גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הענקית הסינית שמאיימת על המונופולים הגדולים באינטרנט

בעידן של מלחמה טכנולוגית קרה, אין לנו פריבילגיה להתעלם מהמידע שנחשף לגבי טיקטוק בחודשים האחרונים ● אין ספק שהחברה-האם שלה פיצחה את הדנ"א של דור האלפא ודור ה-Z, ולכן היא קוצרת את הפירות, אבל מאחורי שירות המוזיקה החדש שהיא מציעה למערב, יש לא מעט בעיות

 

 

אפליקציית טיקטוק. טענות לקשר עם הממשל הסיני / צילום: Shutterstock
אפליקציית טיקטוק. טענות לקשר עם הממשל הסיני / צילום: Shutterstock

משה רדמן הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה

האם הבשורה הגדולה לבעיית המונופולים של חברות הטק האמריקאיות הגדולות היא מונופול של חברת טק סינית? ככל שהזמן עובר, אנחנו רואים את המציאות הזו מתגבשת לנגד עינינו.

על הגודל העצום של בייטדאנס (Bytedance), חברת-האם של טיקטוק, כתבתי בעבר: יש לה כ-2.5 מיליארד משתמשים ברחבי העולם, באמצעות אפליקציית טיקטוק (שפעילה ברוב מדינות העולם מלבד סין והודו); אפליקציית המוזיקה Resso שעליה נדבר עוד בהמשך; ושני השירותים המובילים שלה בסין, Douyin (סוג של טיקטוק) ו-Toutiao (פורטל החדשות המוביל במדינה).  

מידע על משתמשי טיקטוק אמריקאים זרם לסין, וזה צריך להדאיג גם את הישראלים

הפעם נתרכז בכניסה של טיקטוק לתחום המוזיקה, מהלך שהיה עד כה על "אש קטנה", אבל נראה כי הוא הולך וצובר תאוצה. בשבועות האחרונים דווח כי בייטדאנס רושמת סימנים מסחריים במדינות מערביות שונות, ביניהן ארה"ב, על המותג "טיקטוק מיוזיק" - ונראה כי היא מתכננת להרחיב את פעילות הסטרימינג מיוזיק שלה מחוץ להודו, אינדונזיה וברזיל, המדינות היחידות שבהן שירותי המוזיקה שלה פעילים כעת.

נכון להיום, פעילות המוזיקה של בייטדאנס מתקיימת באמצעות Resso, ועד כה היא הייתה בעיקר מתחת לרדאר. הדיווח המשמעותי היחידי בנושא היה של האינפורמיישן לפני כתשעה חודשים, שבו צוין כי לאפליקציה יש יותר מ-40 מיליון משתמשים חודשיים פעילים (MAU) בשלוש מדינות.

רק בשביל לסבר את האוזן, לספוטיפיי יש כ-400 מיליון משתמשים חודשיים פעילים ב-178 מדינות, כך שנראה כי אחוז החדירה של Resso הוא לא רע בכלל. וזאת למרות שהמדינות הגדולות שבהן היא התחילה הן לא בדיוק קהלי היעד הקלאסיים לשירותי סטרימינג, ונראה ששימשו יותר כסוג של אתרי ניסוי (Beta Sites).

בכל מקרה, אין לי ספק שאם בייטדאנס מחליטה להשיק רשמית את טיקטוק מיוזיק בשווקים מערביים, היא תעשה זאת בצורה הכי אגרסיבית שאפשר - כיאה לחברה שהשיקה את הרשת החברתית שהגיעה הכי מהר בהיסטוריה למיליארד משתמשים חודשיים פעילים (כחמש שנים בלבד), וכיאה לחברה שהציגה לעולם את האלגוריתם הצרכני הכי ממכר שנראה כאן עד כה. 

ג'אנג יימינג, מייסד בייטדאנס / צילום: Reuters, Zheng shuai

אימת המונופולים

אבל ההצלחה הצפויה של טיקטוק מיוזיק אינה הנושא שלנו, אלא השאלה הנגזרת מההצלחה הצפויה הזו, שאותה כאמור אני כבר לוקח כמובנת מאליה: האם הפתרון לשליטה המופרזת של גופי הטק הענקיים כמו גוגל, מטא ואחרים הוא החלפתם בחברה כמו בייטדאנס?

אם היא תצליח עם שירות טיקטוק מיוזיק, כמו שאני צופה, היא ודאי תעקוף את המספר המטורף של 3 מיליארד משתמשים חודשיים פעילים, ותהפוך לחברה עם הכי הרבה משתמשים חודשיים פעילים בעולם - והיחידה שעובדת בסייקלים גדולים גם בסין והודו וגם במדינות המערב המובילות.

מצד אחד, יש אלמנט מעודד בצמיחה המטאורית של בייטדאנס, שפועלת בסך-הכול עשור. אחרי שבמשך שנים התקבל הרושם שאמזון, גוגל, מטא, אפל ומיקרוסופט חונקות את התחרות בשוק האינטרנט, מגיעה חברה צעירה מסין שבקצב שיא משאירה להן אבק.

החברה זו גם מזכירה לנו את העובדה המוחלטת, שתמיד הייתה ותמיד תהיה נכונה: אולי קשה יותר להתחרות כשהמתחרים שלך הם ענקיים עם כיסים אינסופיים, אבל בסופו של דבר מי שיציע למשתמשים את הצעת הערך הטובה ביותר, ינצח. במקרה של בייטדאנס, אין ספק שהיא פיצחה את הדנ"א של דור האלפא ודור ה-Z, ולכן היא קוצרת את הפירות כרגע.

מצד שני, האם לזה פיללנו? לחברה סינית עם קשרים בעייתיים לכאורה עם המשטר הסיני, עם לא מעט חשיפות על כך שלממשל הסיני יש גישה מלאה לכל הדאטה שנאסף באפליקציות שלה, ועם היסטוריה של אי-אמירת אמת מלאה? האם היא זו שתציל אותנו מאימת המונופולים הגדולים של האינטרנט?

אישית, אני מעדיף שלא. אני חושב שחברות הטק האמריקאיות בהחלט ניצלו את כוחן בצורה מופרזת בעשור האחרון, הן על-ידי שימוש מופקר בדאטה של משתמשים והן בהתנהגות כוחנית ודורסנית כלפי מתחרים. אבל ראשית, נראה כי המדיניות הזו נרגעה מאוד, מעצם הסטת הפוקוס של הממשל האמריקאי, בתי המחוקקים ורשות התחרות (ה-FTC) לנושא - פחות רכישות, יותר מודעות לפעולות ויותר שקיפות.

שנית, אם זו הבחירה, אז אני מעדיף בכל רגע נתון מונופול טק אמריקאי שלפחות אפשר להשית עליו שימועים, חקירות וחוקים מערביים, מאשר קופסה שחורה סינית שלא ברור מה הולך אצלה. אומנם המערב לא נמצא במלחמה עם סין, אבל הממשל במדינה הזו פועל על-פי סט ערכים אחר לחלוטין משלנו - הן בנושאים של זכויות אדם וחופש הפרט והן בנושאים גיאו-פוליטיים כמו המלחמה בין אוקראינה לרוסיה, הריבונות בטייוואן או איראן.

לכן, לא הייתי רוצה לתת לממשל הזה גישה ישירה למיליארדי משתמשים במערב - גם מבחינת דאטה, וגם מבחינת כלי תעמולה. תחשבו רגע: מחר הממשל יכול להחליט שהוא כופה על בייטדאנס לעשות שינויים באלגוריתמים, בצורה שתציג את איראן כמדינה נחמדה יותר, או לעודד מסרים התומכים בכיבוש טייוואן על-ידי סין - ובין-לילה הוא יכול ממש להשפיע על דעת הקהל במדינות מערביות משמעותיות, כמו ארה"ב, קנדה, בריטניה או גרמניה.

מה שאסור לאנשי הביון

כרגע נראה כי בייטדאנס רוצה להכות בברזל כל עוד הוא חם, ולהרחיב את בסיס הלקוחות והשירותים שלה בקרב קהלים במערב. זאת במקביל להרבה מאוד דיבורים ומעט מאוד מעשים, מצד ממשלים מערביים כמו הממשל האמריקאי והאיחוד האירופי, בנוגע לחשדות ולסימני השאלה שעלו בכל הנוגע לשימוש שלה בדאטה של משתמשים וחשיפתו לממשל הסיני. נכון שאין לכך הוכחות משפטיות חותכות, ועדיין - זה לא תרחיש שהיינו רוצים לפגוש במציאות.

בעידן של "מלחמה טכנולוגית קרה", אין לנו כמשתמשים, כאזרחים וכהורים את הפריבילגיה להתעלם מאקדחים מעשנים כמו אלה שנחשפו בנוגע לטיקטוק בחודשים האחרונים. לכן, כל שימוש בשירות המוזיקה החדש שלה, בשירות אחר של בייטדאנס או בשירות של כל חברה סינית אחרת שאין לגביה 100% שקיפות בנוגע לקשרים מול הממשל - מהווה סיוע לצד הסיני במלחמה הקרה הזו. כמי שמחזיק בתפיסות עולם מערביות, זו נראית לי טעות פטאלית.

אז בפעם הבאה שאתם בוהים חצי שעה בסרטונים מצחיקים או מעניינים בטיקטוק ונשאבים לתוך האלגוריתם, תזכרו שהמיקום שלכם, התוכן שאתם מעלים או צופים בו וכנראה עוד הרבה פיסות מידע חשובות מהסמארטפון שלכם הופכים ככל הנראה לנגישים לממשל הסיני. לא בכדי ארגונים ממשלתיים, צבאות וארגוני ביון בהרבה מדינות (כולל ישראל) אוסרים על המשרתים והמשרתות בהם להשתמש בטיקטוק במכשירים שקשורים לעבודה המדינית והביטחונית שלהם. 

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור