גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צריכת הבשר של הישראלים נמצאת בעלייה, אז לאן נעלמו הקצביות?

למרות טרנד הבריאות, הנתונים מצביעים על גידול בצריכת הבשר והדגים של ישראלים בעשור הקרוב ● בשונה משוק המעדניות והאוכל המוכן, היצע החנויות המתמחות בתחום נמצא בירידה - והמיקוד עובר לפעילות בסופרמרקטים ובחנויות הנוחות

מנת בשר במסעדה / צילום: וילה גליליי
מנת בשר במסעדה / צילום: וילה גליליי

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואילו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

ישראלים אוהבים לאכול בשר. מסעדות בשרים מדורגות במקום הרביעי בהעדפות הלקוחות בארץ, ונתח היצע מסעדות הבשרים בישראל מסך היצע המסעדות הינו הגדול ביותר. ישראל מדורגת במקום הראשון בעולם בצריכת בשר עוף לנפש, ובמקום הרביעי בצריכת בשר לנפש.

האם טרנד הבריאות ואורחות החיים העכשוויים יחוללו שינויים מהותיים בהרגלי הצריכה של בשר, עופות ודגים? לפי הערכות גסות (לא קיים מחקר מבוקר ואמיתי), בישראל כ-5% מהאוכלוסייה היא טבעונית, וקיים שיעור כפול של צמחונים - ביחד הם מהווים 15%-10% מהאוכלוסייה. מספרים אלה הינם במגמת גידול משמעותית בשנים האחרונות.

כאן נתאר את השינויים בכמויות הנצרכות ובהרגלי הצריכה של מוצרי בשר ודגים בארץ לאורך השנים, ואת הצפוי בתחום.

רבע מההוצאה החודשית

מסעדות בשרים מדורגות במקום הרביעי בהעדפת הלקוחות (מתוך סקר לקוחות שביצעה צ'מנסקי בן שחר ושות' בקרב מדגם ארצי מייצג). בישראל פועלות כ-2,500 מסעדות בשרים לסוגיהן, ועוד כ-1,200 מסעדות המגדירות עצמן כ"מזרחיות", ומוכרות מוצרי בשר בהיקף משמעותי. זאת מתוך 14,200 מסעדות שפעילות בארץ.

הנתח הגדול ביותר שייך למסעדות המתמחות בבשרים ולאיטלקיות, עם 17% לכל תחום. בהכרח, נתח זה ומיקומו במדרג מעיד על העדפות הצריכה וההתנהגות של הלקוחות בישראל. מסעדות דגים מתמחות תופסות עוד 1%. נתח מסעדות ה"בריאות", הטבעוניות והצמחוניות, קטן מ-1%. ברם, בתפריטי המסעדות ה"רגילות" מתעבה נתח המנות הטבעוניות והצמחוניות.

 

אוכלוסיית ישראל מונה כיום כ-9.4 מיליון תושבים, המאוגדים בכ-2.9 מיליון משקי בית. הצריכה בישראל בכלל, וצריכת מוצרי מזון ומשקאות בפרט, מצויים בגידול עקבי. העלייה הקבועה בשיעור הצריכה לנפש מעידה כי הגידול בצריכה אינו תוצאה של הגידול באוכלוסייה בלבד, אלא נובע גם משינוי בהרגלי הצריכה ובהכנסה הפנויה של משקי הבית שגדלה.

ההוצאה החודשית של משקי בית על מוצרי מזון מצויה במגמת עלייה (נתוני למ"ס). בעשור האחרון חל גידול שנתי ממוצע משוקלל (CAGR) של 1.7%. בשנת 2022 עמדה ההוצאה על 2,411 שקל (ללא מע"מ) בחמישון הממוצע. מתוך זה, ההוצאה על מוצרי בשר ודגים מהווה כ-25% (בנטרול הוצאות על ארוחות מחוץ לבית). כלומר, ההוצאה החודשית הממוצעת של משק בית על בשר ודגים עומדת על 650-750 שקל.

צריכה בכלל, וצריכת בשר, עופות ודגים בפרט, היא גם נגזרת של רווחה כלכלית. בהשוואה שערך ה-OECD בין מדינות העולם, משתקפת קורלציה בין גודל צריכת חלבון מן החי (בשר ודגים) לבין רמת התוצר המקומי הגולמי לנפש.

בעקבות הצמיחה הכלכלית, הגידול בתוצר המקומי הגולמי בישראל במהלך השנים חולל גידול משמעותי בהיקף צריכת החלבון מן החי. גם פוסט הקורונה, הצריכה בארץ היא מהגבוהות בעולם. לפי נתוני בנק ישראל, מגמת הגידול בתוצר המקומי הגולמי בישראל צפויה להימשך, ובעקבות כך יימשך גם הגידול בהיקף צריכת מוצרי בשר, עופות ודגים.

גידול עופות למאכל הינו מענפי החקלאות הגדולים בישראל מבחינת היקף התוצר - כ-10% מהתוצר החקלאי, שב-2021 הסתכם ב-3.4 מיליארד שקל. בשנת 2021 קטן היקף הייצור ב-6.5%. כיום נאמד שוק זה בכ-615 אלף טון בשנה, וצפוי גידול של 25-30 אלף טון בשנה עד לשנת 2032.

מחיר העופות נשאר קבוע בשנים האחרונות, וכן לא צפוי שינוי בהעדפות הצרכנים ביחס לצריכת מוצרים אלה. משמע, הרמה הגבוהה של הצריכה לנפש צפויה להישמר.

4 מקורות לבשר

שוק הבשר נאמד כיום בכ-220 אלף טון בשנה, והוא צפוי להמשיך לגדול בשנים הקרובות. צריכת הבשר לנפש בישראל נמצאת במגמת גידול, והיא נמוכה רק מארגנטינה, מארה"ב ומברזיל. בצריכת בשר בקר מובילות על פנינו רק צ'ילה ודרום אפריקה.

שוק הבשר האכיל נאמד בשנת 2021 ב-182 אלף טון. קיימים ארבעה מקורות עיקריים לבשר הנצרך בישראל: בשר קפוא מיובא (46%), יבוא עגלים חיים (25%), בקר חי ישראלי (15%) ובשר מצונן מיבוא (14%).

במהלך השנים האחרונות קיימת מגמה מובהקת של גידול בצריכת בשר מצונן מיבוא, בעיקר על חשבון בשר קפוא מיובא ובקר חי ישראלי. חוסר היציבות בהיקף יבוא העגלים החיים נובע מהשינויים בדעת הקהל ביחס לאופן יבוא זה, המשפיעים על הרגולציה של הענף ברחבי העולם.

בשונה משוק המעדניות והאוכל המוכן, בעשור האחרון קטן היצע החנויות המתמחות במכירת בשר ודגים והקצביות, וכעת עומד מספרן על כ-800. הגורמים לכך הם התחזקות חנויות הסופרמרקט, שמציעות גם מחלקות ייעודיות לבשר בתחומן, וגם מכירה של מוצרי בשר ודגים מיוחדים בתוך חנויות הנוחות, ובחלק מהמעדניות. בפועל, מקצוע הקצב הולך ונכחד.

צפי לגידול בדגים

רמת צריכת הדגים בישראל נמוכה יחסית. בין היתר, לאור הימנעות של חלק מהאוכלוסייה מצריכת פירות ים מטעמים דתיים. היקף הצריכה קטן במונחים ריאליים, ובהינתן הגידול באוכלוסייה.

בשנת 2020 חלה עלייה משמעותית בהיקף היבוא ובהיקף הצריכה הכוללת, כנגזר מהסרת מכסי יבוא. בדומה לתהליך שעבר ועובר שוק הקצביות, גם כמות חנויות המתמחות בדגים קטנה בעשור האחרון. הסופרמרקטים לסוגיהם מייצרים חלופה מיטבית, ובמתכונת של "חנות בתוך חנות".

היקף צריכת הדגים אינו צפוי לעלות באופן משמעותי, אולם נתח השוק של דגים מיבוא צפוי לגדול. שוק הדגים נאמד כיום ב-170-175 אלף טון בשנה, והצפי הוא לגידול של כ-7,000 טון בשנה עד לשנת 2032.

בשורה התחתונה, היקף הצריכה של מוצרי בשר, דגים ועופות בישראל גדל, ועדיין אינו מושפע מהמודעות הקיימת לקשר הבריאותי, לאיכות הסביבה ולמעבר לאורח חיים צמחוני וטבעוני. אמנם במסעדות ובבתי הקפה נמצא היצע הולך וגדל של מנות המותאמות לקהל היעד הצמחוני והטבעוני (כמו שמתרחש בשוק של הצרכנים הנדרשים למוצרים נטולי גלוטן), אך מספרן של מסעדות ה"בריאות" הטהורות אינו צפוי לגדול מהותית בשנים הקרובות, בהיעדר בסיס כלכלי מספק לקיומן.

עוד כתבות

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?