גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההונאה שמסעירה את ענף רואי החשבון: האם פרשת EY תשפיע על השוק הישראלי

פרשת ”התרמית במבחנים“, במסגרתה נחשף כי חלק מרואי החשבון בפירמת EY האמריקאית רימו במבחני אתיקה, ערערה את היציבות בשוק כולו ● לצד האמון שנפגע, מומחים סבורים כי המקרה יוביל לדיון בחובת השתלמות בישראל, ואף לבחינת הריכוזיות של הפירמות הגדולות

משרדי EY, טורונטו / צילום: Shutterstock
משרדי EY, טורונטו / צילום: Shutterstock

בשבוע שעבר נחשפה פרשת "התרמית במבחנים" של עובדי פירמת ראיית החשבון הענקית EY ארה"ב, והפכה במהירות לשיחת היום גם בשוק ראיית החשבון בישראל. על פי הפרסום בוול סטריט ג’ורנל, הפירמה הבינלאומית שילמה קנס בגובה 100 מיליון דולר, לאחר שהודתה כי חלק מרואי החשבון שלה, המבקרים דוחות כספיים של חברות, רימו בבחינות האתיקה בשנים האחרונות (CPE).

מדובר בעונש הגדול ביותר אי פעם שהטילה רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) על פירמה מבקרת. החומרה של העונש נבעה, בין היתר, מכך שהנהלת EY לא דיווחה על התרמית כשנודע לה עליה.

כרמיין דה סיביו, מנכ''ל EY / צילום: Reuters, MIKE BLAKE

התגובה של הפירמה לפרסומים הייתה ש"אין דבר שחשוב לנו יותר מההגינות והאתיקה". הפירמה אף ציינה שהיא לא סובלת רמאות בבחינות, והוסיפה שתגובתה להתנהגות הלא מקובלת הזו בעבר הייתה "יסודית, נרחבת ויעילה". על פי הפרסומים, במקרה הקודם התברר כי בין 2012 ל-2015 יותר מ-200 עובדים של EY השפיעו, שלא כדין, על הציונים בבחינות השנתיות.

רעידת האדמה בשוק תשפיע גם על ישראל?

בניגוד למה שקורה בישראל, בארצות הברית חלה חובת השתלמות מקצועית שנתית, שבסיומה על רואי החשבון לעשות מבחנים. מדובר בתנאי להארכת הרישיון של רואי החשבון והפרשה הנוכחית סובבת סביב תרמית במבחנים הללו. כאמור, בישראל לא חלה חובה דומה, אך לדברי רואי חשבון ישראלים המקרה ישפיע גם עלינו.

שותף בכיר באחת מפירמות הביג-4 הישראליות (ארבע הפירמות הגדולות והמובילות בארץ) אומר שיש הרבה שאלות שעדיין לא ניתן לענות עליהן. "השאלה הגדולה היא איך הפרשה תשפיע על שוק ראיית החשבון. לאורך הרבה שנים עובדים ב-EY ארה"ב רימו במבחנים, ועוד מאות עובדים שידעו על כך לא דיווחו. זה כבר קרה בעבר, אבל כנראה לא ממש למדו שם את הלקח. הכי נורא זה שבהנהלה, שאמורה לעצור תופעות כאלה, הוסיפו חטא על פשע וכשפנו אליהם הם הסתירו את זה. זה מעשה שלא יעשה.

"כולנו צריכים לשאול את עצמנו האם לא מדובר ברעידת אדמה, יש פה משהו ארגוני שצריך לטפל בו מהיסוד. האם אני רוצה להיות מטופל אצל רופא שרימה בבחינות הסמכה? זה על אותו משקל. בגלל אופי העבודה שלנו לפעמים יש טעויות, אבל תופעה רוחבית שבה מאות עובדים מרמים, מאות יודעים וההנהלה מטייחת - אני לא יודע מה זה אומר על הממשל התאגידי שם והתרבות הארגונית שם".

לדברי רואה חשבון נוסף באחת הפירמות הגדולות בארץ, צריך לחשוב גם על הביקורות שעשו אותם רואי חשבון לדיווחים של החברות הישראליות הנסחרות בנסד"ק. "כל חברה שנסחרת בנסד"ק עוברת את המשרד האמריקאי. אם משרד EY הישראלי אומר שזה לא קשור לפירמה הישראלית זה מאוד מוזר. איך זה לא קשור? זה אתיקה ותרבות ארגונית.

"הכל מושתת על אתיקה. אם יש תרבות ארגונית בעייתית זה משליך על כל הסניפים. וחוץ מזה, יש חברות ישראליות שיש להם צוותים משותפים לישראל וארה"ב, אז למעשה הן קיבלו שירות מרואי חשבון שרימו במבחנים. זה אמור לחולל רעידת אדמה בפירמה".

"הרשתות מתייפייפות, אבל הבלון מתפוצץ"

רואי חשבון מפירמות בינוניות אך בולטות מאוד בארץ, מתייחסים למקרה כאירוע שחושף את הקרביים של פירמה גדולה שמתהדרת בתואר הביג-4, אך מאחורי הקלעים היוקרה מתנפצת. "הרשתות מתגאות בעליונותן על שאר הפירמות. הן יצרו לעצמן מותג שהן המקצועניות ולהן יש את הטאלנטים הגדולים ביותר, אבל מסתבר שכששמים קיסם בבלון הכל מתפוצץ. אולי עשו את זה גם בפירמות אחרות. זו חשיפה של הפירמות הגדולות במערומיהן", אומר רואה חשבון ממשרד בינוני מוכר.

"הן תמיד לא רוצות שישוו אותן לפירמות בינוניות כאילו הן ליגה אחרת. אז הן אולי ליגה אחרת, אבל לרעה. לפעמים משרדים מחוץ לביג-4 יותר חרדים לשמם ולאינטגריטי של המקצוע. הרשתות הגדולות מתייפייפות ואומרת שהן עושות מבחנים מקצועיים בחשבונאות, באתיקה ובנושאים נוספים, אבל בסוף מתברר שהן משתפות פעולה עם הנבחנים כשהם מרמים".

רו"ח ראובן שיף, יו"ר פירמת RSM שיף הזנפרץ ולשעבר נשיא לשכת רואי חשבון בישראל, סבור כי מעמדה של הפירמה עדיין יציב. "אני לא רואה סכנה לאיתנותה של הפירמה, לא האמריקאית ובוודאי לא של EY בארץ".

עם זאת, שיף מוסיף כי אין ספק שהמקרה משליך על הנראות של המקצוע ועשוי להוביל לחשיבה מחדש על הפיקוח ועל הידוק ההכשרות המקצועיות והדרישות לצורך החזקת הרישיון, ולא רק בארצות הברית. "המקרה הזה צריך להיות טריגר למסד בישראל חובת השתלמות ועריכת מבחנים שנתיים".

רואי החשבון אף מפנים לתקנות רואי החשבון - "התנהגות שאינה הולמת את כבוד המקצוע". במסגרת תקנות אלו המחוקק אומר, במילים אחרות, שלמקצוע יש את הכבוד המגיע לו ואם אחד העוסקים בו יפגע בכבוד הזה, הוא צפוי לעונשים. "זה ברור שהם פגעו קשות בכבוד המקצוע. המחוקק נתן לנו רמת אמינות גבוהה, שנהיה שומרי הסף. ואם אצל שומר הסף מתגלים כשלים צריך לעשות בדק בית רציני", אומר רואי חשבון ותיק.

הפרשה עשויה לעורר את שאלת הריכוזיות בתחום

רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי החשבון לשעבר ובעלת פירמת רואי החשבון שטרק, מסבירה שהמקרה נוגע ליסודות של מקצוע ראיית החשבון. "האתיקה זה היסוד הכי גדול של המקצוע שלנו, לכן זה מחייב את הפירמות לבחון את כל הרגולציה הפנימית בכל רחבי העולם. כל יום אנחנו עומדים בעשרות מבחנים של אתיקה, בכל רגע נתון בעשייה שלנו. ברגע שאתה מתנתק מההבנה האתית אתה בבעיה".

באשר לשוק ראיית החשבון בכלל, גם שטרק סבורה כי המקרה יוביל לדיון מחודש בחובת השתלמות בישראל. "יתכן וזה יעודד את מה שהצעתי בעבר לעשות גם בארץ - השתלמות חובה כנגד הגבלת אחריות. זה צריך מאוד לתמרץ את זה, שמצד אחד כן תהיה דרישה למכסת שעות של השתלמות בכל שנה, אבל מצד שני הגבלת אחריות שתיצור סבירות ופרופורציה למקצוע".

דיון ותיק נוסף שעשוי להתעורר כעת שוב הוא על ריכוזיות פירמות ראיית החשבון - דיון שסבב סביב העובדה שמספר מצומצם של פירמות, בעיקר הביג-4, מטפלות בכל החברות הציבוריות במשק. "רק הפירמות הגדולות מטפלות בחברות הגדולות וזה מעט מאוד פירמות על הרבה מאוד חברות. כשקורים מקרים כמו זה שקרה ב-EY עולה השאלה האם זה נכון להשאיר את המצב כפי שהוא".

מפירמת הייעוץ וראיית החשבון EY ישראל נמסר: "צר לנו שניתנה במה לגורמים עלומי שם, אשר מנצלים אותה לקידום אינטרסים צרים ולא לטובת דיון מקצועי ונקי בסוגיה. יש לזכור כי מדובר באירוע מקומי שהתרחש בארה"ב לפני כ-4 שנים ונוגע לעמידה בהנחיות של לשכת רואי החשבון האמריקאית, אשר כלל אינן רלוונטיות לישראל.

"ההפרה, שבוצעה על ידי מיעוט מעובדי הפירמה בארה"ב, דווחה על-ידי הפירמה באופן עצמאי ליועץ המשפטי שלה, נחקרה ביסודיות על-ידה והיא אף זו שדיווחה בשנת 2020 על הנושא למועצה לפיקוח על הביקורת בחברות ציבוריות (PCAOB) וטיפלה בעובדים במלוא החומרה.

"הפירמה הישראלית עוברת מדי שנה את ביקורת ה-PCAOB בשיעור ההצלחה הגבוה ביותר, ואנו נמשיך להעניק לאלפי לקוחותינו את אותו שירות מסור, מקצועי וערכי שמיצב אותנו כפירמת הייעוץ וראיית החשבון המובילה בישראל".

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל