גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ערן תור ויתר על ניהול אימפריה בשביל להביא את לגו לישראל: "הייתי שכן של ביונסה וטסתי במטוסים פרטיים"

ערן תור ניהל את האימפריה הגדולה בעולם לתחליפי סוכר, עם 7,700 עובדים ב–104 מדינות, גר ליד ביונסה וטס במטוסים פרטיים ● ואז אירוע מכונן אחד גרם לו להתפטר, להפוך ליזם ולהביא את לגו לישראל אחרי שמונה שנים של ניסיונות: "בניתי רשת של משפיענים בתוך הארגון כדי לשכנע אותם להגיע" ● פודקאסט מתוך מדד המותגים של גלובס 2022 שיפורסם בשבוע הבא

חצי שעה של השראה. ערן גפן בראיון עם ערן תור / צילום: איל יצהר, מנחם רייס
חצי שעה של השראה. ערן גפן בראיון עם ערן תור / צילום: איל יצהר, מנחם רייס

 

חצי שעה של השראה עם ערן גפן · ערן תור | איך הבאתי את אפל, נינטנדו ולגו לישראל

ערן גפן, מנכ"ל G^Team חברה לייעוץ אסטרטגי, בשיחה עם ערן תור

המותג המיתולוגי לגו עושה בימים אלו עלייה רשמית לישראל. זה לא שהוא לא היה כאן קודם, אך לראשונה נפתחות חנויות ייעודיות של הרשת הדנית הוותיקה. מי ששכנע את הדנים לשתף איתו פעולה ולהגיע לפה הוא היזם ערן תור, האיש שעמד בתחילת העשור הקודם מאחורי פתיחת חנויות איידיגיטל, יבואנית מוצרי אפל.

אני מכיר את תור שנים, ראיתי אותו בעליות ובמורדות וגם בשנות ההמתנה וההבשלה. מה שתמיד מאפיין אותו בעיניי הוא התשוקה שלו, והחיפוש המתמיד אחריה.

בין המהלך ההוא, אי שם ב־2013, ועד לפתיחה הראשונה של חנות לגו רשמית בישראל, עבר תור מסע ארוך ומרתק. הוא קיבל הצעה לעמוד בראש חברת פרטנר בימי הזוהר של הסלולר וסירב, עבר לארה"ב וניהל אימפריית ענק חוצת יבשות של תחליפי סוכר. אירוע מכונן גרם לו לנטוש את חיי הזוהר, לשוב לישראל ולהתחיל מחדש. הפעם, כיזם שעומד מאחורי ענקיות המשחקים לילדים לגו ונינטנדו.

אתה כנראה לא הראשון שניסה להביא את לגו לישראל, וגם עבדת על זה לא מעט זמן. איך זה קרה בסוף?
"מאז הילדות אהבתי את לגו. גדלתי על המוצרים שלהם, וגם הילדים שלי גדלו עליהם", הוא משיב, ומוסיף כי זה אכן היה תהליך ארוך. ארוך מאוד.

"לגו זה קודם כל אחד מהמותגים הכי מדהימים שקיימים לטעמי בעולם, ולפני בערך שמונה שנים פניתי אליהם לראשונה", מספר תור. "אמרתי להם שאני חושב שיש אנומליה בשוק הישראלי, שהם צריכים להיות פה ואיך כדאי להם לעשות את זה. וזה לקח זמן, שמונה שנים".

תור מספר שהוא בכלל התחיל את הקריירה בעולם הפרסום. אחרי שלמד לתואר ראשון באוניברסיטת תל אביב, עבד במשרד פרסום ושאף להתעסק בשיווק. אבל כבר אז הוא חשב בגדול.

"רציתי להיות בעולם השיווק הבינלאומי, ונסעתי לניו יורק לעשות תואר שני", הוא אומר. "מהר מאוד הבנתי שאני רוצה לנהל ולבנות, אז הצטרפתי לחברה בשם בסט פוד (Best Food), ענקית אמריקאית בתחום המזון, במסלול ניהול בינלאומי. שם עברתי כמעט בכל תפקיד שאפשר לחשוב עליו בעולם מוצרי הצריכה".

איך הדברים התגלגלו משם?
"יוניליוור רכשה את בסט פוד, אז הצטרפתי אליה ועבדתי שם הרבה שנים. בין היתר, השקתי את המותג דאב ואחרים. אבל כל זה עדיין כמנהל שכיר. למדתי שם המון על בניית מותג".

ההרפתקה באפל מתחילה

כשהוא בן 30 וקצת, חוזר תור לישראל ומתמנה לראשונה לתפקיד מנכ"ל רקיט בנקיזר, יבואנית מותגי ניקיון בולטים כמו אבקות הכביסה של קליה, קולון וטבליות המדיח של פיניש, ומקים עבורה את הפעילות בישראל. במבט לאחור, הוא מסתכל על התקופה ההיא בתור הצלחה גדולה ומספר שהתוכנית הייתה אז לחזור לחו"ל ולקבל על עצמו תפקיד ניהולי בכיר ברקיט אירופה.

אבל בסוף זה לא קרה.
"נכון. במקרה פגשתי את החבר'ה מקרן פיטנגו, שאמרו שהם מתכוונים להביא את אפל לישראל". תור מספר שבאותו זמן חיפשו בפרטנר מנכ"ל, ודוד אבנר, המנכ"ל אז, הציע לו להחליף אותו בתפקיד. "ידעתי שאני לא רוצה רוצה לעשות את זה, אבל לא אומרים מיד 'לא' לכזו הצעה. התלבטתי רבות בין להמשיך ברקיט במסלול הבינלאומי לפרטנר".

אנחנו מדברים על 2005, ימי הזוהר של חברות הסלולר ושל פרטנר בפרט. מה גרם לך לבחור באפיק אחר?
"אני לא אשכח את זה. נסעתי לאירופה, בעיקר כדי לחפש בית ספר לבת שלי מאיה, ובדרך נפגשתי עם מי שהיה מנכ"ל באירופה. איש מדהים בשם פסקל פגני. אחרי הפגישה הזאת אני הבנתי שזה מה שאני רוצה לעשות, להביא את אפל לישראל".

אז עוד לא ראית את מהפכת האייפון בעיניים.
"נכון, אבל ראיתי את הפער בין ישראל לחו"ל. ידעתי שזו תהיה מהפכה".

אתה בעצם הזכיין של אפל ולא עובד שם. מה למדת מההתנהלות שלהם?
"אני אישית, בפילוסופיה הניהולית שלי, לא מתחבר להרבה דברים. בין היתר ליחס שלהם לעובדים. אפל ממוקדת בצרכן הקצה ובליצור עבורו ערך או נוחות מקסימלית. אבל אם מסתכלים על שרשרת ההפצה, הם רוצים להרוויח כמה שיותר. והם לא רואים את הפרטנרים בדרך באותה צורה. גם בנוגע לעובדים, הם כמו חיילים לתפקידים מסוימים. אתה עושה רק את התפקיד שלך ושום דבר מעבר לכך. אלו הקווים".

מה כן הרשים אותך?
"הסדר שלהם, החשיבה ארוכת הטווח ורוח החדשנות שחודרת לכל החלקים בארגון".

איך אפשר להיות חדשן כשאתה מתייחס בצורה כזו לעובדים שלך?
"לא בדקתי את זה אף פעם, אבל רוב האנשים שעבדו באפל באותו זמן שאני עבדתי כבר לא נמצאים שם. זו לא חברה שיודעת לשמר עובדים לטווח ארוך, בשונה ממיקרוסופט לדוגמה, אבל באופן כללי זו חברה יוצאת מהכלל. הצורה שהם מנהלים את המותג ברמה העולמית. אין דברים כאלה, זה, זה בית ספר".

7,700 עובדים ב-104 מדינות

הקדנציה של תור באיידיגיטל תמה אחרי קצת יותר משבע שנים - והוא סימן את היעד הבא. "קיבלתי טלפון מאדם בשם רונלד פרלמן, איש עסקים מאוד ידוע בארצות הברית. הוא הבעלים של רבלון (שבינתיים פשטה רגל - ע"ג) ושל עוד הרבה חברות. זה היה בערב חג שבועות, הוא הציע לי לבוא להיות מספר 2 אצלו ברבלון. סירבתי. אמרתי שמספר 2 אני לא מוכן יותר להיות", הוא מספר.

ובכל זאת שיתפתם פעולה.
"אמרתי לו שהחלום שלי זה לנהל חברה בינלאומית גדולה או חברה בוול סטריט, ואם יש לך משהו כזה אפשר לדבר. בסופו של דבר רכשנו את 'מרי סנט', החברה הגדולה ביותר בעולם בתחום תחליפי סוכר.

"המשפחה שלי נשארה בארץ ואני עברתי לניו יורק. התפתחנו לחברה של 7,700 עובדים שפועלת ב־104 מדינות. חייתי על הקו. הייתי מתעורר לפעמים ולא יודע אם אני במקסיקו, באוסטרליה או בישראל".

נשמע קשוח.
"זה היה מאוד קשוח. מצד אחד, כביכול השגתי את החלום שלי. יצרתי חזון ארוך טווח ורכשתי חברה של 830 מיליון דולר. ואז הבנתי שזה לא מה שאני רוצה ושזה בכלל לא אני. זה לא ה־DNA שלי, זה לא מה שעושה לי טוב".

מה היה הרגע שבו הבנת את זה?
"הלכתי עם מאיה הבת שלי על חוף הים בהרצליה, זה היה בערב חג המולד. אנחנו הולכים ושורר בינינו שקט של ריחוק. היא הייתה בת 14 ואף פעם לא דיברתי איתה על זה, אבל פתאום הרגשתי כמו בוקס עמוק אל תוך הנשמה. אני מגיע לעבוד אצל אחד האנשים הכי חזקים בעולם העסקים, גר דירה ליד ביונסה ואני לא מאושר. הילדים שלי רצו לבקר אותי רק כדי לראות את ביונסה במעלית, לא כל כך רצו לראות אותי".

לדבריו, רונלד פרלמן עוד ניסה לשכנע אותה להישאר והציע הצעות מפתות, אך בסופו של דבר תור חוזר לישראל ושיתוף הפעולה ביניהם מסתיים.

אתה חוזר הביתה לפיג'מה, בלי כל חבילת הכוח. בלי מטוסים פרטיים, שלוש מזכירות, ודירה ליד ביונסה.
"באותו רגע הייתה לי אנחת רווחה, אבל תמיד כשאתה עוזב משהו כזה וכאילו הגעת לשיא, אתה אומר אולי עשיתי כאן טעות. ולאו דווקא בפן הכלכלי".

ערן גפן / צילום: מנחם רייס

כיום, בנוסף לעסקיו, מלמד תור באוניברסיטת רייכמן. "פתחתי תוכנית לפני חמש שנים. עשיתי המון טעויות בדרך, ובגיל 50 החלטתי להעביר את הניסיון הלאה".

תן לי ללמוד ממך רגע: איזו טעות עם אנשים או בעסקים אני יכול לקחת ממך?
"קודם כל, צריך לדעת לבחור את הקרבות שלך. אני ג'ינג'י, ובגיל צעיר על כל דבר נלחמתי. גם בזבזתי אנרגיות רבות מדי, וגם לא ראיתי מספיק את הצד השני".

השיטה: רשת של משפיענים

עבור אנשים שעושים את המעבר שעשה תור, אחד האתגרים המשמעותיים הוא הקצב. אנשים שרגילים לעבוד בקצב גבוה ופתאום צריכים להתרגל למציאות אחרת.

בוא נחזור ללגו. אתה כותב להם איזה מייל, ובטח עוברת חצי שנה עד שמשהו זז. מה קורה בזמן הזה?
"אני במקביל עושה את הכי טוב שאני יכול. משתדל תמיד להגיע לפגישות פנים אל פנים. אני הרבה יותר אפקטיבי ככה".

גם כשהצד השני יושב באירופה?
"אם אני לא מצליח להגיע בעצמי אני מפעיל אחרים. במקרה של לגו לדוגמה, סמנכ"לית השיווק שלהם עבדה ברבלון. אני צריך להגיע אליה דרך מישהו ברבלון, ואז אדע איך היא מחברת אותי לאדם הבא. אני תמיד בונה מין מפת משפיענים כזו פנים ארגונית של הארגון שאני מעוניין בו. ודרכם מנסה להעביר את המסרים שאני רוצה".

ספר קצת על השיחות האלה עם מותגים גדולים. איך מביאים אותם לישראל? מה אמרת ללגו או לנינטנדו?
"את השלבים האלה אני תמיד עושה לבד, אני מוכר את החלום. צריך לזכור שבישראל יש את היתרון לקוטן. נכון שבסדרי העדיפויות של אירופה לא רואים אותנו, אבל מצד שני זה מקום מעולה לנסות דברים, לבדוק דברים. אין פה זרימה של מוצרים למדינות סביבנו. אם אתה עושה משהו בגרמניה אז ישר זה משפיע על הסביבה למשל". תור מוסיף כי הדבר נכון לכל היבט בפן העסקי. "זה יכול להיות תמחור, לוגיסטיקה או מודלים עסקיים".

וגם אנחנו כבר לא עד כדי כך קטנים. אוטוטו 10 מיליון איש.
"זה תלוי למה משווים. ביחס לפורטוגל או יוון אנחנו לא כאלה קטנים, בטח לא בהוצאת כסף. אם מסתכלים על עולמות הילדים שאני כיוונתי אליהם, רואים שאין עוד מדינה שיש בה 43% מהאוכלוסייה מתחת לגיל 7. במקום לדבר על סך האוכלוסייה תדברו על אוכלוסיית היעד, ואז הדברים מתחילים להיות מאוד מעניינים".

יש לך מתחרים בשלב זה?
"תמיד יש. בסופו של דבר, כולם מנסים להשיג את המותגים הבינלאומיים הגדולים. על לגו התחרו לא מעט שחקנים. אף פעם לא הסתכלתי על התחרות או על האחרים. אני אומר מה היתרון היחסי שלי, מה אני מביא לשולחן ועל זה אני עובד".

איך מתמודדים עם שחקנים ענקים? כאלו שמפעילים מאות חנויות, מותגים ומועדונים לקוחות?
"אני לא מרגיש נחיתות מול אף אחד. שותפות זה לא רק כסף, זה גם תשוקה, רעב להצליח ומיקוד. אני מעורב אישית בכל מה שאני עושה, והם יודעים את זה. אני בא עם תשוקה ומבליט את הייחודיות שלי בניהול. את העובדה שאני אהיה פרטנר נאמן, והם לא יהיו עוד מותג כחלק מקבוצה גדולה".

לגו נוחתת בישראל לראשונה

תור מבטיח שלגו, שלראשונה פותחת כאן חנות, תהיה בשורה ענקית. אפילו יותר מהכניסה של חנויות איידיגיטל לפני עשור. "אני חושב שבשוק הזה יש שני דברים מעניינים. הראשון, אני חושב שישראל בהמון תעשיות בקו הראשון בעולם - למשל במסעדנות, באופנה - החנויות של זארה פה בטופ העולמי. ובצעצועים אנחנו עוד לא. השוק פה הוא ברמה הכי נמוכה בעולם. לא באירופה, בעולם.

"המחירים של לגו בישראל היו גבוהים בצורה בלתי רגילה. נכון להיום (ערב פתיחת החנות הראשונה בארץ), מוכרים 130 מוצרים, כשבעולם יש למעלה מאלף. אין שמחה, אין חוויה, אין שירות, ואת זה צריך לשנות".

ובתקופה הזו, כשכולם מדברים על יוקר המחיה, לא יהיה יותר קשה? זה לא מותג זול שמייבאים מסין.
"לגו קיים 90 שנה, ובשנים הללו היו משברים כלכליים. דברים שאתה קונה מסין מחזיקים בדיוק חודש. לגו נשאר 20 שנה. אני חושב שזה הזמן הנכון, אנחנו פה למרתון".

איך אתם מדמיינים את הרשת בעתיד?
"אנחנו הולכים לפרוס חנויות לגו ממותגות מצפון עד דרום. אנחנו פותחים גם אתר מכירות אונליין ממש בקרוב".

בוא נקפוץ 5־6 שנים קדימה. יש לך את נינטנדו ואת לגו. אתה יכול לדמיין תסריט של מיזוג עם אחת מהרשתות הגדולות?
"אני מתעסק בכאן ועכשיו, בלגו ובנינטנדו, שגם היא חברה מדהימה. עשינו פה מהפכה בשלוש שנים האלה. עברנו את סוני שזה הישג אדיר. אני לא מסתכל כרגע על מיזוגים ועל מהלכים כאלה, אבל אם יהיו הצעות על הפרק אנחנו נשקול. בעיקר, בסופו של דבר, אחשוב אם אני נהנה מזה".

איך בונים צוות מנצח

באשר לעתיד שוק הקמעונאות כולו, תור בטוח שאנו עומדים בפני שינוי משמעותי. השוק הישראלי לדבריו מצוי בדיליי. "בסוף, מי שלא יעניק חוויית לקוח ואת הערך המוסף באון ליין לא יתקיים".

תן לי דוגמה קטנה שקורית היום שלא קרתה פעם בחוויה הקמעונאית.
"אני לא רוצה לדבר בעצמי, אני רוצה לצטט מכתב מלקוחה שגרם לי לדמוע. חגגנו שלוש שנים בחנות של נינטנדו לאחרונה. אני מגיע לחנות, ומגישים לי את המכתב הבא, מלקוחה שבאה בעצמה עם קופסה של קאפקייקס, שהכינה לעובדים: 'לצוות נינטנדו היקרים, רצינו לאחל לכם יומולדת שמח. תודה רבה על כל האהבה והשמחה שלכם אלינו. אני ואמא מאחלות לכם שנה נפלאה, מלאה בהמון שמחה, אושר וקלפי פוקימון חדשים ונדירים".

"אצלנו בחנות יודעים את השמות של הלקוחות. אף עובד לא עזב בשלוש השנים מאז שפתחנו. יש לנו צוות שאין בו תחלופה, ויהיה אותו דבר גם בלגו".

אתה כבעלים צריך לוודא שגם להם גם כיף, אחרת זה לא יקרה.
"התהליך הכי חשוב זה מציאת האנשים האלה, שהם בעצם בבואה של האוהדים שלך, של הלקוחות שלך, כדי ליצור את הנאמנות הזאת. אתה יודע כמה פעמים בשנה מבקר לקוח בחנות של נינטנדו בדיזינגוף סנטר? 5.2 פעמים. כלומר כמעט כל חודשיים הוא חוזר פעם נוספת. זה המדד מבחינתי". 

ערן תור (55)

אישי: נשוי + 3, גר בהרצליה
מקצועי: יזם ובעלים של תור גיימינג ותור גיבס
עוד משהו: מלמד בתוכנית למצטיינים באוניברסיטת רייכמן

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי, שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים. הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם, בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

gefen@gteam.org

עוד כתבות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

פגיעות נ"ט ישירות ב-3 בתים במטולה, ירי לשדרות ולעוטף

הותר לפרסום: עידו אביב, בן 28 מכרמיאל, וקאלקידן מהרי בן 37 מפתח תקווה, נפלו בקרב ברצועת עזה • משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • צבא ארה"ב מציג: תמונות מהקמת הרציף ההומניטרי בים התיכון סמוך לרצועת עזה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" ● עדכונים בולטים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי מטפס בכ-1%

ההנג סנג יורד ב-0.1% ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו