גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אם פוקס מחפשת מנועי צמיחה, תחום ההסעדה הוא כנראה לא המקום הנכון

מאחורי המו"מ שמנהלת קבוצת הקמעונאות עם רשת בתי הקפה Pret a Manger עומד ככל הנראה הרצון לבזר סיכונים, אבל חוסר המיקוד דווקא עלול לסבך אותה ● במקום להיכנס לשוק קשה עם רווחיות בעייתית, כדאי לפוקס להתרחב באמצעות שורת מהלכים קלאסיים

סניף של Pret a Monger בסין / צילום: Shutterstock
סניף של Pret a Monger בסין / צילום: Shutterstock

משה רדמן הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה

בימים האחרונים פורסם כי קבוצת פוקס  נמצאת במשא-ומתן מתקדם לקבלת הזיכיון הישראלי של רשת בתי הקפה-מסעדות הבריטית Pret a Manger - מהלך שאם ייצא לפועל יהפוך לפעילות הראשונה של פוקס בתחום ההסעדה (בשנתיים האחרונות דובר על כך שהם יביאו את Shake Shack, אבל זה נראה שהעניין טרם הבשיל).

קשה להבין את הרציונל מאחורי המהלך. לכאורה, כניסה לענף ההסעדה היא סוג של ביזור סיכונים, אבל בפרקטיקה, מדובר בחוסר מיקוד שיכול להסתבך. לקבוצת פוקס, על שלל מותגיה ונכסיה, יש עוד הרבה מנועי צמיחה בעתיד הנראה לעין מתוך תחומי הקמעונאות הקלאסיים, לפני שהיא נכנסת להסעדה - שוק קשה מאוד, עם רווחיות בעייתית ותחרות לא פשוטה.

קחו לדוגמה את קבוצת BBB, שכוללת את המותגים BBB, מוזס ובורגרים, ונחשבת יעילה, רווחית ומצליחה. בינואר 2021 קבוצת דור אלון של מוטי בן משה רכשה כ-50% מהקבוצה תמורת 75 מיליון שקל. כלומר, רשת של 100 סניפים מוצלחים, עם היקף מכירות של מאות מיליוני שקלים, שווה 150 מיליון שקל. נניח שהייתה סוג של "הנחת קורונה", והשווי הנכון הוא 200 מיליון שקל - עדיין לא ברור איך סדר גודל כזה יוסיף משמעותית לקבוצת פוקס, שנסחרת היום לפי שווי של יותר מ-6 מיליארד שקל.

בכלל, כניסה לתחום שאין להם בו יתרון יחסי מובהק (למעט אולי הנחות בשכירות למסעדות שייפתחו בקניונים) או יתרון לגודל (במקרים מסוימים הגודל יכול דווקא להיות חסרון), היא כניסה שעלולה להיות מסוכנת - וזאת עם כל ההערכה שלי להנהלת פוקס, בהובלת הראל ויזל, שעשתה חיל בשנים האחרונות.

אז האם הסעדה היא באמת מנוע הצמיחה שפוקס צריכה? האם אין בנמצא מקורות צמיחה אחרים? התשובה היא שיש, ולא מעט. למרות שפוקס קפצה בשוויה כמעט פי 2.5 מאז תחילת הקורונה, ובשיא אף הגיעה לשווי חסר תקדים של 8 מיליארד שקל, יש לה עוד כמה וכמה שפנים בשרוול שיכולים לייצר ערך משמעותי יותר מכניסה להסעדה.

1 הרחבת טרמינל X

בעיניי, טרמינל X  היא שחקנית האונליין שיודעת לספק את חווית הקניות הטובה ביותר, בפער מול כל המתחרות הגדולות האחרות (היחידים שאולי מתקרבים אליה הם שופרסל וסופר פארם). עם זאת, נראה שהיא הגיעה לסוג של מחסום ביכולת שלה לממש את פוטנציאל האופנה בשוק הישראלי.

למה? כי יש מותגים בינלאומיים כמו זארה, שלא מוכרת בטרמינל X (וכנראה גם לא תעשה זאת לעולם), H&M שכנראה באותו מצב, מתחרות אירופיות שמוכרות בהיקפים גבוהים יחסית לישראלים כמו אסוס ונקסט, ויותר מכל, יש את המפלצת הסינית Shein . כל אלו יקשו על טרמינל X להתרחב משמעותית בתחום האופנה בארץ, בוודאי בהיקפים שיהיו משמעותיים לקבוצה כמו פוקס שמוכרת במיליארדי שקלים בשנה.

עם זאת, טרמינל X בנתה משהו ייחודי ביכולת שלה לספק חווית קנייה אונליין, שירות, תפעול לוגיסטי ושיווק ברמה מצוינת, ולכן היא יכולה "לפרוע את הצ'ק" הזה גם בתחומים שאינם אופנה. למשל, על ידי פתיחת אתר לעולם הילדים והצעצועים (נניח שיקראו לו Terminal K), אתר נוסף לעולמות הגאדג'טים והאלקטרוניקה (נניח שיקראו לו Terminal E), לעיצוב הבית (Terminal H) וכך הלאה.

בעיניי, קריטי שהאתרים האלה יהיו נפרדים - כדי לספק בידול וחוויה ייחודית, במטרה להתחרות בחלופות מחו"ל בתחומים האלו (אמזון, עלי אקספרס וכדומה). בתחרות על מספר פריטים והיצע, אין לאף חברה ישראלית הרבה סיכוי.

ראוי לציין שטרמינל X פרסמה שהיא גם מתכננת לצאת למדינות נוספות כמו יוון וספרד - אבל שם האתגר יהיה קשה מאוד, בגלל העדר היתרון לגודל שיש לה בישראל, והתחרות העזה. לפחות בשנים הקרובות, פוטנציאל הצמיחה של טרמינל X הוא בראש ובראשונה בארץ.

2 מיצוי מועדון הלקוחות

לפוקס יש את מועדון הלקוחות הקמעונאי הגדול בישראל (Dream Card, המונה כ-2 מיליון חברים), אבל לתחושתי היא לא ממצה את הפוטנציאל שבו. נכון שיש מנגנון של צבירת נקודות, ושבשנים האחרונות יש אופציה לכרטיס אשראי (בשיתוף MAX), אבל בכך זה פחות או יותר מסתיים.

עד היום פוקס לא יצרה מערכות מספיק מתקדמות לפרסום בזמן אמת. לדוגמה - לקוח רכש בחנות X של הקבוצה, ומיד יקבל הצעות ערך לחנות Y באותו קניון, עם מוצר ספציפי בהתאמה אישית או הנחה על קטגוריה מסוימת. מדובר ביתרון כלכלי משמעותי, בהתחשב בכך שבחלק גדול מהקניונים יש להם 10-15 חנויות ויותר.

יתרה מכך, תחשבו על כמות המידע שקבוצת פוקס יכולה ללמוד על חבר מועדון מהביקורים השונים והמוצרים השונים שהוא רוכש במותגי הקבוצה והאתרים - מצב משפחתי, מידות, גילאי ילדים, העדפות, מגזר, מגדר, מקום מגורים, מעמד סוציו אקונומי ועוד. מידע כזה כמובן יכול לשמש אותה לצרכים פנימיים, אבל גם להוות בסיס לפלטפורמת פרסום שחברות אחרות יפרסמו באמצעותה (לדוגמה, חברות כמו שטראוס, תנובה ואסם היו שמחות לעבוד עם המידע המפולח של פוקס, ולא עם זה של שופרסל לדוגמה שהיא סוג של frenemy שלהן).

3 תחומי הילדים והכושר

נכון שפוקס היא הבעלים של שילב ושל רשת הסטוק ג'מבו, אבל בעיניי חסרה בקבוצה צלע של צעצועים (סוג של מתחרה לטויס אר אס או הפיראט האדום). אולי כדאי לה גם לשלב רשת של מתחמי משחקי וידאו ומשחקיות - הם ייהנו מהיתרון בדמי השכירות, יקבלו תנאים מעולים על המכשור עצמו, ויוכלו לנתב תנועה מתוך הקניון כאמור, יש להם מגוון חנויות ברוב הקניונים).

שוק נוסף שיכול להיות מעניין עבור הקבוצה הוא שוק הכושר הגופני, שוק רדום בישראל מבחינה מסחרית אך פעיל מאוד מבחינה צרכנית. אם פוקס תרכוש רשת מכוני כושר, כמו לדוגמה הולמס פלייס שנסחרת בשווי של כ-350 מיליון שקל בלבד, היא תוכל לעשות איתה פלאים, גם בשיפור הפעילות והרחבתה, גם בחיבור המתבקש לעולמות הביגוד והציוד עם פוט לוקר, נייקי ודרים ספורט, ואולי גם בייצור או יבוא של פתרונות ספורט-טק כמו Mirror או Peloton.

4 התרחבות בשוק הבינלאומי

פוקס היא זכיינית של נייקי ופוט לוקר בקנדה ובמדינות מסוימות באירופה, ואין סיבה שהיא לא תנצל את הידע שלה, את המטות המצוינים שהיא בנתה שם ואת הקשרים כדי להיות זכיינית של מותגים נוספים במדינות היעד האלו. אם פוקס בנתה מתודה שמאפשרת לה לעשות את זה טוב ועוד להרוויח מזה, זה אפיק מצוין שאפשר להמשיך ולפתח מבחינתה גם עבור מותגים בינלאומיים אחרים.

בנוסף לנקודות האלו, פוקס גם יכולה למצות טוב יותר את הפוטנציאל שלה מבחינה נדל"נית עם מעין מיני מרכזים מסחריים של מותגי הקבוצה, ואני יכול לחשוב על לפחות עוד כמה מהלכים לפני כניסה להסעדה. בכל מקרה, ארבעת מנועי הצמיחה שציינתי כאן הם המרכזיים, והם אלו שיצדיקו את השווי המטורף שפוקס כבר הגיעה אליו - ואולי אף יעזרו לה לגדול עוד לשווים של 10 מיליארד שקל ויותר.

*** גילוי מלא: טרמינל X, תנובה, שטראוס, MAX ו-H&M היו בעבר לקוחות של משה רדמן כפרויקטור  ומחולל חדשנות. כל האמור בטור זה מבוסס על דעתו וניסיונו בלבד ועל בסיס מידע ציבורי גלוי.

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת