גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הפילוג הגדול": אמריקה נכנסת לסיבוב הבא של מלחמת ההפלות

בעקבות פסיקת בית המשפט העליון לבטל את הזכות הכללית להפלות, 26 מדינות בשליטה רפובליקאית עומדות להוציא את ההפלות אל מחוץ לחוק ● מדינות דמוקרטיות עושות יד אחת כדי להבטיח שירותי הפלות גם לנשים ממדינות אחרות ● הליברלים חוששים שבית המשפט העליון יבטל עוד זכויות שנויות במחלוקת – ומקווים להעמיד את ההפלות במרכז מערכת הבחירות לקונגרס

הפגנה נגד חוק ההפלות בארה''ב / צילום: Jose Luis Magana
הפגנה נגד חוק ההפלות בארה''ב / צילום: Jose Luis Magana

קווי התפר של ארה"ב התקרבו להיפרם ביום ו', אולי במידה שלא נראתה זה 60 שנה. הקיטוב גלוי וידוע זה שנים אחדות: התמוטטות היכולת לנהל רב־שיח ציבורי, ההתרחקות מהסכמה לאומית רחבה כמעט באיזשהו עניין, דיסקרדיטציה והחשדת מניעים הדדית. מחצית מהאמריקאים אינם מבינים את המחצית השנייה ואינם סובלים אותו.

● "פצצה גרעינית": בית המשפט העליון של ארה"ב מבטל את הזכות החוקתית להפלות מלאכותיות
● השלכות של מניעת הפלות בארה"ב: חיי עוני, צניחה בתמ"ג וירידה בהשתתפות נשים בכוח העבודה

יום ו' סיפק תזכורת דרמטית לפילוג האמריקאי: אופוריה ואבל עמוק שרו בכפיפה אחת. בחזית בית המשפט העליון בוושינגטון, אמריקאים צעירים (לא ציון מגדרי) רקדו, ואמריקאיות צעירות (לא ציון מגדרי) ספקו כפיים ומחו דמעה. מושלי מדינות חגגו ניצחון היסטורי, ומושלי מדינות אחרות טיכסו עצה איך להינצל מן הרעה.

זה קרה מיד לאחר שבית המשפט העליון החליט לשלול את המעמד של "זכות חוקתית" מהפלות מלאכותיות. שישה מתשעת שופטיו קרעו לגזרים את פסק הדין ההיסטורי של 1973, זה שנודע בעגה המשפטית כ"רו נגד ווייד" (Roe vs Wade). החלטת 1973 הפכה את ההפלות לחוקיות בכל 50 המדינות, בששת החודשים הראשונים של ההיריון.

מתנגדי ההפלות לא השלימו עם רוע הגזרה, והתחילו מאבק פוליטי ומשפטי, שארך כמעט 50 שנה, והסתיים בניצחון מוחלט ביום ו'. הפסיקה החדשה מעבירה את ההחלטה על הפלות לידי כל אחת מן המדינות, ונראה שלפחות חצי מהן יאסרו הפלות מעיקרן.

ברור בהחלט, שהמאבק לא תם. מכאן ואילך הוא ילבש אופי פוליטי ומפלגתי, ילבה מחלוקות ויחדד את הקיטוב. עשרות אלפים הפגינו בימים האחרונים בכל רחבי ארה"ב, ולפחות בשתי מדינות, אריזונה השמרנית בדרום־מערב ורוד־איילנד הליברלית בצפון־מזרח, היו התנגשויות אלימות.

שלוש המערביות מקימות חזית משותפת

גאווין ניוסום (Newsom), מושל קליפורניה, המדינה גדולת האוכלוסין ביותר והעשירה ביותר בארה"ב, הכריז, "זה רגע חמור בהיסטוריה האמריקאית, הפילוג הגדול הזה בין מדינות אדומות למדינות כחולות". באמריקה, הצבע האדום מציין משום מה את הימין והצבע הכחול - את השמאל. "האדומות" הן הרפובליקאיות וה"כחולות" הן הדמוקרטיות.

ניוסום מקים עכשיו חזית משותפת עם שתי המדינות הצפוניות של החוף המערבי, וושינגטון ואורגון. גם בהן יש מושלים דמוקרטיים, ולמפלגה הדמוקרטית יש רוב באסיפותיהן המחוקקות. בלקסיקון האמריקאי, המדינות האלה הן "ליברליות" (ישראלים יעדיפו "שמאליות").

לא זו בלבד שהשלוש מתכוונות להגן על הזכות להפלות מלאכותיות בתחומיהן, הן מתכוונות גם לפתוח את שעריהן לרווחה בפני נשים מהמדינות, שבהן הפלה מלאכותית עומדת לצאת אל מחוץ לחוק.

ביום ו', עם ההודעה על פסיקת בית המשפט, הפלות מלאכותיות הפכו לעבירה פלילית ב־13 מדינות. ההערכות הן שבחודשים הבאים האיסור המלא על הפלות יתרחב ל־26 מדינות. מתנגדי ההפלות אינם מתכוונים להסתפק בזה. הם ינסו לחוקק איסור פדרלי על הפלות בכל 50 המדינות וחמש הטריטוריות של ארה"ב. חקיקה כזאת תצריך רוב בשני בתי הקונגרס וחתימה של הנשיא. זה לא יוכל לקרות לכל המוקדם לפני 2025, אם בכלל.

טראמפ חושש מכעסן של הנשים המתונות

הדמוקרטים מצדם מתכוונים להעמיד את ההפלות במרכז מערכת הבחירות המקרטעת שלהם לקונגרס, בחודש נובמבר. הסקרים חוזים להם תבוסה ניצחת, אבל הם מקווים שפסיקת בית המשפט העליון תשנה את דעתם של מצביעים מתונים ומהססים, בייחוד באזורים עירוניים.

תמיכת המצביעים האלה עמדה לדמוקרטים בשתי הבחירות הקודמות, אבל האינפלציה וחוסר הפופולריות של הנשיא ביידן מאיימות לחזור ולהטות את המתנדנדים ימינה. הדמוקרטים ידברו בחודשים הבאים על לבן של נשים מתונות מן המעמד הבינוני, התומכות בזכות להפלות. ב־50 השנה האחרונות, הדמוקרטים לא השכילו לתרגם תמיכה בהפלות להצבעה בקלפי, וזו אחת הסיבות שהם הגיעו עד הלום.

מנהיגים רפובליקאיים אמרו בשבועות האחרונים שהם אינם מודאגים מפסיקת בית המשפט (היא הייתה צפויה מאז הודלף תוכנה בחודש מאי). הרפובליקאים העריכו שהשפעת הפסיקה על מתנגדיה תאוזן על ידי השפעת הפסיקה על מחייביה; זאת אומרת מצביעים אסירי תודה ישתוו למצביעים שומרי טינה.

אבל, למרבה העניין, דווקא הרפובליקן, הרשאי לתבוע חלק ניכר מן האשראי על הפסיקה, אינו מתלהב. על פי דיווחים בתקשורת, הנשיא לשעבר דונלד טראמפ אמר למקורביו, שהפסיקה תזיק למפלגה מפני שהיא "תכעיס נשים מהפרוורים". לפי ה'ניו יורק טיימס', להגבלות קודמות על הפלות במדינת טקסס השמרנית טראמפ קרא "כה טיפשיות".

כאשר העיתון שאל אותו בחודש מאי, אם הוא מילא תפקיד מרכזי בתהליך שאיפשר את הפסיקה הממשמשת ובאה, טראמפ, שאינו ידוע בצניעותו, השיב, "אני אינני אוהב לתבוע אשראי על שום דבר". העיתון כתב אז שהתגובה הזו "הזקיפה גבות". טראמפ כמובן תובע אשראי על כל דבר, בייחוד כאשר הוא האיש ששינה את הרכב בית המשפט העליון במנותו שלושה שופטים מן הימין השמרני. הם אלה שאיפשרו את פסיקת יום ו'.

הייתכן שטראמפ, המבורך באינסטינקטים פוליטיים, רואה משהו שמפלגתו אינה רואה, זאת אומרת הצבעת נקמה? אין לנו לפי שעה תשובה על השאלה הזו, חוץ מן הספק המסורתי ביכולתם של הדמוקרטים לגייס מצביעים בעניינים אמוציונליים. אבל הסקרים במרוצת השנים חזרו והראו שרוב גדול של האמריקאים תומכים בזכות להפלות.

"דרמה מיותרת" - והדרמה הבאה

בית המשפט העליון עשה ביום ו' משהו שהוא בדרך כלל נמנע מלעשות: הוא מחק תקדים משפטי שלם מספר החוקים. נשיא בית המשפט, ג'ון רוברטס, בעצמו איש ימין (מונה על ידי הנשיא בוש הבן לפני 17 שנה), קיווה לכרסם את התקדים בהדרגה, כדי להימנע ממה שהוא מכנה "דרמה מיותרת". אבל הרוב העומד ימינה ממנו לא חשש מפני דרמות.

אחד מחברי הרוב הזה, השופט קלרנס תומס, ימני מכל הימנים, כתב בחוות הדעת שלו, שמחיקת רו נגד ווייד אינה מספיקה ועל בית המשפט להעניק את אותו טיפול לכל פסיקה הנובעת מאותו המקור: התיקון ה־14 לחוקה. התיקון הזה נוסף ב־1868, בעקבות מלחמת האזרחים. הוא אסר לשלול מאזרחי ארה"ב "כל זכות או הגנה", או "שוויון בפני החוק". התיקון ה־14 הנחה את בית המשפט ב־1973 בהתרת ההפלות. ביום ו' בית המשפט קבע, כי מאחר שהפלות מלאכותיות לא היו זכות אזרחית ב־1868, הן אינן יכולות להסתופף בצילו של התיקון הזה.

הפגנה נגד חוק ההפלות בארה''ב / צילום: Jose Luis Magana

לפי תומס, אותו ההיגיון עצמו צריך לחול על שורה של עניינים נוספים, כמו פסק דין מ־1962 שהתיר לזוגות בוגרים להשתמש באמצעי מניעה, פסק דין מ־2003 שהסיר את המעמד הפלילי מיחסי מין בין גברים, ופסק דין מ־2015 שהאציל הגנה חוקתית על נישואים חד־מיניים.

השופט שכתב את פסיקת יום ו', סמיואל אליטו, כלל בה הבטחה שבית המשפט לא יגע לרעה בשום זכות אזרחית. ההפלות היו יוצאות מן הכלל, מפני שכרוכה בהן "הריגת העובר", הוא כתב. אבל בין הליברלים שורר עכשיו החשש, שבית המשפט הימני ביותר בזמננו אינו מתכוון לעצור. תנופת פסיקותיו האחרונות תישא אותו אל מסע לדה־ליברליזציה של חוקת ארה"ב, וממילא "הפילוג הגדול" בין אדומות לכחולות יתרחב ויילך.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny־globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם