גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צרכנות נבונה בדרך להקמת משפחה: טיפים לניהול כלכלת משק בית משותפת

הקמת התא המשפחתי נחשבת לאירוע משמעותי, אם לא המשמעותי ביותר, בחיינו הבוגרים ● אך הדרך רצופה במכשולים שכדאי להיערך אליהם מראש: החל מהחתונה כמבחן ראשון להון המשותף ועד לאתגרים הכלכליים עם הרחבת המשפחה ● ניהול החיסכון המשפחתי: כתבה 18 בסדרה

צרכנות נבונה בדרך להקמת משפחה / צילום: Shutterstock
צרכנות נבונה בדרך להקמת משפחה / צילום: Shutterstock

הקמת משפחה והרחבתה נחשבת לאירוע משמעותי בחיינו, שמשנה את כל צורת ההתנהלות הכלכלית. הקמת המשפחה, שלצורך הכתבה נגדיר אותה ככניסה לניהול כלכלת משק בית משותפת, היא אתגר לא פשוט, וישנם כמה מוקשים שכדאי להכיר בדרך. אז למה כדאי לשים לב כשמקימים משפחה?

 

ההמתנה מיותרת

פעמים רבות אנו נוטים לחשוב שאת ההתנהלות הכלכלית הנכונה כ"מבוגרים", נתחיל כשנקים משפחה; נתחתן ואז נחשוב על חסכונות או על בית, שיתאים לשני הצדדים. היום, כשגיל הנישואין עולה ומשפחות מורכבות גם מהורים יחידניים וילדים, צריך לשנות את התפיסה - גם כרווקים וגם לפני הנישואין כדאי לחסוך ולצבור הון שיהיה בסיס להתחלה.

אם יש לכם יכולת לקנות דירה, אל תחכו רק בגלל ש"עדיף לעשות את זה עם הבעל או אישה". לשים את הכסף בצד בהשקעות שיגדילו את ההון זה משהו שאפשר לעשות לבד, וכשפוגשים את בן הזוג, בוחנים אילו נכסים יש לכל צד, ואיך נכון לנצל אותם לטובת צמיחה כלכלית משותפת. 

 

לא לאבד עצמאות

גם בתוך הקשר זוגי המכבד וההדדי ביותר - אל תאבדו את העצמאות הכלכלית שלכם, ואל תהפכו להיות תלויים לחלוטין בבן הזוג השני. לשני בני הזוג צריכה להיות גישה לאמצעי תשלום להוצאות שוטפות, הבנת ההוצאות השוטפות, מהם הנכסים הקיימים לרשות המשפחה, וחשוב לא פחות - מהם חובותיה. בפועל, בדרך כלל יש בן זוג אחד שעוסק בניהול כלכלת המשפחה באופן שוטף, אך ברמה מסוימת צריך ששני בני הזוג ידעו איפה נמצאים הכספים.

הדבר חשוב ליצירת איזון נכון בו שני בני הזוג פועלים בתיאום אך לא תלויים זה בזה, מה שמונע אפשרות לאלימות כלכלית ובעיות נוספות, ומאפשר טיפול טוב יותר במקרה בו התא המשפחתי מתפרק (כן, כדאי להיערך לתרחיש כזה, גם שהכל נראה טוב). בין השאר, ישנם מקרים בהם אחד הצדדים מסבך את המשפחה בחובות גבוהים או הולך לעולמו. חשוב להיערך לכך מראש.

חשוב לתאם ציפיות

כשמתחתנים, בדרך כלל עולות שאלות האם כדאי לאחד חשבונות לחשבון משותף. יותר חשוב מאיחוד חשבונות הוא איחוד השקפת עולם ותיאום ציפיות - אתה הגעת מבית שבו נהוג להוציא כסף בלי חשבון ולא לחסוך, בעוד שהיא הגיעה מבית שמתנהל לפי אקסל עם חסכונות ותקציב ברור.

כעת, השאלה איך יראה הבית שלכם? תערכו שיחה פתוחה ורגועה על הדרך בה אתם רואים את העתיד הכלכלי המשותף. בררו מהן המטרות המשותפות שלכם, לעתיד הקרוב והרחוק, שימו תג מחיר וחישבו איך אתם מתכוונים להשיג אותן (למשל, באמצעות חסכונות או השקעות). כמו כן, תבחנו שאלות נוספות: איך אתם מתכוונים לגדל את הילדים שלכם, איך אתם מתכוונים לדבר איתם על כסף ועוד.

באשר לשאלה האם כדאי להקים חשבון אחד או חשבונות נפרדים - מדובר בשאלה טכנית במהותה. בהנחה שחסכתם בתקופת הרווקות, תערכו שיח מכבד ופתוח לגבי הכספים, ותחליטו אם אתם רוצים שהם יישארו בנפרד והשיתוף יחול רק על מה שנצבר ביחד. אם אתם רוצים שהם יישארו בנפרד, עגנו זאת במסמכים משפטיים.

המהות שצריכה להנחות את ההתנהלות הזוגית היא שיתוף ושקיפות, גם אם החשבונות נפרדים. קבלו החלטות ביחד בכל הנוגע להוצאות מעל סכום מסוים, לצד השארת סכום שנקבע במשותף לכל אחד מבני הזוג.

בדרך כלל לצורכי נוחות ההתנהלות, ישנו לפחות חשבון משותף אחד ממנו יוצאות ההוצאות השוטפות של הבית. באיזה מקרה חשוב שיהיה חשבון נפרד? אם אחד מבני הזוג עצמאי והחשבון משמש גם את העסק שלו, כדאי לעשות הפרדה ברורה בין החשבונות העסקיים לחשבונות הביתיים.

אתם תלויים זה בזה

הפכתם למשפחה? זה השלב שבו אתם זקוקים לביטוחי חיים, שידועים גם כביטוחי שארים. הסיבה: מהר מאוד תקיימו משק בית שמתאים להכנסות של שניכם. אם אחד מכם הולך לעולמו - הצד השני יתקשה לשמור על רמת החיים ממשכורתו בלבד. יתרה מכך, כשמגיעים הילדים לעולם, בן הזוג שנותר בחיים יצטרך לשלם על שמירה וטיפול בילדים בזמן שהוא יוצא לעבוד, כך שלצד הירידה בהכנסות של בן הזוג שהלך לעולמו, יש גם עלייה בהוצאות.

המציאות מלמדת שאמנם לכל תא משפחתי יש את הדינמיקה שלו, אך במרבית המקרים, כשמגיעים הילדים, אחד מבני הזוג מפחית את שעות העבודה על מנת לטפל בהם, ובדרך כלל זה יהיה בן הזוג שמשתכר פחות. במקרה כזה, צריך להיות ערים לסיכון שנוצר אם המפרנס העיקרי של המשפחה מאבד את היכולת לעבוד או הולך לעולמו. ביטוחים למקרים כאלו נמצאים בקרן הפנסיה של המפרנס העיקרי. בדקו אם הם מתאימים לצרכי המשפחה שלכם, ואם לא - בצעו התאמות.

החתונה כצעד ראשון

החתונה היא שיתוף פעולה הראשון בהתנהלות הכלכלית לפי תקציב משותף של בני הזוג. אירועים אלו נחשבים ליקרים מאוד, לכן שימו לב שאתם לא מתפזרים ולא מתחילים את חייכם המשותפים בחובות - ערב אחד מרגש, ככל שיהיה, לא תמיד שווה שנים של הצטמצמות תקציבית. אגב, התנהלות נכונה היא כזו שמובילה גם לרווח מהמתנות שתקבלו.

עצה גם להורים של בני הזוג: אתם מעוניינים לסייע לילדים לממן את האירוע? נכון יותר יהיה לתת סכום כסף מוגדר לפי רצונכם ויכולתכם, ולהשאיר להם את ההתנהלות ובחירת הספקים לפי טעמם. זו אחריותם להתנהל נכון במסגרת העזרה שהקצבתם להם.

מחיסכון ועד צוואה

לאורך החיים התא המשפחתי צובר נכסים: דירה, חסכונות והשקעות שונות. לעיתים, הרישום הוא על שם שני בני הזוג ולעיתים לא, זאת משיקולים שונים (למשל, לאחד מבני הזוג אזרחות נוספת שבמסגרתה חל מס נוסף על אזרחים תושבי מדינה אחרת). צריך לזכור שגם אם הרישום נפרד, השיתוף בנכסים שנצברו במהלך החיים חל ביחד. נקודה זו רלוונטית גם לגבי השיתוף בחובות, ולכן חשוב ששני בני הזוג יהיו מודעים להם.

בנוסף, חיסכון והשקעת הכספים על מנת שיצמחו - זו הדרך להעלאת רמת החיים בהמשך. כשיוולדו הילדים, ההוצאות יעלו. לכן, נצלו את תקופת הזוגיות הראשונה על מנת לבנות את הבסיס להון המשפחתי.

ברגע שיש לכם נכסים, זה הזמן גם לערוך צוואה שתפרט מה יעשה איתם לאחר לכתכם מהעולם. בדרך כלל צוואות נתפסות כמשהו שעורכים בסוף החיים, אך למעשה, הנקודה הנכונה לערוך צוואה היא בתחילת הדרך. אם לא תערכו צוואה, הרכוש יתחלק לפי הקבוע בחוק (חצי לאישה וחצי לילדים בחלקים שווים), והסדר זה לא בהכרח מתאים לכל התאים המשפחתיים.

מזל טוב, המשפחה גדלה

האתגר הכלכלי הבא מגיע עם הרחבת המשפחה, ולכך צריך להיערך בכמה היבטים. ההיבט הראשון הוא הגדלת ההוצאות לפני הלידה: הוצאות רפואיות (ודאו שאתם מקבלים החזרים מהביטוחים שברשותכם) והוצאות על ציוד (חישבו האם אתם לא מעדיפים לרכוש ציוד יד שנייה).

בה בעת, תערכו להגדלת ההוצאות השוטפות לאחר הלידה: עלות גידול ילד בתחילת דרכו כוללת תוספת של כמה אלפי שקלים לתקציב. ההוצאות מורכבות גם מהוצאות ספציפיות: ביגוד, חינוך, תרופות ועוד, וגם מעליות כלליות בהוצאות הבית: חשמל, דלק, גז וכדומה. מנגד, יש הוצאות שיורדות - בדרך כלל על בילויים. אין כאן קסמים, צריך לתכנן תקציב בהתאם ליכולות וסדר העדיפויות של התא המשפחתי.

היבט נוסף שצריך לקחת בחשבון הוא הקריירה. השנים הראשונות בהן הילדים צעירים בדרך כלל מביאות איתן פגיעה בהתקדמות, לרוב של האם, ולעיתים אף ויתור על הכנסה מסוימת על מנת לטפל בילדים. גם אם זזת הצידה למסלול שמתאים יותר לצרכי המשפחה, כדאי להמשיך בזמן הזה ולהתפתח מבחינה מקצועית. זכרי, המטרה היא שלא תהיי תלויה בבוס אחד בלבד.

ההיבט האחרון שכדאי לשים אליו לב הוא חיסכון לילד כשהוא נולד. הכפילו את הסכום בחיסכון לכל ילד וזהו את אורך הטווח - בהחלט ניתן לשים אותו בבית השקעות במסלול סיכון גבוה. הוסיפו על כך חיסכון שוטף, אפילו בסכום צנוע ובהתאם ליכולת, שגם הוא ייועד לטווח הארוך לטובת הילדים.

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם