גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

​נסראללה אמנם מאיים, אבל לא שולל מו"מ על הגז וגם מנסה לקחת עליו קרדיט

השבוע פורסם בגלובס על התקדמות במו"מ בין ישראל ללבנון לגבי סוגיית מאגר "כריש" • נסראללה ממשיך לפזר איומים, אך גם הוא מבין שיצטרך לקבל את ההסכם ברקע המצב הכלכלי החמור בלבנון • וגם: מדוע קשה להפריד בין הפן הלאומני לכלכלי במהומות בערים המעורבות

אסדת FPSO של אנרגי'אן, מאגר כריש / צילום: אנרג'יאן
אסדת FPSO של אנרגי'אן, מאגר כריש / צילום: אנרג'יאן

השבוע דיווחנו על התקדמות במו"מ בין ישראל ללבנון בתיווכו של השליח האמריקאי עמוס הוכשטיין. על פי הפרסום, נשיא לבנון מישל עאון מסכים להכיר בריבונות הישראלית המלאה על מאגר "כריש", ובתמורה ניהול הקידוחים וההפקות משדה הגז צידון-קנה יועברו לגורם בינלאומי.

הסוגיה עלתה לאחרונה בשיחות שערך ראש הממשלה יאיר לפיד עם ראשי מדינות, ביניהם נשיא ארצות הברית ונשיא צרפת. לפיד הבהיר כי הכוונה היא להתקדם להסכם, שכן כל צעד שיסייע ללבנון לצאת מהמשבר הקשה שבו היא נמצאת - טוב לישראל.

ביום שלישי השבוע התקיימה פגישה בין הצוות הישראלי, שכלל בין השאר את אייל חולתא - ראש המטה לביטחון לאומי, ואודי אדירי - מנכ"ל משרד האנרגיה לשעבר ומי שמופקד על המשא ומתן בסוגיה הזו, לבין הוכשטיין וברט מקגרק, יועצו של ביידן לענייני המזרח התיכון.

הצד הישראלי הציג את הצעת התגובה לזו של עאון. נזכיר כי עאון הציע שיחל פיתוחו של שדה הגז צידון-קאנה, שחלקו בשטח המים הכלכליים של לבנון, חלקו בשטח המחלוקת וחלקו בשטח המים הכלכליים של ישראל. את פיתוח המאגר תנהל חברה אחת, ואם אכן יתגלה שם גז בכמויות מסחריות, גופים בינלאומיים יחליטו כיצד יחולקו הרווחים ממנו.

לפי עמדה זו, לבנון תהיה מוכנה להגיע להסכמות על בסיס קו 23 המקורי שהציגה לאו"ם, ולהימנע מקו 29, הכולל בחלקו את מאגר "כריש". בתמורה, לבנון תקבל את מרבית הרווחים מהפקת הגז בשדה המזרחי החוצה את הגבול הימי ונמצא כאמור בשטח שתי המדינות.

על פי מקורות אמריקאים, התגובה הישראלית הייתה חיובית להצעה. בישראל מבקשים לסיים את המחלוקת על הגבול בהקדם, ומוכנים להתגמש בחלוקת הרווחים על השדה המשותף. כלומר, בהסכם תיפטר המחלוקת על הגבול, כשהשדה המשותף יהיה ברובו בידי לבנון. התגובה הישראלית המפורטת כוללת גם ערובות לכך שיוסרו כל האיומים על שדות הגז של ישראל, והבהרה כי אם אלה ימשיכו, לבנון לא תוכל לקדוח גז או נפט במים הכלכליים שלה.

איומי סרק מחיזבאללה

ברקע התגובה הישראלית, המשיכו איומיו של מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה, שגם השבוע הבהיר כי לא יחשוש לפתוח במלחמה אם יידרש, וכל שדות הגז של ישראל יהיו מאוימים. חדי אוזן יבחינו בשינוי במנגינת נאומיו של נסראללה - אם קודם לכן חיזבאללה התנגד לכל מו"מ עם ישראל וקרא לתומכיו לטרפד אותו, כעת הוא לא שולל את הדיונים, ואף מנסה לקחת עליו קרדיט ולהציג את ישראל כמי שנכנעה לאיומיו. בפועל, אם יושג הסכם, לבנון תחזור בה מתנאי המו"מ המתריסים לנוסחה הגיונית יותר.

בכך צפויה להיסלל הדרך להסכם נוסף עם מדינה ערבית, שבפועל נמצאת בעימות תמידי עם ישראל, תוך כיפוף ידו של חיזבאללה. מצבה הכלכלי החמור של לבנון, שרבים בלבנון מטילים את האחריות בגינו על חיזבאללה, חייב את הנהגתה הנוכחית להסכים לקידום המו"מ עם ישראל, ולהביא לקידום פיתוח שדות גז ונפט במים הכלכליים של לבנון.

חרף הערכות להימצאות גז באזור, הקידוחים הללו לא התקיימו עד כה בשל החשש של חברות האנרגיה להסתכן. על כן, התנאי הישראלי להסרת איומי חיזבאללה נועד גם לאזניהן של חברות האנרגיה. מבחינתן, הן לא יגיעו לקדוח ולא ישקיעו מיליארדים במקום מסוכן ללא ערבות, בין השאר מגורמים בינלאומיים בכירים. אם אכן יושג הסכם, חיזבאללה ככל הנראה תאלץ לקבלו - אחרת תעמוד בפני ביקורת חריפה בהרבה. ובדיוק על כך דיברו לפיד ומקרון בפגישה בפריז.

ללבנון אצה הדרך, שכן הביקוש לאנרגיה כעת בשיאו, אך חלון הזמן הזה לא ארוך - ברקע המאמץ האירופי והאמריקאי להגביר את המעבר לאנרגיות מתחדשות.

בין הלאומני לחברתי

ביום רביעי התפרסם דוח מבקר המדינה שדן בין השאר בעימותים בערים המעורבות שהתרחשו במאי אשתקד. המבקר חילק את הדוח לשניים - האחד על מצבם הכלכלי-חברתי והטיפול הכושל של הרשויות בערים הערביות, והשני על המהומות בערים אלה. פרסום החלקים באותו יום מייצר קשר ישיר בין שתי הסוגיות, גם אם הדבר לא נכתב במפורש. לא בכדי לוד, העיר שבה האוכלוסייה הערבית במצב הכלכלי-חברתי הקשה ביותר, הייתה במוקד .

יהיה מי שינסה מטעמים פוליטיים להטיל את האשמה רק על המצב הכלכלי-חברתי ולהמעיט מההיבט הלאומני. לטענת גורמים מקצועיים, המהומות נבעו ממניעים לאומניים, וכך עלה גם מהחקירות של העצורים. אלא שהסנטימנט הלאומני מקבל תדלוק ללהבות ענק במקומות שבהם ההזנחה משמעותית ביותר. גיוס הרחוב הערבי לצאת ולהתעמת קל הרבה יותר במקומות הללו, וכמובן אלה המקומות שבהם גם הפשיעה נפוצה יותר.

בז'רגון השב"כי יש את המונח "פשיעה לאומנית", קרי מעשי פשע ואלימות של עבריינים ערבים המופנים כלפי יהודים בשל היותם יהודים. המבקר מתייחס לכך בדוח, ומותח ביקורת הן על השב"כ והן על המשטרה שעשו הפרדה מלאכותית בין הפלילי ללאומני ולא ידעו לטפל בתופעת הממשק בין השניים.

גם בדוח ביטחוני שהוגש למשרדי הממשלה לאחר המהומות, צוין כי חלק מהעימותים התרחשו גם בערים עשירות וחזקות כמו תל אביב-יפו וחיפה, מעידה על עומק הסנטימנט הלאומני, שכאמור הועצם במקומות החלשים מוכי הפשע והאלימות בשגרה, אך לא היה ייחודי להם.

בדוח המבקר הומלץ על טיפול ברמה ממשלתית ולא להותיר את המלאכה לרשויות המקומיות לבדן, שכן אלה לא מסוגלות ואולי לא מעוניינות לטפל בה. נתוני דוח המבקר הראו כי האוכלוסייה הערבית בערים אלה סובלת מהזנחה קשה.

בגלובס פרסמנו השבוע על התכנית הייעודית לאוכלוסייה הערבית בערים המעורבות שתקועה בהמתנה לאישור היועמ"ש. מדובר בתוכנית שהוצאה ברובה מתכנית החומש המלאה לערביי ישראל, "תכנית 550", ולבסוף הוקפאה בשל נפילת הממשלה.

בפועל, למעט תקצוב מסוים לפרויקטים כמו מרכזי תעסוקה וחינוך בלתי פורמלי, רוב הכוונות הטובות נותרו מחוץ לתוכנית. לשם כך הוכנה הצעת החלטה חדשה בהיקף של 300 מיליון שקלים, אבל השיח עם משרדי השיכון הפנים והחינוך בנושא לא הצליח בשל התנגדותם לתקצב באופן פרטני את המטרה הזו.

הדבר היחיד שתוקצב בהחלטת ממשלה לפני שבועיים הוא 60 מיליון שקלים לצרכי ביטחון אישי, ובין השאר מדובר בהקמת רשת מצלמות אבטחה ואמצעי ביטחון נוספים. נפילת הממשלה מונעת את אישורה של התכנית הזו כתכנית חומש, וכעת מנסים במשרד לשוויון חברתי לקבל אישור משפטי לתקצוב התוכנית למשך שנה אחת בלבד, ובהיקף של כ-50 מיליון שקלים. מדובר בעיקר בטיפול בנוער נושר מבתי ספר, תופעה שהיקפה בערים במעורבות גדול.

הבקשה של ירדן מישראל

מלך ירדן עבדאללה השני אירח השבוע את ראש הממשלה לפיד בארמונו, פגישה שדווחה כחמה. אך קשה שלא לתהות למה השניים נפגשו דווקא כעת. ראשית, מהסיבה הפוליטית - ללפיד חשוב להיכנס לתודעה כראש ממשלה פעיל ומדינאי.

אך זו לא הסיבה העיקרית למפגש בין השניים. ירדן סובלת כיום מרצף של משברים כלכליים ותשתיתיים, ביניהם משבר המים. בצורות ושאר מפגעים הורידו מאוד את מפלס המים של המדינה, סוריה סירבה לפניית ירדן לספק לה מים, והאספקה לאזרחים צומצמה מאוד. ישראל מוכרת מים לירדן ממי הירמוך והכינרת, ומפצה על כך במים מותפלים ממתקניה. על פי מקורות מדיניים, עבדאללה ביקש להגדיל את כמויות המים הנמכרות לירדן ולהאיץ פרויקטים ארוכי טווח בתחום, ובראשם מתקן ההתפלה בצפון המיועד לספק מים לממלכה.

עוד כתבות

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"אחד הרוכשים איראני לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת גארדנט הלת' תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

הסנאטור גראהם: גורמים בסביבת טראמפ מייעצים לו לא לתקוף באיראן

וויטקוף: טראמפ לא מבין למה האיראנים לא נכנעו תחת לחץ כזה ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● אלפים מחו בירושלים ובתל אביב נגד הממשלה; עימותים עם המשטרה בכיכר פריז ● עדכונים שוטפים

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%–15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים ומה הסיכונים?

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן