גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית המשפט המחוזי: מכרז להפעלת הדיוטי פרי בנתב"ג זוהם תוך ביצוע קנוניה ותיאום מחירים

התאגיד הגרמני היינמן התמודד על חנויות הדיוטי פרי בנתב"ג יחד עם חברת אלפא ב-2013 - והפסיד ● ב-2017 התמודד התאגיד יחד עם ג'יימס ריצרדסון וניצח ● אלא שבהמשך התברר כי מספר חודשים לפני מועד המכרז ב-2013, התקיימה בהמבורג פגישה בין בעלי השליטה בהיינמן לבין בעלי השליטה בג'יימס ריצ'רדסון ● כעת נקבע כי התאגיד היינמן עשה קנוניה חמורה עם ג'יימס ריצ'רדסון על חשבון שותפו העסקי אלפא

חנות ג'יימס ריצ'רדסון בנתב''ג / צילום: גיא גלעד
חנות ג'יימס ריצ'רדסון בנתב''ג / צילום: גיא גלעד

פסק בוררות חמור נגד ג'יימס ריצ'רדסון נחשף היום (ב'), במסגרתו בוררים בכירים ולאחר מכן השופטת יהודית שבח קובעים קביעות קשות נגד מפעילת הדיוטי פרי בנתב"ג ונגד החברה הגרמנית היינמן אשר מפעילה חנויות דיוטי פרי ברחבי העולם.

החל משנת 1988 זכתה חברת ג'יימס ריצ'רדסון בכל המכרזים שפרסמה רשות שדות התעופה לזכיינות בחנויות הדיוטי פרי בנתב"ג. לקראת פקיעתו הקרובה של החוזה האחרון פרסמה הרשות בשנת 2013 מכרז חדש. התאגיד הגרמני היינמן ביקש להתמודד במכרז, אולם לאור הנטל ההיסטורי הכבד של עברה של גרמניה וגם לאור החשש מהרושם שתעורר בהשתתפותה במכרז היא החליטה "לחפש שותף מקומי שיסייע וישפר את סיכוייה לזכות". היינמן איתרה את ד"ר אלכסנדר משקביץ בעל חברת אלפא כשותף. בדצמבר 2012 חתמו היינמן והחברה של משקביץ על מסמך הצהרת כוונות להקמת מיזם משותף שיתמודד במכרז שיפורסם ע"י הרשות שההחזקה בו תהא 60% של אלפא ו-40% של היינמן.

ביולי 2013 הגישו היינמן ואלפא הצעה משותפת למכרז 2013 על סך 167.1 מיליון דולר לשנה, ואילו ג'יימס ריצ'רדסון הגישה הצעה על סכום גבוה יותר: 169.3 מיליון דולר, והיא הוכרזה כזוכה.

לאחר ההפסד של היינמן ואלפא התברר כי מספר חודשים לפני מועד המכרז התקיימה בהמבורג שבגרמניה פגישה בין בעלי השליטה בהיינמן לבין בעלי השליטה בג'יימס ריצ'רדסון. כמו כן קוימו שתי שיחת טלפון סמוך לתאריך האחרון להגשת הצעות המכרז.

בשנת 2017 פרסמה רשות שדות התעופה מכרז חדש, אלא שהיימן הפעם לא הגישה הצעה עם אלפא, שותפתה בעבר, אלא דווקא עם יריבתה בעבר ג'יימס ריצ'רדסון. ההצעה המשותפת זכתה, ומאז ועד עצם היום הזה הן מפעילות את חנויות הדיוטי פרי בשדה התעופה בן גוריון.

אלפא חשה נבגדת ומרומה. היא סברה כי היינמן הפרה את ההסכם שכרתה עמה, הכשילה במכוון את הצעתן המשותפת למכרז והכל בעצה אחת עם ג'יימס ריצ'רדסון ומתוך כוונה לשיתוף-פעולה עתידי עמה. אלפא הגישה תביעה במסגרת בוררות בינלאומית, וכעת ניתן לפרסם כי תביעתה התקבלה תוך קביעת ממצאים קשים וחמורים נגד ג'יימס ריצ'רדסון.

ראיות נסיבתיות לקנוניה

עמדת הרוב בפסק הבוררות קבעו כי ג'יימס ריצ'רדסון עשתה קנוניה נגד אלפא. "הטריבונל מוצא במאזן הסתברויות שהיינמן הפרה את ה-HoTs על ידי החלפת מידע סודי עם ג'יימס ריצ'רדסון ותיאום ההצעות שלהן למכרז. קיימות ראיות נסיבתיות משכנעות שהאדונים גונאר היינמן וגארי סטוק דיברו על מכרז תל אביב 2013 וקשרו קנוניה".

עוד נקבע כי הצטברות של ראיות משכנעות מראה כי בכיר ג'יימס ריצ'רדסון גילה כי הצעת החברה תהיה בערך 169 מיליון דולר, וכי היינמן הסכים שההצעה המשותפת עם אלפא תהיה נמוכה יותר כדי לעזור לג'יימס ריצ'רדסון לשמור על הזיכיון שלה מבלי להגיש הצעה יקרה יותר.

בעקבות כך חויבה היינמן בפיצוי עתק בסך למעלה מ-23 מיליון דולר.

השופטת יהודית שבח דחתה את בקשת היינמן לביטול פסק הבוררות, וקבעה כי "פסק הבוררות מביא שורה ארוכה של ראיות נסיבתיות והנמקות שבכוחן המשולב והמצטבר מבססות כדבעי את הממצא העובדתי בדבר קיומה קנוניה בין היינמן לבין ג'יימס ריצ'רדסון".

השופטת שבח הוסיפה וכתבה כי "גם לו עסקינן היינו בהליך ערעורי, הקביעה העובדתית בדבר קיום קנוניה היה נותרת על כנה. מכל מקום, ההפניה לעילת הביטול שעניינה 'תוכנו של הפסק מנוגד לתקנת הציבור' - צורמת משהו, לאור ההלכה לפיה מדובר בעילת ביטול נדירה שתיושם רק עת המדובר בפגיעה ב'עקרונות וערכים' יסודיים, כשהיא נשמעת דווקא מפי בעל דין שנקבע לגביו כי רקם קנוניה ותאם מחירים עם מתמודד אחר במכרז, וכך פגע לא רק בשותפתו להצעה המכרזית, אלא גם בטוהר המידות הנדרש בדיני המכרזים".

השופטת שבח אישרה את פסק הבוררות של לשכת הסחר הבינלאומית.

הפרשה לא פורסמה עד כה לאור צו איסור פרסום שניתן לבקשת היינמן. ואולם היום קבע בית המשפט כי מדובר בנושא החורג מעניינם של בעלי הדין - מכרז ציבורי רב-חשיבות, וכי יש אינטרס ציבורי בפרסומם של הליכים אלו.

אלפא יוצגה על ידי עורכי הדין יואב רזין, גיל ברנדס, רם פרדס ומתן קובץ' ממשרד נשיץ, ברנדס, אמיר ושות'. היינמן יוצגה על ידי משרד ארדינסט.

ממשרד נשיץ, ברנדס, אמיר ושות' נמסר כי "פסק הדין שניתן היום מסיים הליך בינלאומי מורכב שנמשך למעלה מחמש שנים, ומאשר סופית את שטענה אלפא שנים רבות - כי מכרז הדיוטי פרי בנתב"ג 2013 הוטה. אלפא נאלצה להיאבק לאורך כל הדרך על גילוי האמת, והיא מודה לטריבונל הבוררות ולבית המשפט המחוזי בתל אביב על הוצאתו של הצדק לאור".

עוד כתבות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר