אזורים בתגובה: "מצרים על המצב ועושים מאמצים למסור את הדירות בהקדם"

פרויקט אזורים שהם / הדמיה: אתר החברה
פרויקט אזורים שהם / הדמיה: אתר החברה

במסגרת פרויקט מחיר למשתכן - "אזורים שהם" של חברת הנדל"ן הציבורית אזורים, כ־400 רוכשי דירות היו אמורים לקבל את דירותיהם כבר בדצמבר 2021. אך אזורים לא עמדה במועד המסירה והודיעה על דחייה לחודשים אפריל-מאי 2022. באפריל, שוב קיבלו הרוכשים הודעה מחברת הנדל"ן על דחייה למאי-יוני. אך גם שם זה לא נגמר - בתחילת החודש החברה הודיעה לרוכשים על דחייה נוספת עד יולי-אוגוסט.

מזה תקופה ארוכה שהדיירים משלמים משכנתה ושכירות יחד, וממתינים לקבלת דירותיהם. הם נדרשים להאריך את חוזי השכירות פעם אחר פעם ולחיות בחוסר ודאות בנוגע למסגרות העתידיות לילדיהם. בנוסף, הם כבר מתקשים להאמין ללוח הזמנים שנדחה מידי כמה חודשים.

מסרבת לשלם פיצויים וטוענת לכוח עליון

אזורים, שבראשה עומד המנכ"ל רון אבידן, מביעה צער על הדחיות אך עומדת בסירובה לשלם פיצוי לרוכשים. זאת, בניגוד למה שקובע חוק המכר המאפשר לקבלן חודשיים גרייס בתשלום פיצוי במקרה של עיכוב במסירה.

החברה טוענת לכוח עליון - הקורונה, הסגרים ומבצע "שומר החומות" - שמנע ממנה לעמוד במועד המסירה. במכתבים לדיירים היא מפרטת כי משבר הקורונה הוביל למחסור חמור בכוח אדם ועיכובים באספקת חומרי הבנייה. אלו גרמו לעיכוב בבניית הפרויקט, שלא היה בשליטתה. אבידן כתב החודש לרוכשים: "אנו משקיעים את מלוא המאמצים והמשאבים במטרה להביא להשלמת העבודות בפרויקט בהקדם האפשרי".

בפברואר השנה הוגשה בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד אזורים במטרה לחייב אותה לשלם פיצוי. גובה הפיצוי מוערך ב-7.4 מיליון שקל והתובע הייצוגי הוא אחד מרוכשי הדירות בפרויקט, המיוצג על ידי עו"ד גיל להב. בבקשה נטען כי הקורונה בהקשר של ענף הבנייה אינה בבחינת אירוע של כוח עליון, מאחר שהענף הוחרג מהמגבלות שהוטלו על המשק. התובע ביקש לקבוע דיון בהקדם אך בית המשפט קבע דיון רק לינואר 2023. אזורים תידרש להגיב לבית המשפט בספטמבר.

ההחלטה של אזורים, שלא לשלם פיצוי בעיכוב של 6-8 חודשים, חורגת באופן משמעותי גם מההמלצה שניתנה בתחילת משבר הקורונה על ידי משרד המשפטים והמשרד לבינוי ושיכון. משרדי הממשלה נחלקו אם להמליץ על הארכת תקופת הגרייס ל-100 או ל-120 ימים (במקום 60 ימים). כך או כך - אזורים הגיעה לאיחור הכפול בזמן מההמלצה המקלה ביותר, שגם היא לא קודמה לחוק ונותרה בגדר המלצה.

בנוסף, חשוב להדגיש כי משרדי הממשלה הבהירו כי ההמלצה הייתה תקפה רק לגבי דירות שהיו אמורות להימסר עד אפריל 2021. במקרה של רוכשי "אזורים שהם", המסירה המקורית נקבעה לדצמבר 2021 ומכאן שההמלצה לא בתוקף.

"הלכתי לעסקה בלב שלם, זו הייתה טעות חיי"

עמרי (שם בדוי), אחד הזוכים בפרוייקט, מנסה בימים אלה לאלתר פתרונות למצב שנוצר. הוא ומשפחתו - שלושה ילדים קטנים - מתגוררים כעת בשכירות בפתח תקווה, אך נאלצים לפנות את הדירה באמצע יולי, אז מסתיים החוזה שלהם. הדירה בה הם מתגוררים בשכירות נמכרה, כך שאין להם אפילו אפשרות להאריך את החוזה.

שיחק המזל, ועמרי מצא פתרון לחודשי החופש הגדול: קולגה נוסע לחו"ל לחודשיים לצורכי עבודה, כך שמשפחתו של עמרי תוכל לשהות בדירה המתפנה בת"א למשך חודשי הקיץ. במקביל, עמרי יצטרך למצוא מסגרת באותו אזור לילדים. "נצטרף לפנות את הדירה ולאחסן את הריהוט שלנו איפשהו, בזמן שנגור בתל אביב. זה לחיות על מזוודות".

