גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקור יושבת ראש בית הנבחרים בטייוואן: ננסי פלוסי נגד הדיקטטורה הסינית

ננסי פלוסי מנהיגה את המפלגה הדמוקרטית בבית הנבחרים של ארה"ב מזה 20 שנה אל ניצחונות ותבוסות ● הקריירה הארוכה שלה מסתיימת השנה, והיא החליטה לציין אותה בקול תרועה, מבלי להתחשב במחאות הסינים ומבלי להתחשב אפילו בהתנגדות הנשיא של מפלגתה

הפגנה נגד ננסי פלוסי מול הקונסוליה של ארה”ב בהונג קונג / צילום: Associated Press, Kin Cheung
הפגנה נגד ננסי פלוסי מול הקונסוליה של ארה”ב בהונג קונג / צילום: Associated Press, Kin Cheung

בשנתה ה־83 ננסי פלוסי מתקרבת אל סוף הקריירה הפוליטית הארוכה שלה. היא עושה כן בקול תרועה. "המכשפה הזקנה", קוראים לה הקומוניסטים הסינים. למרבה העניין, הימין האמריקאי דווקא מסכים איתם. זה 20 שנה שפלוסי היא כליא־הברק של הימין, אמצעי בדוק של גיוס כספים בזמן מערכת בחירות, אחד מתכסיסי ההפחדה האפקטיביים ביותר של המפלגה הרפובליקאית.

היושבת ראש הראשונה והיחידה מאז ומעולם של בית הנבחרים של ארה"ב מחזיקה בהנהגת מפלגתה זה 19 שנה. היא הובילה אותה לארבעה ניצחונות ולחמש תבוסות. מקובל להגיד על הפוליטיקה האמריקאית (ברוח מימרתו המפורסמת של סקוט פיצג'רלד), שאין בה הזדמנות חוזרת. המפסיד מניח את כליו, ומסתלק.

קשה להיזכר בהפרכה מובהקת יותר של המימרה הזו מאשר הקריירה של פלוסי, צירת קונגרס מסן פרנסיסקו, שגם אביה וגם אחיה היו ראשי העיר של בולטימור, בקצה השני של ארה"ב. גם אמה היתה פעילה פוליטית. היא נשמה פוליטיקה מיומה הראשון.

כאשר עמדה על זכותה לחזור וליטול את פטיש היושב ראש לאחר ניצחון הדמוקרטים ב־2018, צירים צעירים ורדיקלים התנגדו. הם חשבו שהגיע הזמן לחילופי משמרות. היא הבטיחה להם שהיא תסתפק רק בשתי תקופות כהונה, ארבע שנים (בית הנבחרים נבחר אחת לשנתיים). מתנגדיה נעתרו, ללא חמדה. אבל הכול נאלצו להודות שאין לה מתחרים בשדה הפוליטיקה. ב־2020, הדמוקרטים ניצחו על חודו של קול. הרוב שלהם הוא קטנטן. רק שישה מושבים (מתוך 435) צריכים להחליף ידיים, כדי שהפטיש יעבור לצד הרפובליקאי. כישורי הארגון והשכנוע שלה נחוצים עד ייאוש.

זמן מימוש ההבטחה מתקרב והולך. הבחירות לבית הנבחרים ייערכו בעוד שלושה חודשים, ב־8 בנובמבר. ממילא הסקרים מראים שהדמוקרטים יאבדו את בית הנבחרים, גם מפני שמפלגת שלטון בארה"ב נוטה לאבד מושבים בבחירות של אמצע קדנציה נשיאותית, וגם מפני שהפופולריות של הנשיא הדמוקרטי הנוכחי נחבטת בתחתית התהום. אין כמעט ספק שפלוסי לא תהיה עוד יושבת ראש בינואר הבא.

״גברת פלוסי, אני מושיט לך את הפטיש!״. אקט העברת השליטה בבית הנבחרים לידי הדמוקרטים, ינואר 2019 (׳איסט בי טיימס׳, קליפורניה)

שומרת הסף

כהונת היושב ראש (המונח האמריקאי הוא speaker, ושאול ממסורת בת 900 שנה של הפרלמנט בלונדון) היא שנייה במדרג הפוליטי של וושינגטון. היא רבת כוח לאין שיעור מזו של הספיקר הבריטי וגם של יושב ראש הכנסת. בידי היושב ראש האמריקאי מסורה שליטה מלאה על סדר היום. לשון אחר, הוא או היא הם שומרי הסף של תהליך החקיקה. בסנאט אין יושב ראש, אלא רק "מנהיג סיעת הרוב", והסמכויות שם קטנות יותר מפני שבסנאט נחוץ רוב מיוחס לא רק כדי לחוקק, אלא אפילו כדי לפתוח דיון במליאה.

כהונת היושב ראש מעמידה את נושאיה במקום השני במדרג הירושה, מיד לאחר סגן הנשיא. הסעיף הזה בחוקת ארה"ב מעולם לא הועמד במבחן, אבל הוא מעניק נופך נוסף של עוצמה לכהונה. גם ללא הגדרה חוקתית מפורשת, היושב ראש הוא הקרוב ביותר להיות מנהיג הרשות המחוקקת.

הואיל וארה"ב חוזרת ומתפארת בהפרדת הרשויות שלה, אפשר לתאר את יושב ראש בית הנבחרים כשווה־ערך חוקתי לנשיא. אף כי אין הם מתחלקים בסמכויות, לשניהם יש השפעה ניכרת זה על התנהלותו של זה. החוקה והמסורת הפוליטית אמנם מעניקות לנשיא שליטה מלאה על יחסי החוץ של ארה"ב, אבל יושבי ראש מעולם לא סבלו מרגשי נחיתות.

''זה הבית שלה'', מכריז Newsday הניו יורקי, 8 בנומבר 2006, לאחר הבחירות שהבטיחו את מינויה של פלוסי ליושבת ראשֿ בית הנבחרים בפעם הראשונה

מעצבנים את הנשיא

שלושה חודשים לאחר שנעשתה יושבת ראש, באפריל 2007, פלוסי שמה את פעמיה לדמשק, בראש פמליה גדולה. כיאה למעמדה היא הוטסה לשם במטוס תובלה של חיל האוויר האמריקאי. ג'ורג' בוש הבן היה אז הנשיא, והוא חרק שיניים. מדיניות החוץ של ארה"ב, הוא אמר, היא עניין לבית הלבן, לא לגבעת הקפיטול. אבל פלוסי לא שעתה לו, וחשפה את בוש במלוא חולשתו הפוליטית.

פלוסי במסגד הגדול של דמשק, 2007, לאחר שהמרתה את פי הנשיא בוש ונסעה לסוריה, מסן פרנסיסקו כרוניקל

אמנם ב־1997, אחד מקודמיה הרפובליקאים של פלוסי, ניוט גינגריץ', ביקר בטייוואן, נגד רצונה של סין ועל אף אזהרותיה. אבל הוא לא עשה כן נגד רצונו המפורש של הנשיא הדמוקרטי ביל קלינטון. כאז כן היום, יחסי ארה"ב עם סין נקלעו למשבר סביב טייוואן. הנשיא הראשון של טייוואן שנבחר בבחירות חופשיות הורשה לבקר בארה"ב, ולנאום באוניברסיטה שבה למד בצעירותו. סין הגיבה ברוגז ובאיומים. היא ירתה טילים סמוך למי החופים של טייוואן. קלינטון שלח אז שתי נושאות מטוסים לקרבת מקום, כדי לרמוז לסין איפה עוברים הקווים האדומים.

יושב ראש רפובליקאי המרה את פי הנשיא ברק אובמה ב־2015 בעניין אחר של מדיניות חוץ. ג'ון ביינאר הזמין אז את בנימין נתניהו לשאת נאום באוזני שני בתי הקונגרס. ראש הממשלה דאז ניצל את המיקרופון רב־הכוח שהוצב בפניו, כדי לתקוף את ההסכם הגרעיני הממשמש ובא בין ארה"ב לאיראן. זה היה מעמד חסר תקדים, שעורר כעס ותדהמה בצד הדמוקרטי של המפה הפוליטית.

הפעם, ג'ו ביידן שלח מסרים על התנגדותו לביקור. "הפנטגון חושב שזה רעיון גרוע", הוא אמר לאחר שנודעו תכניותיה של פלוסי, באמצע יולי. גם בכירים אחרים בממשלו רטנו בגלוי, או מאחורי הקלעים. פלוסי נמנעה בהקפדה מלגלות את תכניותיה עד הרגע האחרון, אפילו לאחר שהתחילה את מסע הדילוגים שלה בבירות מזרח אסיה. רק באמצע דרכה מקואלה לומפור לטאייפה התבררה מגמת פניה. אבל אין כל סיבה להניח שהביקור עמד בספק בשלב כלשהו. היא גמרה אומר להגיע לטייוואן, כדי להפגין תמיכה בדמוקרטיה המלבלבת שלה, כפי שצייצה תיכף לנחיתתה.

פלוסי על דוכן היושבת-ראש בחברת ילדיהם של צירי קונגרס דמוקרטיים, שער קולומבוס דיספאץ, 4 בינואר 2019

איבת־עולם

היא תמיד החזיקה בדעות תקיפות בעניינים של דמוקרטיה ושל זכויות אדם; והיא לא הסתירה את הבוז שלה לדיקטטורה הקומוניסטית בסין. כאשר נסעה לבייג'ינג ב־1991, שנתיים לאחר הדיכוי הברוטלי של התנועה למען הדמוקרטיה, היא התייצבה בכיכר טיינאנמן, שבה נטבחו מאות סטודנטים (יש אומרים אלפים), ויחד עם שניים מעמיתיה הניפה כרזה בסינית שעליה התנוססו המלים "לזכרם של אלה שמתו לטובת דמוקרטיה בסין". שוטרים סיניים הרחיקו את צירי הקונגרס האמריקאים מקרבת "העיר האסורה", שבה מתבצרת ממשלת סין.

המחווה ההיא קנתה לפלוסי איבת־עולם מצד משטר, שמעולם לא העמיד את עצמו לבחירות, אפילו למראית־עין. אבל בהשראת ההקצנה הרטורית של הדיפלומטיה הסינית בשנים האחרונות, בייג'ינג ופרשניה הטיחו בימים האחרונים עלבונות אישיים בפלוסי. "המכשפה הזקנה", קראו לה אחדים. הם ידעו או לא ידעו שהם משתמשים בלשון, המזוהה במערב עם הדרגות הקיצוניות ביותר של מיזוגניה, או שנאת נשים. "המלה המתחרזת עם מכשפה" (witch באנגלית) מוסיפה לשמש אנשים גסי־רוח, המנסים להסתיר את גסות רוחם.

מותר להניח שננסי פלוסי תענוד את עלבונות סין בגאווה על דש מקטורנה. שאלה נפרדת בהחלט היא אם היא כילכלה את מעשיה בתבונה מדינית וצבאית, ואם מחווה פרובוקטיבית היא האמצעי הנבון ביותר להגן על דמוקרטיה קטנה מפני מדינת משטרה המבקשת את נפשה.

זו הייתה שירת הברבור של ננסי פלוסי. הסינים מקווים שזו הייתה גם שירת הברבור של טייוואן.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

העסקה של אלביט, המכרז של רפאל ומטוס "יום הדין" החדש של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים