גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבקר המדינה: המשטרה כשלה עמוקות בהכנה ובטיפול במהומות מאי 2021

ביקורת חריפה על התנהלות המשטרה והשב"כ בדוח מבקר המדינה על הערים המעורבות והמהומות בהן במאי 2021 ● "ליקויים חמורים ומשמעותיים" נמצאו בכל תחומי תפקוד המשטרה ● עוד מתברר כי המשטרה והשב"כ לא שיתפו פעולה או חילקו תחומי אחריות בטיפול במהומות, והממשק בין הארגונים פעל ללא יד מכוונת

התפרעויות במחוז הצפון בחודש מאי 2021 / צילום: דוברות המשטרה
התפרעויות במחוז הצפון בחודש מאי 2021 / צילום: דוברות המשטרה

דוח מבקר המדינה על הערים המעורבות בישראל שמתפרסם היום (ד') מחולק לשני חלקים עיקריים - האחד על מצבם הכלכלי-חברתי העגום והטיפול הכושל של הרשויות בחברה הערבית בערים הערביות, והשני על מבצע שומר החומות והמהומות בערים אלו.

פרסום שני החלקים באותו היום אומר מבלי לכתוב במפורש כי יש קשר הדוק ביניהם. כך, לוד, שבה האוכלוסייה הערבית במצב הכלכלי-חברתי הקשה ביותר, חוותה את המהומות החריפות במיוחד. לפי כל גורמי ההערכה שבדקו זאת, המהומות היו לאומניות במובהק, וכך עלה גם מהחקירות של אלפי העצורים. אלא שהסנטימנט הלאומני מקבל האצה ותדלוק ללהבות ענק במקומות שבהם המצוקה וההזנחה המשמעותיים ביותר. המבקר מתייחס לכך בדוח ומותח ביקורת הן על השב"כ והן על המשטרה שעשו הפרדה מלאכותית בין הפלילי ללאומני ולא ידעו לטפל בתופעת הממשק בין השניים.

כתבי אישום הוגשו רק נגד 18% מהמשתתפים במהומות

המבקר מצא "ליקויים חמורים ומשמעותיים" בתפקוד המשטרה, בהיערכותה בשטח, במענה לתושבים ולקריאות העזרה, במודיעין, בגיוס המילואים והתגבורות ובעצם בכל תחום ותחום. חמישה אזרחים נהרגו במהומות, שלושה יהודים ושני ערבים, ומאות נפצעו. המשטרה והשב"כ עצרו יותר מ-3,000 ערבים וכ-200 יהודים בחשד להשתתפות במהומות ובאירועי האלימות הקשים. אלא שרק נגד 18% מהם הוגשו כתבי אישום.

אחד מהממצאים המרכזיים של המבקר הוא לגבי הקשר הפלילי-לאומני. המבקר מצא כי אף שהיו ראיות מרכזיות לכך, המשטרה נמנעה מלסווג אירועי אלימות שונים כאירועים לאומניים. מתברר כי המשטרה והשב"כ לא מימשו נוהל שיתוף-פעולה ביניהם שנקבע עוד ב-2004, עודכן ב-2016-2018, ועסק בין היתר, בחלוקת האחריות בין שב"כ לבין המשטרה. למעשה פיקוד המשטרה והשב"כ ברובו כלל לא הכיר את קיומו של הנוהל והממשק בין שני הארגונים לכן, פעל ללא יד מכוונת.

בחודשים שקדמו לאירועי שומר החומות זיהו בשב"כ את מגמת עליית מתח במגזר הערבי ועמדו על פוטנציאל הסיכון הגלום באפשרות להתפרצות לרבות בהקשר של חיכוך בין יהודים לערבים באזורים מעורבים. עם זאת, בשירות העריכו כי האירועים שהתרחשו בפועל הם מקומיים. עוד נמצא כי שב"כ, כמו המודיעין המשטרתי, לא סיפק התרעה מפני אירועי שומר החומות, ולא גיבש תמונת מודיעין משקפת ביחס לעוצמתם, להיקפם ולחומרתם של האירועים שפרצו.

ניטור הרשתות החברתיות הופסק ביולי 2020

מערך המודיעין המשטרתי לא הציג צפי משמעותי בנוגע לאירועים שפרצו מחוץ לירושלים בכלל ובערים מעורבות בפרט. הקשב המשטרתי הופנה בעיקר להתמודדות עם אירועים בירושלים. גם לאחר שפרצו האירועים, עדיין היו חוסרים גדולים במודיעין ובמידע קונקרטיים וכן פערים מהותיים בהעברת מודיעין ליחידות בשטח. המשטרה פעלה בלי שום יכולת ניטור ומודיעין ברשתות החברתיות, אחד ממוקדי הגיוס המרכזיים למהומות.

המבקר גילה כי הופסקה עוד ביולי 2020 הפעלתה של מערכת ניטור להפקת מודיעין גלוי מרשתות חברתיות, וזאת בגלל ויכוח משפטי על הארכת השימוש במערכת הזו, שנרכשה בפטור ממכרז. ממלא מקום המפכ"ל החליט להפסיק את הפעלת המערכת עד לרכישת מערכת חדשה, וכך עיני המודיעין של המשטרה היו עצומות ולא יכלו לספק מידע מודיעיני קריטי. המשטרה לא הקצתה רכזי מודיעין בהיקפים הנדרשים ורוב רכזי המודיעין כלל לא ידעו ערבית.

בהיבט המבצעי עולה כשל גדול ומחסור חמור בשוטרים ובהקצאת שוטרים לא נכונה שלא טיפלה כראוי במהומות. המבקר קובע כי בהקצאת הכוחות בימים שקדמו לאירועים ניתן דגש רב על תגבור מחוז ירושלים על חשבון מחוזות אחרים. כוחות אלו חסרו להם בהתמודדות עם האירועים. במועד פרוץ אירועי שומר החומות בעיר לוד רק כ-57% משוטרי היס"מ בעיר לוד נותרו בתחילת המהומות - רק 25 שוטרים בלבד וברובם לא הוכשרו לטיפול בהפגנות. כך, ב-11.5.21 התרחשו בלוד תקריות קשות, שבהן נרצח יגאל בן יהושוע תושב העיר בידי פורעים ערבים, ומוסא חסונה, תושב העיר שהשתתף במהומות נורה ונהרג בידי תושב יהודי.

המבקר קובע כי גם בהמשך, צבירת סדר הכוחות והתגבור בשטח נמשכו זמן רב מדי, וזאת בין היתר על רקע עיכובים בהקצאת כוחות ובגיוס מילואים של פלוגות משמר הגבול. בשיא אירועי שומר החומות בעיר לוד לא זכו אלפי שיחות של תושבים שפנו למוקד המשטרתי לקבל מענה משטרתי כלשהו. אלפי פניות אחרות נענו ואף הובילו לפתיחת אירועים, לא קיבלו מענה משטרתי רלוונטי.

באירועי שומר החומות נגרמו נזקים כבדים בגוף וברכוש המוערכים בעשרות מיליוני שקלים. בכ-880 מקרים שולמו לנפגעים מקופת המדינה פיצויים בסכום של כ-33 מיליון שקל, והוגשו בעקבותיהם כתבי אישום נגד כ-574 מעורבים.

כשלי הטיפול באוכלוסייה הערבית ברשויות המעורבות

מבקר המדינה קובע כי הרשויות בערים המעורבות הזניחו את תושביהן הערבים, אשר נפלו בין הכסאות שכן גם התוכניות הממשלתיות עתירות הכספים שהוקצו לחברה הערבית לא חלו עליהן. החלטה עקרונית להכניסם לתכנית החומש החדשה שהתקבלה על ידי הממשלה הנוכחית בחורף 2021, יושמה באופן חלקי.

בביקורת עלה כי בכל הערים המעורבות שנבדקו שיעור העובדים הבכירים והזוטרים הערבים קטן לעומת חלקם באוכלוסיית העיר. וכך במחלקת הרווחה בעיר לוד למשל שבה המצב של האוכלוסייה הערבית הקשה ביותר, רק 3 מתוך 140 עובדי מחלקת הרווחה דוברי ערבית.

בביקורת נמצא כי מתוך 500 נכסים שהקצו הערים המעורבות שנבדקו, חמישה נכסים בלבד, הוקצו לגופים המשתייכים לאוכלוסייה הערבית. בנוסף, שיעור התמיכות שניתנו לגופים מהחברה הערבית מתוך תקציב התמיכות של העיריות חיפה, נוף הגליל, עכו ורמלה היה קטן מ-6% פחות מחצי משיעורם באוכלוסייה הכללית.

לצד זאת נמצא כי נתוני גביית הארנונה לשנת 2020 בחלק מהשכונות הערביות בערים לוד, עכו ורמלה היו קטנים משיעור הגבייה הכללי באותן ערים: בלוד שיעור הגבייה בשכונות ערביות נבחרות היה 35% ואילו השיעור הכללי היה 88%.

בעת הכנתה של תוכנית החומש החליטו ברשות לפיתוח כלכלי של החברה הערבית לכלול בה בדיוק מהסיבות שמנה המבקר גם את הערים המעורבות. בגלובס פרסמנו על כך לפני כשנה, אבל בפועל למעט תקצוב מסויים לפרוייקטים כמו מרכזי תעסוקה, וחינוך בלתי פורמלי, רוב הכוונות הטובות נותרו בחוץ.

תגובת השב"כ: הופתענו מהעוצמה, אך התרענו

בשב"כ מודים כי עוצמת ההתפרצות בחברה הערבית הפתיעה בעוצמתה ושב"כ לא נתן לכך התרעה מוקדמת. הנתון המפתיע היה מעורבות נרחבת של אוכלוסייה עבריינית, שלא הייתה מושא עניין של שב"כ בשגרה (שכן עוסקים בפלילים בלבד), באירועים אלו. שב"כ הצביע על תופעות בסיס בחברה הערבית, כמו גם על הסלמה לאורך זמן.

עם זאת, בשב"כ דוחים את מקצת מסקנות המבקר: "בניגוד לנאמר בדוח, שב"כ זיהה מרגע תחילת האירועים, כי מדובר בהסלמה על רקע לאומני ובהתאם נערך בחמ"לים ובשטח למתן מודיעין בזמן אמת ולסיכול בהתאם להתרעות שהעביר". שב"כ אומר כי אינו מכיר את הטענות על אי גיבוש ויישום הנוהל המשותף.

השב"כ מוסיף כי טענת המשטרה, שהקשר בין הארגונים חד צדדי מופרכת. בשב"כ מדגישים כי פעילות הארגון הובילה להגשת כתבי אישום למול 133 מפגעים המעורבים באירועים ולפענוח של 28 פיגועים.

תגובת המשרד לביטחון פנים: גובש מודל ייחודי לטיפול בעכו ולוד

 מהמשרד לביטחון פנים נמסר: "עם כניסת השר עמר בר-לב לתפקידו, לאחר 'מבצע שומר חומות', בוצעו בהנחייתו סדרה של עבודות מטה, תחקירים ועוד על מנת להפיק את הלקחים מאירועי שומר חומות. נושא המוכנות לאירועי הפרות סדר ברמה הלאומית ולמוקדי חיכוך פוטנציאליים בתוך החברה הישראלית הוגדרו במסגרת יעדי המדיניות של השר.

"נבנה תרחיש ייחוס לאומי לאירועי הפרות סדר והתלקחות אזרחית שהוצג ואושר בקבינט המדיני ביטחוני ומשמש כנקודת ייחוס לתכנון לאומי, בניין כוח, הכשרות והתעצמות. כ-1380 תקנים נוספו למשטרה, ולמג"ב. הוחלט על הקמת 26 פלוגות מילואים נוספות. באשר לטיפול פרטני בערים המעורבות, המשרד גיבש, במסגרת החלטת ממשלה 549 מודל ייחודי הנקרא 'Safe city' בערים עכו ולוד, מודל זה מבוסס על שילוב בין מערכים טכנולוגים מתקדמים ומענה טקטי-מבצעי. תכלית המודל הוא הגברת הביטחון האישי בערים הללו, תוך איתור וזיהוי מוקדם של אירועים והגברת מהירות התגובה אליהם".

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"