גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הפילוג הגדול": אמריקה נכנסת לסיבוב הבא של מלחמת ההפלות

בעקבות פסיקת בית המשפט העליון לבטל את הזכות הכללית להפלות, 26 מדינות בשליטה רפובליקאית עומדות להוציא את ההפלות אל מחוץ לחוק ● מדינות דמוקרטיות עושות יד אחת כדי להבטיח שירותי הפלות גם לנשים ממדינות אחרות ● הליברלים חוששים שבית המשפט העליון יבטל עוד זכויות שנויות במחלוקת – ומקווים להעמיד את ההפלות במרכז מערכת הבחירות לקונגרס

הפגנה נגד חוק ההפלות בארה''ב / צילום: Jose Luis Magana
הפגנה נגד חוק ההפלות בארה''ב / צילום: Jose Luis Magana

קווי התפר של ארה"ב התקרבו להיפרם ביום ו', אולי במידה שלא נראתה זה 60 שנה. הקיטוב גלוי וידוע זה שנים אחדות: התמוטטות היכולת לנהל רב־שיח ציבורי, ההתרחקות מהסכמה לאומית רחבה כמעט באיזשהו עניין, דיסקרדיטציה והחשדת מניעים הדדית. מחצית מהאמריקאים אינם מבינים את המחצית השנייה ואינם סובלים אותו.

● "פצצה גרעינית": בית המשפט העליון של ארה"ב מבטל את הזכות החוקתית להפלות מלאכותיות
● השלכות של מניעת הפלות בארה"ב: חיי עוני, צניחה בתמ"ג וירידה בהשתתפות נשים בכוח העבודה

יום ו' סיפק תזכורת דרמטית לפילוג האמריקאי: אופוריה ואבל עמוק שרו בכפיפה אחת. בחזית בית המשפט העליון בוושינגטון, אמריקאים צעירים (לא ציון מגדרי) רקדו, ואמריקאיות צעירות (לא ציון מגדרי) ספקו כפיים ומחו דמעה. מושלי מדינות חגגו ניצחון היסטורי, ומושלי מדינות אחרות טיכסו עצה איך להינצל מן הרעה.

זה קרה מיד לאחר שבית המשפט העליון החליט לשלול את המעמד של "זכות חוקתית" מהפלות מלאכותיות. שישה מתשעת שופטיו קרעו לגזרים את פסק הדין ההיסטורי של 1973, זה שנודע בעגה המשפטית כ"רו נגד ווייד" (Roe vs Wade). החלטת 1973 הפכה את ההפלות לחוקיות בכל 50 המדינות, בששת החודשים הראשונים של ההיריון.

מתנגדי ההפלות לא השלימו עם רוע הגזרה, והתחילו מאבק פוליטי ומשפטי, שארך כמעט 50 שנה, והסתיים בניצחון מוחלט ביום ו'. הפסיקה החדשה מעבירה את ההחלטה על הפלות לידי כל אחת מן המדינות, ונראה שלפחות חצי מהן יאסרו הפלות מעיקרן.

ברור בהחלט, שהמאבק לא תם. מכאן ואילך הוא ילבש אופי פוליטי ומפלגתי, ילבה מחלוקות ויחדד את הקיטוב. עשרות אלפים הפגינו בימים האחרונים בכל רחבי ארה"ב, ולפחות בשתי מדינות, אריזונה השמרנית בדרום־מערב ורוד־איילנד הליברלית בצפון־מזרח, היו התנגשויות אלימות.

שלוש המערביות מקימות חזית משותפת

גאווין ניוסום (Newsom), מושל קליפורניה, המדינה גדולת האוכלוסין ביותר והעשירה ביותר בארה"ב, הכריז, "זה רגע חמור בהיסטוריה האמריקאית, הפילוג הגדול הזה בין מדינות אדומות למדינות כחולות". באמריקה, הצבע האדום מציין משום מה את הימין והצבע הכחול - את השמאל. "האדומות" הן הרפובליקאיות וה"כחולות" הן הדמוקרטיות.

ניוסום מקים עכשיו חזית משותפת עם שתי המדינות הצפוניות של החוף המערבי, וושינגטון ואורגון. גם בהן יש מושלים דמוקרטיים, ולמפלגה הדמוקרטית יש רוב באסיפותיהן המחוקקות. בלקסיקון האמריקאי, המדינות האלה הן "ליברליות" (ישראלים יעדיפו "שמאליות").

לא זו בלבד שהשלוש מתכוונות להגן על הזכות להפלות מלאכותיות בתחומיהן, הן מתכוונות גם לפתוח את שעריהן לרווחה בפני נשים מהמדינות, שבהן הפלה מלאכותית עומדת לצאת אל מחוץ לחוק.

ביום ו', עם ההודעה על פסיקת בית המשפט, הפלות מלאכותיות הפכו לעבירה פלילית ב־13 מדינות. ההערכות הן שבחודשים הבאים האיסור המלא על הפלות יתרחב ל־26 מדינות. מתנגדי ההפלות אינם מתכוונים להסתפק בזה. הם ינסו לחוקק איסור פדרלי על הפלות בכל 50 המדינות וחמש הטריטוריות של ארה"ב. חקיקה כזאת תצריך רוב בשני בתי הקונגרס וחתימה של הנשיא. זה לא יוכל לקרות לכל המוקדם לפני 2025, אם בכלל.

טראמפ חושש מכעסן של הנשים המתונות

הדמוקרטים מצדם מתכוונים להעמיד את ההפלות במרכז מערכת הבחירות המקרטעת שלהם לקונגרס, בחודש נובמבר. הסקרים חוזים להם תבוסה ניצחת, אבל הם מקווים שפסיקת בית המשפט העליון תשנה את דעתם של מצביעים מתונים ומהססים, בייחוד באזורים עירוניים.

תמיכת המצביעים האלה עמדה לדמוקרטים בשתי הבחירות הקודמות, אבל האינפלציה וחוסר הפופולריות של הנשיא ביידן מאיימות לחזור ולהטות את המתנדנדים ימינה. הדמוקרטים ידברו בחודשים הבאים על לבן של נשים מתונות מן המעמד הבינוני, התומכות בזכות להפלות. ב־50 השנה האחרונות, הדמוקרטים לא השכילו לתרגם תמיכה בהפלות להצבעה בקלפי, וזו אחת הסיבות שהם הגיעו עד הלום.

מנהיגים רפובליקאיים אמרו בשבועות האחרונים שהם אינם מודאגים מפסיקת בית המשפט (היא הייתה צפויה מאז הודלף תוכנה בחודש מאי). הרפובליקאים העריכו שהשפעת הפסיקה על מתנגדיה תאוזן על ידי השפעת הפסיקה על מחייביה; זאת אומרת מצביעים אסירי תודה ישתוו למצביעים שומרי טינה.

אבל, למרבה העניין, דווקא הרפובליקן, הרשאי לתבוע חלק ניכר מן האשראי על הפסיקה, אינו מתלהב. על פי דיווחים בתקשורת, הנשיא לשעבר דונלד טראמפ אמר למקורביו, שהפסיקה תזיק למפלגה מפני שהיא "תכעיס נשים מהפרוורים". לפי ה'ניו יורק טיימס', להגבלות קודמות על הפלות במדינת טקסס השמרנית טראמפ קרא "כה טיפשיות".

כאשר העיתון שאל אותו בחודש מאי, אם הוא מילא תפקיד מרכזי בתהליך שאיפשר את הפסיקה הממשמשת ובאה, טראמפ, שאינו ידוע בצניעותו, השיב, "אני אינני אוהב לתבוע אשראי על שום דבר". העיתון כתב אז שהתגובה הזו "הזקיפה גבות". טראמפ כמובן תובע אשראי על כל דבר, בייחוד כאשר הוא האיש ששינה את הרכב בית המשפט העליון במנותו שלושה שופטים מן הימין השמרני. הם אלה שאיפשרו את פסיקת יום ו'.

הייתכן שטראמפ, המבורך באינסטינקטים פוליטיים, רואה משהו שמפלגתו אינה רואה, זאת אומרת הצבעת נקמה? אין לנו לפי שעה תשובה על השאלה הזו, חוץ מן הספק המסורתי ביכולתם של הדמוקרטים לגייס מצביעים בעניינים אמוציונליים. אבל הסקרים במרוצת השנים חזרו והראו שרוב גדול של האמריקאים תומכים בזכות להפלות.

"דרמה מיותרת" - והדרמה הבאה

בית המשפט העליון עשה ביום ו' משהו שהוא בדרך כלל נמנע מלעשות: הוא מחק תקדים משפטי שלם מספר החוקים. נשיא בית המשפט, ג'ון רוברטס, בעצמו איש ימין (מונה על ידי הנשיא בוש הבן לפני 17 שנה), קיווה לכרסם את התקדים בהדרגה, כדי להימנע ממה שהוא מכנה "דרמה מיותרת". אבל הרוב העומד ימינה ממנו לא חשש מפני דרמות.

אחד מחברי הרוב הזה, השופט קלרנס תומס, ימני מכל הימנים, כתב בחוות הדעת שלו, שמחיקת רו נגד ווייד אינה מספיקה ועל בית המשפט להעניק את אותו טיפול לכל פסיקה הנובעת מאותו המקור: התיקון ה־14 לחוקה. התיקון הזה נוסף ב־1868, בעקבות מלחמת האזרחים. הוא אסר לשלול מאזרחי ארה"ב "כל זכות או הגנה", או "שוויון בפני החוק". התיקון ה־14 הנחה את בית המשפט ב־1973 בהתרת ההפלות. ביום ו' בית המשפט קבע, כי מאחר שהפלות מלאכותיות לא היו זכות אזרחית ב־1868, הן אינן יכולות להסתופף בצילו של התיקון הזה.

הפגנה נגד חוק ההפלות בארה''ב / צילום: Jose Luis Magana

לפי תומס, אותו ההיגיון עצמו צריך לחול על שורה של עניינים נוספים, כמו פסק דין מ־1962 שהתיר לזוגות בוגרים להשתמש באמצעי מניעה, פסק דין מ־2003 שהסיר את המעמד הפלילי מיחסי מין בין גברים, ופסק דין מ־2015 שהאציל הגנה חוקתית על נישואים חד־מיניים.

השופט שכתב את פסיקת יום ו', סמיואל אליטו, כלל בה הבטחה שבית המשפט לא יגע לרעה בשום זכות אזרחית. ההפלות היו יוצאות מן הכלל, מפני שכרוכה בהן "הריגת העובר", הוא כתב. אבל בין הליברלים שורר עכשיו החשש, שבית המשפט הימני ביותר בזמננו אינו מתכוון לעצור. תנופת פסיקותיו האחרונות תישא אותו אל מסע לדה־ליברליזציה של חוקת ארה"ב, וממילא "הפילוג הגדול" בין אדומות לכחולות יתרחב ויילך.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny־globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

המניה בשפל והצרות לא פוסקות: מה צפוי בדוחות החברה המסקרנת הזו

טסלה, שצפויה להציג את תוצאותיה הכספיות הערב, איבדה כ-40% ממחיר המניה שלה מתחילת השנה ● האנליסטים בוול סטריט חוזים כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

יום קרב בצפון: כטבמ"ים יורטו מעל נהריה ועכו, צה"ל תקף בדרום לבנון

דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "למען ביטחונכם - עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● מקור בחמאס: הארגון מחויב לתיווך הקטארי ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים