גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המקצוע הוותיק שנהנה מביקוש שיא בשל משבר הגז בגרמניה

גילדת מנקי הארובות הוותיקה בגרמניה הפכה לרלוונטית מתמיד בעת שתושבי ברלין מנסים להחיות את האחים והקמינים הישנים בבתים בשל הזינוק במחירי האנרגיה ● האם גרמניה תחזיר לשימוש את תנורי החימום המופעלים בעץ ופחם?

מנקה ארובות גרמני מעל גגות מינכן / צילום: Reuters, Michaela Rehle
מנקה ארובות גרמני מעל גגות מינכן / צילום: Reuters, Michaela Rehle

מחירי האנרגיה המזנקים בגרמניה והחשש מפני החורף הקרוב, שבו הזרמת הגז מרוסיה עלולה להיפסק והרשויות יקציבו את החימום לבתי-אב, הביאו בשבועות האחרונים לתופעה יוצאת דופן בבירת גרמניה: הסתערות על מנקי הארובות הפועלים בעיר. חברי הגילדה הוותיקה, שעדיין מסתובבים ברחובות כשהם לבושים בחליפת כפתורים שחורה מסורתית ונושאים אתם כדור קוצני גדול שמיועד לקרצף את הפיח מהארובות הישנות של בנייני המגורים של ברלין, הופכים בימים אלה להיות רלוונטיים מתמיד, כאשר תושבים רבים מנסים להחיות את השימוש באח-פחמים ישנה או להתקין תנורי חימום חדשים.

"אני מקבל קריאות ללא הפסק לבוא לבתים", אמר אלן ראפסילבר, מנקה ארובות בן 49 שעובד בבירת גרמניה לעיתון המקומי BZ. לדבריו, ולדברי אחרים העוסקים בתחום, ישנה התנפלות של ברלינאים הגרים בבניינים ישנים על תחום תנורי הפחם והעץ לקראת החורף הקרוב. תנור חדש עולה כ-300 אירו בלבד, וניתן להזמין טון פחם למרתף (בהנחה שלדירה יש שטח אחסון בו) בסכום דומה. זאת, בהשוואה לחשבונות חימום של כ-3,000 אירו ואף יותר הצפויים בחורף הקרוב למשפחות, לפי אזהרות בכלי התקשורת. "זה טוב שאנשים מנסים לטפל בסוגיה כעת בקיץ, כשיש עוד מספיק זמן לפני החורף", הוסיף.

מנקי ארובות גרמנים צוהלים בשל החזרה לעבודה / צילום: Reuters, Annette Riedl

קרוב למחצית מבנייני המגורים ומהבתים בבירת גרמניה (כ-42%) נבנו לפני שנת 1948. רובם הגדול נבנה לפני 1919, והסטנדרט של התקופה כלל חדרי שירותים משותפים המוצבים בין הקומות, וכן אח לחימום הפועל על פחם כמעט בכל חדר. בנייני המגורים הישנים, העשויים מלבנים ונקראים בגרמניה "אלטבאו", כללו ארובות רבות שהיתמרו כמה מטרים מעל הגגות לכל בניין. התנורים עצמם נעו בין דגמים בסיסיים לתנורים מפוארים המעוטרים בקרמיקה מזוגגת ובעיטורי מתכת.

הארובות נותרו, אך עם השנים, עיריית ברלין מימנה שורה ארוכה של רפורמות שנועדו לבטל את השימוש בתנורים, שנחשבים למזהמים ואף למסוכנים לתושבי הבתים לטווח ארוך אם אינם מתופעלים כמו שצריך. היא מימנה את החלפת החימום בבירת גרמניה בשלל אמצעים, מהסקה מרכזית במרתף הבניין, דרך חיבור לתשתית המים החמים העירונית ועד למערכות חימום מים מרכזיות על גז הפועלות בכל בניין ומזרימות אותם ברדיאטורים ברחבי הדירות. בעלי בניינים ובעלי דירות קיבלו סובסידיות כדי להפוך את החימום למודרני, וכחלק מההסתמכות הגרמנית על גז רוסי זול - מומנו מערכות רבות לחימום באמצעות גז. הארובות נזנחו.

איך מחזירים לחיים את הרגלי ההסקה הישנים?

כעת, גרמניה נמצאת במצוקה אמיתית בעקבות הזינוק האסטרונומי במחירי הגז הטבעי, והסיכון שרוסיה תפסיק את האספקה בחורף הקרוב. הממשלה הכריזה בחודש שעבר על מצב חירום, שוקלת הקצבת גז לתעשייה, וקנצלר גרמניה אולף שולץ אישר בסוף השבוע להעלות את מחירי החימום בעבור הצרכנים, כדי למנוע גל של פשיטות רגל בקרב חברות אנרגיה גרמניות. כלי התקשורת מזהירים כי משקי בית יצטרכו לשלם פי שלושה או פי ארבעה על חימום בחורף הקרוב, והעלויות יגיעו לאלפי אירו נוספים למשפחה.

זו הסיבה, שרבים בברלין מנסים כעת "להחיות" את הארובות הישנות. התקנות הקפדניות בברלין מאפשרות חיבור תנורים חדשים או ישנים לארובות רק אם אלו עברו ניקוי שנתי על ידי מנקי הארובות. בחלק מהבתים, הארובות עמדו שוממות במשך שנים ארוכות, ולכן נדרש ביקור חדש של המנקים כדי להשמיש אותן. בחלק מהבתים, צינורות פלסטיק המשמשים למערכות החימום החדשות עוברים דרך הארובות הישנות, מה שמונע שימוש חדש בהן.

"מחירי הגז והסולר לחימום מזנקים", דיווח השבוע העיתון המקומי BZ, "בעוד נרשמת התנפלות על חנויות המוכרות תנורים ואחים לחימום, וגם על חנויות המוכרות מערכות חשמל סולריות". כעת צצים במרפסות בברלין גם לוחות סולאריים, במיוחד באלו הפונות דרומה ונהנות משמש רבה במהלך היום. לפי דיווחי העיתון, מחיר מערכות סולאריות קטנות כאלה, שאפשר להתקין באופן עצמאי, עלה מ-700 אירו ל-1,100 אירו, בעקבות הביקוש. יועץ אנרגיה העריך כי הן יכולות לספק כ-10% מהשימוש בחשמל של משפחה בודדת.

בכלי התקשורת בגרמניה מראיינים בימים אלה מנקי ארובות, שעושים הרבה מעבר לניקוי וגם בודקים את דרכי האוורור האפשריות במקרה של תקלה, ואחראים לבדיקה שנתית של כל מתקן לחימום באמצעות גז (בין אם מדובר במערכת ברחבי הדירה או בתנור לחימום מים לרחצה בלבד) בכל דירה או בית בגרמניה. אלו קוראים להשעות את התקנות לגבי גובה רצוי של ארובות, שיכול לגרור עלויות בנייה, ולאפשר לתושבים לחמם בפחם ובעץ, כמו בעבר.

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

דיווח: איראן מאמנת לוחמי חיזבאללה בבסיס מל"טים סודי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

"לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל": ראש הממשלה שצפוי ללכת בדרכו של ארדואן

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משוויה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20