גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי קונה עצות של טייסים? כך נפלה מניית שמיים ב-80% מההנפקה אשתקד

חברת התוכנה, שפועלת ליישום תרבות התחקירים של חיל האוויר במגזר העסקי, מתקשה להציג צמיחה משמעותית בפעילותה ומציגה הפסדים שהעבירו אותה לגירעון בהון ● גם לאחר שצללה לשווי של פחות מ-20 מיליון שקל, המנכ"ל והמייסד אופיר פלדי נשאר אופטימי

מימין לשמאל: עמית כוכבי, אליעזר שקדי ואופיר פלדי / צילום: איל יצהר
מימין לשמאל: עמית כוכבי, אליעזר שקדי ואופיר פלדי / צילום: איל יצהר

הרבה "באזז" ליווה את הנפקתה הראשונית של חברת שמיים אימפרוב בבורסה בת"א ביוני אשתקד. מלבד העובדה שהנהלת החברה מתבססת על טייסים בדימוס, גם אופי הפעילות שלה נגזר מהתובנות שהפיקו אותם מנהלים במהלך שירותם הצבאי - יישום תרבות התחקירים המהוללת של חיל האוויר בעולם העסקים.

שמיים , שהוקמה בשנת 2015, פיתחה פלטפורמה טכנולוגית מבוססת בינה מלאכותית ולמידת מכונה להפקת לקחים ותהליכי תדריך-תחקיר, שאותה היא מוכרת ללקוחותיה במודל "תוכנה כשירות" (SaaS) על גבי מחשוב ענן, בסלולר ובמחשב.

 

הכוח המניע מאחורי החברה הוא המייסד ובעל השליטה, אופיר פלדי, אשר מכהן כמנכ"ל וכיו"ר החברה, ולצידו מאיישים עוד שלל טייסים בדימוס משרות בכירות, המוכר שבהם הוא מפקד חיל האוויר לשעבר' אליעזר שקדי, המחזיק בתפקיד נשיא שמיים.

ביוני אשתקד, בעיצומו של גל הנפקות סטארט-אפים ששטף את הבורסה בת"א לאחר פרוץ מגפת הקורונה, השלימה שמיים את הנפקתה לציבור וגייסה 22 מיליון שקל לפי שווי של כ-100 מיליון שקל אחרי הכסף. בשבוע המסחר הראשון הגיבו המשקיעים בהתלהבות לבשורה הטכנולוגית מבית חיל האוויר והכפילו את שווי החברה לכ-200 מיליון שקל.

אלא שמאז אותו השיא צנחה מניית החברה ביותר מ-90% לשווי שוק של פחות מ-18 מיליון שקל כיום (נמוך בכ-80% ביחס למחיר ההנפקה) כאשר חלק ניכר מהנפילה הדרמטית נרשמה בשבוע החולף, שבמהלכו התרסקה מניית שמיים ב-35% על רקע פרסום דוחות כספיים מאכזבים למחצית הראשונה של השנה.

מהדוחות עלה כי שמיים רשמה הכנסות של 475 אלף דולרים בששת החודשים הראשונים של 2022, עלייה של 5% בלבד ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. החברה, שמבקשת לבסס את ההכנסות שלה על מכירות חוזרות (ARR) ממכירת תוכנה, שיפרה אומנם את קצב ה-ARR השנתי, שעומד על 759 אלף דולר בסוף המחצית הראשונה של 2022, עלייה של 84% בתוך שנה, אך רשמה קיפאון ביחס לנתון שנרשם בתום הרבעון הראשון של 2022 - שבו הושג קצב ARR של 754 אלף דולרים.

"לא מתאימה להיות בשוק ההון"

גורם מוסדי בכיר מסביר את הירידה החדה בכך ש"חברות שמוכרות במאות אלפי דולרים ברבעון או במחצית צריכות לצמוח בעשרות אחוזים בין רבעון לרבעון ובמאות אחוזים בין שנה לשנה". לדבריו "מהסיטואציה שנוצרה בשמיים, ברור שהיא לא מתרוממת, ואין ספק שהיא לא מתאימה להיות בשוק ההון".

עוד הוא מציין, כי "הדרך הנכונה לדעתי שהחברה תוכל להשיא ערך למשקיעים, היא שתמכור את הטכנולוגיה שפיתחה לחברה יותר גדולה, ואת שאר הפעילות הציבורית תמכור כשלד. אבל ממה שאני רואה במצגות של שמיים לשוק ההון, הם חושבים להמשיך לפתח, לרכוש חברות, ובעצם חיים במציאות דמיונית. אין לה אשראי משוק ההון, אני לא חושב שישקיעו בהם יותר, אלא אם זה יהיה משקיע אסטרטגי".

לצד ההכנסות המאכזבות דיווחה שמיים על העמקה בהפסד התפעולי, שהסתכם ב-1.9 מיליון דולר בתום המחצית הראשונה של השנה, מול הפסד תפעולי של 1.2 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד.

בשורה התחתונה עמד ההפסד הנקי על 2.8 מיליון דולרים, מול הפסד של 6.9 מיליון דולרים בעת המקבילה, וזאת בשל הוצאה חשבונאית חריגה בגין שיערוך אופציות ב-2021. ההפסד החזיר את החברה להציג גירעון בהון העצמי של 358 אלף דולר בסוף חודש יוני השנה.

מסקירת הדוחות עולה עוד, כי לשמיים יש יתרת מזומנים של כ-3.5 מיליון דולר בסוף המחצית הראשונה של השנה, שבה נבע לה תזרים מזומנים שלילי מפעילות שוטפת
בסך של כ-2 מיליון דולר. להערכת שמיים, בהתבסס על תזרים מזומנים צפוי, קו אשראי שעומד לראשותה ותקציב המבוסס על צבר ההזמנות ומענקים ממשלתיים שאושרו, מצב נזילותה איתן, והיא צופה כי תוכל לעמוד בהתחייבויותיה ולהמשיך בפעילותה בעתיד הנראה לעין.

במצגת שפרסמה שמיים בשבוע שעבר, בעקבות הדוחות הכספיים, היא מציינת כי לחברה יש מקורות כספיים שאמורים להספיק לה לתקופה של 24 חודשים. בד בבד, היא נוקטת צעדי התייעלות, ומציינת שהיא פועלת לצמצם את ההוצאות החודשיות שלה. סמוך לפרסום הדוח למחצית הראשונה של השנה, ירדו ההוצאות החודשיות ב-30% ביחס לרבעון הראשון השנה, לפי החברה.

עוד קודם להנפקת שמיים בבורסה היא גייסה הון ממספר משקיעים מוכרים ומוערכים בשוק המקומי, בהם משקיעי ההון סיכון גיגי לוי ואודי מוקדי, יו"ר איסתא ספורט יואב ברוק, יואל חשין, עו"ד צבי אגמון ואחרים. גם הלקוחות של החברה כוללים לא מעט גופים גדולים, בהם חברת התרופות טבע, צה"ל וחיל האוויר, בתי חולים בארץ וחברות הייטק גדולות כדוגמת סולאראדג'.

"נראה שהיה משקיע ספציפי שזרק את המניות שלו"

בשיחה עם גלובס מגיב המנכ"ל והמייסד פלדי לטענות שעולות בשוק ההון לגבי קצב הצמיחה של שמיים, שאכזב את המשקיעים: "אנחנו פה כדי לבנות חברה גדולה", הוא אומר. "בעבר נתנו את הצפי שלנו לאיך החברה תתפתח בהכנסות שלה. בגדול, חוץ מעצירה בצמיחה ב-ARR ברבעון השני השנה, הדברים הולכים לפי התוכניות. בדצמבר האחרון סיכמנו את השנה עם צמיחה של פי שלושה בהכנסות מתוכנה.

"צריך להבין שעד היום עשינו את המעבר מחברת ייעוץ בעבר לחברת תוכנה. כמו כן, הגדלנו את הצוות שלנו כך שיתמוך בצמיחה בהכנסות שרצינו להשיג. העולם השתנה בחודשים האחרונים, וזה חלק ממה שראו בתוצאות שלנו. אנחנו עשינו התאמות משמעותיות, וצופים כיום הקטנה של 40% בהפסד התפעולי. בסיכומו של דבר, למעט ברבעון האחרון, אנחנו מציגים שישה רבעונים רצופים שבהן גדלנו פחות או יותר לפי התחזיות".

בהקשר של נפילת המניה בשוק אומר פלדי, "אני לא מנהל את המניה, נראה שהיה משקיע ספציפי שהחליט שזה לא מתאים לו, והוא זרק את המניות שלו", אך מדגיש כי החברה מתקדמת לפי התוכניות העסקיות שלה וצופה שתמשיך לרשום גידול בהכנסות בעתיד.

"אנחנו מתכננים לצמוח, לפי מה שכתבנו בדוח דירקטוריון שלנו, במספר דרכים: דרך הלקוחות הקיימים, דרך מינוף המוצר שלנו, כך שלא יתמוך רק במצוינות תפעולית, אלא גם בהכשרות של עובדים. זה משמעותי בין היתר בעולם הרפואה, שם יש לנו פיילוט יחסית גדול בבית החולים שיבא, יחד עם עוד שלושה מוסדות רפואיים.

"דרך נוספת היא צמיחה באמצעות משרד הביטחון, עסקה שעליה דיווחנו באוגוסט אשתקד. יש לנו הרבה הזדמנויות של שיתופי פעולה משמעותיים, כולל מיזוגים ורכישות שיכולים לשמש לחברה כמקפצה".

שמיים אימפרוב | תעודת זהות

עיסוק: פיתחה תוכנת תחקירים עסקיים לארגונים
היסטוריה: הוקמה בשנת 2015 על ידי אופיר פלדי (בעל שליטה, מנכ"ל ויו"ר) ועמית כוכבי (סמנכ"ל הלקוחות). הונפקה בת"א ביוני 2021
נתונים: משרדיה יושבים בתל אביב וכנשיא החברה משמש האלוף (במיל') אליעזר שקדי, מפקד חיל האוויר לשעבר. במחצית הראשונה של 2022 רשמה הכנסות של 475 אלף דולר והפסד של 2.8 מיליון דולר

עוד כתבות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אסמעיל הנייה / צילום: ap, Dalati Nohra

חמאס: מסכימים לעסקה ולהפסקת אש; ישראל לומדת את ההצעה

נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש