גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מידע על משתמשי טיקטוק אמריקאים זרם לסין, וזה צריך להדאיג גם את הישראלים

תחקיר שפרסם אתר 'באזפיד חדשות' גילה כי בניגוד להצהרות רבות של בכירי טיקטוק, המהנדסים בבייג'ינג נחשפו למידע על משתמשים אמריקאים • החברה מיהרה להודיע שתעביר את המידע האמריקאי לשרתים אחרים בטקסס, אך זה לא יהיה תקף למדינות אחרות, כולל ישראל

טיקטוק / צילום: Shutterstock
טיקטוק / צילום: Shutterstock

במשך שנים מנהלי אפליקציית הווידיאו טיקטוק חזרו על ההבטחות כי המידע על משתמשים אמריקאים שמור בארה"ב ולא מגיע לסין, שם ממוקמת החברה-האם והמפתחת של האפליקציה - בייטדאנס. באמצעות הבטחות אלו, שניתקו בין החברה-האם בבייג’ינג לבין השלוחה האמריקאית, טיקטוק ניסתה להתמודד עם משתמשים אמריקאים שחששו שהנתונים המקומיים של האפליקציה יוכלו להתגלגל לידי ממשלת סין ולשמש לצורכי איסוף מידע או ריגול.

אלא שתחקיר מקיף שפרסם אתר באזפיד חדשות (Buzzfeed News) בסוף השבוע האחרון רומז כי הצהרות אלו של מנהלי טיקטוק היו לא לגמרי מדויקות, בלשון המעטה. התחקיר התבסס על מידע רב-ערך שקיבלו לידיהם העיתונאים - הקלטות אודיו של עשרות ישיבות פנימיות בתוך טיקטוק בארה"ב, מספטמבר של השנה שעברה עד ינואר השנה. בישיבות אלו נשמעים עובדים בחברה מצהירים בהזדמנויות שונות כי המהנדסים הסינים נכנסו למידע של משתמשים אמריקאים. כאמור, בניגוד להבטחות שניתנו לאורך השנים.

"הטעו את המחוקקים, המשתמשים והציבור"

טיקטוק היא הגרסה הבינלאומית של אפליקציה סינית בשם דואו-אין (Douyin). ממשק המשתמש של שתי האפליקציות כמעט זהה - שתיהן מונעות על ידי אותו אלגוריתם רב עוצמה שחוזה אלו סרטונים משתמשים ירצו לראות, וממשיך להזרים להם אותם.
ההבדל היחיד בין שתי האפליקציות הוא שאחת פעילה בסין והשנייה בשאר העולם, כאשר למשתמשים בראשונה אין גישה למידע מהשנייה וכן להפך. ההפרדה הזאת של בייטדאנס נוצרה, ככל הנראה, כדי לאכוף את דרישות הצנזורה של הממשל הסיני ולחסום את המשתמשים המקומיים למידע הקיים מחוץ למדינה.

ככל שטיקטוק צברה פופולריות במערב וטיפסה לראש דירוג האפליקציות בארה"ב, כך גבר החשש בעולם מהאפליקציה. כך לדוגמה, בהודו היא נחסמה לחלוטין. בארה"ב הנשיא לשעבר דונאלד טראמפ הוביל מהלך, שלא יצא בסופו של דבר לפועל, שמטרתו הייתה לחייב את בייטדאנס למכור את השלוחה של טיקטוק בארה"ב לחברה אמריקאית, מטעמי ביטחון לאומי.

 

כדי להתגונן ממהלך כזה של טראמפ, או בכלל, בטיקטוק ניסו להדגיש את ההפרדה שלהם מבייטדאנס הסינית. בחברה הצהירו שוב ושוב כי הם מעסיקים צוות אבטחה אמריקאי רב-ניסיון עם בקרות קפדניות נוקשות שקובעות למי יהיה גישה למידע של המשתמשים בארה"ב ומי לא יהיה חשוף אליו.

רק שכאמור, ההקלטות מוכיחות שהמציאות כנראה קצת שונה. "בסין רואים הכל", אמר עובד במחלקת האמון והבטיחות בטיקטוק, בישיבה בספטמבר 2021. דירקטור בטיקטוק כינה בישיבה אחרת מהנדס בבייג’ינג בשם "מאסטר אדמיניסטרטור" וציין כי לאותו מהנדס "יש גישה להכל".

"ההקלטות רומזות שהחברה (טיקטוק) הטעתה את המחוקקים, את המשתמשים ואת הציבור, בכך שהעלימה את העובדה שעובדים בסין יכולים לגשת למידע השמור בארה"ב", נכתב בתחקיר של באזפיד חדשות. למעשה, באופן אירוני, במקרים מסוימים לצוות האמריקאי עצמו לא היו הרשאות שאיפשרו לו להיכנס למידע של משתמשים בארה"ב והם נדרשו לבקש זאת מהקולגות הסיניות.

המידע יעבור לטקסס אבל לא בטוח שזה יעזור

ההקלטות שחשפו את הפרשה עסקו בדיונים על מה שכונה בטיקטוק "פרויקט טקסס". עד היום הנתונים של משתמשים אמריקאים היו שמורים בשרתים של טיקטוק במדינת וירג’יניה עם גיבוי בשרתים של החברה בסינגפור. פרויקט טקסס נועד להעביר את כל המידע לשרתים של אורקל בטקסס. נושא זה היה בדיונים בין אורקל, טיקטוק והוועדה להשקעות זרות בארה"ב (CFIUS).

בעקבות התחקיר של באזפיד חדשות, טיקטוק מיהרה להודיע בבלוג שלה כי היא התחילה כבר להעביר את המידע לשרתים של אורקל. לפי הצהרת טיקטוק, "100% מהמידע של משתמשים יועבר לתשתית אורקל", כאשר מטרתה היא למחוק את המידע הפרטי על משתמשים אמריקאים מהשרתים של החברה בוורג’יניה ובסינגפור.

צעד זה אמור למנוע את העברת המידע לסין ולשמור אותו בארה"ב. וכך, המידע לא יהיה כפוף לחוק הסיני שנותן לממשלה הסינית גישה אליו. אלא שבתחקיר עולות מספר תהיות כבדות האם מדובר בצעד מספק.

לפי ההקלטות, עורכי הדין של טיקטוק דרשו שלמידע שאינו נחשב פרטי תמשיך להיות גישה מסין. אך התשובה לשאלה מהו מידע פרטי כזה לא לגמרי ברורה. בנוסף, ההקלטות מראות כי החיבורים בין החברה האמריקאית טיקטוק והחברה-האם הסינית בייטדאנס חזקים ממה שאלו מוכנות להודות. כך למשל, הכלים השונים שבהם משתמשים עובדי טיקטוק בארה"ב מפותחים בסין.

באחת ההקלטות מספטמבר 2021 נשמע יועץ שמעסיקה טיקטוק, בהקשר לפרויקט טקסס, אומר לקולגות כי "אני מרגיש שלכלים האלה יש דלתות אחוריות לחדור למידע של משתמשים". בחלק מהמקרים, עובדי טיקטוק עצמם לא ידעו לגמרי מה הכלים השונים של החברה אמורים לעשות.

אם זה לא מספיק, באחת ההקלטות עולה כי אורקל מגלה גמישות רבה בהסכם עם טיקטוק על אחסון המידע, כאשר החברה האמריקאית מספקת רק את השרתים הפיזיים וטיקטוק היא זו שבונה את שכבת התוכנה, "המכונות הווירטואליות" (VM) שירוצו עליה. גם זה יכול להשאיר בידי המהנדסים בסין גישה מסוימת למאגר הנתונים. "בסופו של דבר זה הכלים שלהם", אמר עובד טיקטוק בפגישה בשנה שעברה, "הם בונים אותם בסין".

גם המשתמשים הישראלים חשופים

מעבר לחששות הנוגעים להעברת מידע של משתמשים אמריקאים, קיימת גם אפשרות כי הממשלה הסינית תדרוש מבייטדאנס לשנות את האלגוריתם הסודי שלה, כדי לנסות להשפיע על דעת הקהל העולמית.

זוהי ממש לא השערה בדיונית - הממשל הסיני כבר ביקש בעבר לשנות אלגוריתמים לאפליקציות סיניות הפונות לקהל המקומי, אף שאין אינדיקציה כי זה נעשה עבור כאלו שפונות לקהל זר. הסנטור האמריקאי טד קרוז התייחס בעבר לטיקטוק בתור "סוס טרויאני שהמפלגה הקומוניסטית הסינית יכולה להשתמש בו כדי להשפיע על מה שהאמריקאים רואים, שומעים ובסופו של דבר חושבים".

גם אם טיקטוק אכן תיישם מנגנונים נוקשים יותר שלא יאפשרו גישה מסין למידע של המשתמשים האמריקאים, כל זה לא בהכרח יהיה תקף גם למידע של משתמשים במדינות אחרות כמו ישראל. טיקטוק צברה בשנים האחרונות פופולריות גבוהה בקרב צעירים ובני נוער בישראל ובנתה בארץ אופרציה גדולה של מכירות ושירות למפרסמים ישראלים.

על פי הצהרת עבר של מנכ"ל טיקטוק ישראל אסף שגיא, המידע של משתמשים ישראלים גם הוא שמור בשרתים של טיקטוק עצמה בארה"ב ובסינגפור. בהצהרות הנוכחיות של טיקטוק היא לא הצביעה על כוונה להעביר גם מידע ישראלי או מידע ממדינות אחרות לשרתי אורקל בטקסס. בניגוד לארה"ב, לרשויות בישראל אין כוח השפעה ממשי על טיקטוק ויכולת, או אפילו רצון, לכפות עליה לבצע העברה כזו. בינתיים, הנחת המוצא הסבירה היא שהמידע של המשתמשים הישראלים בטיקטוק זמין גם בסין.

עוד כתבות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית