גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יצרני רכב צופים שהמכירות לא ייפגעו מהמצב הכלכלי באופן נרחב יותר

מלאי נמוך בסוכנויות הרכב ומוכנות של קונים לא להתחשבן בעת קניית מכונית עזרו ל־GM, פורד ויצרניות אחרות להציג רווחים נאים ברבעון השני

מכונית במפעל פורד / צילום: Associated Press
מכונית במפעל פורד / צילום: Associated Press

אפילו כשההוצאה של צרכנים יורדת, ישנו תחום בו הם ממשיכים להוציא כסף בלי חשבון: סוכנויות הרכב.

● שוק הרכב נמצא באחת התקופות המורכבות שידע. האם יתאושש?
● מלאי של שנה נגמר בתוך ימים: ביקושי שיא למכוניות חשמליות בישראל

מנהלים בתעשיית הרכב שדיווחו על רווחים מוקדם יותר השבוע הביעו ביטחון שלא רק שהביקוש למכוניות ומשאיות יישאר חזק במחצית השנייה של השנה, אלא שהקלה של ההפרעות בשרשראות אספקה תעזור להגביר רווחיות ברבעונים הקרובים.

הזמנות של לקוחות מתעכבות, מלאי נמוך באופן היסטורי בסוכנויות הרכב ומוכנות של קונים לשלם מחירים גבוהים יותר על מכוניות הובילו ביחד לרצף של רבעונים רווחיים אצל רוב חברות המכוניות העולמיות. הדינמיקה הייחודית הזו גורמת לאופטימיות ברחבי התעשייה שתוכל לגבור על אי הוודאות הכלכלית ההולכת ועולה טוב יותר ממה שהיה במיתונים קודמים.

העידוד הפיננסי חיוני ליצרנים האלה, שמוציאים מיליארדי דולרים לבניית בתי חרושת לסוללות ומעבירים את קו המוצרים שלהם למכוניות חשמליות.

גם בפורד וגם אצל יצרנית הרכב Stellantis NV דיווחו על עלייה דו ספרתית ברווחים נטו השבוע. הרבעון השני של ג'נרל מוטורס היה פחות מוצלח, בעיקר בגלל הימשכות של מחסור בחלקים, אבל היא עדיין סיפקה רווח נטו של 1.69 מיליארד וחזרה על ההנחיה שלה לסוף השנה.

"המלאי בסוכנויות הרכב לא באמת השתנה כבר שישה רבעונים בערך, אפילו שהייצור עלה", אמר פול ג'ייקובסון, מנהל הכספים בג'נרל מוטורס. "יש עוד הרבה ביקוש שלא בא על סיפוקו", הוא הוסיף.

הטון האופטימי הזה הוא חריג בתעשיית הרכב, לרוב אחד התחומים שנפגעים ראשונים מכל ירידה בסנטימנט הצרכנים.

הידוק-חגורה

ביום שישי הודיעה ממשלת ארה"ב שההוצאה של משקי בית עלתה מהר יותר ביוני, אבל כלכלנים אומרים שבחישוב מאוזן לאינפלציה, בסך הכל ההוצאה האטה בחדות. אצל ענקית הקמעונאות וולמארט ובחברת המוצרים לצרכנים פרוקטר וגמבל הזהירו השבוע שהמחירים היקרים גורמים לקונים לסגת, סימן לא טוב לכלכלה האמריקאית.

ישנן יצרניות מכוניות שמתחילות לנקוט צעדים על מנת להגן על העסקים שלהן ממיתון, כולל פיטורים המוניים, וכדי להגיב ללחצים אחרים, כמו עלויות גבוהות יותר של סחורות, עלייה של שיעורי הריבית וסגירות בתי חרושת באסיה הקשורות להתפרצויות חדשות של קורונה.

בג'נרל מוטורס אמרו ביום שלישי שיצמצמו את ההעסקה וינקטו צעדי הידוק-חגורה נוספים במידה והאתגרים הכלכליים יחריפו.

אצל יצרנית המכוניות החשמליות טסלה וב־Rivian Automotive חשפו תוכניות לקיצוץ אלפי עובדים מקבלי משכורת לאחר שבחודשים האחרונים העסיקו שם עובדים חדשים רבים.

גם בפורד החלו הליך נרחב של התייעלות כדי לחסוך 3 מיליארד דולר בעלויות שנתיות ולחזק את המעבר למכוניות חשמליות. בשבועות הקרובים, יצרנית הרכב מדירבורן, מישיגן, צפויה לחשוף תוכניות לפיטורי יותר מ־4,000 עובדי צווארון לבן, כך דיווח הוול סטריט ג'ורנל מוקדם יותר החודש.

"לגמרי ניתן לומר שיש לנו יותר מדי אנשים בתפקידים מסוימים, אין בכך ספק", אמר מנכ"ל פורד ג'ים פארלי ביום רביעי. הוא לא אישר או הגיב באופן ישיר לשאלה לגבי צמצום כוח העובדים.

אופטימיות בתעשיית הרכב

מנהלים בתחום הרכב וסוחרים אומרים שהתעשייה בסך הכל נמצאת במצב הרבה יותר חזק ממה שהייתה בירידות כלכליות קודמות. גם הנסיבות המעט יוצאות דופן מעודדות: הלחץ הממושך על המלאי במגרשי הסוכנויות הוביל להצטברות של ביקוש מרוסן וקונים מוכנים לשלם פרמיה גדולה על מכוניות ומשאיות כאשר הן נעשות זמינות.

מייק מנלי, מנכ"ל רשת סוכנויות הרכב הנסחרת בבורסה AutoNation , אמר שגם אם יש ירידה בכלכלה, התיאבון של צרכנים למכוניות במחיר בינוני עד גבוה, כולל מכוניות בקטגוריית היוקרה, צפוי להישאר חזק.

"אם אנחנו הולכים לקראת תקופה של מיתון, האנשים ממעמד הביניים עד המעמדות החלשים ביותר יהיו אלה שייפגעו", אמר מנלי. ב־AutoNation אמרו מוקדם יותר החודש שעד כ־50% מהמכוניות שנכנסות לסוכנויות הרכב בחודשים הקרובים כבר נמכרו מראש, וחלק מהדגמים, כמו הפורד ברונקו, מכורים מראש ליותר משנה.

בינתיים, המחיר הממוצע שמשולם על כלי רכב ממשיך לטפס, וביוני הגיע לשיא של 45,884 דולר, על פי חברת מחקר התעשייה J.D. Power.

יותר קונים לוקחים מימון עם תשלומים גדולים יחסית. מספר האנשים שלקחו הלוואה לרכב בהחזר של לפחות 1,000 דולר בחודש הגיע ביוני לשיא של 12.7%, על פי אדמנדס, אתר קניית רכב וחברה לניתוח מידע.

מנכ"ל Stellantis, קרלוס טבארס, אמר ביום חמישי שהמשלוחים העולמיים של החברה עלולים לרדת בכ־50% ויהיה לה קשה אפילו להגיע למצב בו היא לא מרוויחה ולא מפסידה. הוא אמר שהוא חושב שבאירופה הסכנה למיתון גדולה יותר ובארה"ב הירידות בכלכלה ייוותרו קטנות יותר.

"יש לנו נקודת break-even נמוכה מאוד", אמר השבוע טבארס בשיחת הרווחים של החברה. "זה ייתן לנו חוסן משמעותי להתמודד עם כל משבר בלתי צפוי".

ובכל זאת, ההפרעות בשרשראות אספקה ומחסור מתמשך בשבבי מחשבים ממשיכים לפגוע בתחזיות לתעשייה. מכירות ג'נרל מוטורס ברבעון השני נפגעו מבעיות אלה באופן לא מידתי, והחברה סיימה את הרבעון עם 95 אלף מכוניות שלא הצליחה לסיים להרכיב ולכן לא יכלה למכור.

"אנחנו מתמודדים עם כמה מהנושאים האלה הקשורים לשבבים כבר שנתיים", אמר ג'ייקובסון מ־GM. "המשבר הנוכחי התחיל מאוחר מהקודמים".

מגבלות המלאי פוגעות במכירות, שירדו בארה"ב ב־18.2% ל־6.7 מיליון מכוניות בשישה החודשים הראשונים, על פי Wards Intelligence, חברה שעוקבת אחרי נתונים של תעשיית הרכב.

גם מידת הזמינות הופכת לחשש גדול בגלל שהעלייה במחירי המכוניות דחפה הרבה קונים בעלי מודעות תקציבית גם משוק המכוניות החדשות וגם משוק המשומשות. חלק מהמנהלים אומרים שברגע שהמלאי בסוכנויות יגדל שוב, יהיה קשה לחברות הרכב לדרוש את מחירי הפרמיום שהן מבקשות היום.

"סנטימנט הצרכנים מפוזר לכל הכיוונים", אמר מנכ"ל טסלה אילון מאסק בשיחת הרווחים של יצרנית המכוניות החשמליות הזו מוקדם יותר החודש.

בטסלה רשמו את הירידה ברווח הרבעוני הראשונה בתקופה של יותר משנה, שהוחמרה בגלל סגירות של המפעל בשנחאי בעקבות מגבלות קורונה שם. אבל מאסק אמר שהוא לא מודאג מירידה בביקוש לטסלה, שלקוחותיה מוכנים לחכות חודשים רבים למכוניות בקונפיגורציות שונות.

"יש לנו כל כך הרבה ביקוש עודף שבאמת זה לא היה עניין מבחינתנו", אמר בשיחה.

מייק קוליאס, אליוט ונורה אקרט השתתפו בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35