גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דיכאון הוא לא בעיה כימית? המחקר וסרטון הטיקטוק שמסעירים את הקהילה המדעית

התאוריה גורסת כי דיכאון קליני הוא מחלה פיזיולוגית הנובעת מחוסר איזון ברמות של חומרים שונים במוח, וביניהם סרוטונין ● מאמר שהתפרסם לאחרונה סותר אותה, ואף הגיע לרשת החברתית טיקטוק ● על מה כן מסכימים בקהילה המדעית? שהטיפול לא צריך להתבסס על תרופות בלבד

התאמה של תרופה נגד דיכאון היא כיום תהליך של ניסוי וטעייה / אילוסטרציה: Shutterstock, Black Salmon
התאמה של תרופה נגד דיכאון היא כיום תהליך של ניסוי וטעייה / אילוסטרציה: Shutterstock, Black Salmon

מאמר שפורסם השבוע מציב סימני שאלה סביב התאוריה המוכרת על השפעת הכימיקל סרוטונין על דיכאון קליני, ועשויות להיות לו השלכות מעניינות על הטיפול באמצעות נוגדי דיכאון מסוג SSRI.

התאוריה גורסת שדיכאון קליני הוא מחלה פיזיולוגית הנובעת מחוסר איזון ברמות של חומרים שונים במוח, וביניהם סרוטונין. תרופות נוגדות דיכאון מסוג SSRI, הפופולריות ביותר היום לטיפול בדיכאון, למעשה מעכבות את ספיגת הסרוטונין בתאים, כך שיהיו רמות גבוהות יותר שלו במוח.

מאמר שפורסם, שהוא מאמר סקירה של מחקרים שפורסמו בעבר, טוען שאין תמיכה מספקת בקשר שבין רמות הסרוטונין במוח לבין דיכאון.

השפעה על תפיסת המטופלים

המאמר אינו מתייחס כלל לניסויים קליניים שנערכו והראו כי נוגדי הדיכאון משפרות את מצב המטופלים יותר מאשר פלצבו. כלומר, נמצא שהן יעילות, לפחות בחלק מהמטופלים.

עם זאת, גם ידוע שלתרופות הללו שיעורי כישלון גבוהים, ולכן התאמה של תרופה נגד דיכאון היא כיום תהליך של ניסוי וטעייה, ובקהילה המדעית ידוע שהתרופות האלה לא עובדות אצל כולם. לכן למחקר לא אמורה להיות השפעה פרקטית על הטיפול באדם היחיד, אבל כן יש לו השלכות על מחקר עתידי ועל תפיסת מטופלים את מצבם.

אחת החוקרות שהובילו את המחקר, פרופ' ג'ואנה מונקרייף מאוניברסיטת UCL באנגליה, שהיא גם פסיכיאטרית ב־NHS, קופת החולים הלאומית של בריטניה, טענה בראיון ל"אינדפנדנט" הבריטי כי "הציבור הרחב מאמין ברובו כי דיכאון הוכח כנובע מחוסר איזון כימי. זה גורם לגישה פסימית לגבי האפשרות להתמודד עם דיכאון באופן עצמאי, ומשפיע על הנכונות להפסיק את הטיפול, ועל התלות הנמשכת בטיפול לאורך החיים".

לדבריה, המחקר שלה מציע גישה אחרת, שלפיה דיכאון אינו נובע מחוסר איזון כימי. למרות הדברים הפרובוקטיביים הללו, שאפשר בהחלט להתווכח על השאלה אם הם אמנם נובעים מממצאיה, מונקרייף מדגישה שהיא אינה ממליצה כרגע להפסיק את השימוש בנוגדי דיכאון בלי להתייעץ עם הרופא המטפל.

הפרובוקציה הגיעה לטיקטוק

בעולם הרפואה נשמעה ביקורת על המאמר ובעיקר על ההשלכות שמונקרייף גוזרת ממנו. רופאים טוענים כי אין בו התייחסות למחקרים שהדגימו את יעילות התרופות לטיפול בדיכאון וגם לא למחקרים חדשים שדווקא הצליחו להוכיח את הקשר בין רמות סרוטונין באזורים מסוימים במוח לדיכאון.

אבל הטענה העיקרית היא שמונקרייף והקולגות שלה מטפסים על העץ הלא נכון. ממילא, הם אומרים, אין היום בפסיכיאטריה גישה מקובלת שלפיה רמות סרוטונין הן ההסבר לכל סוגי הדיכאון.

@livspeakman New research finds depression is not caused by low serotonin 🧠 #mentalhealth #depressionanxiety #chemicalimbalance #neuroscience #foryou #fyp ♬ ALMOST HOME - Mad Adix, Marc Steinmeier

מונקרייף מודה שתאוריית הסרוטונין כבר נמצאת בדיון ועדכון על ידי הקהילה המדעית בשנים האחרונות, אך לדבריה היא מנסה לשנות בעיקר את התפיסה של הקהל הרחב והפסיכיאטרים שאינם מחוברים לעולם המדעי.

ואכן, המאמר נפל על אוזניים קשובות, למשל של משתמשת הטיקטוק ליב ספיקמן, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוקספורד. סרטון שהעלתה בנושא הפך ויראלי. "דיכאון הוא לא בעיה כימית במוח", אמרה ספיקמן. זו לא בדיוק מסקנת המאמר, אבל האמירה מהדהדת את דברי מונקרייף בראיונות איתה.

בסרטון נוסף, קצת פחות ויראלי, הסבירה ספיקמן כי "בכל זאת תרופות נגד דיכאון יכולות להיות יעילות, גם אם אנחנו לא יודעים איך הן עובדות בדיוק".

ספיקמן נראתה מעט לחוצה כשאמרה "אל תפסיקו את התרופות שלכם בגלל המחקר הזה. מה שאני אומרת הוא שאם לקחנו אקמול כדי לשפר כאב ראש, זה לא אומר שהיה לנו 'מחסור באקמול' שגרם לכאב הראש, ולא שיהיה לנו כזה כל החיים".

על מה כן מסכימים בקהילה המדעית? שהטיפול לא צריך להתבסס על תרופות בלבד. מחקרים נוספים מראים כי הטיפול היעיל ביותר בדיכאון הוא למעשה השקעה בשירותי רווחה, וגם מעלים את השאלה אם הטיפול בדיכאון חייב להיות לכל החיים - גישה שאכן פסיכיאטרים רבים מתרחקים ממנה.

מסקנה נוספת היא שמה שכבר נראה ברור לקהילה המדעית לפעמים מחלחל לאט יותר לציבור, ושמדענים שרוצים להשמיע את קולם בהחלט צריכים להביא בחשבון גם את טיקטוק. 

עוד כתבות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם