גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

​נסראללה אמנם מאיים, אבל לא שולל מו"מ על הגז וגם מנסה לקחת עליו קרדיט

השבוע פורסם בגלובס על התקדמות במו"מ בין ישראל ללבנון לגבי סוגיית מאגר "כריש" • נסראללה ממשיך לפזר איומים, אך גם הוא מבין שיצטרך לקבל את ההסכם ברקע המצב הכלכלי החמור בלבנון • וגם: מדוע קשה להפריד בין הפן הלאומני לכלכלי במהומות בערים המעורבות

אסדת FPSO של אנרגי'אן, מאגר כריש / צילום: אנרג'יאן
אסדת FPSO של אנרגי'אן, מאגר כריש / צילום: אנרג'יאן

השבוע דיווחנו על התקדמות במו"מ בין ישראל ללבנון בתיווכו של השליח האמריקאי עמוס הוכשטיין. על פי הפרסום, נשיא לבנון מישל עאון מסכים להכיר בריבונות הישראלית המלאה על מאגר "כריש", ובתמורה ניהול הקידוחים וההפקות משדה הגז צידון-קנה יועברו לגורם בינלאומי.

הסוגיה עלתה לאחרונה בשיחות שערך ראש הממשלה יאיר לפיד עם ראשי מדינות, ביניהם נשיא ארצות הברית ונשיא צרפת. לפיד הבהיר כי הכוונה היא להתקדם להסכם, שכן כל צעד שיסייע ללבנון לצאת מהמשבר הקשה שבו היא נמצאת - טוב לישראל.

ביום שלישי השבוע התקיימה פגישה בין הצוות הישראלי, שכלל בין השאר את אייל חולתא - ראש המטה לביטחון לאומי, ואודי אדירי - מנכ"ל משרד האנרגיה לשעבר ומי שמופקד על המשא ומתן בסוגיה הזו, לבין הוכשטיין וברט מקגרק, יועצו של ביידן לענייני המזרח התיכון.

הצד הישראלי הציג את הצעת התגובה לזו של עאון. נזכיר כי עאון הציע שיחל פיתוחו של שדה הגז צידון-קאנה, שחלקו בשטח המים הכלכליים של לבנון, חלקו בשטח המחלוקת וחלקו בשטח המים הכלכליים של ישראל. את פיתוח המאגר תנהל חברה אחת, ואם אכן יתגלה שם גז בכמויות מסחריות, גופים בינלאומיים יחליטו כיצד יחולקו הרווחים ממנו.

לפי עמדה זו, לבנון תהיה מוכנה להגיע להסכמות על בסיס קו 23 המקורי שהציגה לאו"ם, ולהימנע מקו 29, הכולל בחלקו את מאגר "כריש". בתמורה, לבנון תקבל את מרבית הרווחים מהפקת הגז בשדה המזרחי החוצה את הגבול הימי ונמצא כאמור בשטח שתי המדינות.

על פי מקורות אמריקאים, התגובה הישראלית הייתה חיובית להצעה. בישראל מבקשים לסיים את המחלוקת על הגבול בהקדם, ומוכנים להתגמש בחלוקת הרווחים על השדה המשותף. כלומר, בהסכם תיפטר המחלוקת על הגבול, כשהשדה המשותף יהיה ברובו בידי לבנון. התגובה הישראלית המפורטת כוללת גם ערובות לכך שיוסרו כל האיומים על שדות הגז של ישראל, והבהרה כי אם אלה ימשיכו, לבנון לא תוכל לקדוח גז או נפט במים הכלכליים שלה.

איומי סרק מחיזבאללה

ברקע התגובה הישראלית, המשיכו איומיו של מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה, שגם השבוע הבהיר כי לא יחשוש לפתוח במלחמה אם יידרש, וכל שדות הגז של ישראל יהיו מאוימים. חדי אוזן יבחינו בשינוי במנגינת נאומיו של נסראללה - אם קודם לכן חיזבאללה התנגד לכל מו"מ עם ישראל וקרא לתומכיו לטרפד אותו, כעת הוא לא שולל את הדיונים, ואף מנסה לקחת עליו קרדיט ולהציג את ישראל כמי שנכנעה לאיומיו. בפועל, אם יושג הסכם, לבנון תחזור בה מתנאי המו"מ המתריסים לנוסחה הגיונית יותר.

בכך צפויה להיסלל הדרך להסכם נוסף עם מדינה ערבית, שבפועל נמצאת בעימות תמידי עם ישראל, תוך כיפוף ידו של חיזבאללה. מצבה הכלכלי החמור של לבנון, שרבים בלבנון מטילים את האחריות בגינו על חיזבאללה, חייב את הנהגתה הנוכחית להסכים לקידום המו"מ עם ישראל, ולהביא לקידום פיתוח שדות גז ונפט במים הכלכליים של לבנון.

חרף הערכות להימצאות גז באזור, הקידוחים הללו לא התקיימו עד כה בשל החשש של חברות האנרגיה להסתכן. על כן, התנאי הישראלי להסרת איומי חיזבאללה נועד גם לאזניהן של חברות האנרגיה. מבחינתן, הן לא יגיעו לקדוח ולא ישקיעו מיליארדים במקום מסוכן ללא ערבות, בין השאר מגורמים בינלאומיים בכירים. אם אכן יושג הסכם, חיזבאללה ככל הנראה תאלץ לקבלו - אחרת תעמוד בפני ביקורת חריפה בהרבה. ובדיוק על כך דיברו לפיד ומקרון בפגישה בפריז.

ללבנון אצה הדרך, שכן הביקוש לאנרגיה כעת בשיאו, אך חלון הזמן הזה לא ארוך - ברקע המאמץ האירופי והאמריקאי להגביר את המעבר לאנרגיות מתחדשות.

בין הלאומני לחברתי

ביום רביעי התפרסם דוח מבקר המדינה שדן בין השאר בעימותים בערים המעורבות שהתרחשו במאי אשתקד. המבקר חילק את הדוח לשניים - האחד על מצבם הכלכלי-חברתי והטיפול הכושל של הרשויות בערים הערביות, והשני על המהומות בערים אלה. פרסום החלקים באותו יום מייצר קשר ישיר בין שתי הסוגיות, גם אם הדבר לא נכתב במפורש. לא בכדי לוד, העיר שבה האוכלוסייה הערבית במצב הכלכלי-חברתי הקשה ביותר, הייתה במוקד .

יהיה מי שינסה מטעמים פוליטיים להטיל את האשמה רק על המצב הכלכלי-חברתי ולהמעיט מההיבט הלאומני. לטענת גורמים מקצועיים, המהומות נבעו ממניעים לאומניים, וכך עלה גם מהחקירות של העצורים. אלא שהסנטימנט הלאומני מקבל תדלוק ללהבות ענק במקומות שבהם ההזנחה משמעותית ביותר. גיוס הרחוב הערבי לצאת ולהתעמת קל הרבה יותר במקומות הללו, וכמובן אלה המקומות שבהם גם הפשיעה נפוצה יותר.

בז'רגון השב"כי יש את המונח "פשיעה לאומנית", קרי מעשי פשע ואלימות של עבריינים ערבים המופנים כלפי יהודים בשל היותם יהודים. המבקר מתייחס לכך בדוח, ומותח ביקורת הן על השב"כ והן על המשטרה שעשו הפרדה מלאכותית בין הפלילי ללאומני ולא ידעו לטפל בתופעת הממשק בין השניים.

גם בדוח ביטחוני שהוגש למשרדי הממשלה לאחר המהומות, צוין כי חלק מהעימותים התרחשו גם בערים עשירות וחזקות כמו תל אביב-יפו וחיפה, מעידה על עומק הסנטימנט הלאומני, שכאמור הועצם במקומות החלשים מוכי הפשע והאלימות בשגרה, אך לא היה ייחודי להם.

בדוח המבקר הומלץ על טיפול ברמה ממשלתית ולא להותיר את המלאכה לרשויות המקומיות לבדן, שכן אלה לא מסוגלות ואולי לא מעוניינות לטפל בה. נתוני דוח המבקר הראו כי האוכלוסייה הערבית בערים אלה סובלת מהזנחה קשה.

בגלובס פרסמנו השבוע על התכנית הייעודית לאוכלוסייה הערבית בערים המעורבות שתקועה בהמתנה לאישור היועמ"ש. מדובר בתוכנית שהוצאה ברובה מתכנית החומש המלאה לערביי ישראל, "תכנית 550", ולבסוף הוקפאה בשל נפילת הממשלה.

בפועל, למעט תקצוב מסוים לפרויקטים כמו מרכזי תעסוקה וחינוך בלתי פורמלי, רוב הכוונות הטובות נותרו מחוץ לתוכנית. לשם כך הוכנה הצעת החלטה חדשה בהיקף של 300 מיליון שקלים, אבל השיח עם משרדי השיכון הפנים והחינוך בנושא לא הצליח בשל התנגדותם לתקצב באופן פרטני את המטרה הזו.

הדבר היחיד שתוקצב בהחלטת ממשלה לפני שבועיים הוא 60 מיליון שקלים לצרכי ביטחון אישי, ובין השאר מדובר בהקמת רשת מצלמות אבטחה ואמצעי ביטחון נוספים. נפילת הממשלה מונעת את אישורה של התכנית הזו כתכנית חומש, וכעת מנסים במשרד לשוויון חברתי לקבל אישור משפטי לתקצוב התוכנית למשך שנה אחת בלבד, ובהיקף של כ-50 מיליון שקלים. מדובר בעיקר בטיפול בנוער נושר מבתי ספר, תופעה שהיקפה בערים במעורבות גדול.

הבקשה של ירדן מישראל

מלך ירדן עבדאללה השני אירח השבוע את ראש הממשלה לפיד בארמונו, פגישה שדווחה כחמה. אך קשה שלא לתהות למה השניים נפגשו דווקא כעת. ראשית, מהסיבה הפוליטית - ללפיד חשוב להיכנס לתודעה כראש ממשלה פעיל ומדינאי.

אך זו לא הסיבה העיקרית למפגש בין השניים. ירדן סובלת כיום מרצף של משברים כלכליים ותשתיתיים, ביניהם משבר המים. בצורות ושאר מפגעים הורידו מאוד את מפלס המים של המדינה, סוריה סירבה לפניית ירדן לספק לה מים, והאספקה לאזרחים צומצמה מאוד. ישראל מוכרת מים לירדן ממי הירמוך והכינרת, ומפצה על כך במים מותפלים ממתקניה. על פי מקורות מדיניים, עבדאללה ביקש להגדיל את כמויות המים הנמכרות לירדן ולהאיץ פרויקטים ארוכי טווח בתחום, ובראשם מתקן ההתפלה בצפון המיועד לספק מים לממלכה.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-15%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל