גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל BIRD ישראל חולק תובנות בספר חדש

מנכ"ל חברת הקורקינטים השיתופיים BIRD בישראל, יניב ריבלין, מוציא ספר אוטוביוגרפי חדש, שבו הוא מציג את המסע הפרטי שלו, ומציע כלים ליצירת מנופי צמיחה אישיים ועסקיים ● הטכנולוגיה של חברת מאריס-טק הישראלית תוטמע במסגרת המשימה בראשית2 של עמותת SpaceIL

יניב ריבלין, מנכ''ל BIRD בישראל / צילום: איל יצהר
יניב ריבלין, מנכ''ל BIRD בישראל / צילום: איל יצהר

יניב ריבלין עבד בקרן שוסטרמן והתמחה בניהול קהילות, עד שהגיעה תחושת המיצוי. אבל במקום לחפש משרה חדשה הוא יצא ל"חופשת שחרור" של חצי שנה. מהחופשה הזו נולד התפקיד הבא שלו, שהפך אותו למוכר בעולם העסקי: מנכ"ל חברת הקורקינטים השיתופיים BIRD בישראל. כעת הוא מוציא ספר אוטוביוגרפי חדש, שבו הוא מציג את המסע הפרטי שלו, ומציע כלים ליצירת מנופי צמיחה אישיים ועסקיים.

סיפור ההצטרפות של ריבלין לבירד החל באפריל 2018, כשישב על הבר בבית קפה על שדרות בן גוריון ודיזנגוף עם יזם בשם סם רוזן. "היינו עם הפנים לכיוון שביל האופניים והקורקינטים, שהיה שוקק חיים כתמיד, וסם שאל אם אני מכיר את חברת BIRD שהוקמה בלוס אנג'לס שלושה חודשים לפני כן, על ידי טראוויס ואנדר זנדן.

"'אני חושב שהם מחפשים הזדמנויות להתרחב', הוא אמר לי. גיגלתי וקראתי על החברה שעוסקת בשימוש שיתופי בקורקינטים חשמליים. אמרתי לסם שזה רעיון שיכול להצליח בישראל, ובפרט בתל אביב - עיר פקוקה שתושביה ממילא כבר אימצו את הקורקינטים הפרטיים.

עטיפת הספר של יניב ריבלין

"סם חיבר אותי לפטריק סטונדר, העובד היחיד של BIRD שישב מחוץ לארה"ב, באמסטרדם, ותפקידו היה להקים את השוק הבינלאומי של החברה. ניהלנו כמה שיחות בזום, ופטריק ביקש שאכין לו סקר שוק מהיר".

האפשרות לעמוד בראש "ממלכה משלי" ולהקים שוק מאפס קסמה לריבלין, שלא לדבר על האפשרות לרכוש ניסיון עסקי בחברה יזמית - אלא שאלה גם היו חלק מהחסרונות. הוא מעולם לא עסק קודם בהקמת אופרציה כזו, ולא היה מנכ"ל של חברה בסדר גודל דומה.

בנוסף, רבים מהאנשים שריבלין התייעץ עמם הזהירו אותו שכניסת BIRD לארץ נועדה להיכשל, מכיוון שהישראלים לא ירצו לשלם עבור השירות, הקורקינטים ייגנבו כבר ביום הראשון, ומעטים ירצו לחלוק קורקינט במקום לקנות אחד משלהם.

כיום בירד פועלת ביותר מ-350 ערים ברחבי העולם, ובישראל יש לה אלפי קורקינטים בעשר ערים ויישובים, ובהם תל אביב, קיסריה, בית שאן, עפולה ואילת. המתחרות שלה בארץ הן יאנגו (עם ווינד), ליים, דוט וטייר הגרמנית, שנכנסה לישראל בחודש שעבר. בעבר דווח כי בירד רשמה הפסדים של מאות מיליוני דולרים.

באשר לביקורת על ריבוי התאונות שנוצרות בעקבות שימוש לא זהיר בקורקינטים חשמליים מזכיר ריבלין כי "גלובס הפכו את זה לפרויקט הדגל ופרסמו מדי יום את מספר הנפגעים מהקורקינטים. מטבע הדברים, העלייה בכמות הנסיעות על הקורקינטים - תופעה מבורכת כשלעצמה, המפחיתה את מספר כלי הרכב הפוקקים את העיר - הובילה לעלייה בכמות הנפגעים...

"בתחילת הדרך תרמנו מיוזמתנו להגברת הבטיחות באירועים לחלוקת קסדות, בהוספת מסרי בטיחות באפליקציה ובסדנאות בטיחות שעשינו יחד עם עמותת ישראל בשביל אופניים בכיכר רבין. בהמשך, ככל שהנושא צבר יותר פופולריות, הופעתי בפני ועדות הכנסת שעסקו בסוגיה. היום לא רק שחבישת קסדות היא בגדר חובה לרוכבי קורקינט - BIRD עצמה חייבת לצייד את הקורקינטים בקסדות. שוק חדש דורש חינוך, ורכישת הרגלים".

ריבלין מספר בספר שאחת הדרכים שלו לקבלת החלטות קשורה לשאלה "על מה תרצו לדבר בארוחת שישי בערב". לדבריו, זו השאלה שכל אחד צריך לשאול את עצמו לפני קבלת החלטות. "כי שם, בנושא שתניחו על השולחן, באה לידי ביטוי התשוקה האמיתית שלכם. האם זה להחזיק במשרה מדהימה כמס' 2 בחברה מובילה או ליזום משהו בעצמכם? האם מפריע לכם שחבר טוב יהיה הבוס או השותף שלכם? האם אתם מאמינים במוצר?".

ריבלין גם מתייחס לעברו כמי שהתמחה ביצירת קהילות, ומזכיר כי הן יכולות להיות חלק משמעותי מהחיים. לכל אחד הוא ממליץ למצוא או לייצר בעצמו את הקהילה הנכונה לו. בהקשר הזה הוא גם מצטט את גורו הניהול פרופ' הנרי מינצברג, שאמר "אם אתה רוצה להבין את ההבדל בין קהילה לנטוורק, תשאל את חברי הפייסבוק שלך האם הם יעזרו לך לצבוע את הבית".

על התמודדות עם שינויים הוא כותב כי "בחייו של כל אדם יש בדרך כלל שלושה יסודות מרכזיים: אהבה, מקום עבודה ומקום מגורים. בתקופת מעבר, נסו לשמור לפחות על שניים מהם יציבים, כדי שהזעזוע לא יהיה גדול מדי". את ההשראה הניהולית הוא שואב מריד הייסטינגס, מייסד ומנכ"ל נטפליקס, שנוהג לומר כי "מנכ"ל טוב הוא מנכ"ל שאין לו הרבה עבודה - הוא יודע לבחור את האנשים הנכונים שיעשו אותה, ולשחרר" (עמ' 89).

כל ההכנסות ממכירת הספר מועברות כתרומה לעמותות הפועלות למען צמצום פערים חברתיים בפריפריה.

אזור התעשייה

בדרך לירח

הטכנולוגיה של מאריס-טק בדרך לירח: החברה מרחובות, שאותה הקים ומנהל ישראל בר, הודיעה כי הטכנולוגיה שלה תוטמע במסגרת המשימה בראשית2 של עמותת SpaceIL. בראשית2 צפויה להיות מורכבת ממערך של שלוש חלליות: חללית מקפת (אורביט) שתקיף את הירח ותבצע ניסויים מדעיים, וחלליות שיבצעו נחיתות על הירח.

מאריס-טק מספקת פתרונות לעיבוד והזרמה של וידאו ואודיו. היא תספק ל- SpaceIL את הטכנולוגיה Jupiter-Space שהיא מפתחת, שתשתלב בשלוש החלליות ומיועדת לפקח על תפעול המצלמות, עיבוד תמונה ועוד.

החברה לא מספקת פרטים על היקף העסקה, אך על בסיס הזמנות קודמות שעליהן דיווחה ניתן להעריך שהיקפה מגיע לכמה מאות אלפי דולרים. אגב, טכנולוגיה אחרת של מאריס-טק שולבה בעבר בבראשית1, החללית שהגיעה לירח אך נכשלה בנחיתה עליו ב-2019.

"מדובר במשימה חשובה", אומר בר, "והטכנולוגיה הייחודית והמיניאטורית שלנו מאפשרת למשתמשים להזרים וידאו באיכות גבוהה בזמן אמת, ובתנאים קיצוניים".

מאריס-טק הפכה לאחרונה לחברה ציבורית, לאחר שביצעה הנפקה קטנה בנאסד"ק, שבמסגרתה גייסה 18 מיליון דולר לפי שווי של כ-33 מיליון דולר. עם זאת, הירידות בשווקים הובילו לנפילה במחיר המניה, והיום שווי החברה הוא 9.2 מיליון דולר בלבד.

שירי חביב ולדהורן

נפרד מקשת

עומר ניצני, הסמנכ"ל המסחרי של קבוצת mako ומנהל מחלקת השת"פ של קשת 12, פורש לאחר 22 שנה. ניצני שימש גם כחבר הנהלה, והיה אחראי על מחלקות הקריאייטיב וההפקה של החטיבה המסחרית.

עומר ניצני / צילום: מיכאל טומרקין

מצנח הזהב

אלעד מרון מונה למנכ"ל נוברטיס בישראל. קודם לכן כיהן שש שנים כמנכ"ל נוברטיס אונקולוגיה.

שי בסון, 56, מונה למנכ"ל משותף בקבוצת מלם תים.

גדי רפפורט מונה לסמנכ"ל תשתיות מידע גלובלי בסלברייט.

הוגו גולדמן יכהן כסמנכ"ל הכספים של חברת אבטחת הסייבר HUB Security.

יצחק גרבוז מונה לסמנכ"ל הקריאייטיב והתוכן של POMVOM, המפתחת פתרונות ושירותי צילום דיגיטלי מבוססי בינה מלאכותית לשוק הגלובלי של פארקי השעשועים. בשלוש השנים האחרונות כיהן כסמנכ"ל התוכן והקריאייטיב של ענקית הווידאו VIMEO, ולפני כן כעורך הווידאו הראשי של קשת 12.

ד"ר מריה חיטריק, 40, מונתה למנהלת הטכנולוגיות הראשית בחטיבה לטיפול באוויר של תדיראן.

קרן קראוטהמר תשמש כסמנכ"לית משאבי האנוש של סיילוס, המתמחה במתן פתרונות אבטחת סייבר לתעשיית הרכבות. שחף רוז'נסקי ישמש כסמנכ"ל המוצר.

קרן קרוטהאמר / צילום: סיילוס
שחף רוז׳נסקי / צילום: סיילוס

יוסי רייבי ממייסדי ויגן ניישן, מונה לנשיא החברה, המציעה פלטפורמה דיגיטלית לקידום ערכי הקיימות והטבעונות. רייבי הוא בעלי חברת טעינת הרכבים החשמליים פלקו דרייב.

פרופ' דן בלומברג, סגן נשיא אוניברסיטת בן גוריון בנגב, מונה ליו"ר סוכנות החלל הישראלית.

פרופ' דן בלומברג / צילום: דני מכליס, אונ' בן-גוריון בנגב

חדשות טובות

תנובה השלימה את המחזור הראשון של התוכנית להכשרת עובדי ייצור כהנדסאים, שנערכה במשך שנתיים בהשקעה של 3 מיליון שקל. התוכנית, שפותחה בשיתוף המכללה הטכנולוגית להנדסאים 'אורט בראודה', נועדה לייצר מוביליות חברתית בארגון, על ידי מתן השכלה ופיתוח מקצועי, תוך מתן מענה למחסור בעובדים מקצועיים בתעשייה.

הנדסאי תנובה החדשים / צילום: יח''צ תנובה

לאור הצלחת המחזור הראשון הודיע אייל מליס, מנכ"ל קבוצת תנובה, כי החברה תפתח שני מחזורים נוספים - בדרום ובצפון הארץ.

עוד כתבות

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● ההחלטה מהווה חותמת לביצוע המהלך

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים