גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעיר שעד גיל 23 הספיק לקנות שתי דירות בדימונה: "מאמין שהמחירים עוד יעלו"

קורס ללימודי ייעוץ משכנתאות פתח לעודד קבקוב את הראש והוביל אותו לרכוש עד גיל 23 שתי דירות בדימונה • חמוש בידע ובביטחון שצבר מהעסקה הראשונה, הוא המשיך לרכישת דירת שתי חדרים שלדבריו מאוד מבוקשות בעיר ● האזינו

עודד קבקוב / צילום: איל יצהר
עודד קבקוב / צילום: איל יצהר

את הדירה הראשונה שלו רכש עודד קבקוב בשנה שעברה, כשהיה בן 21 וחצי בלבד, וזה לא היה מקרי. מושפע מאביו שבעשור האחרון נכנס לעולם השקעות הנדל"ן בחו"ל ורשם תשואות יפות, גם הוא רצה לרשום הצלחה על שמו. נכון לעכשיו הוא מסמן וי על התוכנית שלו, שבינתיים התרחבה לרכישת שתי דירות בדימונה.

את קבקוב פגשנו במסגרת "כסף בקיר" - פודקאסט השקעות הנדל"ן של גלובס, שם סיפר כיצד הרוח הגבית שקיבל מאביו, להעז ולעסוק בפיננסים, דחפה אותו לשוק ההון. אלא שאז צד את עינו קורס ללימודי ייעוץ משכנתאות ש"פתח לו את הראש", לדבריו. "הבנתי מה מימון יכול לעשות להשקעה, ואיך הוא יכול להגדיל את התשואה, ולאפשר לי להשקיע ביותר מקומות עם פחות הון עצמי", מבהיר קבקוב.

"ההון העצמי שלי היה 100־130 אלף שקל, והחלטתי שאני שם את הכול על הדירה. אני מאוד מאמין בזה שילד בן 21 יכול לקחת סיכונים. במקרה הכי גרוע אני מפסיד את כל ה־100 אלף שקל. בנדל"ן כנראה זה לא יקרה אבל גם אם כן, אני בן 21, הכול בסדר. יש לי כל החיים להחזיר את הכול. זה הזמן לקחת סיכונים".

האפשרויות המצומצמות עם הון של חצי מיליון ש'

קבקוב תכנן לקחת משכנתה גדולה ככל הניתן בהיקף של 75% מערך הנכס, כך שעם ההון העצמי שעמד לרשותו הוא כיוון לנכסים שלא עולים על חצי מיליון שקל. במציאות שבה מחיר דירה ממוצע מתקרב לשני מיליון שקל, האפשרויות היו מצומצמות מלכתחילה. "חשבתי על קריית שמונה, ליד מכללת תל חי, או ערד, או דימונה", הוא אומר. "דימונה היא עיר גדולה יחסית, עם הגירה חיובית, ועם מחירים סבירים. יש שם התפתחות כמו בנייה של קניון במרכז העיר, ויש הטבת מס למי שמתגוררים בעיר ומרוויחים עד סכום מסוים, מה שמגדיל ביקושים".

אחרי שהחליט להתמקד בעיר, חקר את השוק מהבית במשך כמה חודשים. לדבריו הוא נכנס לקבוצות פייסבוק, שוחח עם אנשים ובנה אקסלים עם נתונים. "אחרי חצי שנה ירדתי לשטח והחלטתי שאני הולך עם מתווכים. הם מכירים את העיר ואת המחירים טוב. זה משתלם".

ביום הראשון שלו בדימונה קבע פגישות עם ארבעה מתווכים ובסך-הכול ראה כ־20 דירות באותו היום. "סגרתי לי לו"ז מסודר, התחלתי את הסיור בעיר עם מתווך שהסביר לי על העיר ואת מבנה השכונות, וענה לי על שאלות כמו איפה כדאי להשקיע ואיפה לא, ולאיזה שכונות יש סטיגמה. כשהגעתי לשם חטפתי שוק מסוים. לא הייתי אף פעם בדימונה. אני מגיע מבית במושב וחטפתי שוק מהדירות הישנות ולקח לי זמן להבין איפה אני נמצא".

את היום העמוס סיים עם שתי דירות פוטנציאליות, מתוכן הוא החליט להתקדם למו"מ על דירה בת שלושה חדרים וחצי, בקומה ראשונה. לא משופצת אבל במצב טוב. המחיר המבוקש עמד על 450 אלף שקל. אחרי מו"מ הצליח קבקוב להוריד כ־6.5% מהמחיר, ורכש אותה ב־420 אלף שקל.

את התשואה הוא מחשב בדרך שונה מהמקובל. לא כהחזר השכירות על המחיר, אלא להסתכל על ההון העצמי שהוא מוציא מהכיס בתחילת העסקה ולנסות לצפות מה יהיה הרווח בעוד 30 שנה - סוף תקופת המשכנתה, ללא התייחסות לעליית ערך הנכס.

לצורך ההדגמה, נניח שקבקוב הוציא 100 אלף שקל ולקח משכנתה של 300 אלף שקל. זה אומר שבסוף התקופה יש לו נכס בשווי 400 אלף משלו. לדבריו הפער בכל חודש בין המשכנתה, להכנסה מהשכירות עומד על פלוס של 800 שקל שאותם הוא שם בצד במשך 30 שנה, וכך הגענו ל־288 אלף שקל.

אם נחבר את עלות הנכס העתידית המשוערת עם ההכנסה מהשכירות ונוריד את ההון העצמי שהוא שם כיום, נגיע להון של 588 אלף שקל. אם נפרוס את הרווח על פני 30 שנה, נגיע, לכ־19.6% רווח שנתי נטו. "זה הכוח של המימון", הוא מסביר, ומודה שלקח משכנתה בשני שליש פריים, מה שכיום עם העלאות הריבית במשק מקטין את הרווח החודשי.

השכנים מעמק חפר ומנתניה עושים עסקאות

חמוש בידע ובביטחון שצבר הוא הודיע לכל המתווכים בעיר, שהוא מחפש לרכוש דירת שתי חדרים. זהו נכס יחסית נדיר בעיר, שיש לו ביקוש. אחרי כחצי שנה נמצאה דירה כזו בשטח 50 מ"ר, במחיר מבוקש של 390 אלף שקל, וכדי לרכוש את הדירה הזו הוא לקח הלוואה לכל מטרה בגובה 100 אלף שקל, ונעזר בהלוואה נוספת שלקח כנגד פיקדון (לפני סדרת העלאות הריבית במשק השנה - ג.ל), וכך יצר הון עצמי.

אחרי מו"מ, שבו הצליח להוריד את המחיר ל־340 אלף שקל, הוא רכש את הדירה, ובמקביל מכר את הדירה הראשונה. הוא לא תכנן למכור אותה כה מהר, אך כמו בכל הארץ, גם בדימונה המחירים עלו, ולכן יכול היה לרשום רווח מהיר יחסית. נוסף לכך, מכירת הדירה מאפשרת לו לקחת משכנתה בהיקף גבוה יותר מאשר של משקיע שיכול לקבל רק עד 50% מימון. יתרון נוסף הוא שהדירה נרכשת ללא המיסוי שחל על משקיעים, ולכן מחיר העסקה נמוך יותר. זמן קצר אחרי שהדירה יצאה לשוק היא נמכרה ב־507 אלף שקל, כלומר 87 אלף שקל יותר מהמחיר בה הוא רכש.

מי היו הקונים?
"זוג מבוגר יחסית מנתניה שחיפשו השקעה".

אז השכנים מעמק חפר ומנתניה עושים עסקאות בדימונה?
"ממש ככה". 

סימן האזהרה למשקיעים בדימונה | אריק מירובסקי, פרשנות

יש לעודד פילוסופיה מעניינת: אני צעיר ויש לי זמן. זו פילוסופיה מאוד מסוכנת. היא נכונה אולי למי שיש לו רזרבות או גיבוי כלשהו, אבל לא הייתי ממליץ לכל אחד לאמץ את הגישה הזו, או לפחות אם לאמץ, אז לפקוח עיניים היטב ולהסתכל בצורה מושכלת לפני שמוציאים כסף סתם.

כך לדוגמה, האם במקרה של קריסה מה שיישאר לך ביד יספיק לכסות את ההוצאות; האם תוכל לקזז הפסדים במהירות יחסית? כי בשוק ההון קל באופן יחסי למכור מניות - זה נזיל. אולי תפסיד אבל תוכל להיפטר מהן. מנכס קשה להיפטר במצבים קשים.

דימונה קורצת למשקיעים, השאלה היא האם העיר מתפתחת, והאם היא כדאית להשקעה. אלה שתי שאלות נפרדות. בדימונה יש בנייה בהיקפים גדולים, אבל עדיין זו עיר לוויין של באר שבע. הבסיס הכלכלי של העיר כמעט ולא התפתח.

האם כדאי למשקיעים לקנות שם? אני בספק. צריך לבדוק כמה דירות מוצעות כרגע למכירה לכל אדם במחיר למשתכן בעיר, ויתברר שיש עשרות דירות כאלה. אפילו במסגרת מחיר למשתכן אנשים לא רוצים את הדירות הללו, וזה סימן אזהרה רציני שחייב משקיעים לבדוק מה קורה שם.

עודד קבקוב

אישי: בן 23, מתגורר במושב חיבת ציון, בזוגיות
מקצועי: עובד בפיתוח העסקי של חברת אמזון
עוד משהו: שחקן כדורעף בליגת העל

עוד כתבות

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר