גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות התחרות בוחנת: האם הקבלנים תיאמו מחירים?

תיקון חוק המכר, שמגביל את ההצמדה של מדד תשומות הבנייה ל-40% ממחיר הדירה, עורר את זעמם של הקבלנים והיזמים מהרגע שפורסם לראשונה ● אלא שלגלובס נודע כי המאבק המתוקשר של התאחדות הקבלנים נגד המהלך מושך את תשומת-הלב של רשות התחרות, שכבר מזהירה: "לא חששנו בעבר ולא נחשוש בעתיד לפעול נגד ההתאחדות" ● מהתאחדות הקבלנים נמסר: "אנו מביעים עמדות מקצועיות, מבוססות ומנומקות"

עו"ד מיכל כהן, הממונה על התחרות / צילום: אביגיל פפרינו-באר
עו"ד מיכל כהן, הממונה על התחרות / צילום: אביגיל פפרינו-באר

האם רשות התחרות תפתח בבדיקה סביב התנהלות הקבלנים בנוגע לתיקון חוק המכר החדש? על פי ידיעות שונות שהגיעו לגלובס, הרשות עשויה לפתוח בבדיקה אשר תבחן, בין היתר, אם בקרב הקבלנים נעשה תיאום מחירים בעקבות התקנות החדשות שנקבעו בחוק.

בדומה לחשדות נגד רשתות המזון, החשדות האפשריים שסביבם עשויה להיפתח חקירה ברשות התחרות נוגעים להתבטאויות בתקשורת. עם פרסום תיקון חוק המכר, שבין היתר מגביל את הצמדת מדד תשומות הבנייה ל-40% ממחיר הדירה בלבד (במקום 100%), התאחדות הקבלנים יצאה בקמפיין במטרה לבלום את המהלך. יזמים, קבלנים, ונשיא ההתאחדות עצמו ראול סרוגו, חזרו פעם אחר פעם אחר הטענה שהתיקון לחוק יוביל לעליות מחירים, שכן היזמים והקבלנים יגלמו את העלייה המשוערת במדד תשומות הבנייה במחיר הדירה הראשוני. ההתאחדות אף מהדהדת את המסר הזה ואת האיום שהמחירים יעלו באתר האינטרנט שלה.

כעת עומדת השאלה, האם הקמפיין הוא תיאום בין הקבלנים על העלאה במחירי הדירות במטרה לפצות את עצמם על הפגיעה ברווחיות שגרר תיקון חוק המכר.

ברשות התחרות העדיפו שלא להתייחס לסוגיה, אך עו"ד מיכל כהן, הממונה על התחרות, אמרה רק לפני ימים אחדים כי "גם הקבלנים וגם התאחדות הקבלנים בוני הארץ היו תחת הפיקוח שלנו. לא חששנו בעבר ולא נחשוש בעתיד לפעול נגדם, אבל מדובר בניואנסים מורכבים". נציין כי בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ טוענים כי אינם מודעים לצעד שכזה שננקט מצד רשות התחרות.

משרד הבינוי והשיכון נגד הקבלנים

התיקון לחוק, שנכנס לתוקף רשמית בסוף השבוע שעבר, כולל כמה סעיפים חדשים שעוררו את זעמם של הקבלנים, כולל הסעיף המשנה את הרכב ההצמדה למדד תשומות הבנייה ומגביל אותו ל-40% ממחיר הדירה, וסעיף המטיל את מרב האחריות לאיחור במסירת דירה על הקבלנים.

מדד תשומות הבנייה, שאליו נהוג להצמיד את מחיריהן של הדירות החדשות, עלה במאי האחרון בקצב שנתי של 6.6%. הצמדה מלאה אליו מתורגמת לתוספת תשלום של עשרות אלפי שקלים מצד רוכשי הדירה, מיום חתימת הסכם המכר מול הקבלן ועד לקבלת הדירה בפועל.

תיקון החוק, שהוביל שר הבינוי והשיכון זאב אלקין, בא למעשה לצמצם את תוספת המחיר הנובעת מעליית מדד תשומות הבנייה - דבר אשר יביא בהכרח להפחתה בסכומים שיקבלו הקבלנים, ועל כך כעסם הגדול.

לאורך הדרך, עוד בזמן הדיונים בתיקון החדש, ניסו הקבלנים לבטל את הגזירה. הם הצליחו בכך חלקית, שכן הרכב ההצמדה למדד שונה לאורך הדרך (במקור ההצמדה אמורה הייתה להתייחס לרכיב עלויות הבנייה בלבד במדד התשומות). מנסחי החוק אף שינו את מתווה הפיצויים במקרה של איחור במסירה, והפכו אותו למרוכך יותר עבור הקבלנים.

המאבק התגבר מרגע אישור החוק

עוד כאשר נחשפה לראשונה, כאן בגלובס, הכוונה לשנות את הרכב ההצמדה למדד תשומות הבנייה, היא עוררה הדים רבים בענף, אך מאז אישור החוק בכנסת באופן סופי לפני כשבועיים, ובו כאמור כמה וכמה צעדים הנוגעים למכירת דירות חדשות, נראה כי המאבק מחריף.

בשבוע שעבר שלחה התאחדות הקבלנים בוני הארץ "מכתב התראה לפני נקיטת צעדים משפטיים" אל שר הבינוי והשיכון אלקין ואל יושב ראש הכנסת, מיקי לוי, ובו דרישה לבטל את תיקון חוק המכר. בשבוע הבא צפויה התאחדות הקבלנים בוני הארץ לעתור לבג"ץ סביב אישור התיקון לחוק.

לצד זה, נחשף כאן בגלובס לפני מספר ימים כי במשרד המשפטים ראו בעייתיות בתיקון החוק. במשרד אף העלו את הטענה הזו, וטענות נוספות, בדיונים בוועדת הכספים של הכנסת לקראת אישור תיקון החוק לקריאה שנייה ושלישית. הם אף צפויים לדון בקרוב בסוגיה נלווית לכך: בקשת יזמים להחריג מהתיקון לחוק דירות המוגרלות כיום במסגרת "דירה בהנחה". זאת, משום שתנאי המכרזים של רמ"י, שלפיהם רכשו היזמים את הקרקעות, כללו את עקרונות ההצמדה הישנים.

החקירה נגד שופרסל ואחרות

בימים אלו מנהלת רשות התחרות חקירה בתחום אחר, תחום המזון. מדובר בחקירה נגד שופרסל וחברות קמעונאיות אחרות מעולם זה, בחשד לתיאום מחירים. רשות התחרות אף פשטה על משרדי שופרסל, שמצידה עדכנה בהודעה לרשות לניירות ערך כי מדובר בחיפוש "בחשד להסדר כובל".

נציין בהקשר הזה כי ייתכן שמקרה התאחדות הקבלנים עשוי להיות אפילו חמור יותר מהפרשה הזו ופרשות תיאום המחירים שטלטלו את רשתות המזון בשנה האחרונה. בניגוד לאותם מקרים, אם אכן נעשה תיאום מחירים סביב תיקון חוק המכר, ייתכן שבוצע תחת גורם מאחד - ההתאחדות, עניין שאותו רואה החוק בחומרה. עם זאת נדגיש כי נגד התאחדות התעשיינים לא נפתחה חקירה נכון לשעה זו.

הקבלנים: אי אפשר לתאם מחיר בשוק הדיור

מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ נמסר: "התאחדות הקבלנים בוני הארץ הינה גוף ממלכתי, ציבורי, המייצג את הקבלנים במדינת ישראל ומתוך כך, מקבלת ההתאחדות תדיר פניות מהממשלה, הכנסת וגורמים ציבוריים שונים להביע עמדתה ודעתה בכל הנוגע לחקיקה ורגולציה הנוגעים לענף הבנייה והתשתיות, וכך היא נוהגת. העמדות שההתאחדות הביעה ומביעה בעניין חוק המכר הן עמדות מקצועיות, מבוססות ומנומקות שבין היתר נתמכו בדעותיהם של פרופסורים למשפטים, לשכת עורכי הדין, משרד המשפטים וגורמים נוספים. שוק הדיור הוא שוק של תחרות משוכללת עם עשרות אלפי מוכרים ובתוכם קבלנים ויזמים שאינם חברי ההתאחדות ומאות אלפי רוכשים ולא ניתן בשוק כזה לתאם מחירים.

"חובתה הציבורית והמוסרית של ההתאחדות היא להתריע על משמעויות של צעדים וחקיקה של הכנסת והשלכותיהם על שוק הדיור וכך עשינו כמו במאות מקרים דומים בשנים האחרונות. לצערנו, בימים האחרונים מנהל שר השיכון קמפיין הפחדה והרתעה נגד התאחדות הקבלנים במגמה להסיר מעצמו את האחריות לביקורת הציבורית והכשלים של תקופת כהונתו וההתאחדות מצרה על כך ומסתייגת מהניסיון להלך עליה איימים. להתאחדות לא ידוע על חקירה כלשהי המתנהלת ביחס אליה ומאמינה שרשות התחרות לא תלך שולל אחרי קמפיין מתוכנן ותבין שמדובר באינטרסים פוליטיים כחלק מתעמולת הבחירות של שר השיכון".

35 כתבי אישום: הפעם האחרונה שהקבלנים פגשו ברשות התחרות

אם אכן תפתח רשות התחרות בצעדים נגד הקבלנים, זו לא תהיה הפעם הראשונה שהיא עושה זאת: ב-2010, עוד בשמה הקודם כרשות ההגבלים העסקיים, הגישה הרשות כתבי אישום נגד 35 אנשים שונים, כולל חברות קבלניות, התאחדות הקבלנים ונושאי תפקידים בכירים בהתאחדות, משום שפעלו בניגוד לחוק ההגבלים העסקיים.

האישומים הוגשו בעקבות המלצת ההתאחדות לחבריה שלא לבצע עבודות ולא לגשת למכרזים ממשלתיים במקומות שבהם לא ניתן פיצוי על עלייה בתשומות הבנייה, בדגש על מחירי הברזל. על פי כתבי האישום, סיכמו קבלנים וחברות קבלניות על החרמת מכרז עבור הקמת חדרי מיגון ברחבי עוטף עזה, בשל אי קבלת פיצוי על אותה עלייה בתשומות.

אומנם העבירות עצמן התרחשו עוד בשנים 2008-2009, אך ההרשעות הושגו רק בשנת 2018 בבית המשפט המחוזי. בין המורשעים - יוסי גורדון, מנכ"ל ההתאחדות דאז, וניסים בובליל, נשיא ההתאחדות בשנים האמורות. על בובליל הוטלו שלושה חודשי עבודות שירות, לצד קנס של 60 אלף שקל; על גורדון נגזרו 40 ימי עבודות שירות, וקנס של 30 אלף שקל. גם ראשי חברות קבלניות נידונו לעבודות שירות לצד קנסות בעשרות ובמאות אלפי שקלים. הניסיון של רוב המורשעים לערער על ההחלטה בביהמ"ש העליון, נדחה.

עוד כתבות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

העסקה של אלביט, המכרז של רפאל ומטוס "יום הדין" החדש של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים