גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שתי דירות זהות, מיליון שקל הבדל: השכונה שממחישה את העיוות בהגרלות הממשלתיות

שכונת גליל ים בהרצליה מתאכלסת בימים אלו, ויותר מכל מקום אחר ממחישה את הבעייתיות במודל מחיר למשתכן - שהעניק למתי מעט מאושרים דירה מסובסדת בהנחה עצומה, בין השאר על חשבון הקופה הציבורית • זה לא מפריע לתושבים להתלונן על מטרדי ריח ומחסור בשטחי ציבור

שכונת גליל ים בהרצליה / צילום: סלע בינוי
שכונת גליל ים בהרצליה / צילום: סלע בינוי

כשתוכנית "מחיר למשתכן" יצאה לדרך בגרסתו של שר האוצר לשעבר, משה כחלון, לקראת סוף שנת 2015, הוא בוודאי היה שמח להראות למתנגדים ולמפקפקים פרוספקט בדמות שכונת גליל ים בהרצליה, שמתאכלסת בימים אלה. השכונה, שהוקמה על אדמות הקיבוץ הסמוך, תכלול בסיום האכלוס כ-4,000 יחידות דיור, מהן כמעט 1,500 שהוגרלו למחוסרי דיור - זכאי מחיר למשתכן. אבל השאלה החשובה באמת היא מה עשו הדירות הללו לשוק בהרצליה בפרט ובישראל בכלל, כדי להצדיק הנחה כוללת של יותר ממיליארד שקל לאותן דירות - סכום עתק שיכול היה להגיע לקופה הציבורית, ולהתחלק בצורה טובה יותר לכלל אזרחי המדינה.

 

לא בכדי, במודל "דירה בהנחה" של שר השיכון הנוכחי זאב אלקין, הרצליה כבר אינה חלק מהרשימה. בשל ההנחה העצומה שניתנה בהגרלות לדירה מסובסדת בשכונת גליל ים בהרצליה ולא רק שם, ומול התנגדות משרד המשפטים להמשיך באותו מודל, החליטה בשנה שעברה מועצת מקרקעי ישראל כי ההגרלות יוגבלו רק לאזורים שבהם מחיר דירה עומד לכל היותר על 20 אלף שקל למ"ר.

זינוק 60% במחיר למ"ר

שש חברות - אפריקה ישראל מגורים, אזורים, איסתא נכסים וסלע בינוי יחד, רמי שבירו הנדסה בנייה והשקעות ופרשקובסקי השקעות ובניין - זכו במכרז מחיר למשתכן בגליל ים בדצמבר 2016. המכרז כלל 1,468 יחידות דיור, יותר משליש מההיצע בשכונה כולה - ובימים אלו מתאכלסים אחרוני הבניינים.

יוסי פיירמרק, סמנכ"ל יזמות בחברת סלע בינוי, מציין כי הסיטואציה שנוצרה בשכונת גליל ים ממחישה את השלכות תוכנית מחיר למשתכן בצורה המיטבית: "בקומות האחרונות של הבניינים אפשר למצוא שתי דירות ארבעה חדרים, דלת מול דלת, שתיהן בשטח 100 מ"ר ועם מפרטים דומים - האחת במחיר למשתכן והשנייה בשוק החופשי. הראשונה נקנתה בהנחה של עד מיליון שקל בהשוואה לזו שמולה והיום הפער במחיר גדול עוד יותר".

לטענת גיל גורביץ', סמנכ"ל שיווק בחברת אזורים, "אם לפני כשלוש שנים, כשהתחלנו בשיווק הפרויקט, רמות המחירים בשכונה היו סביב 25 אלף שקל למ"ר, ובמחיר למשתכן נקבע על 16-17 אלף שקל למ"ר, היום אנחנו כבר ב-40 שקל למ"ר ויותר".

"הרוכשים במחיר למשתכן עשו כמובן עסקה טובה", מציין עידן אבו, בעל משרד ריאל הרצליה לשיווק נכסים. "הביקושים מגוונים, והרבה מאוד רוכשים מגיעים מחוץ לעיר. ההתעניינות בגליל ים היא בעיקר בקרב רוכשים שלא היה להם מספיק כסף לנכס בתל אביב".

רוב הזוכים גרים בדירות

אחת הביקורות על תוכנית מחיר למשתכן נגעה לעובדה כי הרוכשים יכולים להשכיר את דירתם מהיום הראשון, וכך למעשה ליצור "שוק משקיעים" חדש. סקר שביצע השנה משרד והשיכון בקרב כ-27 אלף זוכים, הראה שכשליש מהם משכירים את דירותיהם והם לא פעם הגרילו וקנו דירות היכן שזכו או שיכלו - ולא בהכרח היכן שהם רוצים וממשיכים לגור. אך נראה כי בגליל ים המצב שונה, ושהמדינה ייצרה למעשה שוק שלם של "משקיעים" בעיקר בהגרלות בערי הפריפריה, ולא בדירות האטרקטיביות והמשתלמות פי כמה במרכז הארץ, שם כאמור ההנחה הגיעה למאות אלפי שקלים לפחות לכל דירה.

"באופן יחסי, בשכונה הזאת מרבית האנשים שזכו בדירה, גם גרים בה", סיפר גורביץ’, "ודאי ביחס לשכונות אחרות ששווקו במסגרת התוכנית. בגליל ים, להערכתי, מדובר על 20%־80% לטובת הגרים בבעלות".

לדברי פריימרק: "בהערכה גסה, 70% או 80% מהזוכים גרים בדירה. גם בימי המכירה, הרוב הצהירו שהם קונים את הדירה למגורים. כבר אז הם ראו את ההזדמנות, אבל אף אחד לא ידע שהיא תהיה טובה כל כך".

"עברנו משיקול כלכלי"

אבל גם התושבים מודים שלא הכל ורוד. התוכניות לשכונה כוללות "על הנייר" שלל שירותים ומתקנים עירוניים, כמו "פארק גליל ים" בשטח של כ-213 דונם, קריית חינוך חדשה ומרכז קהילתי, וכן מרכז תעסוקה בסמוך לנתיבי איילון, בצד המערבי שלה. נכון להיום, התושבים עוד מחכים לרובם.

"עברנו לכאן מתל אביב, ומדובר במעבר קיצוני מבחינתנו", אמרה יעל פלטין. "כרגע אין פה כלום בשכונה, והסופר הכי קרוב הוא בקניון. המרכז המסחרי השכונתי עוד לא פועל, וגם בית הספר טרם נפתח. מצד שני, אני עובדת בהרצליה פיתוח. יש פה הרבה דשא וירוק - כמו קיבוץ בתוך הרצליה. זה לא יכול להיות רע".

בחברת אזורים, אשר מקימה את המרכז המסחרי הגדול בשכונה, מציינים שכלל השטחים המסחריים בו כבר שווקו, ושהמרכז יחל לפעול בשבועות הקרובים.

"אנחנו מרוצים מאוד מהבחירה לעבור לכאן", סיפרה מאיה שר שלום, שעברה עם משפחתה לשכונה באוקטובר האחרון, לפרויקט של אזורים. "רואים ומרגישים את ההשקעה. עד שהבן הבכור שלי יעלה לכיתה א’ ייפתח בית הספר, ממש מול הבית - ואוכל לשלוח אותו באומגה ישירות לכיתה. אין לנו שום תכנון לעבור מכאן".

משפחתה של יעל רכשה דירת חמישה חדרים, תמורת 2.4 מיליון שקל, ועל פי ההערכות היא שווה כיום סביב ארבעה מיליון שקל; משפחתה של מאיה רכשה דירת ארבעה חדרים תמורת 1.8 מיליון שקל, וכיום שוויה מוערך בכ-3.8 מיליון שקל. רוכשי דירות מחיר למשתכן לא יכולים למכור את דירתם מיד עם רכישתה, ולכן הערכת המחיר שלהן אינה רלוונטית לפי שעה.

"יש כאן כשל כלכלי כי הדירות במחיר למשתכן יוכלו להימכר רק ב-2024", ציין ניר פיינה, בעלי משרד נדל"ן גליל ים החדשה וחבר ועד השכונה. "רק מי שקנה בשוק החופשי יכול למכור, ולכן כשיוצאות דירות לשוק אנשים ממש רבים עליה - והמחיר מזנק". במילים אחרות: במקום לצנן את השוק, נראה שהדירות הללו בעיקר מסייעות למחירים להמשיך לרתוח. מעבר לכך, כדאי לזכור שגם המחיר המוזל ששילמו בזמנו הזוכים מעיד על הבעייתיות של מחיר למשתכן בהרצליה - כשרק בעלי הון עצמי של מאות אלפי שקלים יכלו להשתתף ולזכות בהטבת הענק - שסובסדה כאמור בעיקר מכסף ציבורי.

מטרד הריחות טרם נפתר

לצד ההמתנה לשטחי המסחר ולבתי הספר שטרם הושלמו, ישנו מטרד נוסף שמעסיק חלק מהתושבים בשכונה - הריח. המטרד מגיע משני כיוונים: ממערב, שמקורו במכון טיהור השפכים הסמוך; ממזרח, ריח הלולים שבקיבוץ הצמוד לשכונה.

מעיריית הרצליה נמסר בתגובה: "בספטמבר הקרוב ייפתחו שני בתי ספר יסודיים בגליל ים. כל אחד מהם יכיל 18 כיתות. ב-23.9 ייפתחו חטיבה ותיכון, 24 כיתות בכל אחד. לכל בית ספר יהיו מגרשי ספורט, אולמות ספורט ומקום לפעילות קהילתית. בהמשך יוקם גם מתנ"ס. בשכונה ישנם 32 גני ילדים, ובשנה הבאה ייפתחו שמונה גני ילדים נוספים. ישנם שני מעונות יום על-אזוריים, ובשנה הבאה ייפתחו שניים נוספים. נוסף על כך, בתחילת השנה ייפתחו שלושה גני חינוך מיוחד בגליל ים.

"עיריית הרצליה עושה את כל המאמצים על מנת לטפל בבעיית הריחות שעולים מהאזורים הסמוכים לשכונה ונמצאת בתקשורת רציפה עם התושבים.
נוסף על כך, העירייה נמצאת בקשר רציף עם המשרד להגנת הסביבה לגבי כל חריגות בזיהום ועושה מאמצים לנטר את המפגעים הן מהמט"ש והן מהלולים, שכן על פי חוק מותר למפעלים אלו לחרוג בריחות כ-5% מסך פעולתם.

"מחלקת איכות הסביבה מוציאה לשטח בודקי ריחות, בוחנת אם נעשו חריגות בהיקף הזיהום, מסייעת במציאת פתרונות מול חוף השרון שבתחומה נמצאים הלולים של גליל ים ועוד.

"חשוב לציין כי המט"ש עובד ברישיון עסק ותחת תנאים של המשרד להגנת הסביבה ולכן יש רגולטור נוסף המפקח על פעולתו. העירייה גייסהו יועצת ייחודית לנסות לתת מענה למפגע הריח, למרות שהוא עומד בתנאי הרגולטור".

עוד כתבות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד