גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעת החוק להורדת האינפלציה עברה בסנאט הלילה. מה מסתתר בתוכה

לאחר שבועות של מו"מ, הסנאטורים הדמוקרטיים החזירו לחיים את אחד מעמודי התווך של האג'נדה של ביידן משנת הבחירות, והעבירו חוק בהיקף 740 מיליארד דולר, שנלחם בשינוי האקלים, מעלה מסים לחברות רווחיות במיוחד, מוריד מחירים של כמה תרופות מרשם ומצמצם את הגירעון בכ־300 מיליארד דולר ● בנוסף, החל מהשנה הבאה חברות יצטרכו לשלם 1% על רכישות עצמיות של מניותיהן

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן. נאבק באינפלציה ובמיתון הגלובלי / צילום: Reuters, Michael Brochstein
נשיא ארה''ב ג'ו ביידן. נאבק באינפלציה ובמיתון הגלובלי / צילום: Reuters, Michael Brochstein

ניצחון גדול לנשיא ביידן אמש (א') בסנאט, לאחר שהצעת "החוק להורדת האינפלציה" עברה אחרי שעות רבות של דיונים. החוק בהיקף של 740 מיליארד דולר, אומנם מתייחס לאינפלציה בשם, אך קיים ספק גדול אם היא ישפיע עליה. הצעת החוק היא למעשה גלגול של התוכנית של ביידן למלחמה בשינויי האקלים וצמצום פליטות הפחמן ולהגדלת מס החברות בארה"ב. בכך, הצליחו כל הסנאטורים הדמוקרטים להתאחד מאחורי האג'נדה של הנשיא ג'ו ביידן, שליוותה אותו במשך כל קמפיין הבחירות.

המעבר של החוק התאפשר לאחר שבמשך שנה ארוכה הבית הלבן כשל בהבאת הצעת חוק נרחבת מזו על אותם נושאים. כעת מתכנן בית הנבחרים, שבו יש רוב לדמוקרטים, להצביע על הצעת החוק עד סוף השבוע ואז להעבירו לנשיא ביידן לחתימה, שתהפוך אותה לחוק תקף.

הצעת החוק עברה דרך מה שמכונה הליך השלמה תקציבית - הצבעה בה כל 50 הדמוקרטים והקול שובר־השוויון של סגנית הנשיא קמלה האריס היו נחוצים (51-50) מאחר ואף אחד מהרפובליקאים לא הצביע בעד ההצעה. הצבעה בהליך השלמה מטילה מגבלות על אופי הסעיפים שעליהם הצביעו הסנאטורים רק לאלה שיש להם השפעה ישירה על ההוצאה ועל ההכנסה הפדרלית.

במסגרת החוק יתאפשר למנהלי תוכנית "מדיקייר" (הביטוח הרפואי לגמלאים) לנהל משא־ומתן על גובה התשלום עבור תרופות־מרשם מסוימות ווהיא תאלץ את יצרני התרופות לספק הנחה אם יעלו את מחירי התרופות שלהם מעל שיעור האינפלציה. היא מוציאה כ־80 מיליארד דולר מכספי המסים ומאריכה את הסובסידיות על ביטוח בריאות במסגרת אובמקר (החוק להגנת החולים וטיפול בר השגה).

לצד מס חברות מינימלי חדש בגובה 15%, קובעת הצעת החוק מס של 1% על רכישות עצמיות (buybacks) של מניות מצד חברות, ושמה בצד 300 מיליארד דולר לטובת הקטנת הגירעון. על פי נתונים שהדמוקרטים בסנאט פירסמו, צעד זה יגייס סכום של 739 מיליארד דולר, וממנו ייצאו 433 מיליארד דולר. הוא יקטין את הגירעון התקציבי בכמעט 300 מיליארד דולר במשך עשור.

ניצחון לאחר שהיה נראה שאפסו הסיכויים

העברת ההצעה בסנאט היא ניצחון לדמוקרטים שרק לפני שלושה שבועות היה נראה בלתי סביר. כל הרפובליקאים התנגדו להצעה, מה שאומר שאפילו הימנעות של סנאטור דמוקרטי בודד הייתה מסכלת את העברת החוק בסנאט. אולם, פריצת הדרך נעשתה לאחר הצלחת השיחות בין מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, צ'אק שומר, לבין הסנאטור הדמוקרטי ממערב וירג'יניה, ג'ו מנצ'ין, שתקע את הצעת החוק המקורית ומנע את העברתה.

לדברי שומר, למרות כמה קיצוצים, הצעת החוק בכללותה מהווה ניצחון חקיקתי לדמוקרטים. "זו הייתה דרך ארוכה, קשה ומפותלת", הוא אמר לפני תחילת ההצבעה שארכה כ־15 שעות.

"הצעת החוק רחוקה מלהיות מושלמת. מדובר בפשרה. אבל לעתים קרובות זו הדרך בה מושגת התקדמות", אמר ביידן בחודש שעבר בבית הלבן. "המסר שלי לקונגרס הוא כזה: זו הצעת החוק החזקה ביותר שתוכלו להעביר".

הדמוקרטים טוענים שהחוק מטפל בחשש הכלכלי העיקרי של האמריקאים וכינו אותו "החוק להורדת האינפלציה". הרפובליקאים מנגד טוענים שחבילת האקלים והמסים לא תעשה דבר לצינון האינפלציה ודווקא תפגע בכלכלה, ושהעלאת המסים לחברות יפגעו גם במשקי בית. גם במשרד התקציב של הקונגרס, הבלתי־תלוי מבחינה מפלגתית, מעריכים שההשפעת החוק על האינפלציה ב־2022 ו־2023 תהיה "זניחה".

הנה מבט על הנושאים העיקריים שנכללו בהצעת החוק של הדמוקרטים וגם כמה סעיפים שלא נכנסו.

רפורמה במסים

המימון של התוכנית למלחמה בנזקים האקלימיים ובבריאות של האמריקאים צפוי לבוא מהגדלת מס החברות. בהצעת החוק נכלל מס מינימלי של 15% לחברות שמכניסות מיליארד דולר ומעלה, שאמור להכניס לקופת המדינה, על פי ההערכות, כ־313 מיליארד דולר נוספים במשך עשור.

בנוסף ההצעה כוללת מס של 1% על רכישות עצמיות (buybacks) של מניות בידי החברות. סעיף זה שייכנס לתוקף בשנה הבאה צפוי להכניס 73 מיליארד דולר. ההערכות הן שבשלושה וחצי החודשים שנותרו עד 2023 וכניסת החוק לתוקף, חברות רבות יבצעו רכישות עצמיות כדי להימנע מתשלום המס.

חלק חשוב בהצעת החוק שנותר בחוץ בגלל התנגדות של הסנאטור מנצ'ין היה אמור להאריך את הטבת המס על ילדים. מנצ'ין התנגד בטענה כי עלות של הארכת הטבת המס גבוהה מדי.

טיפול בשינוי האקלים

יותר מ־300 מיליארד דולר יושקעו באנרגיה וברפורמה הקשורה לאקלים. זו תהיה ההשקעה הפדרלית הגדולה ביותר באנרגיה נקייה בהיסטוריה של ארה"ב. הצעת החוק זכתה לתמיכה של פעילי אקלים ואיכות סביבה רבים, למרות שהיא נמוכה ב־550 מיליארד דולר מההצעה שדמוקרטים רצו בהתחלה.

חלק זה בהצעת החוק מטפל בתחבורה ואופן ייצור החשמל בארה"ב וכולל 60 מיליארד דולר להגדלת תשתיות האנרגיה המתחדשת בייצור, כמו לוחות סולאריים וטורבינות רוח. ההצעה גם כוללת הטבות מס לציבור הרחב על רכישת מכוניות חשמליות והתייעלות אנרגטית בבתים.

על פי דמוקרטים, החוק יביא להורדה של גזי החממה ב־40% עד סוף העשור, בחישוב לפי הרמות של 2005 - פחות מ־50% שביידן ביקש בהצעה המקורית.

הורדת המחיר של תרופות מרשם

הצעת החוק מדברת על הפיכת תרופות־מרשם לנגישות יותר וזולות יותר. הצעת החוק כוללת צעד היסטורי שמרשה לשר הבריאות הפדרלי לקיים משא־ומתן עם חברות התרופות על המחיר של כמה תרופות יקרות מדי שנה במסגרת "מדיקייר". הבעיה היא שזה לא ישפיע על כל תרופות המרשם וגם לא על כל המטופלים. בשלב הראשון, עד שנת 2026, המשא־ומתן יהיה על 10 תרופות הממומנות על ידי מדיקייר. עד 2029 המספר אמור לגדול ל־20 תרופות.

החלק בהצעת החוק שניסה לקבוע מחיר מקסימלי של 35 דולר לאינסולין - תרופה יקרה בארה"ב בצורה יוצאת דופן בהשוואה למדינות אחרות - הוצא מהצעת החוק לאחר שהיועצת המשפטית של הסנאט, אליזבת מקדו, טענה כי הוא בעייתי במסגרת זו והוא יחכה עד להצבעה בה יוכלו להצביע בעדו 60 סנאטורים בהצבעה רגילה.

עוד קבעה מקדו כי הסעיף שמחייב חברות תרופות להציע החזרים כספיים במידה ומחירי תרופות המרשם עולים מהר יותר מהאינפלציה גם לא תואם את כללי הצבעת ההשלמה התקציבית שבמסגרתו עבר החוק. היא איפשרה להצביע על סעיף זה רק בהקשר של מטופלי מדיקייר ולא בהקשר רחב יותר של הביטוחים הפרטיים.

הצעת החוק קובעת לאנשים בתוכנית מדיקייר תקרה של 2,000 דולר בחודש על תרופות מרשם, החל מ־2025.

הצעת החוק מאריכה בשלוש שנים את סובסידיות הטיפולים הבריאותיים שהחלו עם תוכנית אובמהקר. כתוצאה מכך מיליוני אמריקאים יצליחו להימנע מהתייקרות מכאיבה לטיפולים הבריאותיים שלהם.

עוד כתבות

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף

אור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: איל יצהר

הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בכ-13% במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

סמ''ר עופרי יפה ז''ל / צילום: לפי סעיף 27 א'

הותר לפרסום: סמ"ר עופרי יפה, לוחם בסיירת צנחנים, נהרג מאש כוחותינו בעזה

באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● "הלכנו להיהרג": מוקד המחאות החדש באיראן והירי על מפגינים ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● הצמצום באבטחת הבכירים - בעקבות עימות בין צה"ל לשב"כ ● עדכונים שוטפים

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"