בנוסף, עמרי תר כעת אחר פתרון לחודש ספטמבר ואילך. לפי המכתב של אזורים, הבניין שלהם צפוי לקבל טופס 4 רק באוגוסט, אך הוא לא סומך על כך שזה אכן יקרה במועד הנקוב. "חוסר הידיעה הזה מוסיף הרבה לחץ, וזה משפיע על הכל. ידעתי שממוצע האיחורים בפרויקטים של מחירי למשתכן עומד על ארבעה חודשים, וחשבתי שהעובדה שיש לנו דירה עד יולי, נותנת לנו מספיק מרחב ביטחון. מתברר שלא".

עמרי מספר שבשל עליית מדד תשומות הבנייה, הוא ואשתו ספגו עלויות נוספות של כ-40 אלף שקל. כדי שלא לספוג עלויות נוספות, הם הקדימו את התשלום האחרון לאזורים, למרות שהוא אמור להיות משולם רק בעת קבלת הדירה. "זה אולי לא נכון", הוא אומר, "אבל אני לא יכול יותר לספוג עוד עלויות. פניתי לחברה לגבי פיצוי ואפילו לא ענו לי".

זוכה נוספת בפרוייקט, יאנה, מתגוררת עם משפחתה - בעלה ושלושת ילדיה הקטנים - בשכירות בתל אביב. ממש בתחילת החודש, היא אומרת, הגיע לסיומו חוזה השכירות שלהם, ובלית ברירה הם האריכו אותו בשנה נוספת. "בכל פעם קיבלנו מכתב נוסף מאזורים על הארכת מועד המסירה. בסוף התייאשנו, וחתמנו על חוזה שכירות לעוד שנה".

המשמעות מבחינתם היא שהילד הבכור יתחיל את לימודיו בכיתה א’ בתל אביב, וכעבור שנה, כשיעברו לשהם, יתחיל מסגרת חדשה. זאת, במקום להתחיל את מסלול ביה"ס בשהם, מה שהיה צפוי לאור מועד המסירה המקורי. "אני מתנחמת בזה שילדים מסתגלים מהר", אומרת יאנה.

גם הבניין שלהם, לפי המכתב האחרון של אזורים, אמור להיות מוכן באוגוסט. אך יאנה לא רואה איך זה קורה. "בחלק מהבניינים אין אלומיניום, אין כלים סניטריים, יש רק רצפה. כשידעתי שזו אזורים, הלכתי בלב שלם לעסקה. היום אני מבינה שעשיתי את טעות חיי. לא נראה שכל העניין הזה בכלל מטריד את החברה".

רון אבידן, מנכ''ל אזורים / צילום: איל יצהר

עו"ד ליאור לוי, המייצג חלק מהרוכשים, פנה באחרונה לאזורים, בהמשך לפגישה שקיימה החברה עם רוכשי דירות. במכתבו לחברה הוא טוען כי מספר לא מבוטל של רוכשים חתמו על הסכם המכר לאחר התפרצות הקורונה, ולכן, לא ברורה טענת החברה בדבר העיכוב בשל הקורונה.

בהתייחס לסירובה של החברה לפצות את הרוכשים על עיכוב של שמונה חודשים, לוי מציין כי בין הרוכשים משפחות צעירות עם ילדים המתגוררות בשכירות. "התנהלותכם שוללת מהם את האפשרות להתארגן לקראת המסירה לרוכשים נזקים ממוניים וכאלה שאינם ממוניים. כל יום שעובר מותיר אותם מול שוקת שבורה".

אזורים: "בימים הקרובים נתחיל באכלוס הדירות"

מחברת אזורים נמסר: "אנו מצרים על המצב ועושים את כל המאמצים למסור את הדירות לדיירים בהקדם. ההערכות הקודמות הניחו כי קבלת טופס 4 תהיה במהלך חודש אפריל אך ענף הבנייה עדיין סובל מפערים ועיכובים. אנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם המועצה ועושים מאמצים אדירים לרתום את כל הרשויות.

"נזכיר כי הבנייה החלה בדצמבר 2019 והתבצעה לאורך כל חמשת הגלים של מגפת הקורונה אשר לוו במחסור חמור בכוח אדם, תחלואה גבוהה, סגרים ומחסור חריף בחומרי בניין - גורמים מעכבים שלחברה לא היתה כל שליטה עליהם או דרך לצפות אותם. כבר בימים הקרובים נקבל טפסי 4 ראשוניים ונוכל להתחיל באכלוס הדירות. הלקוחות קיבלו השבוע את ההערכה המעודכנת ביותר של המועדים באופן פרטני זאת לאחר קבלת לוחות זמנים מהרשויות".

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה