גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההפסדים למשקיעים ועליית הריבית מאיימים להחזיר את שוק ההנפקות בת"א לתקופת היובש

מתחילת השנה נעצר גל ההנפקות הראשוניות, כאשר עוד ועוד חברות מדווחות לאחרונה על ביטול של גיוס הון מתוכנן, בעוד שאחרות מתנדנדות ● גורם בשוק: "בעלי שליטה שלא יפנימו את השפעת עליית הריבית ולא יסכימו לקיצוץ חד בשווי החברות, לא יוכלו להנפיק"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock
הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

לאחר רנסנס שארך כשנה וחצי, חזר שוק ההנפקות הראשוניות בבורסה בתל אביב למצב של כמעט קיפאון. אם בשנת 2021 השלימו קרוב ל-100 חברות חדשות גיוס הון ראשוני, והפכו לציבוריות, הרי שמתחילת השנה הנוכחית חלה דעיכה עד כדי בלימה כמעט במספר ההנפקות - המאיימת להחזיר את השוק הראשוני לתקופת היובש הממושכת שאפיינה אותו בעבר.

סיבה מרכזית אחת לכך היא האכזבה העצומה שהנחיל למשקיעים "מחזור 20-21" בשוק הראשוני, כשעשרות המניות החדשות, רובן של חברות הייטק בוסריות ומפסידות (חלקן עם הערת "עסק חי" בדוחות) נחתכו לאחר ההנפקה ב-50% ויותר, והסבו הפסדים כבדים למשקיעים בהן.

אך לא רק חברות חלום שהכזיבו מסבירות את רתיעת ההמשקיעים המוסדיים מלחזור לקלחת ההנפקות. כך למשל, מניית חברת הנדל"ן המובילה אקרו , שמוביל צחי ארבוב, הבונה דירות יוקרה בגוש דן, הונפקה בתחילת מרץ האחרון בשווי של 4 מיליארד שקל (אחרי הכסף), והספיקה מאז לאבד כ-20% מערכה. 

"הכול זה ריבית, ריבית ועוד פעם ריבית", אומר בכיר בשוק ההון; "ברגע שהעלו אותה לאחרונה, מחירי ההון של החברות זינקו, וזה שינה את הערכות השווי בשוק. בעלי שליטה שלא מפנימים את זה, ולכן לא מסכימים לקיצוץ חד בשווי החברות, לא יוכלו להנפיק".

גורם אחר בשוק מגדיר את מצבו הנוכחי של שוק ההנפקות כמצב של עצירה מוחלטת כמעט: "השוק חטף מכות חזקות והגיע לנקודת עצירה. בעלי החברות נתקלים בסלקטיביות מאוד גדולה מצד המוסדיים, שמגיעה עם הצעות בשווי הרבה יותר נמוך מבעבר. רק מי שממש רוצה להשלים הנפקה, ומוכן להתפשר באופן משמעותי על המחיר, יוכל לעשות זאת, והשינוי התודעתי צריך להתחיל אצלו".

חתם המלווה חלק מההנפקות מוסיף, כי "המוסדיים מתעקשים על הנחות עמוקות בשווי החברות, ולאט לאט בעלי השליטה מבינים שתנאי המשחק השתנו בסביבת הריבית החדשה. לכן אני מעריך שבחודש הקרוב נראה אולי אחדים מהשמות הגדולים שרוצים להיכנס לשוק הציבורי משלימים את הגיוס".

 

הנפקה אחת בלבד ברבעון השני

בסך-הכול הונפקו בתל אביב מתחילת השנה רק עשר חברות חדשות, תשע מהן במהלך הרבעון הראשון (ורק חברת התעופה ישראייר  בשני) - ונראה שהקצב אינו צפוי לעלות בקרוב באופן משמעותי, לנוכח מגמת הירידות בשווקים. עדות לכך היא ביטוליים של מספר הנפקות מתוכננות מהעת האחרונה, נוסף על כמה שעדיין מתנדנדות, ושאם ייצאו לפועל יידרשו לחיתוך חד במחיר המבוקש.

דוגמה לאחת כזו סיפקה השבוע חברת שירותי ההנדסה לודן , שהודיעה על עצירת הנפקת החברה הבת (81%) שימקוטק. מדובר בחברת טכנולוגיה "סולידית", שמפתחת תוכנה לתחום התחבורה הציבורית ומערכות בדיקה אוטומטיות בתעשיות הביטחוניות. שימקוטק רצתה להנפיק לפי שווי של 170 מיליון שקל, בימים שבהם השוק מפנה כתף קרה לחברות טכנולוגיות באופן כללי.

הדיווח של לודן מצטרף לזה של חברת האופנה קסטרו  מהשבוע שעבר, על הקפאת הנפקתה של החברה הבת אורבניקה, המוכרת פריטי אופנה במחירים מוזלים. קדמה לה חברת אולמות האירועים קאי מלונאות וספא, שאחד מבכיריה הוא השף מושיק רוט, שביטלה הנפקה מתוכננת.

הנפקה מתוכננת נוספת שלא צפויה לצאת לדרך היא זו של חברת הנשק והתעשיות הביטחוניות נסקא, שבבעלות סמי קצב. תוכניות שאפתניות לגייס לחברה מאות מיליוני שקלים לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל נגנזו, לאחר שבשוק ניתנו אינדיקציות, לפי חלק מהפעילים, שהיו "נמוכות משמעותית ממיליארד שקל". התשקיף הציבורי של החברה טרם הוגש, ולפי שעה הוקפאה תוכנית ההנפקה.

מוקדם יותר השנה בוטלה הנפקתה של חברת הפלדה איסכור, שבשליטת קרן הפרייבט אקוויטי קדמה. זאת גם לאחר שבחברה חתכו בחדות את השווי המבוקש בגיוס, מ-1.5 מיליארד שקל ל-800-900 מיליון שקל, אך בשל היעדר היענות מצד המוסדיים ההנפקה ירדה מהפרק. 

קרסו נדל"ן: קיצוץ של יותר משליש בשווי

מי שעדיין לא ביטלו את הנפקתן הן מספר חברות בעלות פעילות משמעותית, שנדרשות לקיצוץ עמוק בשוויין. אחת מהן היא חברת קרסו נדל"ן, שבשליטת משפחת קרסו, המחזיקה כבר חברה בורסאית הפועלת בתחום יבוא הרכב (קרסו מוטורס ).

בסוף חודש מאי עוד כיוונו בקרסו נדל"ן לשווי של כ-3 מיליארד שקל לפני הכסף, אולם כיום, לפי ההערכות, מציע לה השוק שווי הנמוך בשליש, ואף יותר מכך, של כ-1.8 מיליארד שקל.

"אני מעריך בזהירות שהפערים בהנפקת קרסו נדל"ן לא גדולים כל כך, ויש ככל הנראה רצון שם להשלים את ההנפקה", אומר אחד מבנקאי ההשקעות בשוק. "הסיבה העיקרית לקיצוץ המבוקש בשווי היא שסביבת הריבית השתנתה, וזה משפיע קודם כל על תחום הנדל"ן".

לקרסו יש 55 פרויקטים שונים שהיא מתכננת ומקימה, ובכוונתה לבנות 11 אלף דירות מגורים ומגדלי משרדים, ויש לה גם תיק נכסים מניבים.

הנפקה נוספת ש"מתנדנדת" היא זו של חברת חוליות, יצרנית מוצרי פלסטיק מתוחכמים לתעשייה שבשליטת קרן טנא וקיבוץ שדה נחמיה. בנובמבר האחרון עוד קיוו הבעלים להשיג שווי שמתקרב ל-800 מיליון שקל, אבל כיום השוק נמצא באזורים אחרים לגמרי. ההחלטה שיידרשו לקבל היא, האם להקפיא את מהלך ההנפקה, ולחזור בעתיד, או לקצץ עשרות אחוזים ביחס לשווי שעליו חלמו בעבר.

כזה גם המצב של חברת אי.אר.אן, הפועלת בתחום האשראי החוץ-בנקאי, שבשליטת קבוצת הביטוח מנורה מבטחים ומשפחת נתנזון. השווי המבוקש לחברה בתחילת מהלך ההנפקה לפני מספר חודשים הוערך ב-800-900 מיליון שקל, אך הוא אינו ריאלי כיום, לנוכח התקררות השוק, ונוסף על כך מכבידים על ההנפקה אי-סדרים שהתגלו לאחרונה בשתי חברות מימון חוץ-בנקאיות קטנות, יונט קרדיט וגיבוי אחזקות, שדיווחו על חובות של עשרות מיליוני שקלים בסיכון. 

גם הנפקת חברת בינת, של בני הזוג יהודה ונאוה זיסאפל, נתקלת בקשיים. מדובר באחת מחברות התוכנה הוותיקות והיציבות בארץ, שכיוונה לשווי של 800 מיליון שקל עד מיליארד שקל כשיצאה לדרך במאי האחרון. אך לפי שעה השוק התקרר בכל הנוגע לטכנולוגיה, אף שמדובר כאמור בחברה עם הכנסות של 1.4 מיליארד שקל בשנת 2021, ועם רווח נקי של 42.5 מיליון שקל, שצמח ב-13% בתוך שנה. עוד בין החברות הגדולות שטרם ויתרו על המהלך - זרוע האנרגיה של קבוצת שיכון ובינוי. 

אחת שהצליחה להנפיק, ואחת שנמכרה במקום

הנפקה קטנה יותר שעדיין מתנדנדת היא זו של חברת פרופדו, שפיתחה תוכנה לתחום הנדל"ן, המעניקה אומדני מחירים לדירות. החברה פרסמה טיוטת תשקיף בסוף יוני, עם הערת "עסק חי", והמנכ"ל שלה הוא פלג דודוביץ', בנו של דורי דודוביץ', המכהן כיו"ר ושותף (22.8%). דורי דודוביץ' הוא המייסד והיו"ר של חברת האנרגיה המתחדשת דוראל. החברה רצתה לגייס לפי שווי של 100 מיליון שקל, ונראה שסיכוייה קלושים, לנוכח השינוי בטעמי המשקיעים בתל אביב. 

מי שכן הצליחה להשלים הנפקה ראשונית, לנוכח הרגיעה היחסית בשווקים בתקופה האחרונה, היא חברת פרקומט  מנס ציונה, העוסקת בתכנון והרכבה של מתקני חנייה מכניים ורובוטיים עבור פרויקטי נדל"ן, שגייסה כ-23 מיליון שקל (לפי שווי של 41 מיליון שקל) בהנפקה ראשונית של מניותיה בהובלת לאומי פרטנרס חתמים.

במקרה אחר, של חברת המידע הקמעוני סטורנקסט, ההנפקה הפכה למכירה. לאחר שפרסמה תשקיף, ועוד בטרם יצאה להנפקה, רכשה בחודש שעבר קרן הפרייבט אקוויטי פורטיסימו את החברה תמורת 180 מיליון שקל בעסקת מזומן, מחיר הנמוך במקצת מהשווי שהשוק הסכים לתת לחברה.

עוד כתבות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

בצל הלחצים: גלנט יאשר בקרוב מינוי של ראש אמ"ן חדש

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"