גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צחי נחמיאס והאחים זלקינד מוציאים לדרך את האסטרטגיה של דסק”ש

בעלי השליטה החדשים בדסק"ש, שנכון להיום מופסדים על השקעתם בה, מקווים להשיג פרמיית שליטה מהותית במכירת מניות סלקום ● המתעניינים ברכישה, ובהם קרנות הפרייבט אקוויטי סקיי ואייפקס, יידרשו להתמודד עם חוב פיננסי של 2.8 מיליארד שקל ועם סימני שאלה על עתיד החברה בתוך ענף התקשורת

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי
האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

חברת ההחזקות דיסקונט השקעות (דסק"ש) החלה לפעול באופן רשמי למכירת גרעין השליטה בסלקום, והורתה להנהלת החברה לבחון מימוש החזקותיה בחברת התקשורת, כולן או חלקן, בעסקה אחת או יותר.

דסק"ש  מחזיקה ב-45.7% ממניות סלקום  בשווי שוק של 1.34 מיליארד שקל. גרעין השליטה בחברות התקשורת המתחרות, פרטנר ובזק, קטן יותר (30% בפרטנר ו-25% בבזק), ולכן לכאורה היא יכולה למכור גרעין שליטה מצומצם יותר, ואת שאר המניות למכור דרך הבורסה.

לדברי דסק"ש, היא קיבלה פניות ראשוניות ביחס למכירת החזקותיה, שאין בהן הצעה קונקרטית לביצוע עסקה (או עסקאות), והן תיבחנה על ידי החברה במסגרת בחינת מימוש החזקותיה. בין השאר, נפגשו באחרונה מנכ"ל דסק"ש, דורון כהן, ומנכ"לית קרן אייפקס ישראל, זהבית כהן, לדיון בנושא.

אייפקס (לשעבר מבעלות השליטה בבזק) היא חברה בריטית המנהלת קרנות השקעה פרטיות בינלאומיות. בידי אייפקס קיים ההון הדרוש לביצוע העסקה, אולם לפי שעה היא לא הניחה כאמור הצעה קונקרטית לרכישת סלקום.

עוד נחשף באתר גלובס, כי גם קרן ההשקעות הישראלית סקיי, המנוהלת על ידי צבי יוכמן וניר דגן, מתעניינת באפשרות לרכוש את השליטה בסלקום. בין הצדדים התנהלו שיחות, אך לא ברור עד כמה הקרן יכולה להרים עסקה כזו בכוחות עצמה, או שתידרש למצוא שותפים מקרב הגופים המוסדיים לצורך ביצוע הרכישה.

מימין: אמיר ארבן, ליאת בנימיני, צביקה יוכמן, ציון אגיב יושבים: ניר דגן, מיטל הלר / צילום: אלי אטיאס

ליוכמן היכרות הדוקה עם שוק התקשורת, ובתחילת שנות ה-2000 הוא הוביל את המיזוג בין 013 ברק לנטוויז'ן. זו גם לא הפעם הראשונה שקרן סקיי בוחנת כניסה לשוק התקשורת, ובעבר בחנה השקעות במספר חברות סלולר.

גם חברת התקשורת המתחרה הוט התעניינה לפני כחצי שנה באפשרות לרכוש את סלקום. אופציה זו, שירדה אז מהפרק לאור בעיות רגולציה ופערי מחיר, עשויה לצוץ מחדש כעת.

המדיניות: להפחית מינוף ולהתמקד בנדל"ן

סלקום הועמדה כעת באופן רשמי על המדף, אולם אין מדובר בשינוי מדיניות של דסק"ש. מאז הפכה חברת הנדל"ן מגה אור , שבשליטת צחי נחמיאס, לבעלת המניות הגדולה בדסק"ש, נקבע כי האסטרטגיה של חברת ההחזקות תכלול שני גורמים מרכזיים: הפחתת היקף המינוף ומיקוד עסקי בתחום הנדל"ן, כלומר בחברה הבת נכסים ובניין, שהגדילה באחרונה את החזקתה בחברת הנדל"ן המניב גב-ים ל-86.7%, בהשקעה של כ-3.5 מיליארד שקל.

הגדרה זו כוללת מימוש כל ההחזקות שאינן מתחום הנדל"ן, ובראשן סלקום וחברת ההשקעות בהייטק אלרון . שתי עסקאות מכירה אלו מיועדות לסייע לדסק"ש לצמצם את התחייבויותיה למחזיקי האג"ח, שהסתכמו בסוף מרץ 2022 ב-3.24 מיליארד שקל (תשלומי קרן וריבית עתידיים).

 

נכון לסוף מרץ 2022, הכילה קופתה של דסק"ש מזומנים בשווי של 794 מיליון שקל בקופה, כאשר בשלושת הרבעונים הנותרים של 2022 היא נדרשת לפרוע חובות בסכום של 647 מיליון שקל. בשנת 2023 כולה נדרשת דסק"ש לפרוע חובות נוספים בהיקף של 672 מיליון שקל, כך שהחברה נדרשת למימושי נכסים, או לחלופין לגיוסי חוב או הון, לצורך מימון פירעונות החוב בשנה הבאה.

לדסק"ש שלוש סדרות איגרות חוב (ו', י', י"א) המדורגות בידי S&P מעלות בדירוג BBB מקומי. האג"ח הארוכה של החברה היא סדרה י"א, אשר לה משך חיים ממוצע של 4.1 שנים, שנסחרת לפי תשואה שנתית לפדיון של 6.3% (שקלית, ללא הצמדה למדד). כך, שניסיון לגייס חוב חדש בעת הנוכחית יחייב תשלום ריבית גבוהה יחסית לעבר (סדרה י"א הונפקה בספטמבר 2021 עם ריבית שקלית לא צמודה של 3.4% בלבד).

מצב הריביות דוחף למימוש נכסים

חברת מגה אור, שבשליטת צחי נחמיאס, הובילה בסוף 2020 קבוצת משקיעים לרכישת כ-83% ממניות דסק"ש, מידי כונסי הנכסים והנאמן של חברת אי.די.בי. במסגרת המהלך רכשה 29.9% ממניות דסק"ש תמורת 407 מיליון שקל, ואילו אלקו החזקות , שבשליטת האחים מייקי ודני זלקינד, רכשה 29.8% מדסק"ש ב-405 מיליון שקל.

האחים מיכאל ודניאל זלקינד, בעלי השליטה בדסק''ש / צילום: ישראל הדרי

אליהם הצטרף גם רמי לוי, שרכש באופן פרטי 10.8% מדסק"ש ב-147 מיליון שקל. העסקה בוצעה לפי מחיר מניה של 9.607 שקלים, אולם מאז ירדה דסק"ש יחד עם שוק המניות הישראלי כולו. כיום נסחרת המניה במחיר של 7.42 שקלים, כך שכל הרוכשים בעסקה זו מופסדים כ-23% על ההשקעה "על הנייר".

מצב הריביות הנוכחי בשוק דוחף כאמור את דירקטוריון דסק"ש למימוש נכסים כעת, לצורך הגדלת מצבת המזומנים. המטרה המרכזית של החברה היא כנראה למכור את מניות השליטה בסלקום במקשה אחת, בפרמיה מהותית על מחיר השוק. במקרה שמהלך כזה לא יתאפשר, תוכל כאמור החברה למכור גרעין שליטה מצומצם יותר של כ-30% ממניות סלקום, בפרמיה מהותית על מחיר השוק, ואת יתרת המניות שנותרו בידיה להפיץ לגופים מוסדיים בהנחה על מחיר השוק.

מכירת החבילה במקשה אחת תוכל להניב לדסק"ש סכומים של 1.6-1.8 מיליארד שקל, בהנחת פרמיית שליטה של 20%-30% על מחיר השוק. מנגד, מכירת גרעין שליטה מצומצם בשילוב הפצה בבורסה תניב כנראה תמורה נמוכה יותר, של 1.5-1.6 מיליארד שקל.

לדסק"ש יש אפשרויות נוספות למימוש נכסים, אולם בהיקפים קטנים יותר. ערכן של 60.1% ממניות אלרון שבידיה עומד כיום על 312 מיליון שקל, ואילו ערכן של 44.5% ממניות מהדרין מסתכם ב-232 מיליון שקל.

מהדרין עוסקת בגידול מטעי פרי הדר ובאריזה ושיווק של פירות לחו"ל. נוסף על כך היא מחזיקה נכסים מניבים, ומעניקה שירותי אחסנה בקירור, וברשותה קרקעות חקלאיות במרכז הארץ. כך, מימוש שלה עשוי להידחות כל עוד נמשכת העלייה החדה במחירי הקרקעות בישראל.

החוב הכבד מעיק על שווייה של סלקום

סלקום נסחרת כיום בבורסה לפי שווי של 2.9 מיליארד שקל, לאחר שמנייתה הניבה למשקיעים תשואה של כ-70% בשלוש השנים האחרונות. שווי זה עדיין רחוק משמעותית מזה של המתחרה פרטנר, שעומד על 4.7 מיליארד שקל.

הבדל עיקרי בין החברות נעוץ בחוב הפיננסי הגבוה בהרבה של סלקום, שהסתכם בסוף מרץ 2022 ב-2.8 מיליארד שקל, לעומת 1.7 מיליארד שקל אצל פרטנר. מסיבה זו גם רשמה סלקום ברבעון הראשון הוצאות מימון (נטו) גבוהות יותר של 35 מיליון שקל, לעומת 18 מיליון שקל בלבד אצל פרטנר.

סלקום נדרשת להתמודד לא רק עם החוב הגדול שלה, אלא גם עם השאלה מה תעשה וכיצד תפעל בשוק התקשורת. השאלה הגדולה היא כיצד החברה תתמודד עם ההתפתחויות בשוק הטלוויזיה, בעקבות כניסת חברות הסטרימינג הגדולות לשוק. שירות הטלוויזיה סלקום טי.וי כבר איננו מהווה מנוע צמיחה, וספק אם הטלוויזיה הייתה אי פעם כזו. 

סוגיה נוספת שהחברה תצטרך לקבל החלטות לגביה היא שאלת המשך ההחזקה (23%) בחברת IBC ,שפורסת סיבים אופטיים, ושסלקום איננה מקבלת הנחה כלשהי ממנה בשל היותה בעלים.

לא פחות חשוב הוא הנושא של המשך ההשקעות הנדרשות בדור החמישי של רשתות הסלולר והאי-ודאות הנוכחי סביב השקעות אלה. בעלים חדשים שייכנסו לסלקום ינסו לחפש את המודל הרזה לפעילות החברה, וזאת בדומה לחברה הבת שלה גולן טלקום, שפועלת תחת עלויות נמוכות מאוד, היות שהיא איננה מתפעלת רשת.

אלא שכל ניסיון "להרזות" את סלקום ייתקל בלא מעט קשיים, ועדות לכך ניתנה לאחרונה כאשר ועד העובדים טרפד ניסיון למכור את אתרי הנדל"ן שמאכלסים את אנטנות הסלולר שברשותה.

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה