גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיבות לתנודתיות בשווקים והתחזית לעתיד: סגן יו"ר בורסת ניו יורק בראיון

ג'ון טאטל, סגן יו"ר בורסת ניו יורק והמנהל המסחרי הראשי בה, מספר לגלובס מדוע דווקא בשוק של היום כדאי לחברות להיסחר בבורסה זו ("אצלנו יש פחות תנודות ויותר נזילות"), על עתיד הנפקות ומיזוגי ה-SPAC ("לא נראה את ההיקפים שראינו בעבר"), ומחמיא להייטק הישראלי ("ליזמים הבנה אקוטית של התפתחות עסקית")

ג'ון טאטל, סגן יו''ר בורסת ניו יורק (NYSE) / צילום: שלומי יוסף
ג'ון טאטל, סגן יו''ר בורסת ניו יורק (NYSE) / צילום: שלומי יוסף

מעל 2,400 חברות נסחרות בבורסת ניו יורק (NYSE), מתוכן קרוב ל-20 ישראליות או כאלה שקשורות לישראל - בהן טבע, ICL, אורמת ונוספות. בשנים האחרונות מספר החברות הישראליות ב-NYSE עלה ובשנת השיא של ההנפקות, 2021, הצטרפו אליה צים, סנטינל וואן, ריסקיפייד וסימילרווב, שביצעו הנפקות ראשוניות (IPO) וכן איירון סורס, היפו, ולנס ואינוביד שהשלימו מיזוגים לחברות SPAC שהונפקו בניו יורק.

ג'ון טאטל (Tuttle) מכהן כסגן יו"ר הבורסה וכמנהל המסחרי הראשי שלה (Chief Commercial Officer), וכחלק מתפקידו הוא אחראי על כל נושא ההנפקות, המוצרים הנסחרים, ניהול הקשר עם החברות הרשומות למסחר ועוד.

השבוע ביקר טאטל בישראל ונפגש בין היתר עם החברות שכבר נסחרות ב-NYSE, עם כאלו שבוחנות אפשרות להנפיק בבורסה, חברות טכנולוגיה שיכולות לספק פתרונות שלהן לבורסה, וכן עם "מקבלי החלטות שונים, במטרה לחזק את השותפות בין המדינות והשווקים", הוא מספר בראיון לגלובס.

השוק מאוד תנודתי, ומספר ההנפקות הראשוניות התכווץ משמעותית מתחילת 2022. מה להערכתך צפוי בהמשך?
"2020 ו-2021 היו שנות שיא בשוק ההון האמריקאי בכלל ובבורסת ניו יורק בפרט. המחצית הראשונה של 2022 הייתה הרבה יותר שקטה. היסטורית, יש קורלציה הפוכה בין תנודות בשוק ל-IPO, כי חברות שמתכוננות לצאת לשוק הציבורי רוצות כמה שפחות סיכונים, והרבה חברות בתקופות כאלה מעכבות את היציאה.

"התנודתיות היום נובעת משלושה גורמים קשורים: ראשית, האי-ודאות סביב צעדי הפד - השיעור, התזמון והתדירות של העלאת הריבית והצעדים נגד אינפלציה. שנית, הגיאופוליטיקה, החל מקשיי שרשרת האספקה בסין ועד להשפעה על מחירי האנרגיה והמזון בעקבות מלחמת רוסיה-אוקראינה, אלה דברים שמשפיעים גם על מבנה העלויות של חברות. הגורם השלישי זה ה'שיפט' ממה שראינו בשנים הקודמות - משקיעים מתמקדים פחות בצמיחה בשורה העליונה, ויותר ברווחיות - EBITDA, תזרים חופשי, רווח נקי למניה. כל זה גרם להאטה בשוק ההנפקות.

"עם זאת דברים מסתדרים, ולפעמים במהירות. יש חברות שממשיכות לרצות לצאת לשוק הציבורי ולהתכונן לכך, ולא אהיה מופתע אם נראה כמה חברות יוצאות לשוק במחצית השנייה של 2022. אני לא מצפה שזה יהיה בגודל ובווליום של העסקאות שראינו בשנים קודמות, אבל חברות הולכות לשוק הציבורי מסיבות שונות, וחברות איכותיות מגיעות לשוק לפי לוחות הזמנים שלהן".

"יש לנו מחויבות לקהילה העסקית של ישראל"

יהיו גם הנפקות מישראל בחודשים הקרובים?
"יכול להיות. ממשיכה להיות התרגשות סביב חברות שיוצאות מישראל. הרבה מהחברות שמשנות את האופן שבו או עובדים וחיים, הן עם קשר חזק לקהילה העסקית בישראל. בשנים האחרונות הגיעו לבורסת ניו יורק כמה חברות מכמה סקטורים - החל מחברת התובלה הימית צים  ועד חברת הטכנולוגיה ריסקיפייד , וכל מה שבין לבין. משקיעים בהחלט מתרגשים מחברות עם דינמיקה של חדשנות. אנחנו מאוד גאים בקהילה המדהימה של חברות ישראליות שנסחרות ב-NYSE. השווי המצרפי של החברות שנסחרות אצלנו והמטה שלהן בישראל הוא מעל 50 מיליארד דולר, והן מעסיקות מעל 60 אלף עובדים. יש גם הרבה חברות עם קשרים עמוקים לישראל, כמו למשל סנטינל וואן  שהנפיקה בדיוק לפני שנה, בהנפקת אבטחת הסייבר הגדולה ביותר בהיסטוריה בארה"ב".

טאטל מחמיא להייטק הישראלי ואומר כי "ישראל עשתה עבודה נהדרת בבניית אקוסיסטם פרו-יזמי, פרו-עסקי, פרו-טכנולוגי. יש תמיכה ביזמים האלה שמגיעים מסקטורים שונים, כשהם משיקים את הפעילות שלהם מישראל ומתרחבים ברחבי העולם. ליזמים ישראלים יש הבנה אקוטית של התפתחות עסקית ובניית מוצרים שנתפרים לענות על הצרכים הנוכחיים והעתידיים".

עד לפני מספר שנים, היעד המרכזי של חברות ישראליות שתכננו לצאת להנפקה בחו"ל היה נאסד"ק. בשנים האחרונות NYSE נמצאת יותר על המפה. איך זה קרה?
"יש לנו מחויבות עמוקה לקהילה העסקית של ישראל. יש לנו צוות של כמעט 300 איש במשרדים בת"א, וזה משקף את המחויבות שלנו לאזור. דבר נוסף הוא שהרבה מהחברות בישראל מתחומי התוכנה ואבטחת הסייבר, מחפשות להרחיב את עסקיהן בארה"ב ובעולם, וכשחושבים על קהילת החברות של NYSE - שהחברות שנסחרות בה מהוות חלק ניכר מהוצאות ה-IT בעולם - אפשר להבין שחברות יכולות להשיג שותפים עסקיים ככה".

 

טאטל מוסיף שבתקופה תנודתית כמו היום זה אף מודגש יותר, משום שלדבריו בורסת ניו יורק מציעה לחברות הנסחרות בה שוק איכותי יותר, למשקיעים בה יש ניסיון רב והחברות יכולות להפחית את העלות של הנגישות שלהן להון. "יש פחות תנודות, ה-Spread (המרווח בין מחירי הקנייה והמכירה) צמוד יותר ויש יותר נזילות. החברות מקבלות מאיתנו את חוויית השוק הכי טובה", הוא אומר.

מלבד נאסד"ק, מי הבורסות שמהוות תחרות מרכזית עבורכם?
"הייתי אומר שהרבה בורסות מהאבים פיננסיים שונים מסתכלות על השוק הישראלי, וזו עדות לעסקים המלהיבים שמוקמים בישראל. אך בסופו של יום השוק האמריקאי נשאר עם הנזילות הגבוהה ביותר, בסיס המשקיעים הנרחב ביותר, והוא ימשיך להיות השוק המועדף לחברות המובילות בישראל".

"טוב שיש כמה דרכים להגיע לשוק הציבורי"

השנתיים שעברו היו שנות שיא בהנפקות, אך גם בכל הנוגע לתופעת ה-SPAC: חברות שאין להן פעילות, המגייסות כסף בבורסה במטרה לרכוש חברה קיימת. מאות חברות SPAC גייסו סכומי עתק בוול סטריט ב-2020-2021. לאחר הגיוס הן מחפשות יעדים לרכישה, חברות פרטיות שהמיזוג עם ה-SPAC יהפוך אותן לחברות ציבוריות בלי צורך בהליך של הנפקה רגילה.

הנפקת למונייד ב־NYSE / צילום: אתר החברה

עם זאת, לאחר תקופה של הייפ גדול ב-SPAC, השוק התקרר מאוד. מספר ההנפקות ירד בעשרות אחוזים, והמשקיעים כבר פחות נלהבים להשתתף בהנפקות ובמיזוגים האלה. "אני חושב שבאופן כללי, העובדה שיש יותר דרכים להגיע לשוק הציבורי ושחברות והמשקיעים בהן יכולים למצוא את הדרך שתואמת להם, זה דבר טוב", אומר טאטל. "זה יכול להיות IPO, רישום למסחר (direct listing), SPAC או מוצרים פוטנציאליים אחרים שיגיעו.

"2020-2021 היו תקופת שיא ל-SPAC. ראינו הפסקה בריאה בשוק הזה, שבחלקה נובעת מהצעות שהעלתה ה-SEC (רשות ני"ע האמריקאית, שח"ו) כדי להבטיח שהסביבה הרגולטורית מתפתחת בהתאם לשוק".

ייתכן שחלק מהחברות שמוזגו ל-SPAC הגיעו מוקדם מדי לשוק הציבורי?
"אני לא רוצה לצאת בהצהרות. יש חברות איכותיות מאוד שהגיעו, ואולי יש גם כאלה שלא בהכרח היו מוכנות לשוק הציבורי. נמשיך לראות לאורך זמן איך המשקיעים מגיבים".

הנפקות של חברות SPAC חדשות זה משהו שעוד נמשיך לראות?
"אני לא מצפה לראות את היקפי ההנפקות של SPAC כפי שראינו בעבר".

לאחר הירידה בשוויי חברות בחודשים האחרונים, אתה מעריך שנראה יותר מיזוגים ורכישות? אולי יותר ניסיונות להשתלטויות עוינות?
"בתגובה ל-sell-off האחרון, לא אופתע אם חברות יפעלו באופן אופורטוניסטי לרכוש או להתמזג עם חברות ציבוריות או פרטיות שיתאימו לאסטרטגיה שלהן. בהחלט יהיו הזדמנויות להפיק תועלת (to capitalize) מהירידות האחרונות בשוק".

"השווקים ימשיכו לנוע בין שני קצוות"

טאטל הגיע ל-NYSE לפני 15 שנה. באתר האינטרנט של ICE, החברה האם של הבורסה, נכתב כי הספיק בשנים אלו למלא שורה ארוכה של תפקידים, בהם מנהל התפעול הראשי. לבורסה הוא הגיע ממקום מפתיע למדי: ה-Department of State (משרד החוץ של ארה"ב). "יש לי מזל רב להיות חלק מ-NYSE כבר 15 שנים. הגעתי ממחלקת המדינה, שם עבדתי בצמידות למזכירת המדינה דאז קונדוליסה רייס ואחרים. בין הדברים הרבים שלמדתי בחוויה שלי בסקטורים הפרטי והציבורי, זה שלכל מדינה יש דגל, צבא ובורסה, וששוקי ההון יכולים למלא תפקיד גדול בהובלת צמיחה כלכלית, ולספק הזדמנויות כלכליות ברחבי העולם".

כבעל ניסיון גם בתחום מדיניות החוץ וגם בתחום השווקים, האם אתה מעריך שאנחנו נכנסים לתקופה שונה שבה נראה ירידה בגלובליזציה?
"בכל דבר בעסקים, בשווקים ובכלל בחיים, הדברים נעים בין קצה אחד לשני. עברנו מתקופה של גלובליזציה מואצת ליותר לוקאליזציה, אך עם הזמן אני מעריך שהשווקים ימשיכו לנוע בין שני הקצוות של הספקטרום".

תעודת זהות: NYSE - בורסת ניו יורק

תחום פעילות: מסחר בניירות ערך
היסטוריה: הוקמה ב-1792, חגגה בחודש שעבר 230 שנות פעילות. מאז 2007 נשלטת על-ידי חברת Intercontinental Exchange שנסחרת בעצמה בבורסת ניו יורק לפי שווי של 53.8 מיליארד דולר. נשיאת הבורסה היא לין מרטין.
נתונים:
בבורסה נסחרות מעל 2,400 חברות. ב-2021 היא רשמה שיא במספר ההנפקות והרישומים למסחר, עם חברות בשווי מצרפי של טריליון דולר. חברות ישראליות בולטות שנסחרות בה: ICL, טבע, צים וסנטינל וואן 

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?