גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הירידות בשוק הטכנולוגיה מאטות מימון לסטארט-אפים בשלבים מוקדמים

הכוח חוזר ממייסדי החברות למשקיעים לאחר תקופה שבה כסף זול רב הגביר את התחרות על הסכמי מימון

ירידה במספר ההשקעות בסטארט-אפים בשלבים המוקדמים / איור: גיל ג'יבלי
ירידה במספר ההשקעות בסטארט-אפים בשלבים המוקדמים / איור: גיל ג'יבלי

ההאטה במימון הון סיכון הגיעה לסטארט-אפים בשלבים מוקדמים, והחלק הזה של השוק סובל מאחת הירידות הגדולות ביותר בהשקעות בתקופה ארוכה מעשור.

● קרנות ההון סיכון נרדמו בעמידה: 98% מהתשואה על הזינוק בהייטק נשארה על הנייר 

ברבעון השני, קפיטליסטים של הון סיכון השקיעו כ־16 מיליארד דולר בארה"ב בעסקאות הנמצאות בשלבים מוקדמים שלהן - המוכרים כסבב א' וסבב ב' - ירידה של 22% משנה קודם לכן, על פי נתוני PitchBook. זו הייתה הירידה הרבעונית הגדולה ביותר במימון לסטארט-אפים בשלב מוקדם מאז לפחות 2010, עם החרגה לירידה ברבעון השני של 2020, אז תחילת המגפה העולמית גרמה לנסיגה זמנית בהשקעות.

הנסיגה הזו מראה שמשקיעים נזהרים יותר ויותר מהשקעות בסיכון כמו חברות חדשות, שינוי סנטימנט משמעותי מהשנים האחרונות, בהן התחרות בין חברות הון סיכון גרמה לכך שהן השקיעו כספים בשלבים מוקדמים יותר ויותר במחזור החיים של סטארט-אפים. זה קורה בעקבות נסיגה דומה במימון לסטארט-אפים בשלבים מתקדמים, שהם קרובים יותר להנפקה ולכן מושפעים יותר מהירידות בשוק המניות.

השינוי הזה מעביר יותר כוח בעמק הסיליקון בחזרה לידי המשקיעים. במשך שנים, מבול של כסף זול גרם להערכות השווי לנסוק, וחברות הון סיכון אמרו שהן מוציאות פחות זמן על מחקר וסינון החברות ויותר מחזרות אחרי מייסדים כדי לא להחמיץ עסקאות. המגפה האיצה הרבה מהמגמות האלה, בגלל שהביקוש לשירותי תוכנה גדל כדי להתאים לכך שחברות עברו לעבוד מרחוק, ושיעורי הריבית היו נמוכים באופן היסטורי.

מוקדם יותר השנה, משקיעי הון סיכון היו אופטימיים לגבי סביבת המימון בשלב מוקדם, אפילו כשהייתה צניחה במניות של חברות טכנולוגיה מונפקות, מ־Doordash עד Snowflake. מימון בשלב מוקדם בארה"ב גדל ב־50% ברבעון הראשון בהשוואה לתקופה המקבילה שנה קודם לכן, על פי נתוני PitchBook.

האטו את כמות העסקאות או יצאו משוק הסטארט-אפים לחלוטין

בתוך הסביבה המקרו־כלכלית החדשה השתנו החישובים, וישנה בפועל הקפאה בהשקעות לטובת השקעה בסטארט-אפים בשלים יותר, שנמצאים כבר בשלב הצמיחה. חברות הון סיכון המתמקדות בהשקעות בשלבים מוקדמים מסתמכות לרוב על מנהלי כספים שיש להם מזומנים רבים כדי להגדיל את השווי הרשום של אחזקותיהן לקראת סבבי המימון הבאים. אבל הרבה מבתי ההשקעה הגדולים האלה האטו את כמות העסקאות שלהם מוקדם יותר השנה או יצאו משוק הסטארט-אפים לחלוטין עם הירידות בשוק המניות, כך אומרים משקיעי הון סיכון, ובכך העלו את רף ההשקעה לחברות הצעירות ביותר.

אפילו מימון לעסקאות בשלב הסיד (seed), לעתים מקור המימון החיצוני הראשון של חברות שעדיין מפתחות את המוצרים שלהן, קיבל מכה. נפח העסקאות בארה"ב ירד ב־11% ל־3.9 מיליארד דולר ברבעון השני בהשוואה לתקופה של שנה קודם לכן, הירידה הרבעונית הראשונה בהסתכלות שנתית במשך בכמעט שנתיים, על פי נתוני PitchBook.

סביבת מימון צוננת

"הסביבה לשלבי המימון הראשונים, סיד וסבב א', היא הקשוחה ביותר שראיתי בקריירה שלי כמנהל קרן", אמר ג'ף מוריס ג'וניור, שמנהל קרן בשם Chapter One, המתמקדת ביוזמות בתחום הקריפטו בשלבים מוקדמים. "בטווח הקצר, זה יכאיב".

בתוך הסביבה הצוננת הזו, משקיעים אומרים שאפילו מהסטארט-אפים החדשים ביותר יש ציפייה שידגימו שיש להם נתיב ברור לייצור הכנסה ורווחים. מדדים כאלה לא תמיד קיבלו עדיפות על ידי משקיעים שרצו לקדם חברות חדשות ותוססות בשנה שעברה, כשכמויות שיא של כסף וריביות נמוכות הניעו מרוץ של החזרים הולכים וגדלים.

הירידה בהשקעות לחברות בשלב מוקדם קורה לאחר שהחברות הוותיקות חוו כמה חודשים קשים. יקירות המגפה כולל חברת המשלוחים Gopuff וחברת האירועים המקוונים Hopin - שגייסו מימון בשלושה סבבים תוך פחות משנה - פיטרו עובדים בכמה גלים ב־2022. סטארט-אפים בכל תחום בודקים מקרוב את דוחות המאזן על מנת לשמור מזומנים בציפייה לכך שתהיה הרעה בסביבת המימון, והם קשובים לאזהרות שמפרסמים בתי השקעה בהון סיכון כמו Sequoia Capital ו־Lightspeed Venture Partners.

"באקלים הזה, כל התפישה שלי השתנתה. זה הכל מכירות קרובות, מכירות קרובות, מכירות קרובות", אמרה אנורופה גנגולי, מנכ"לית סטארט-אפ הטכנולוגיה החינוכית Prisms of Reality Inc, שרוצה לעשות גיוס בסבב א' בסתיו. "כשהתנאים נהיים קשים יותר, זה מכריח מייסדים להיות הרבה יותר קפדניים".

גנגולי אמרה שהיא לא מאמינה שהשוק החמיץ עד כדי כך שזה ישפיע על סבב הסיד שלה בגובה 4.3 מיליון דולר, שהשלימה במרץ, אבל יהיה יותר חשוב לסטארט-אפים להגיע לנקודות ציון פיננסיות אם הם רוצים לגייס הון ממשקיעי הון סיכון בתנאים טובים.

משקיעי הון סיכון גייסו סכום שיא של 139 מיליארד דולר בקרנות בארה"ב בשנה שעברה, על פי PitchBook, והשנה כבר גייסו 122 מיליארד דולר. בחישוב נכללת קרן שלב מוקדם בשווי 1.9 מיליארד דולר שמומנה במרץ על ידי Founders Fund וקרן שלב מוקדם בשווי 2 מיליארד דולר שגויסו על ידי Lightspeed Venture Partners ביולי השנה.

הכמות הגדולה של הון מחויב משמעותה שקרנות הון סיכון עדיין צריכות למצוא סטארט-אפים לתמוך בהם, אם כי קצב ההשקעות עלול להאט בחלק מהקרנות, כך אמרה נינה אכדיאן מ־Index Ventures. היא אמרה שלשותפים של Index יש כעת יותר זמן לקבל החלטות על השקעות חדשות בהשוואה לשנה שעברה, כשמייסדים פופולריים לעתים היו בעלי היד העליונה בדיונים על הסכמי מימון.

ישנם סטארט-אפים בשלב סיד שכבר עתה מתקשים לבצע גיוסי סבב א', שלב במימון שבו המשקיעים באופן טיפוסי מצפים שהחברות יציגו סימנים ברורים לכך שהן תופסות תאוצה בקרב צרכנים. הרבה מהחברות האלה כעת מגייסות כסף בסבבי הארכה (extension), הון שלרוב מציעים משקיעים באותו מחיר כמו בסבב הקודם, כך אומרת אכדיאן ומשקיעי הון סיכון אחרים.

חברות סטארט-אפ בתחום הקריפטו נפגעו קשה במיוחד בין היתר בגלל המכירות הגדולות (selloff) במטבעות קריפטו מבוססים כמו ביטקוין ואתריום. משקיעי הון סיכון השקיעו 8.4 מיליארד דולר בסטארט-אפים בשלב מוקדם העוסקים בבלוקצ'יין במחצית השנייה של שנה שעברה כשהתחום החדש הזה נהיה לוהט בבת אחת. מאז המספרים צנחו: ברבעון השני השנה רק 2.4 מיליארד דולר הושקעו בסטארט-אפים העוסקים בבלוקצ'יין, ירידה מ־3.1 מיליארד דולר ברבעון הראשון, על פי נתוני Crunchbase.

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בבורסה המקומית; מניות הבנייה צוללות בכ-2%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות