גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שישה בכירים עוזבים: רשות החברות הממשלתיות מתמודדת עם שינויים בצמרת

מיכל רוזנבוים נכנסה לתפקיד מנהלת הרשות במקביל לגל עזיבות בארגון שהחל עוד לפני כהונתה ● כעת, המנהלת נאלצת לנהל את המשברים ולאתר את מי שיכנסו לנעלי העוזבים ● בינתיים, היא דורשת מהעובדים לחשוף בפניה את היומנים שלהם ומעוררת תרעומת ● הרשות: "נמצאים בתהליך של רה־ארגון"

עו''ד מיכל רוזנבוים, מנהלת רשות החברות הממשלתיות / צילום: אלעד מלכה
עו''ד מיכל רוזנבוים, מנהלת רשות החברות הממשלתיות / צילום: אלעד מלכה

לפני כשבוע יצאו עובדי רשות החברות הממשלתיות ליום גיבוש ראשון עם המנהלת החדשה, מיכל רוזנבוים. אחרי חודשים לחוצים בעבודה וטיפול בעשרות מינויים, פרקו עובדי הרשות מתחים בטיול טרקטורונים. אלא שמהתמונה הקבוצתית המחוייכת בלטו בהיעדרם כמה מהפנים המוכרות ברשות, ועובדים אחרים יעזבו בקרוב.

גל עזיבות שוטף בתקופה האחרונה את רשות החברות: היועצת המשפטית דלית זמיר, סגן מנהל נמלים רועי כחלון, סגן מנהל אוצר ובינוי יאיר אידר, סגן מנהל ביטחון ותחבורה אורי שיינין שיסיים את תפקידו בשבוע הקרוב, סגן מנהל תשתיות אנרגיה ומים אריאל אבלין, וגם הבכירה בייעוץ המשפטי טל רוזנפלד שטיפלה במינויים לחברות הממשלתיות ויצאה לחל"ת.

מדובר אולי במהלכים טבעיים, ודאי על רקע הגעתה של מנהלת חדשה, אולם ללא ספק זהו זעזוע בצמרת רשות החברות. מתוך שבעה בעלי תפקידים בכירים ביחידות הקו וכוח-האדם נותרים רק שלושה מהוותיקים. בתוך רשות החברות ומחוצה לה טוענים כי לא מדובר בצירוף מקרים אלא שכניסתה לתפקיד של מנהלת הרשות החדשה האיצה את תהליכי הפרישה של חלקם.

הבכירים עוזבים בזמן טיפול בהחלטות חשובות

סגני המנהלים עוזבים את תפקידיהם בזמן שטיפלו בהחלטות הרות גורל כמו הפרטת נמל חיפה, הנפקת תעשייה אווירית, הפרטת הדואר ועוד. הם מותירים את רוזנבוים שנכנסה לתפקיד רק לפני כ-3 חודשים ללא צמרת הניהול, כשהיא צריכה לאתר במהירות את מי שייכנסו לנעליהם.

אשל ארמוני, יו''ר דירקטוריון נמל חיפה / צילום: איל יצהר

ואכן, השבוע הודיעה רוזנבוים על שלושה מינויים חדשים. חביב קטן, שעבד בשנים האחרונות כרכז תחת אורי שיינין, יקודם ויחליף אותו בתפקיד סגן ביטחון ותחבורה. הילה גלוזמן, שניהלה את מחלקת השקעות מוסדיות ושוק ההון ברשות שוק ההון, תעבור לרשות החברות במקום אריאל אבלין, שמונה לפני כחצי שנה לנציג משרד האוצר באירופה. את מקומו של יאיר אידר צפוי לתפוס נדב צוק, שכיהן במשך שנים בשורה של תפקידים באגף החשב הכללי באוצר.

כל המינויים החדשים ייעשו בשלב זה על תקן ממלאי מקום ולא כקבועים. מינוי קבוע מצריך הוצאת מכרז, דבר שלוקח זמן ויהיה מסובך בסיטואציה הפוליטית הנוכחית בממשלת מעבר.

גורמים ברשות החברות חוששים כי העובדה שלרוזנבוים הסדר ניגוד עניינים נרחב תקשה על הניהול של הרשות בסוגיות מסוימות. כך למשל בנושא הפרטת נמל חיפה. רוזנבוים מנועה מלעסוק במהלכים אסטרטגיים של הנמלים, בגלל שבן זוגה אלי קמיר משמש כיועץ האסטרטגי של זכיינית ההפעלה הסינית של נמל המפרץ. גם הבכיר האמון על העיסוק בנמלים, כחלון, יסיים את תפקידו בקרוב.

טרם כניסתה לתפקיד של רוזנבוים, כחלון ואידר ביקשו להישאר בתפקיד וניגשו למכרזים על מינוי קבוע למשרותיהם, שבהן כיהנו על תקן מינויים בפועל. נציבות שירות המדינה עצרה בשעתו את הליכי המינויים כדי להמתין עד שיהיה מנהל במשרה קבועה לרשות החברות עצמה. הסגנים לא המתינו וחישבו מסלול מחדש.רוזנבוים נכנסה לתפקיד אבל הודיעה שלא תחדש את המכרזים ולא תערוך מינויים בשלושת החודשים הראשונים לכהונתה, שהסתיימו זה עתה.

שיטת הניהול החדשה מעוררת תרעומת

שיטת ניהול חדשה שהביאה רוזנבוים אל רשות החברות עוררה תרעומת בקרב הכפופים לה. בכירי הרשות נדרשו לפתוח את היומנים שלהם למנהלת כך שיהיו חשופים בפניה באופן קבוע. מנגד, גורמים אחרים טוענים כי הניהול של רוזנבוים מחויב המציאות, אחרי שנה שבה התרגלו עובדי הרשות לפעול ללא מנהל. אך קצב העבודה המהיר שהכתיבה רוזנבוים, פחות התאים לחלק מהעובדים.

רק בחודש האחרון, לאחר עיכובים רבים, פורסמה נבחרת הדירקטורים שאמורה לתת מענה לצורך של מאות מינויים בחברות הממשלתיות. בשל תקופת הבחירות, לא ניתן להעביר מינויים חדשים עד להקמת ממשלת קבע, למעט במקרים חריגים כמו חברות ממשלתיות ללא יו"ר.

בקשות למינויים שכבר הוגשו לרשות לפני ההודעה על פיזור הכנסת יוכלו להימשך, ולכן בתקופה האחרונה נערמה על שולחן הרשות כמות חריגה בגודלה של שמות שביקשו השרים השונים לאשר לתפקידים בכירים בחברות, ברשויות ובמוסדות המדינה. כך דווקא הרשות שאמונה לטפל באיוש המשרות הבכירות בשירות המדינה סובלת מהתרוקנות ההנהלה. יש לציין כי לפני הטלטלה בצמרת, הודיעה רוזנבוים על רצונה למנות עוד 25 בעלי תפקידים ברשות שסך כל כוח-האדם שלה עומד על כ-60 עובדים.

בינתיים, המחלקה המשפטית הולכת ומתרוקנת עם הפסקת עבודתן של עורכות הדין זמיר ורוזנפלד. גורמים ברשות החברות אמרו כי רוזנפלד יצאה לחל"ת בשל לחצים שהופעלו עליה לעניין מינויים שונים. מקורות אחרים טענו שגם היועמ"שית זמיר עזבה על רקע מחלוקות מקצועיות מול רוזנבוים. מנגד, נטען כי זמיר הצטרפה לתוכנית פרישה זה מכבר והודיעה על כך לרוזנבוים עוד כשהייתה בגדר מועמדת לתפקיד מנהלת הרשות. לפי הטענה, ברגע האחרון קיבלה זמיר הצעה לעבור למשרד האנרגיה והסכימה לה.

לא רק סגנים ויועצים משפטיים חסרים ברשות. ישנן משרות לא מאוישות רבות בדרג הרכזים, שהם השכבה המקצועית הרחבה ביותר בגוף. הפרישה הגדולה של הבכירים משפיעה גם על הרכזים שמעוניינים בקידום, ואם לא יקודמו במקום העוזבים חלקם צפויים להצטרף למצעד העוזבים.

כאמור, זה שגרתי שכניסת מנהל חדש לארגון גוררת רענון בשורות נושאי התפקידים. אלא שהיקף העזיבות הרב אל מול ריבוי האתגרים מעלה חשש לפגיעה בשימור הידע של הרשות. דווקא כעת, כשהממשלה מוגבלת, איתנות הרגולטור של החברות הממשלתיות היא חשובה במיוחד להמשך התפקוד התקין של המשק.

משימות, אתגרים ומאבקים פנימיים

בין האתגרים נמצאת ההפרטה של דואר ישראל המרושש. משרד האוצר ביקש לאשר באופן בהול העברה של 100 מיליון שקל לדואר כדי לאפשר את המשך המכירה ולשלם משכורות לעובדים. זאת, בניגוד לטענות קודמות לפיהן יש לדואר את ההון הנדרש כדי לשרוד את התהליך. הסגן הפורש שיינין טיפל עד כה בדואר, ועזיבתו מגיעה זמן קצר אחרי שטען להדרה של רשות החברות מהמגעים בין אגף התקציבים באוצר לבין הדואר.

דוד לרון, מנכ''ל דואר ישראל / צילום: סיון פרג'

יעד נוסף שתצטרך הרשות לחתור אליו הוא גביית הדיבידנדים מהחברות הממשלתיות. שר האוצר, שמינה את רוזנבוים, הנחה אותה עם כניסתה לגבות מיליארד שקל עד סוף 2022 מעודפי החברות עבור בעלת השליטה, שהיא המדינה. רוזנבוים מתקרבת למחצית היעד. כדי ללחוץ על החברות הממשלתיות להעביר כספים למדינה, הודיעה רוזנבוים שיו"רים ומנכ"לים לא יוכלו לקבל לעצמם בונוסים אם יימנעו מחלוקת דיבידנדים.

בין סבך המשימות והאתגרים, רשות החברות נדרשת לטפל גם בסכסוכים בחברות ממשלתיות. ניסיונות ההדחה החוזרים של מנכ"ל רכבת ישראל על ידי היו"ר, המתיחות המתמשכת בין דירקטוריון נתיבי ישראל להנהלה והתפטרותו של מנכ"ל נמל אשדוד תוך שהוא מטיח האשמות בדירקטוריון שמינה אותו. כל עוד ברשות מתעסקים במאבקים פנימיים, הם יתקשו להגיע לטפל במאבקי החברות הממשלתיות.

מרשות החברות נמסר: רשות החברות הממשלתיות נמצאת בעיצומו של תהליך רה־ארגון מואץ ומחדשת את פניה. בימים אלה משלימה מנהלת הרשות, מיכל רוזנבוים, את איוש נבחרת ההנהלה החדשה, אשר מצטרפת לצוות ההנהלה המצוין הקיים ברשות, שתהווה מעתה את הפנים החדשות של רשות החברות.

על חברי הנבחרת, שיכהנו בתפקידי סגנים למנהלת הרשות נמנים גורמים בכירים מהשירות הציבורי: מרשות שוק ההון - רו"ח הילה גלוזמן, (40) - תמונה לסגנית לנושאי
תשתיות, אנרגיה ומים. הילה שימשה כמנהלת מחלקת השקעות מוסדיות ושוק ההון ברשות שוק ההון.

מאגף החשב הכללי - מר נדב צוק (42), ימונה לסגן לנושאי נדל"ן, סביבה, חינוך, קרנות ועוד. נדב כיהן בתפקידים בכירים בחשב הכללי, במשך כ 14 שנים, היה חשב המשרד להגנת הסביבה ולשכת הפרסום הממשלתית וסגן חשב משרד התחבורה.

מתוך רשות החברות - מר חביב קטן (36), ימונה לסגן לנושאים ביטחוניים, תיירות, דואר.
חביב כיהן בשנים האחרונות כרכז צוות תחבורה וחברות ביטחוניות ואחראי על התעשייה האווירית, רפאל וחברות משמעותיות נוספות.

כמו כן, תקבל רוזנבוים בקרוב, החלטה סופית לגבי הצטרפות נוספת של דמות מוערכת נוספת מאגף התקציבים. רשות החברות תמשיך לגייס מועמדות ומועמדים נוספים, ערכיים ומצויינים, שמכירים היטב את הזירה הציבורית, ויוכלו להוציא לפועל את התכנית האסטרטגית של הרשות.

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו