גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

100% מאזרחי ישראל חשופים לגלי חום מסוכנים, 99% משטחי החקלאות להתייבשות

סוכנות הדירוג s&p מעריכה בדוח חדש את פגיעותן של 135 מדינות לסיכוני אקלים פיזיים ואת מוכנותן להסתגל לשינויים ב-30 השנים הבאות ● לפי הדוח, המזרח התיכון פגיע במיוחד לגלי חום, אך לישראל יכולת גבוהה להסתגלות והתגוננות ● מנהל השירות המטאורולוגי: "קרוב לוודאי שההשפעה על שכנותינו תהיה דרמטית יותר מההשפעה עלינו"

99% משטחי החקלאות בישראל חשופים למחסור גובר במים / צילום: Shutterstock, Tanja Esser
99% משטחי החקלאות בישראל חשופים למחסור גובר במים / צילום: Shutterstock, Tanja Esser

ההתחייבויות הנוכחיות של מדינות העולם בתחום האקלים אינן מספקות בהשוואה לגודל האתגר, וחושפות את שיעור התמ"ג העולמי להפסדים של כ-4.5% כתוצאה מסיכוני אקלים פיזיים. כך עולה מניתוח חדש שביצעה חטיבת המחקר של סוכנות הדירוג s&p. הניתוח מעריך את פגיעותן של 135 מדינות ב-30 השנים הבאות לגלי חום, שיטפונות, עליית גובה פני הים, מחסור במים, שריפות ענק וסופות, ואת מוכנותן של אותן מדינות להסתגל למציאות המשתנה במהירות. לפי הניתוח, בישראל חשופים 100% מהאזרחים לסיכוני גלי חום, ו-99% מהאדמה למחסור במים, בשל הלכי ההתייבשות הקשורים בשינויי האקלים.

עבור רוב המדינות, החשיפה והעלויות של ההשפעות הפיזיות של שינויי האקלים גוברות. במהלך 10 השנים האחרונות, סופות, שריפות ושיטפונות בלבד גרמו להפסדים של כ-0.3% תוצר בשנה ברחבי העולם, לפי נתוני Swiss Re. באיחוד האירופי, גלי החום האחרונים נקשרו להפסדי תוצר של 0.3%-0.5%. הארגון המטאורולוגי העולמי (WMO) מדווח כי בממוצע, אסון הקשור למזג האוויר, האקלים או המים התרחש מדי יום במהלך 50 השנים האחרונות, וגרם ל-115 מקרי מוות יומיים ולמעלה מ-202 מיליון דולר בהפסדים יומיים.

למרות שמספר מקרי המוות ירד פי שלושה בפרק הזמן הזה - הודות למערכות התרעה מוקדמת וניהול אסונות ומוכנות טובים יותר - התדירות של אירועים כאלה גדלה כמעט פי חמישה ב-50 השנים האחרונות. אם המגמה הנוכחית תימשך, מספר האסונות עשוי לעלות ל-560 בשנה עד 2030 - עלייה של 40% בהשוואה לשנת 2015.

בין 3.3 מיליארד ל-3.6 מיליארד אנשים חיים באזורים מועדים לסיכון

לפי האו"ם, בין 3.3 מיליארד ל-3.6 מיליארד אנשים חיים באזורים הפגיעים מאוד לשינויי אקלים. סיכוני אקלים פיזיים, כגון סערות, שיטפונות, שריפות ענק וגלי חום, יכולים להשפיע על עושרן של מדינות באמצעות פגיעה ישירה במלאי ההון הפיזי ובזרימת ההכנסה הפוטנציאלית (למשל, גלי חום יכולים להפחית את פריון העבודה). אך לא כל המדינות מושפעות באופן שווה ממשבר האקלים, שכן אזורים שונים חשופים לסיכונים מצרפיים שונים, וכך גם המערכות הכלכליות של המדינות השונות מושפעות באופן משתנה.

למשל, ההשפעות האזוריות של סכנות אקלים שונות והבולטות ביותר במדינות דרום אסיה החשופות במיוחד לסערות, שיטפונות, בצורות וגלי חום (10%-18% מהתמ"ג בסיכון עד 2050, אילו לא ינקטו אמצעי הסתגלות - חשיפה גדולה פי 10 מאירופה, האזור שיושפע הכי פחות).

אומדני ההפסדים הכלכליים של s&p מראים שמדינות בעלות הכנסה בינונית-נמוכה ונמוכה צפויות לראות הפסדים גדולים פי 3.6 בממוצע מאשר מדינות בעלות הכנסה בינונית וגבוהה יותר. מטבע הדברים, הפסדים כלכליים צפויים להיות גבוהים יותר ומתמשכים יותר עבור אותן מדינות שיש להן פחות יכולת הסתגלות (מוסדות חלשים יותר ופחות יכולת פיננסית).

הקופה הציבורית תושפע במיוחד, שכן התגובה לזעזועים אקלימיים תדרוש ככל הנראה הוצאה ציבורית גבוהה ובכך תוביל לנטל חוב גדול יותר. עם זאת, עבור מדינות מסוימות, ההשפעות הפיזיות של שינויי האקלים עשויות להתחיל להופיע רק עם הזמן - במיוחד אלו עם חשיפה גדולה יותר לסיכונים כרוניים, ש-S&P מצפה שיחמירו עם השנים. כך גם העלויות הכרוכות בסיכונים יגדלו עם הזמן. עם זאת, מדינות יכולות לצמצם חלק מההפסדים הללו בהתאם לנכונותן וליכולתן להסתגל. בניית חוסן להשפעות הפיזיות של שינוי האקלים דורשת השקעות משמעותיות מהמגזר הציבורי והפרטי, שהתשואה עליהן מגיעה לרוב רק לאחר מספר או אפילו עשרות שנים.

ומה במזרח התיכון ובישראל?

ישראל מצויה ב"הוט ספוט" אקלימי, ואזורה מתחמם בקצב כפול מהממוצע העולמי. למרות שמדינות המזרח התיכון וצפון אפריקה הן המושפעות ביותר מגלי חום כבדים (בישראל, 100% מהאוכלוסייה חשופה לגלי חום) והחשופות ביותר לבצורות (99% משטחי החקלאות בישראל חשופים למחסור גובר במים), הערכות אובדן התמ"ג האזוריות מצביעות על כך שההשפעות מגלי חום נוטות להוביל לאובדן תפוקה נמוך יותר מאשר סופות, שיטפונות ושריפות (ואומנם, לגלי חום יש השפעה קטנה יותר על פריון העבודה במגזר השירותים מאשר בחקלאות, שבה העובדים חשופים יותר לתנאי חוץ ולחום). רוב המדינות יוכלו להתמודד עם גלי חום, במיוחד כלכלות עשירות יותר ומוכוונות שירותים, בהיערכות נכונה אל מול הסיכונים.

מפגעי אקלים כמו גלי חום יכולים גם להשפיע על תפוקת היבול או על בריאות האדם, דבר שאליו לא מתייחסים בסוכנות הדירוג. גם לתלות הדדית בין סיכונים (כלומר, סכנה אחת הגורמת לאחרת, כגון סערה המובילה לשיטפונות), אין התייחסות בדוח. באשר לפגיעה בתל"ג המקומי בישראל, כותבי הדוח מתייחסים לפגיעה של 1% במגזר החקלאי (העושה שימוש במים מותפלים וממוחזרים).

"קריסה של אחת המדינות הסמוכות לנו תשפיע עלינו באופן משמעותי"

לפי תחזיות השירות המטאורולוגי, הטמפרטורה ברחבי ישראל תעלה עוד לפני סוף המאה ב־4.5-2.3 מעלות צלזיוס, ואירועי קיצון יהפכו בשנים הקרובות לעוצמתיים, ממושכים ומסוכנים יותר. ניר סתיו, מנהל השירות המטאורולוגי, מסביר כי "באזורינו האפקטים המשמעותיים ביותר של שינוי האקלים צפויים להיות התרבות והתעצמות גלי החום ופרקי היובש. אולם, קרוב לוודאי שההשפעה על שכנותינו תהיה דרמטית יותר מההשפעה עלינו - לישראל תשתיות מים, חשמל ובריאות מתקדמות ומשטר מתפקד אשר יאפשרו לה ככל הנראה להתמודד עם עיקר ההשפעות בצורה סבירה".

סתיו מדגיש כי חוסר יציבות אזורי בשל השפעות משבר האקלים על שכנותיה של ישראל ישפיע גם עליה, ולכן ישנה חשיבות לשיתוף פעולה אזורי אל מול האתגרים הגוברים. לדבריו, "אצל השכנים שלנו, החל מהמעגל הקרוב - עזה, יו"ש, לבנון וירדן - וגם במעגלים המרוחקים יותר, היכולת להתמודד עם השינוי מועטה. עוד לפני השינויים הצפויים במשטר הגשמים, מדינות אלו מתקשות לספק מים לתושביהם בצורה רציפה ואיכותית. עוד לפני השינויים הצפויים בעוצמת גלי החום, מדינות אלו מתקשות לספק חשמל בצורה רציפה ושירותי בריאות סבירים. אנחנו לא נמצאים על אי במרכז האוקיינוס - קריסה של אחת המדינות הסמוכות לנו תשפיע עלינו באופן משמעותי. לפיכך, חשוב לחשוב לא רק על ההיערכות הראויה שלנו אלא גם על היערכות אזורית לפגעי האקלים. ככל שנשכיל לייצר מנגנונים אזוריים להתמודדות, תוך שיתופי פעולה אזרחיים, נצמצם את הסיכון שעלול לצוץ מפגיעות גדולה של אחת משכנותינו".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחור צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים