גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תשפיע המהלומה שספגה ישראכרט על עסקת מקס-כלל ביטוח

הסכם חדש עם בנק הפועלים שצפוי להסב פגיעה משמעותית בתוצאות ישראכרט, חשף את פגיעותן של חברות כרטיסי האשראי מול הבנקים, ומתווסף לחשש מהשפעות ההאטה במשק על רווחיהן ● לנוכח אלה והירידה במניית כלל מאז הוכרזה רכישת מקס, ספק אם דירקטוריון כלל יחתום על עסקת הענק שאמורה להיסגר בשבוע הבא

יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח / צילום: כדיה לוי
יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח / צילום: כדיה לוי

בתוך ימים ספורים מצא עצמו עולם כרטיסי האשראי המקומי בפני שני הסכמים שעשויים להפוך אותו על פיו. ביום שני חשפו ישראכרט , החברה הגדולה בענף, ובנק הפועלים , חלקים מהסכם התפעול החדש ביניהם, שהעביר את הכוח מידי חברת כרטיסי האשראי לידי הבנק. במקביל, עד יום חמישי הבא חייבים מקס וכלל ביטוח  לחתום על הסכם מחייב להשלמת העסקה, שבמסגרתה תרכוש כלל את חברת כרטיסי האשראי לפי שווי של 2.4 מיליארד שקל.

מדובר על שני מהלכים נפרדים שלכאורה אין קשר ביניהם. עם זאת, היעדר הוודאות לגבי ההשפעה על כוחן של חברות כרטיסי האשראי ויכולתן לצמוח לנוכח הסכם התפעול שנחתם בין ישראכרט לבנק הפועלים - שבעקבות פרסומו התרסקה מניית ישראכרט ב-16% - עלול לגרום לדירקטוריון כלל לשקול מחדש את רכישת מקס, ומפחית כך נראה את סיכוייה לצאת לפועל.  

הנפילה במניית ישראכרט השבוע מצטרפת לחשש בשוק מירידה בפעילות חברות כרטיסי האשראי כתוצאה ממיתון שעשוי להגיע לישראל בחודשים הבאים, בהמשך להתפתחויות המאקרו כלכליות ברחבי העולם. אם אכן יתרחש מיתון שכזה, הוא יפגע בחברות כרטיסי האשראי הן בשל ירידה בצריכה מצד ציבור המשתמשים בכרטיסים, והן בכל הקשור בלקיחת הלוואות, שהן אחד ממנועי הצמיחה הגדולים שסימנו בסקטור הפיננסי לשנים הבאות.

 

דירקטוריון מפולג שיצטרך לחתום על עסקת ענק

השילוב של שני האירועים יוצר סביבה לא פשוטה עבור דירקטוריון כלל ביטוח, שיצטרך להחליט אם הוא מאשר את רכישת הענק, וזאת כאשר מניית כלל איבדה כ-15% מאז ההודעה בחודש אפריל על מזכר ההבנות שנחתם עם ורבורג פינקוס, בעלת השליטה במקס. 

זאת בזמן שחברת הביטוח מעריכה כי בדוחות הרבעון השני היא צפויה לרשום קיטון ברווח הכולל של כ-400 מיליון שקל בעקבות עדכון מערך ההנחות הדמוגרפי בביטוח חיים ובקרנות הפנסיה (הנחות העומדות בבסיס קביעת מקדמי קצבה במועד הפרישה בקרנות הפנסיה ובפוליסות בביטוח חיים).

נזכיר כי מדובר בדירקטוריון של חברה המתנהלת ללא גרעין שליטה, כלומר כזה שעל פניו עלול להיות מפולג יותר מאשר דירקטוריון בחברה עם בעל שליטה, שנוטה פעמים רבות ליישר קו עם רצון הבעלים.

הדירקטוריון בכלל אמנם עצמאי ומגוון, אך גם כזה שידיו עשויות "לרעוד" בבואו לחתום על ביצוע עסקה כה כבדת משקל, הדורשת מחברת הביטוח לשים על השולחן 1.6 מיליארד שקל.

זאת ועוד: לדירקטוריון כלל ביטוח הצטרף לאחרונה דוד גרנות, אשר הוצע על ידי אלרוב נדל"ן שבשליטת אלפרד אקירוב, שלו היסטוריה ארוכה של חילוקי דעות עם הנהלת כלל, בראשות המנכ"ל יורם נוה. נוה עצמו דוחף לרכישת מקס, שכן מבחינתו מדובר בעסקה שתאפשר לכלל גיוון מקורות ההכנסה והקטנת התלות בשוק ההון.

באלרוב, שהינה בעלת המניות הגדולה בכלל (15%) ומצויה זה כמה חודשים בהליך לקבלת היתר שליטה בחברת הביטוח, הביעו בעבר חששות באשר לרכישה של מקס, ואף דרשו לזרז את מינויו של גרנות לצורך בחינת כדאיות השלמתה.

היועצים בעד העסקה, והמגעים נמשכים

כחלק מהעסקה לרכישת מקס נקבע כי כרבע מתמורה כוללת של 1.6 מיליארד שקל, שתועבר לידי ורבורג פינקוס ושותפותיה בחברת כרטיסי האשראי (מנורה מבטחים, כלל עצמה ואלייד שמוביל יצחק סוארי) תשולם באמצעות מניות כלל, מה שצפוי לדלל את החזקותיה של אלרוב, ומספק עוד סיבה להתנגדות לקיומה.

מתוך סכום זה, 500 מיליון שקל גייסה כלל בינואר האחרון, כאשר כ-400 מיליון שקל נוספים היא תקצה כאמור במניות שלה למוכרים. כך, במועד סגירת העסקה תידרש חברת הביטוח להשלים סכום של 330 מיליון שקל, כשיתרת התמורה עבור מקס, בסך 370 מיליון שקל, תשולם רק באפריל 2024 - על פי סיכום שאליו הגיעו הצדדים בחודש שעבר.

על מנת להשקיט את מצפונם של חברי הדירקטוריון באשר למחיר שתשלם כלל, ועשוי להכביד עליה בשנים הקרובות, שכרו בקבוצת הביטוח את חברת הייעוץ BDO לבחון את הנתונים של מקס. בהמשך נשכרו גם שירותיו של פרופ' אמיר ברנע כדי שגם הוא יאשר את שווי העסקה, שצלח את חוות הדעת שלו.

בימים אלו נמשכים באופן קדחתני המגעים בין הצדדים, כולל חילופי טיוטות, אך טרם ברור אם העסקה תצא בסופו של דבר לפועל. לפי שעה בשני הצדדים לא רוצים לדחות את מועד החתימה על ההסכם המחייב (אך עשויים לעשות זאת), ומכחישים בתוקף הצעות לפיהן כלל תרכוש רק חלק ממקס - צעד שקרנות השקעה כמו ורבורג פינקוס נוטות באופן גורף שלא לבצע. כך שנראה כי בעוד עשרה ימים או שתתבצע עסקה על רכישת כל מניות מקס, או שלא תתבצע כלל.

במקרה שהעסקה תתקיים, לא מן הנמנע כי כלל תכניס שותף שיישא בעלויות של אותם 370 מיליון שקל שתשלומם נדחה לאפריל 2024. זאת בדומה לעסקאות דוגמת רכישת פסגות על ידי אלטשולר שחם, והעברת חלק מהפעילות הנרכשת בהמשך להראל ולוואליו קפיטל של רני צים (שם נבע המהלך מהגבלות רגולטוריות).

מקס השיגה תנאים טובים יותר מול בנק לאומי

הסכם התפעול שנחתם השבוע בין ישראכרט לבנק הפועלים הוביל לצניחה במניות חברת כרטיסי האשראי, כשהוא גורר שינוי מהותי בחלוקת העמלות בין שני הצדדים. אם עד עתה חברת הביטוח נהנתה מרוב העמלות שנגבו מהמשתמשים בכרטיסי האשראי הבנקאיים שהנפיק הפועלים, כעת הבנק הוא שיגזור את הקופון הגדול יותר, וישראכרט תעביר לו מדי רבעון כ-50 מיליון שקל נוספים. זאת מעבר לסכום שהעבירה לו עד עתה, שכבר נאמד בעשרות רבות של מיליוני שקלים.

50 מיליון, אגב, זהו בערך הרווח שרשמה ישראכרט ברבעון הראשון של 2022 (לאחר הכרה בהוצאות חד-פעמיות בסך של כ-17 מיליון שקל בגין קיצור תקופת השכירות בבניין ישראכרט וגידול בהוצאות להפסדי אשראי של כ-11 מיליון שקל).

נציין כי המצב במקס שונה מזה אליו נקלעה כעת ישראכרט. מקס, בעבר לאומי קארד, נרכשה על ידי ורבורג פינקוס בשנת 2018 מידי בנק לאומי, לאחר מו"מ קשה בין הצדדים. כחלק מהמו"מ סוכם כי למרות שחלוקת העמלות בין הצדדים עדיין תהיה לטובת הבנק, כפי שחתמו ישראכרט והפועלים, אך היא תחול רק על כרטיסים חדשים שהונפקו לאחר רכישת החברה ולא על מצבת הכרטיסים הקיימים, כפי שהסכימה ישראכרט כעת, ולכן הפגיעה במקס הייתה מתונה ובוודאי הדרגתית יותר.

לגלובס נודע כי מכיוון שבשוק כרטיסי האשראי היו מודעים מבעוד מועד לשינוי המסתמן בהסכם בין ישראכרט לפועלים, הרווחיות שהוא משקף לחברות כרטיסי האשראי בתנאים החדשים נלקחה בחשבון בעת תמחור מקס. עם זאת, העיתוי והעוצמה קצת הפתיעו את המעורבים בעסקת כלל-מקס.

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה