גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יצרני רכב צופים שהמכירות לא ייפגעו מהמצב הכלכלי באופן נרחב יותר

מלאי נמוך בסוכנויות הרכב ומוכנות של קונים לא להתחשבן בעת קניית מכונית עזרו ל־GM, פורד ויצרניות אחרות להציג רווחים נאים ברבעון השני

מכונית במפעל פורד / צילום: Associated Press
מכונית במפעל פורד / צילום: Associated Press

אפילו כשההוצאה של צרכנים יורדת, ישנו תחום בו הם ממשיכים להוציא כסף בלי חשבון: סוכנויות הרכב.

● שוק הרכב נמצא באחת התקופות המורכבות שידע. האם יתאושש?
● מלאי של שנה נגמר בתוך ימים: ביקושי שיא למכוניות חשמליות בישראל

מנהלים בתעשיית הרכב שדיווחו על רווחים מוקדם יותר השבוע הביעו ביטחון שלא רק שהביקוש למכוניות ומשאיות יישאר חזק במחצית השנייה של השנה, אלא שהקלה של ההפרעות בשרשראות אספקה תעזור להגביר רווחיות ברבעונים הקרובים.

הזמנות של לקוחות מתעכבות, מלאי נמוך באופן היסטורי בסוכנויות הרכב ומוכנות של קונים לשלם מחירים גבוהים יותר על מכוניות הובילו ביחד לרצף של רבעונים רווחיים אצל רוב חברות המכוניות העולמיות. הדינמיקה הייחודית הזו גורמת לאופטימיות ברחבי התעשייה שתוכל לגבור על אי הוודאות הכלכלית ההולכת ועולה טוב יותר ממה שהיה במיתונים קודמים.

העידוד הפיננסי חיוני ליצרנים האלה, שמוציאים מיליארדי דולרים לבניית בתי חרושת לסוללות ומעבירים את קו המוצרים שלהם למכוניות חשמליות.

גם בפורד וגם אצל יצרנית הרכב Stellantis NV דיווחו על עלייה דו ספרתית ברווחים נטו השבוע. הרבעון השני של ג'נרל מוטורס היה פחות מוצלח, בעיקר בגלל הימשכות של מחסור בחלקים, אבל היא עדיין סיפקה רווח נטו של 1.69 מיליארד וחזרה על ההנחיה שלה לסוף השנה.

"המלאי בסוכנויות הרכב לא באמת השתנה כבר שישה רבעונים בערך, אפילו שהייצור עלה", אמר פול ג'ייקובסון, מנהל הכספים בג'נרל מוטורס. "יש עוד הרבה ביקוש שלא בא על סיפוקו", הוא הוסיף.

הטון האופטימי הזה הוא חריג בתעשיית הרכב, לרוב אחד התחומים שנפגעים ראשונים מכל ירידה בסנטימנט הצרכנים.

הידוק-חגורה

ביום שישי הודיעה ממשלת ארה"ב שההוצאה של משקי בית עלתה מהר יותר ביוני, אבל כלכלנים אומרים שבחישוב מאוזן לאינפלציה, בסך הכל ההוצאה האטה בחדות. אצל ענקית הקמעונאות וולמארט ובחברת המוצרים לצרכנים פרוקטר וגמבל הזהירו השבוע שהמחירים היקרים גורמים לקונים לסגת, סימן לא טוב לכלכלה האמריקאית.

ישנן יצרניות מכוניות שמתחילות לנקוט צעדים על מנת להגן על העסקים שלהן ממיתון, כולל פיטורים המוניים, וכדי להגיב ללחצים אחרים, כמו עלויות גבוהות יותר של סחורות, עלייה של שיעורי הריבית וסגירות בתי חרושת באסיה הקשורות להתפרצויות חדשות של קורונה.

בג'נרל מוטורס אמרו ביום שלישי שיצמצמו את ההעסקה וינקטו צעדי הידוק-חגורה נוספים במידה והאתגרים הכלכליים יחריפו.

אצל יצרנית המכוניות החשמליות טסלה וב־Rivian Automotive חשפו תוכניות לקיצוץ אלפי עובדים מקבלי משכורת לאחר שבחודשים האחרונים העסיקו שם עובדים חדשים רבים.

גם בפורד החלו הליך נרחב של התייעלות כדי לחסוך 3 מיליארד דולר בעלויות שנתיות ולחזק את המעבר למכוניות חשמליות. בשבועות הקרובים, יצרנית הרכב מדירבורן, מישיגן, צפויה לחשוף תוכניות לפיטורי יותר מ־4,000 עובדי צווארון לבן, כך דיווח הוול סטריט ג'ורנל מוקדם יותר החודש.

"לגמרי ניתן לומר שיש לנו יותר מדי אנשים בתפקידים מסוימים, אין בכך ספק", אמר מנכ"ל פורד ג'ים פארלי ביום רביעי. הוא לא אישר או הגיב באופן ישיר לשאלה לגבי צמצום כוח העובדים.

אופטימיות בתעשיית הרכב

מנהלים בתחום הרכב וסוחרים אומרים שהתעשייה בסך הכל נמצאת במצב הרבה יותר חזק ממה שהייתה בירידות כלכליות קודמות. גם הנסיבות המעט יוצאות דופן מעודדות: הלחץ הממושך על המלאי במגרשי הסוכנויות הוביל להצטברות של ביקוש מרוסן וקונים מוכנים לשלם פרמיה גדולה על מכוניות ומשאיות כאשר הן נעשות זמינות.

מייק מנלי, מנכ"ל רשת סוכנויות הרכב הנסחרת בבורסה AutoNation , אמר שגם אם יש ירידה בכלכלה, התיאבון של צרכנים למכוניות במחיר בינוני עד גבוה, כולל מכוניות בקטגוריית היוקרה, צפוי להישאר חזק.

"אם אנחנו הולכים לקראת תקופה של מיתון, האנשים ממעמד הביניים עד המעמדות החלשים ביותר יהיו אלה שייפגעו", אמר מנלי. ב־AutoNation אמרו מוקדם יותר החודש שעד כ־50% מהמכוניות שנכנסות לסוכנויות הרכב בחודשים הקרובים כבר נמכרו מראש, וחלק מהדגמים, כמו הפורד ברונקו, מכורים מראש ליותר משנה.

בינתיים, המחיר הממוצע שמשולם על כלי רכב ממשיך לטפס, וביוני הגיע לשיא של 45,884 דולר, על פי חברת מחקר התעשייה J.D. Power.

יותר קונים לוקחים מימון עם תשלומים גדולים יחסית. מספר האנשים שלקחו הלוואה לרכב בהחזר של לפחות 1,000 דולר בחודש הגיע ביוני לשיא של 12.7%, על פי אדמנדס, אתר קניית רכב וחברה לניתוח מידע.

מנכ"ל Stellantis, קרלוס טבארס, אמר ביום חמישי שהמשלוחים העולמיים של החברה עלולים לרדת בכ־50% ויהיה לה קשה אפילו להגיע למצב בו היא לא מרוויחה ולא מפסידה. הוא אמר שהוא חושב שבאירופה הסכנה למיתון גדולה יותר ובארה"ב הירידות בכלכלה ייוותרו קטנות יותר.

"יש לנו נקודת break-even נמוכה מאוד", אמר השבוע טבארס בשיחת הרווחים של החברה. "זה ייתן לנו חוסן משמעותי להתמודד עם כל משבר בלתי צפוי".

ובכל זאת, ההפרעות בשרשראות אספקה ומחסור מתמשך בשבבי מחשבים ממשיכים לפגוע בתחזיות לתעשייה. מכירות ג'נרל מוטורס ברבעון השני נפגעו מבעיות אלה באופן לא מידתי, והחברה סיימה את הרבעון עם 95 אלף מכוניות שלא הצליחה לסיים להרכיב ולכן לא יכלה למכור.

"אנחנו מתמודדים עם כמה מהנושאים האלה הקשורים לשבבים כבר שנתיים", אמר ג'ייקובסון מ־GM. "המשבר הנוכחי התחיל מאוחר מהקודמים".

מגבלות המלאי פוגעות במכירות, שירדו בארה"ב ב־18.2% ל־6.7 מיליון מכוניות בשישה החודשים הראשונים, על פי Wards Intelligence, חברה שעוקבת אחרי נתונים של תעשיית הרכב.

גם מידת הזמינות הופכת לחשש גדול בגלל שהעלייה במחירי המכוניות דחפה הרבה קונים בעלי מודעות תקציבית גם משוק המכוניות החדשות וגם משוק המשומשות. חלק מהמנהלים אומרים שברגע שהמלאי בסוכנויות יגדל שוב, יהיה קשה לחברות הרכב לדרוש את מחירי הפרמיום שהן מבקשות היום.

"סנטימנט הצרכנים מפוזר לכל הכיוונים", אמר מנכ"ל טסלה אילון מאסק בשיחת הרווחים של יצרנית המכוניות החשמליות הזו מוקדם יותר החודש.

בטסלה רשמו את הירידה ברווח הרבעוני הראשונה בתקופה של יותר משנה, שהוחמרה בגלל סגירות של המפעל בשנחאי בעקבות מגבלות קורונה שם. אבל מאסק אמר שהוא לא מודאג מירידה בביקוש לטסלה, שלקוחותיה מוכנים לחכות חודשים רבים למכוניות בקונפיגורציות שונות.

"יש לנו כל כך הרבה ביקוש עודף שבאמת זה לא היה עניין מבחינתנו", אמר בשיחה.

מייק קוליאס, אליוט ונורה אקרט השתתפו בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים