גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת גל השתלטויות על חברות טכנולוגיה? "את הכסף עושים בשוק דובי, והיום יש הזדמנויות"

לאחר שחברת הטכנולוגיה הישראלית סרגון הפכה יעד להשתלטות עוינת, מעריך רו"ח ליאור שחר, ראש מגזר הייטק ב-BDO, כי ייתכן שמדובר בסנונית ראשונה: "אם שוק המניות ימשיך לרדת, נראה התגברות של התופעה" ● ומי המועמדות להערכתו להשתלטות מקרב החברות הישראליות

“את הכסף עושים בשוק דובי'' / אילוסטרציה: Shutterstock
“את הכסף עושים בשוק דובי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

בשבוע שעבר גילו בעלי המניות בחברת הטכנולוגיה הישראלית סרגון שהחברה שבה הם מחזיקים הפכה ליעד להשתלטות עוינת. לאחר ירידה של 68% מהשיא של השנתיים האחרונות במחיר המניה, המתחרה האמריקאית Aviat Networks, שרכשה 5% ממניות סרגון בשוק הפתוח, שלחה מכתב והציעה לרכוש את החברה ב-235 מיליון דולר.

מנכ"ל החברה מארה"ב האשים את הנהלת סרגון בהשמדת הערך לבעלי המניות וסיפר על ניסיונות לדון עם סרגון בהצעה לרכישתה, שנענו בעיכובים ובדחיות מצד סרגון. בתגובה לפרסום הצעד של אוויאט זינקה מניית סרגון בשיעור דו-ספרתי, ואוויאט כבר רושמת רווח על הנייר על ה-5% שרכשה קודם לכן.

במהלך של השתלטות עוינת, בניגוד לעסקת רכישה סטנדרטית, הרוכש פונה ישירות לבעלי המניות ולא להנהלת החברה שאותה הוא מבקש לרכוש. לרוב הרוכש מתחיל ליצור פוזיציה בחברת היעד ולרכוש מניות, ואז יוצא בפנייה לבעלי המניות ובה מציע את ההצעה.

האם סרגון היא הסנונית הראשונה וצפויים ניסיונות נוספים להשתלטויות עוינות על חברות טכנולוגיה ישראליות אחרות? לדברי רו"ח ליאור שחר, שותף בכיר ב-BDO וראש מגזר הייטק והנפקות בפירמה, "אנחנו עדיין לא רואים שטף של השתלטויות עוינות, אבל הכר הפורה של אינפלציה גבוהה, העלאות ריבית,  חשש מיתון וכל הגורמים האלה שמורידים דרמטית את מחירי המניות - מייצרים הזדמנויות בשוק, גם לניסיונות השתלטות עוינת. אם המצב יישאר כפי שהוא או שהשוק ימשיך לרדת, נראה התגברות של התופעה".

אילו חברות הופכות ליעד פוטנציאלי לניסיון כזה?

"זה מהלך שלא קורה סתם. בדרך כלל מדובר בחברות שהתוצאות הפיננסיות שלהן בחצי שנה-שנה האחרונות לא היו בהתאם לציפיות. יחד עם שוק שגם ככה יורד, החברות האלו יורדות מעבר לירידת השוק, וזה יוצר המון הזדמנויות. הפיגור אחר השוק יוצר כר נוח להשתלטות".

שחר מציין דוגמה נוספת - חברת הטכנולוגיה לייבפרסון שנסחרת בנאסד"ק ובבורסה של ת"א, שבה לאחר שהמניה ירדה בעשרות אחוזים מהשיא והציגה תוצאות לא טובות, הקרן האקטיביסטית סטארבורד נכנסה להשקעה בה והחלה בצעדים אקטיביסטיים ודרישות לשנות את הרכב הדירקטוריון.

"לדעתי, אם השוק ימשיך להיסחר במחירים הנמוכים האלה ביחס לשיאים, נראה המשך מגמה של ניסיונות השתלטות עוינת", מעריך שחר. "בכל מקרה נצפה לראות פרמטרים נוספים של תוצאות חלשות, הנהלה שכנראה לא מספקת את ציפיות השוק וירידה של מחיר המניה באופן יחסי מעבר לירידת השוק".

 

"מאמינה שאחד ועוד אחד זה יותר משתיים"

דוגמה פוטנציאלית שעונה על הקריטריונים שמציין שחר היא קורנית דיגיטל, שרק השבוע פרסמה אזהרת רווח ומנייתה צנחה, לאחר שעוד קודם איבדה מהשיא מעל 80% מערכה בזמן שמדד נאסד"ק איבד באותה תקופה 29% (ראו ידיעה נפרדת).

הטכנולוגיה של החברות בכלל מהווה שיקול בניסיון השתלטות עוינת?

"יש מקרים כאלה ואחרים. בסרגון מה שמעניין את אוויאט זו הטכנולוגיה, כי היא פועלת באותו תחום של התקשורת האלחוטית. בלייבפרסון המחשבה היא שיוכלו להציף ערך על-ידי שינוי הנהלה ודירקטוריון והתוויית אסטרטגיה שונה לחברה, זה לא קשור לטכנולוגיה".

מי הרוכשים הפוטנציאליים במהלכי השתלטות עוינת?

"זה מגוון. בלייבפרסון זו קרן אקטיביסטית שעושה לא מעט השתלטויות עוינות, שחושבת שהיא יכולה להיות דומיננטית בבורד ועל-ידי כך להציף בחזרה ערך לבעלי המניות אחרי שאספה בשוק מניות בזול. אוויאט במקרה של סרגון היא שונה, כי זה ניסיון השתלטות של מתחרה, שחושבת שאחד ועוד אחד שווה יותר משתיים באמצעות סינרגיה, חיסכון בעלויות, שינוי אסטרטגיה".

יש חברות ישראליות שיכולות לנצל הזדמנות ולנסות להשתלט על חברות אחרות בתחומים שלהן?

"כשמדובר על חברות שמשתלטות אלו בדרך כלל חברות ותיקות, עם היסטוריה של רווחים וצמיחה. זה לא שחברת צמיחה ללא רווח תרכוש חברת צמיחה אחרת ללא רווח. לרוב הרוכשת רווחית ועם תזרים חיובי, חברה יציבה עם הנהלה חזקה, כדוגמת נייס וצ'ק פוינט למשל, שהמצב מייצר להן אולי הזדמנויות כאלה".

מצד שני, למה בכלל להכניס ראש בריא למיטה חולה ולבצע השתלטות עוינת? אנחנו זוכרים את הניסיון של טבע להשתלט על המתחרה מיילן ב-2015, שנגמר בוויתור על הניסיון אחרי עלויות גבוהות מאוד.

"מתי עושים השתלטות עוינת? בדרך כלל כשמנסים קודם להציע לרכוש את החברה וזה לא מצליח, אז כמו שאומרים, כשלא הולך בטוב, הולך בפחות טוב. בדרך כלל זה קורה כשיש הזדמנויות בשוק ואפשר לקנות בזול יחסית, ולחברת היעד יש טכנולוגיה שלי אין, או כניסה לשוק שאני לא בו, או סינרגיה שיכולה לבוא ולהשלים את הפעילות שלי. אגב, כל הרכישות של וורן באפט בחודשים האחרונים - במקרה שלו אמנם לא מדובר על השתלטויות עוינות, הוא רוכש עוד בחברות הפורטפוליו שלו בעתות ירידה, וזה מראה את הפוטנציאל והחשיבה. בסופו של דבר, את הכסף אתה עושה בשוק דובי, היום יש הזדמנויות שלא היו לפני חצי שנה".

רו''ח ליאור שחר, שותף  וראש אשכול טכנולוגיה ב־BDO / צילום: BDO

"גם אי עמידה בתחזיות היא יעד"

לדברי שחר, "בגדול, לא מספיק שמחיר המניה יירד כמו מחיר השוק. יעדי השתלטויות עוינות בשנים האחרונות היו שילוב של תוצאות חלשות ומחיר מניה שמפגר אחר השוק. אם נסקור את החברות הישראליות, ונוסיף לזה תוצאות לא טובות או אי-עמידה בתחזיות, יש לא מעט כאלה, בעיקר בהנפקות האחרונות ובפרט בחברות שמוזגו לחברות SPAC, שהרבה מהן קרסו מעל 50%".

ואכן לפי בדיקת גלובס, בין החברות שהגיעו לשוק הציבורי בוול סטריט ב-2021 יש כמה  שרשמו תשואות שליליות של למעלה מ-50% מאז. רק במחצית הראשונה של 2022, יש חברות מישראל (רובן חדשות בשוק) שהציגו תשואות שליליות של 60%, 70% ומעלה בזמן שמדד נאסד"ק ירד ב-29.5% "בלבד": כך למשל חברות האוטוטק REE ואוטונומו איבדו בתקופה זו 79% ו-73%, בהתאמה, חברת קוגנייט  שהתפצלה מוורינט נפלה ב-73%, פייבר  איבדה 70%, איירון סורס  והיפו ירדו 69%.

דיברנו על פוטנציאל של טכנולוגיה ועל ירידות במניות, אבל יש מקרים שבהם הירידות היו חדות מאוד עד שהחברות נסחרות היום בשווי דומה למזומנים בקופה. לדוגמה, חברות האוטוטק REE ואוטונומו שמוזגו בשנה שעברה ל-SPAC. חברות כאלה יכולות להיות יעד להשתלטות?

"לטעמי, חברות טכנולוגיה רציניות לא יקנו חברה שאין לה טכנולוגיה מעניינת עבורן והיא לא סינרגטית להן רק בגלל המזומנים, לא מעניינת אותן השקעה פיננסית. מקרים כאלה של שווי קרוב למזומן כן יכולים לעניין קרנות בסגנון של סטארבורד או פיננסיירים".

עוד כתבות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

משפחות החטופים / צילום: Paulina Patimer

גורם בחמאס: החלטנו להשהות את המו"מ לעסקת חטופים


נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס