גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת הביומד הישראלית אלפא תאו מפתחת טיפול חדשני לסרטן. האם היא תצליח?

עוזי סופר, מנכ"ל אלפא תאו שפיתחה טיפול לסרטן, מספר על המיזוג ל-SPAC ועל הצלחת המוצר ("אפשרנו למטופלים להגיע לטיפול חוזר, בינתיים אף אחד מהם לא הגיע") ● האם היא תוכיח יעילות יוצאת דופן ותשמור על שווי גבוה?

טיפול בטכנולוגיה של אלפא תאו / צילום: יח''צ
טיפול בטכנולוגיה של אלפא תאו / צילום: יח''צ

בתחילת 2022, כשבשוק האמריקאי החלו לקרוס עסקאות ה-SPAC (חברות נסחרות שהוקמו לצורך רכישת פעילות פרטית) בזו אחר זו, היו שחששו גם לעסקת המיזוג של חברת אלפא תאו (Alpha TAU). החברה הישראלית, המפתחת טיפול חדשני לסרטן, ביקשה להתמזג לתוך חברת SPAC בשם Healthcare Capital Corp, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר. אבל למרבה ההפתעה, זה בדיוק מה שקרה.

"הכנסנו את הגול בזמן פציעות, אחרי שהקהל כבר התייאש והתחיל להתקפל הביתה", צוחק מנכ"ל החברה, עוזי סופר, שאולי עדיין מוכר יותר לשוק ההון הישראלי מתפקידו כמנכ"ל הראשון של חברת המכשור הרפואי בריינסוויי. "זה היה ממש נס, ממש סיעתא דשמיא (סיוע מהשמיים)".

אלפא תאו , הנסחרת בבורסת נאסד"ק, מוזגה כאמור לפי שווי של כמיליארד דולר, אך אמש (רביעי) התרסקה בכמעט 20% וכעת שוויה עומד על 636 מיליון דולר, ירידה של כ-37% מאז המיזוג שהושלם בתחילת חודש מרץ

החברה החלה לצלול יחד עם השוק קצת אחרי ההנפקה, אך בחודש האחרון דווקא התאוששה היטב על רקע מספר חדשות טובות - ההודעה כי החברה תיכנס בקרוב לניסוי קליני רב-מרכזי במוצר שלה לסרטן ראש-צוואר ועור, וכן הודעה על כניסה לניסוי ראשון בסרטן הערמונית. אתמול, כאמור, רשמה ירידה חדה מאוד והשלימה ירידה של כ-55% מהשיא.

אלפא תאו מתמקדת במחקר, פיתוח ושיווק של טכנולוגיה לטיפול בגידולים סרטניים מוצקים, אשר פותחה בראשונה בשנת 2003 באוניברסיטת תל אביב. זוהי שיטה חדשה להקרנות לסרטן, אשר להערכת החברה תפתור חלק מן הבעיות ותופעות הלוואי בהקרנות הקיימות היום.

כעת השוק ממתין לתוצאות הניסויים של החברה, כדי לראות האם היא תלך בדרכה של נובוקיור  הישראלית, שפיתחה גם היא שיטת טיפול חדשנית בסרטן, שאינה תרופה וגם לא בדיוק מכשיר רפואי, ולאחר שהגיעה להכנסות של מאות מיליוני דולרים בשנה, היא נסחרת היום במעל 7.5 מיליארד דולר (לאחר ירידה של 67% במניה מהשיא אשתקד).

אלפא תאו עוד לא שם, כמובן, והאתגרים העומדים בפניה עוד רבים: להראות יעילות יוצאת דופן שתצדיק אימוץ של שיטת טיפול חדשה לחלוטין, להשיג שיפוי ביטוחי, ללמד את הרופאים לבצע את הטיפול. גם הלוגיסטיקה סביב המוצר לא טריוואלית. בשנים הבאות צפויה החברה לפרסם תוצאות במגוון סוגי סרטן. אם התוצאות ישארו מרשימות כמו בניסויים הראשונים ויהיו רלוונטיות לכמה אינדיקציות, אז יהיה הרבה יותר קל לצלוח את שאר האתגרים.

חברה ותיקה שהוקפאה והופשרה

אלפא תאו, שעדיין לא רשמה הכנסות, היא חברה ותיקה שעברה תהליך של הקפאה והפשרה. היא הוקמה באוניברסיטת תל אביב בתחילת שנות ה-2000 על-ידי פרופ' יצחק קלסון ופרופ' יונה קיסרי תחת השם אלתרה, אך ויכוחים בין בעלי מניותיה הרבים הובילו להקפאת פעילותה. ב-2016 גויס סופר לעשות סדר בחברה ולהקים אותה מחדש, גייס הון מבעלי מניות כמו Ourcrowd, מדיסון וונצ'רס, רגה ונצ'רס והמיליארדרים רונלד כהן ואלן פטריקוב, והחל להכניס אותה לניסויים קליניים.

עד לעסקת המיזוג ל-SPAC גויסו לחברה כ-70 מיליון דולר, ובמהלך הגיוס, כ-104 מיליון דולר. בהנפקה הצטרפו לחברה בעלי מניות מוסדיים מובילים כמו פידליטי (FMR) וברקליס. סופר הסביר בעבר לגלובס את שיטת הקרינה החדשה של החברה: "חלקיקי אלפא מייצרים קרינה מאוד קצרת טווח, שפוגעת בצורה עוצמתית ברקמה שנמצאת לידם, אך לא עוברת הלאה לרקמות הבאות". 

אלפא תאו פיתחה מעין "רסיסי" קרינה המוחדרים לתוך הגידול, אשר מתפרקים לאטומים פולטי אלפא. הם יכולים לנוע בתוך הגידול למרחק של כמה מילימטרים לפני שהם פולטים את חלקיק האלפא העוצמתי. ניתן לפזר את הרסיסים בתוך הגידול כך שהקרינה תשפיע על כולו, אך לא מעבר לו.

בשוק כבר קיימות טכנולוגיה בשם ברכיתרפיה, המבוססת על קרינה מגריענים קטנים בתוך הגידול, והיא בינתיים משמשת בעיקר לגידולים שטחיים, בחלק החיצוני של הגוף, וגם כך לא בדיוק השתלטה על השוק. אולם, אלפא תאו מאמינה כי ההבדל בסוג הקרינה, יאפשר חיסול סופי ומדוייק יותר של הגידול.

"אנחנו מכוונים לחולים הקשים יותר"

בינואר האחרון הודיעה החברה כי בניסוי הראשון שלה שנערך בארה"ב, בהובלת מרכז הסרטן המפורסם ממוריאל סלואן קטרינג, הצליחה להביא לנסיגה מלאה של כל הגידולים ב-10 חולים בסרטן עור ורקמות רכות. בדוחותיה האחרונים ציינה כי 98% מכל המטופלים בכל הניסויים שבחנו עד היום את המוצר שלה ברקמות עור, ראש וצוואר, השיגו נסיגה מלאה של הגידולים.

עוזי סופר, מנכ''ל אלפא תאו / צילום: יח''צ

"האסטרטגיה של החברה היא תלת-שלבית", אומר סופר. "בשלב הראשון אנחנו הולכים על הגידולים היותר שטחיים כמו עור, צוואר וערמונית. אלה תחומים תחרותיים, אבל אנחנו מכוונים לחולים הקשים ביותר, שטכנולוגיות אחרות לא מועילות להם, או שהגידולים חוזרים אצלם.

"אחר כך אנחנו פונים לתחומים שאין להם היום בכלל פתרון, כמו כבד, לבלב ומוח. ובשלב השלישי, מטרת העל היא הגרורות. יש לנו סימנים לכך שהטיפול שלנו מפעיל את מערכת החיסון בסביבת הגידול, כך שתתקוף גם את הגרורות ותמנע את חזרתו של הסרטן, לפחות במקרים מסויימים".

החברה קיבלה כאמור לפני כמה שבועות אישור להיכנס לניסוי רב מרכזי בארה"ב בתחום הטיפול בסרטן העור, והוא יחל בחודשים הקרובים. כמו כן, בישראל יחל בקרוב ניסוי ראשון בטיפול בסרטן הערמונית, כלומר פעם ראשונה בגידול לא שטחי.

ציינתם שהגידולים נעלמו אצל 98% ממשתתפי הניסויים שלכם, אך האם הסרטן חזר?
"אם הסרטן חוזר, אפשר לבצע את הטיפול שוב. חוץ מזה, פתחנו ניסוי שבו אפשרנו למטופלים להגיע לטיפול חוזר, ובינתיים אף אחד מהם לא הגיע".

סופר מציין כי המודל העסקי של החברה מורכב אבל מאפשר רווחיות גבוהה יחסית. "אנחנו מייצרים את מקור הקרינה באופן אישי לכל מטופל על פי הצורה של הגידול שלו, וכיוון שהקרינה דועכת, חייבים לתת את הטיפול 24 שעות אחרי הכנתו. זו לוגיסטיקה מורכבת אך אני יודע להתמודד איתה".

אלפא תאו מעסיקה היום כ-100 עובדים בירושלים ובבוסטון, ויש לה מפעלי ייצור למקורות הקרינה שלה בשני מקומות אלה. בקופתה נכון לסוף הרבעון הראשון כ-114 מיליון דולר, אשר לדברי סופר יספיקו לה למימוש התוכנית הקלינית שלה בשנים הקרובות.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי