גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אמנון המתמלל": המיזם של הישראלי שמאס בהודעות קוליות בוואטסאפ

לשילה מגן נמאס מההודעות הקוליות בוואטסאפ, והוא ניסה למצוא פתרון שיהפוך אותן לטקסט ● הפתרון שלו הוא בוט שמופיע כאיש קשר באפליקציה וממיר את ההקלטה להודעה כתובה ● לרוב השירות מספק את הסחורה, אך מומחי פרטיות מזהירים: שימו לב לאותיות הקטנות

אפליקציית וואטסאפ / צילום: Shutterstock, Wachiwit
אפליקציית וואטסאפ / צילום: Shutterstock, Wachiwit

התרחיש בו מקבלים הקלטה בוואטסאפ ובדיוק אי אפשר לשמוע אותה הוא מצב מוכר ונפוץ בקרב משתמשי האפליקציה. יזם ומפתח ישראלי מעוניין לפתור את הבעיה, ולכן המציא את "Amnon The Transcriber" - בוט שיקבל את ההקלטה, ויהפוך אותה לטקסט בפשטות. בימים האחרונים העמדנו את אמנון המתמלל לבדיקה, ובחנו אם כדאי להשתמש בו.

המטרה: נוחות, ויותר חשוב - הנגשה לכבדי שמיעה

הבוט הוא מעין איש קשר שנשלח בוואטסאפ, ללא צורך לשמור אותו בנייד - אליו מעבירים את ההודעה הקולית, ומקבלים בחזרה תמלול של ההקלטה אחרי כמה שניות. מי שעומד מאחורי הבוט הוא שילה מגן, אחד המפתחים שפורסם לפני כמה שבועות כששחרר את הבוט לקביעת תורים לדרכונים, שבסופו של דבר נחסם.

נכון לעכשיו, הבוט מוגבל לרשימה מצומצמת של אנשים שבוחנים את הכלי. בין המגבלות שמגן החליט להציב בבוט: יהיה אפשר לשלוח אליו הקלטה של עד דקה, ובעברית. "אנחנו לא רוצים שאנשים יעשו שימוש לרעה, כמו לדוגמה להעלות פרקים שלמים של פודקאסטים וספרי אודיו. אני לא רוצה שאנשים ישתמשו בפלטפורמה לשימושים רעים", הוא אומר. בנוסף, הפרויקט נועד לשימוש ישראלי בלבד, ולא נועד להיות סטארט-אפ בינלאומי חדש או פרויקט גדול, אלא רק לפתור לישראלים בעיה ברורה.

"בעיקרון, התחלתי את זה בשביל עצמי. ראיתי שאני בפגישות כל היום ואני לא יכול להקשיב להודעות קוליות תוך כדי פגישה", מציין מגן. כחלק מתהליך הפיתוח, הוא גילה שימוש הרבה יותר חשוב בבוט הזה - כבדי שמיעה. "תוך כדי הפיתוח של הדבר הזה, ראיתי שהייתה אפליקציה שנקראת "תכתוב אחי" וזו הייתה אפליקציה חיצונית שנסגרה. כשהסתכלתי על עמוד הפייסבוק שלהם, ראיתי חירשים וכבדי שמיעה ששואלים מדוע האפליקציה נסגרה, ואומרים 'הייתם המוצא האחרון שלי'". לכן פרסמתי בטוויטר שלי שכל כבד שמיעה שרוצה להצטרף לבטא, יקבל גישה מלאה בלי הגבלות", סיפר מגן.

לדבריו, הוא לא עושה זאת כדי להתעשר או להקים חברה גדולה: "אני עושה את זה כשירות לציבור, אני עושה זה בשביל הכיף. הקוד פתוח לחלוטין וכל מי שרוצה יכול לראות. אני רוצה שאנשים ילמדו מהקוד או יעירו הערות".

ביצועים: הבוט עובד טוב, אך יש מקום לשיפור

בימים האחרונים, הכלי נבחן באמצעות הקלטות שונות. מן הבדיקה עלה כי אמנון בסך הכל עושה את עבודתו בצורה טובה, אם כי הוא מפספס בנקודות מסוימות. ראשית, אם הדובר בהקלטה מדבר במהירות גבוהה, אמנון לא יזהה את המילים כמו שצריך ויתמלל אותן בצורה שגויה. שנית, הבוט לא יודע לזהות מילים בלועזית שאינן בשימוש נפוץ. "אמנון לא אוהב הייטקיסטים, כי אנחנו מדברים בשפה מתובלת עם מילים כמו 'קפסיטי' ו'ספרינטים', והוא לא יודע איך להתמודד עם זה עדיין", מסביר מגן. בנוסף, כשאמנון לא מבין את ההקשר, הוא עשוי לפספס את המשפט כולו.

מעבר לזה, התוצאות לא מדויקות כל הזמן, בטח אם תנאי הסאונד לא טובים. מגן אומר שהוא מוסיף תיקונים, וגם מציין כי הבוט עוד ב"תהליכי למידה": "לדוגמה, עבור כל תמלול המנוע מציע ציון. הוא יכול להגיד שהתמלול מדויק בסבירות של 87%". לדבריו, הוא מתכנן לפרסם את הסטטיסטיקות לאורך זמן, משום שהוא רוצה לחשוף כמה שיותר מידע.

בעיה נוספת שהתגלתה בעת השימוש בבוט: הוא לא מקבל קבצי סאונד רגילים. אמנון יודע לתמלל רק אודיו בפורמט ההקלטה של וואטסאפ, כלומר קבצים עם סיומת ogg. אם תחליטו לשלוח אליו לתמלול קובץ mp3, תקבלו הודעת שגיאה. מגן אמר כי בעתיד הבוט יוכל לתמוך גם בהקלטות רגילות.

פרטיות: הבוט מתחייב לשמור על המידע, אבל חובה להיזהר!

חובה להדגיש - המידע שלכם מההקלטות נמצא על השרתים שמעורבים בשירות הזה. ההקלטות נשמרות בשרתי מטא (פייסבוק לשעבר), אשר וואטסאפ בבעלותם. לדברי מגן, הוא היה יכול לשמור את ההקלטות אצלו, אך הוא בחר שלא לעשות זאת. עם זאת, התמלולים עצמם אכן נשמרים בשרתים של גוגל ובשרתים שלו, אבל אלו מוצפנים במאגר המידע.

"אני אסגור את המיזם הזה, לפני שאני אמכור פיסת מידע על משתמש", מתחייב מגן, ומוסיף: "אני לא מתעניין בזה ולא מתעסק בזה". הוא מציין כי גם אם הוא רואה את התמלול, הוא לא יודע מי אמר את הדברים ומאיפה המידע עצמו מגיע. בשרתים שלו הוא רואה את התמלולים השונים עבור סטטיסטיקות, כדי לראות איך אנשים משתמשים בשירות, ולא כדי למכור דאטה.

מנכ"ל איגוד האינטרנט הישראלי, יורם הכהן, שבעבר הקים את הרשות להגנת הפרטיות - מוסיף על דבריו של מגן וקורא לערנות המשתמשים ברשת באופן כללי. "חשוב לדעת שברגע ששירות (במקרה הזה וואטסאפ) מבוסס על שימוש בכלי אחר של פלטפורמה אחרת (במקרה הזה, גוגל) - הרי שכל מדיניות השימוש במידע כפופה גם למדיניות השימוש של אותה פלטפורמה. במקרה הספציפי הזה, מדובר במדיניות השימוש לא רק של וואטסאפ אלא גם של גוגל. הציבור צריך להיות מודע שהמידע שלו נמצא בשימוש על ידי גוף נוסף", כך הכהן.

הכהן מנצל את ההזדמנות כדי לעודד את המשתמשים לשים לב היכן מפזרים את המידע ברשת, ולהעלות את המודעות בנושא: "תוודאו שהמידע שאתם מעבירים וחושפים אינו מידע רגיש מבחינתכם - כל אחד והגדרתו לרגיש. כאמור, העברת מידע לפלטפורמה אחרת, משמעותה שהשימוש במידע האישי שלנו כפוף לכללים של אותה פלטפורמה. לכן, השימוש במידע יכול להיות למטרות אחרות מאלו שתכננו מלכתחילה כאשר נרשמנו לשירות המקורי - למשל, לצרכים מסחריים, הצגת פרסומות ועוד".

השלב הבא: לבנות מודל עסקי לשם תחזוקת המערכות

כאמור, מגן מקבל משכורת מחברת הייטק בישראל, והוא לא מתכנן לעשות מהמיזם כסף גדול. אבל הוא מסתכל על העתיד כדי לתחזק את אמנון בטווח הרחוק. "עלויות התמלול לא זולות. המערכת רצה על שני עננים: על AWS, ומנוע התמלול רץ על הענן של גוגל. המחירים לא זולים. זאת אומרת, אני לא יכול לשחרר את אמנון לכולם, כי בסוף זה יורד מהכיס שלי", הוא מסביר.

לפי התכנון, אמנון ייפתח בקרוב לחודש של שימוש לכולם, כדי שמגן יוכל להבין איך אנשים משתמשים בזה ולבנות מודל עסקי. הוא עושה זאת כדי שאמנון יוכל "לכלכל את עצמו" ולא יפסיד כסף. המגבלות עתידות לרדת בהתאם למודל התמחור שהוא יפתח עם הזמן. חוץ מזה, הוא אומר שהוא רוצה לשחרר את הכלי לכבדי שמיעה בצורה מורחבת.

בשורה התחתונה: הכוונות טובות, הזהירות חשובה והתיקונים נדרשים

אמנון המתמלל הוא פתרון נהדר למי שלא מעוניין או לא יכול לשמוע הקלטות קצרות בוואטסאפ. אמנם הבוט החדש עדיין לא מצליח לגמרי ויש מקומות חשובים שצריך לשפר בהם את השירות, אבל נראה שמגן פועל כדי לספק שירות שמאוד נצרך כיום.

הכוונות של המפתח טובות, אך זו הזדמנות חשובה לשים לב למידע שאנחנו נותנים ברשת (כך לדוגמה, נמליץ שלא לשלוח הקלטה עם פרטי כרטיס האשראי שלכם לאמנון). אחרי שייווצר מודל עסקי על ידי מגן, יש כאן פוטנציאל להפוך לכלי מפותח, בעל יכולות משופרות ומדויקות ששווה להוציא עליו כסף.

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד