גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעולם מתאימים תשואות אג"ח לקצב גידול הקרנפים, ישראל עוד לא קרובה להצטרף לטרנד

איגרות חוב ירוקות, המשלבות בין יעדים פיננסיים ואקלימיים, תופסות תאוצה בעולם במטרה להשלים את פערי המימון הגדולים הנדרשים בכדי לעבור לכלכלה מאופסת פחמנית ● בישראל התחום עדיין בחיתוליו ובכלל לא בטוח שסדר העדיפויות של הרגולטור ישתנה לקידומו ● בינתיים, תאגידים הספיקו לנכס את הטרנד ולמלא אותו בהצהרות לא מגובות

שיעור הגידול באוכלוסיית הקרנפים יקבע את גובה התשואה באג”ח הירוקות כלכלת אקלים וסביבה / צילום: Shutterstock
שיעור הגידול באוכלוסיית הקרנפים יקבע את גובה התשואה באג”ח הירוקות כלכלת אקלים וסביבה / צילום: Shutterstock

בשנות ה-70 של המאה העשרים, בטבע הדרום אפריקאי חיו 65 אלף קרנפים. הם ניזונו מהעשב האזורי, וסייעו בחידוש הצמחייה הנדרשת גם לרווחתם של בעלי החיים האחרים באזורם. בעבר הרחוק, ייתכן כי אוכלוסייתם שגשגה ומנתה אף יותר מ-800 אלף פריטים, שהיוו חלק ממערכת אקולוגית בריאה ומתפקדת. אלא שהקרנפים השחורים הם כמעט זיכרון רחוק. בעיקר בשל ציד בלתי חוקי, הצטמקה אוכלוסייתם ביותר מ-90% לכדי כ-2500 פריטים, וכיום הם מצויים בסכנת הכחדה חמורה.

בעידן של משבר אקולוגי גובר, בבנק העולמי מצאו פתרון יצירתי שיכול לסייע בשיקום אוכלוסייתם ובכך גם בתרומה ליציבותה של המערכת האקולוגית: איגרות חוב ירוקות עבור הקרנפים, בהיקף של 150 מיליון דולר ב-5 שנים. התשואות יקבעו לפי קצב הגידול באוכלוסיית הקרנפים בשתי שמורות, ומאמצי השימור ייהנו ממימון הנדרש כמו אוויר לנשימה.

"אג"ח הקרנף", הוא מכשיר פיננסי שמתעל השקעות להשגת תוצאות שימור ספציפיות תוך פיתוח מקורות פרנסה החיוניים להגברת מאמצי השימור, באמצעות פתרון מימון ארוך טווח המאפשר לקהילה המקומית להילחם בפשע הרביעי בגודלו בעולם - סחר בלתי חוקי בחיות בר, המוערך ב-7-23 מיליארד דולר בשנה. איגרות החוב של הבנק העולמי למען חיות הבר, אינן היחידות שנועדו לסייע בהתמודדות עם המשבר האקולוגי והאקלימי.

לפי דוח מקינזי, כדי להשיג את יעדי איפוס הפליטות נטו עד 2050, יש צורך בהשקעה של 9.2 טריליון דולר לשנה עד 2050 במעבר לכלכלה מאופסת פליטות במגזרים השונים. לכן, בשנים האחרונות, הפכו איגרות חוב ירוקות לכלי פיננסי התופס תאוצה ברחבי העולם, במטרה להשלים את פערי המימון הגדולים הנדרשים בכדי לעבור לכלכלה מאופסת פחמנית, ולשקם מערכות אקולוגיות הנדרשות לשם כך באמצעות שילוב של יעדים פיננסיים עם יעדי אקלים.

יותר מ-1.5 טריליון דולר כבר הונפקו בירוק עד 2021

מדינות, חברות ובנקים בכל הגדלים ובמדינות ברחבי העולם, מנפיקות איגרות חוב ירוקות ואג"ח צמודות קיימות (SLB) כדי ללוות כסף לפרויקטים ירוקים, מאז שנת 2008. לאחר שצמח באיטיות במשך עשור, בשנים האחרונות, שוק האג"ח הירוקות תפס תאוצה, שכן ממשלות וחברות משתמשות בניירות הערך כדי לממן פרויקטי קיימות גדולים, ובהם מעבר לאנרגיה מתחדשת ופרויקטים בעלי השפעה סביבתית חיובית. עד שנת 2021, הונפקו יותר 1.5 טריליון דולר בהנפקה ירוקה: 297 מיליארד מתוכם ב-2020 ו-517 מיליארד ב-2021, כך שהשוק נמצא בשווי הגבוה ביותר מאז תחילת דרכו. בסקטור האנרגיה המתחדשת, בסה"כ לצרכי רוח וסולרי ב-5 שנים אחרונות גויסו 120 מיליארד הלוואות מול 27 מיליארד דולר של אג"ח ירוקות, ולפי ההערכות, האגח הירוקות יהפכו להיות 50% מכל סוגי החוב לצרכי סולרי ורוח. בשנת 2021 הובילו את התחום סין וארה"ב, שגנבו את הבכורה לאנגליה וספרד.

במבט קדימה, האיחוד האירופי עתיד להפוך לכוח הגדול ביותר בשוק האג"ח הירוקות, עם תוכניות להנפיק כ-300 מיליארד דולר בסך הכל בחמש השנים הקרובות כדי לממן השקעות בר קיימא. למה משמש הכסף? מעבר לאנרגיה מתחדשת, תמיכה במתקני פסולת, התייעלות אנרגטית, מחקר ופיתוח, חקלאות בת קיימא, פרויקטי יעור והשבת הטבע לקדמותו ועוד. כך למשל, באוקטובר 2021 האיחוד האירופי הנפיק כ-14 מיליארד דולר באגח ירוקות, כדי לתמוך בפרויקטים שונים - מפלטפורמות מחקר בבלגיה לתחנות כוח מונעות ברוח בליטא, ואנגליה הנפיקה אשתקד אג"ח ירוקה בהיקף של 10 מיליארד ליש"ט לתקופה של 12 שנים.

לפי S&P מעלות, שווי הנפקות האג"ח בתחום הקיימות צפוי להגיע לכ-17% מהיקף הנפקות האג"ח בעולם ואף יותר מ- 40% באירופה עוד השנה. לדברי רונית הראל, בן זאב, מנכ"לית S&P מעלות, "בתקופה בה השווקים נעשים סלקטיביים יותר, מרווחי הסיכון נפתחים וגם הריבית בכיוון עליה, לדעתנו, כיוונים אלה יעודדו חברות להשקיע ולפעול בתחום הקיימות כדי לבדל את ההנפקות שלהן ולהגביר את האטרקטיביות של ההנפקה כדי לתרום להצלחת הגיוס. בעתיד הלא רחוק חברות שאינן מקדמות את תחום הקיימות כחלק מהאסטרטגיה שלהן, תתקשינה יותר ויותר לקבל מימון משוק ההון ולכן קידום התחום, ובכלל זה שימוש במכשירי חוב מעולם הקיימות, הן חלק מתהליך חיוני לשמירה על ערכן ומעמדן של החברות".

ישראל מאחור בכל הנוגע לאג"ח ירוק וכלל לא בטוח שתצטרף למגמה

למרות שלל ההצהרות הפוליטיות והדחיפות לטיפול בשינויי האקלים, תעשיית דלקי המאובנים גרפה סכומי מימון משמעותיים הרבה יותר מהפרויקטים הירוקים מאז החתימה על הסכם פריז. אך ההשקעות הגדלות באיגרות החוב הירוקות משקפות את הצהרותיהן וצעדיהן של ממשלות ברחבי העולם בתחום האקלים והקיימות. בוועידת האקלים האחרונה, צעדו בזה אחר זה מנהיגי העולם ונאמו על בימת המכובדים, כשהם מתחייבים לפעול כדי לבלום את ההתחממות הגלובלית בסף המעלה וחצי.

בחלק מהמדינות כבר קיימים חוקי אקלים מתקדמים ומיישמים מפת דרכים להפחתת פליטות גזי החממה. אולם, בישראל, לא קיים חוק אקלים ועד היום לא הגישה הממשלה לאו"ם מפת דרכים ארוכת טווח להשגת יעדי האקלים הצנועים שהציבה. אם כך, אין זה פלא שגם תחום איגרות החוב הירוקות בישראל עודנו בחיתוליו, כאשר הממשלה עצמה - מעולם לא הנפיקה אגרת חוב ירוקה, וחברות בודדות שעשו זאת, גייסו את הכסף מעבר לים.

כיום רוב המדינות המפותחות וגם מדינות בשווקים מתפתחים הנפיקו ומנפיקות אג"ח ירוק. האם ישראל תצטרף בקרוב למגמה? כלל לא בטוח. גורמים בשוק סקפטיים לגבי היתכנות הנפקת אג"ח ממשלתיות ירוקות בישראל, לפחות כל עוד סדרי העדיפויות של הממשלה לא ישתנו, ומעריכים, כי גם אם תגיע הנפקה שכזו, ייקח עוד לא מעט זמן עד שתצא לפועל.

לדברי גורם בשוק, "אג"ח ירוקות הן עדיין חוב שהממשלה משלמת, אז כל עוד אין תמריצים משמעותיים שהמדינה נותנת עבורו, לדוגמה הטבת מס, זה לא יעבוד. צריך לזכור שהממשלה מגייסת חוב לפי הצרכים שלה, ויכול להיות שבנתח מהאג"ח שגייסה עד היום היא עשתה שימוש לקידום פרויקטים ירוקים. אבל, בסופו של דבר המדינה אמורה לעשות עם החוב שהיא מגייסת את השימוש הכי טוב שיש לה בכסף שהיא מקבלת. בשלב הנוכחי, אג"ח ירוקות בישראל זה טוב כעניין שיווקי, אם רוצים להעלות מודעות ולעודד את התחום, אבל אני לא בטוח כמה המדינה תרצה לעשות את זה עם כל שאר העניינים הבוערים שהיא נדרשת לטפל בהם ודורשים תקציבים לא מבוטלים".

כשהרגולטור בישראל לא נדרש לנושא, ספק אם התחום יצליח להתרומם בזכות עצמו. לפי גורם בשוק, "בעולם המודעות לנושא גבוהה יותר מבישראל, ובחלק מהמדינות בעולם יש לגיוסי אג"ח ירוקות הטבות נלוות, לכן יש יותר היגיון ותמריץ למוסדיים להשקיע באג"ח ירוקות. הביקוש בחו"ל למוצר הזה מגיע בגלל ה'סוכריה' שהוא מציע בו, ובשביל הסוכריה הזו צריך חקיקה, לכן גם אם ייצא לפועל, זה משהו שייקח זמן".

ככל שהרגולציה במדינה חזקה יותר - המימון לאנרגיה ירוק גדל

ייתכן כי אחד מתנאי הבסיס להתפתחות תחום האג"ח הירוק והשקעות בפרויקטים ירוקים בישראל דורש שילוב של צעדים שיינקטו החברות המנהלות כסף לטווח ארוך והרגולטור הרלוונטי. בעולם, ככל שהרגולציה מחייבת יותר מסלולי השקעה ירוקים, כך ההשקעה של גופים באג"ח ירוקות גדולה יותר, וככל שהרגולציה חזקה יותר, המימון לאנרגיה ירוקה גדל. בולטות בכך הולנד, שוויץ, גרמניה, אנגליה וספרד.

האם נקודת הזינוק תגיע דווקא מחברות הביטוח? לפי יוסי מבור, מנהל תחום ESG במגדל שוקי הון, "אם הרגולטור יחייב את חברות הביטוח, קרנות הפנסיה והבנקים להציע לחוסכים אצלם מסלולים ירוקים, נוכל לראות בבת אחת נהירה לאג"ח ירוקות. לחברות הביטוח וקרנות הפנסיה יש נתח אג"ח מאוד גדול במסלולי הפנסיה וההשקעות לטווח ארוך. אם הן יחליטו להוביל השקעות ירוקות, יהיה להן קל לעשות זאת עבור משקיעי הקצה - שניתן להניח כי לא מעטים מהם היו שמחים לנתב חלק מההשקעות שלהם לתחום הירוק, אולם הרבה יותר מסובך להם לעשות את זה לבד".

מבור מציין כי שילוב של איגרות חוב ירוקות במימוש יעדי האקלים עשוי לייצר 'בוסט' חיובי לתחום ואף להוביל להוזלת עלויות בו. "לפי הנתונים, אפשר לראות שככל שיש יותר פרויקטים חשמליים ויותר אג"ח ירוק התחרות גוברת, ויש ירידה בעלות החשמל הנקי ויותר ביקוש. ראינו את זה בספרד ובהולנד", הוא אומר. "ככל שיש ירידה בעלות בגלל שיש יותר פרויקטים, החשמל הירוק הופך ליותר פופולרי ומשתלט על שוק החשמל. כך שבסופו של דבר, אג"ח ירוק יוצר תחרויות בין פרויקטים חשמליים - ומוביל להוזלת החשמל ולהגברת השימוש בחשמל נקי".

הצהרות לחוד ופעולות לחוד: התאגידים נוהרים לנכס את הטרנד

תאגידים מאפל ועד פפסי ו-Verizon בארה"ב וטבע וכיל בישראל, פונים לגיוס אג"ח ירוקות. חברת האנרגיה האיטלקית ENEL הנפיקה לפני מספר שנים אג"ח צמודת קיימות, לפיה אם פליטות גזי החממה של החברה יחרגו מהרמות שנקבעו בעסקה והיא לא תצליח להגדיל את רכיב האנרגיה המתחדשת במוצריה, הריבית שהיא משלמת למשקיעים תעלה. בשוק הקמעונאי, טסקו הבריטית הנפיקה איגרת חוב עם תשלומים מותנים בשיפורים בפליטות, שימוש באנרגיה מתחדשת ובזבוז מזון.

בישראל, ICL (לשעבר כיל) השלימה בשנה שעברה עסקת הלוואה צמודת יעדי קיימות בסך של 250 מיליון דולר מקונסורציום של 5 בנקים בינלאומיים, בנק הפועלים ביצע את הנפקת האג"ח הירוק הגדול ביותר על ידי גוף פיננסי בחו"ל בהיקף של כ-1 מיליארד דולר, וטבע ביצעה את הנפקת האג"ח הצמודה למדדי הקיימות הגדולה ביותר בתעשיית התרופות הגנריות בהיקף של כ-5 מיליארד דולר.

ההתעניינות הציבורית הגוברת בתחומי הקיימות והאקלים, הובילה חברות רבות לנכס את הטרנד, ולעיתים להציג הצהרות סביבתיות שאינן מגובות במעשים, או להשתמש בפרקטיקות שנועדו להטמיע סטנדרטים של קיימות בארגון באופן של גרינווש (טיוח ירוק), ללא שינוי משמעותי אמיתי. גם תחום איגרות החוב הירוקות, עלול להיות מגוייס לצורך מסעות גרינווש של חברות ואף מדינות. זאת, מפני שהנפקת האג"ח הירוקות מתבססת על עמידה בכללים וולונטריים גלובליים.

התחום עדיין בחיתוליו והמנפיקים מנצלים את המצב

הכללים אמנם מפרטים קטגוריות של פרויקטים ירוקים, וכחלק ממסמכי ההנפקה, המנפיק נדרש לפרסם מסמך המציג את האסטרטגיה של החברה בתחום הקיימות, השימוש בתמורה הכספית, תהליך הערכת ובחירת הפרויקטים, ניהול כספי ההנפקה ודיווח, אך כללי המסגרת הם גמישים והשוק עצמו סובל מהעדר סטנדרט דיווח בתחומי הסביבה. מפני שהתחום מצוי עדיין בחיתוליו, בשווקים אף יש מחסור בגורמים מקצועיים שביכולתם לבדוק את אמינות הפרויקטים המוצעים, או למדוד בפועל את התוצרים. "כתוצאה מכך, ניתן למצוא הרבה דוגמאות של מנפיקים המציגים טענות סביבתיות מוגזמות או שקריות כדי לגייס כסף ממשקיעים באמצעות איגרות חוב ירוקות", מסבירה גלית פלצור, מומחית לניהול סיכוני אקלים, קיימות ואירועי קיצון.

לא תמיד, האג"ח הירוקות אכן ינתבו את הכסף שגויס באמצעותן לטובת המאבק במשבר האקלים, שכן הן 'צובעות' אמנם תקציב למטרה מסוימת, אך לא תמיד משנות באופן מהותי את הדרך שבה ממשלות משקיעות את הכסף, או בהכרח מגדילות את העוגה. כך למשל, רשות נמל התעופה של הונג קונג גייסה מיליארד דולר באג"ח ירוק, ובכסף שגייסה השתמשה כדי לסלול מסלול המראה שלישי, כדי להגדיל את מספר הטיסות - המאיצות את ההתחממות הגלובלית. גם אירופה, הנחשבת למתקדמת בתחום, אינה חפה מבעיות: דו"ח פנימי בממשלת גרמניה, העלה כי שיטת הדירוג הנוכחית בתחום המשמשת את נציבות האיחוד האירופי עבור ניירות ערך ברי קיימא, דורשת "מחויבות רבה יותר להגנה על האקלים מצד גורמים פרטיים".

האם ישנה משמעות לגיוס של אג"ח ירוקות על ידי חברות שפעילותן פוגעת בסביבה? "יש עוד ויכוח בעולם הנוגע לשאלה האם חברה שעיקר פעילותה מזהמת את הסביבה, כמו חברת שעיקר ייצור החשמל שלה הוא מדלקים פוסיליים, יכולה לגייס איגרות חוב ירוקות לצורך ייצור חשמל נוסף מאנרגיות מתחדשות", אומרת פלצור. "האם חברה מזהמת יכולה ליהנות ממוניטין טוב של 'שמירה על הסביבה' באמצעות אג״ח ירוק אם ליבת העסקים שלה מזהמת? באירופה החליטו לאמץ את גישת ה- double materiality , לפיה יש להתחשב במהותיות הפיננסית של החברה וכן בהשפעת פעילותה על הסביבה בכלל. למעשה, בתקינה של האיחוד האירופי בתחום, אלה שמנפיקים אג"ח ירוקות חייבים להקפיד על אמצעי הגנה כדי להבטיח שהם לא יפגעו בבני אדם או בכדור הארץ. הדבר נועד לצמצם את הגרינוושינג של השימוש באיגרות חוב קרב חברות מזהמות. כמו בכל תחום, כדי לפתור או לצמצם את התופעה, יש צורך בתקינה אחידה ומחייבת ברמה העולמית, בדומה לתקינה החשבונאית הבינ״ל, שתסייע למסד את התחום. העולם אכן הולך לכיוון הזה".

עוד כתבות

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר