גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשבר במגדל: יפתח רון-טל ושלמה אליהו נפגשו ומנסים למצוא פשרה שתאפשר את המשך הכהונה

למרות שנראה כי בעל השליטה במגדל החליט להיפרד מיו"ר חברת הביטוח, רון-טל מאמין שיצליחו למצוא פתרון שיאפשר את המשך כהונתו, שהחלה לפני שנה בלבד ● רמז על תפקיד רשות שוק ההון בשמירה על ההתנהלות בחברה: "טוב שיש רגולציה קפדנית"

יפתח רון-טל ושלמה אליהו / צילום: יוסי וייס-חברת החשמל, תמר מצפי
יפתח רון-טל ושלמה אליהו / צילום: יוסי וייס-חברת החשמל, תמר מצפי

האם ההיסטוריה במגדל  תחזור על עצמה ויו"ר חברת הביטוח יסיים את תפקידו אחרי כשנה בלבד? לא אם תשאלו את היו"ר עצמו, יפתח רון-טל. יו"ר חברת הביטוח נפגש אתמול (א') עם בעל השליטה בחברה, שלמה אליהו, בעקבות הפרסומים על כך שאליהו מתכנן לסיים את כהונתו של רון-טל ויעלה זאת להצבעה באסיפת בעלי המניות הקרובה (מועד לאסיפה כזו טרם נקבע).

רון-טל התייחס היום לראשונה לדיווחים אלו ואמר כי יש לו "יסוד סביר להניח שימשיך שיתוף-הפעולה (עם אליהו, ר"ו) גם בעתיד וכך הוא מקווה שיהיה". כלומר הוא מאמין כי שיימצא הפתרון בינו לבין אליהו להמשיך את דרכם המשותפת במגדל. הדברים נאמרו בכנס השקת פורום שוק ההון של איגוד הדירקטורים, בשיחה אחד על אחד של רון-טל עם רו"ח ניר זיכלינסקי, מנכ"ל הקבוצה הכלכלית sri וממייסדי איגוד הדירקטורים.

בהקשר זה ביקש רון-טל להזכיר כי מגדל היא החברה עם גרעין שליטה הכי משמעותי מכל חברות הביטוח בארץ, כאשר כ-64% מהחברה היא של אליהו. המשמעות היא שבסופו של דבר כשמדובר על אספת בעלי המניות של מגדל החזקות מדובר למעשה על החלטה של אליהו עצמו.

אם רון-טל אכן יסיים בקרוב את כהונתו הקצרה, הוא יהיה היו"ר השישי שעוזב את מגדל מאז 2014, כשקדמו לו ענת לוין, עודד שריג (בשתי תקופות שונות), יוחנן דנינו, ניר גלעד ומוטי רוזן. אליהם הצטרפו שלושה מנכ"לים - עופר אליהו ז"ל (בנו של בעל השליטה), דורון ספיר ורן עוז.

מחלוקת סביב שכרו המוגדל של רון-טל

באירוע בו השתתף היום רמז רון-טל שייתכן שגם הפעם יהיה על הממונה על שוק ההון, ד"ר משה ברקת, להתערב בהתנהלות במגדל בכל הנוגע לבעל השליטה. "גוף מוסדי שמרבית הביזנס שלו הוא ניהול הפנסיות שלנו של הציבור כולו ויש עליו רגולציה קפדנית וטוב שכך", אמר רון-טל.

בשנים האחרונות ידעו היחסים בין רשות שוק ההון לבעל השליטה במגדל עליות וירידות, בעיקר ירידות. כך קרה למשל סביב מינוי מנכ"ל לחברת הביטוח. אליהו העדיף את רונן אגסי, בעוד רון-טל תמך בבכיר הבנק הפועלים בהווה והמפקח על הביטוח לשעבר, ידין ענתבי. בשל חילוקי הדעות ביניהם החליט אליהו להקפיא את בחירת המנכ"ל. בעקבות החלטה זו החליט ברקת להתערב בנעשה בחברת הביטוח, תוך שהוא מבטל את הקפאת הליך מינוי המנכ"ל.

כתוצאה מאירוע בחירת המנכ"ל החליט אליהו שלא לאשר את שכרו המוגדל של רון-טל. כנהוג במגדל 90% משכר יו"ר חברת הביטוח (נאמד בכ-3.1 מיליון שקל בשנה על פי ההסכם של רון-טל) משולם על ידי חברת הביטוח, וחברת ההחזקות מוסיפה עוד 10%. על פי החלטת אליהו, אותה תוספת מצד חברת ההחזקות לא תשולם לרון-טל.

ההתערבות סביב בחירת המנכ"ל הגיעה כשנה וחצי לאחר שבאוקטובר 2020 החליט אליהו לוותר במאבקו מול הרגולטור ולזוז מתפקידו כדירקטור במגדל חברה לביטוח. במשך חודשים ביקש אליהו לשמור על שני תפקידיו המרכזיים בקבוצה - יו"ר החברה האם מגדל אחזקות ודירקטור במגדל ביטוח - אבל הממונה על רשות שוק ההון היה נחוש ברצונו להרחיק את אליהו מהתערבות בניהול היומיומי של הקבוצה.

אולם לא כל החדשות בנוגע להתערבות הרגולטורית שלילית כלפי מגדל, או לפחות כזו המבטלת השפעות שליליות. בינואר האחרון, כאשר עזב אליהו את תפקיד יו"ר חברת ההחזקות של מגדל ומינה במקומו את השופט בדימוס חנן מלצר לתפקיד, הודיעה רשות שוק ההון למגדל כי היא מסירה את המגבלות שהטילה עליה באוקטובר 2020, אז היא אסרה עליה לרשום את כל ההון העצמי לצורך עמידה במשטר ההון סולבנסי 2, וכך למעשה הרחיקה את בעלי המניות בחברה, ובראשם אליהו, מקבלת דיבידנדים.

בשל אי שביעות-הרצון של הממונה על שוק ההון, ד"ר משה ברקת, מההתנהלות במגדל והמעורבות הרבה של אליהו בנעשה בחברה, הטיל אז ברקת על החברה פקטור, מעין קנס, במסגרתו התיר לה לרשום רק 80% מההון העומד לרשותה במסגרת תקנות סולבנסי 2, המחייבות מהחברה להחזיק לפחות 100% מהמדרגות הקבועות בהוראות המשטר על מנת לחלק דיבידנד.

מלצר צפוי לסרב להחליף את רון-טל אם זה יסיים את תפקידו

בין האפשרויות שבוחן אליהו במקרה שיצליח להראות לרון-טל את הדרך החוצה, הוא מינויו של יו"ר החברה האם, מגדל אחזקות, שופט העליון בדימוס, חנן מלצר, לכהן גם כיו"ר חברת הביטוח.

אולם גורמים המעורים במתרחש במגדל מציינים כי מלצר יסרב בכל תוקף לקחת עליו את התפקיד בו נושא רון-טל, גם אם בעל השליטה בחברה ידרוש זאת. הסיבה המרכזית לסירוב המסתמן היא היקף הפעילות הנדרש בין מילוי תפקיד יו"ר חברת הביטוח ליו"ר חברת ההחזקות.

בניגוד לחלק מהמתחרות של מגדל בענף הביטוח, להן פעילות נוספת מעבר לזו הנעשית בחברת הביטוח, למגדל אין רגליים אחרות מלבד חברת הביטוח (למעט בית ההשקעות מגדל שוקי הון, שהיו"ר שלו הוא ישראל אליהו, בנו של בעל השליטה). לכן, בעוד שאצל המתחרים המגוונים יותר יו"ר חברת ההחזקות נאלץ לעסוק ולהתמקצע בתחומים אחרים ולהיות נוכח בדיונים אודותם, במגדל יו"ר דירקטוריון חברת ההחזקות מחויב להשתתף במספר מועט מאוד של ישיבות, יש שאומרים אף ארבע ישיבות בלבד לפני אישור הדוחות הכספיים הרבעוניים. עבור תפקיד זה משתכר מלצר כ-160 אלף בחודש עבור 66% משרה, מה שמעניק לו שכר שנתי של כ-2.26 מיליון שקל.

לעומת זאת, יו"ר חברת ביטוח הוא תפקיד במשרה כמעט מלאה, הכולל 70-90 ישיבות דירקטוריון בשנה. לכן, בחלק מהחברות מנוצל הידע של יו"ר חברת הביטוח על ידי מינויו במקביל למנכ"ל חברת האם. כך, אגב, היה במגדל גם בתחילת כהונתו של רון-טל, עד לסכסוך עם אליהו בדצמבר האחרון שבסופו התפטר רון-טל מתפקיד מנכ"ל חברת ההחזקות.

עוד כתבות

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניות הביטוח והבנייה שוב מזנקות

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה