גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביום שאחרי: ישראל מעבירה דלק ומכוונת להסכם מול החמאס

ישראל שואבת אופטימיות מהישארותו של חמאס על הגדר במהלך הלחימה וסבורה כי הצעדים הכלכליים בשנה האחרונה יצרו מנוף לחץ על הארגון ● בממשלה מעריכים כי נוצרה כעת הזדמנות להסדרה ארוכת-טווח ● מנגד: איראן כבר פועלת לחימוש הג'יהאד

כניסת משאית דלק לרצועת עזה למחרת הפסקת האש / צילום: Associated Press, Adel Hana
כניסת משאית דלק לרצועת עזה למחרת הפסקת האש / צילום: Associated Press, Adel Hana

האם מבצע עלות השחר הקצרצר, והמוצלח טקטית, מהווה נקודת מפנה במתרחש בין מדינת ישראל לרצועת עזה? תלוי את מי שואלים. כך או כך, בהנהגה הישראלית יש בהחלט רצון לקחת את זה הלאה להסכם ארוך-טווח, "הודנא", ולא רק "תהדיאה" שמשמעה רק רגיעה קצרת-טווח.

אלא שייתכן כי התקוות מוגזמות. עד כה, בכל סבבי המבצעים וההתלקחויות, הפסקות האש היוו עבור חמאס רק הפוגה להצטיידות מחדש ברקטות ובטילים. אין שום סיבה לחשוב שהמציאות הפעם שונה - מאז שומר החומות, חמאס ממשיך לשקם את כוחותיו ומאגרי הנשק שלו שנפגעו מאוד. הג'יהאד שנפגע גם אז וגם כעת כבר קיבל הבטחות מאיראן כי תסייע לו בכסף ובציוד צבאי. מה שכן, בישראל שואבים אופטימיות מהישארותו של חמאס על הגדר במהלך הלחימה, ומהרצון שלו להימנע מפגיעה כלכלית קשה מדי באוכלוסייה.

 

הזדמנות להסדרה ארוכת-טווח עם חמאס

גורמים מדיניים בכירים אומרים לגלובס בעקבות הפסקת האש כי "נוצרה הזדמנות של היום שאחרי וכי ישראל לא רוצה לפספס אותה". בדבריהם הם מכוונים להגעת הסכם רחב, שיביא שקט וגם יחזיר את השבויים והנעדרים. האמירה הזו היא אולי התוצאה החשובה ביותר של המבצע הנוכחי, שכן עד כה ההסכמים היו לטווח בינוני. בממשלת ישראל מעריכים כי כעת נוצרה הזדמנות להסדרה ארוכת-טווח יותר עם חמאס, על בסיס מהלכים אזרחיים.

מנגד, המשמעות היא ויתור למעשה על הפלת חמאס וקבלת מצב של איום אסטרטגי מתמיד מרצועת עזה. לחמאס אין שום כוונה להניח את נשקו ולפרז את הרצועה. בבוקר שלאחר הפסקת האש אמר דובר חמאס הבכיר פאוזי ברהום, כי העימות עם ישראל לא יסתיים עד אשר זו תגורש מאדמת פלסטין. כלומר חמאס הוא חמאס, והדיבורים על "התמתנות" בשל אי הצטרפותו ללחימה מופרזים.

ובכל זאת, מה מתכננת ישראל? לפי אותם גורמים בכירים אין צעדים כלכליים ממשיים חדשים, לפחות לא בטווח הזמן הקצר. אבל לגלובס נודע מפי מקורות ערבים המעורבים במגעים בין הצדדים, כי חמאס קיבל מסרים מישראל. המסר הנגטיבי היה אזהרה/איום כי ההקלות הכלכליות ייעצרו, והרצועה תחזור לאחור במובנים רבים, לרבות אספקת חשמל מינימליסטית. במהלך המבצע, בשל הידלדלות מאגר הדלק, תחנת החשמל של הרצועה סיפקה רק 4 שעות חשמל ביום. זה הצורך המיידי הדחוף של הרצועה וכלי הרכב הראשונים שחצו הבוקר את המעברים היו מיכליות דלק היישר לתחנת הכוח.

המסר השני היה מסר חיובי - הרחבת ההקלות ובעיקר קידומם של כמה מיזמי תשתיות: העברת קו חשמל ישראל לרצועה, קידום מהיר של מתקן ההתפלה הגדול, הפעלה מחדש של אזור התעשייה במחסום ארז ועוד. להעברת המסרים הללו היו שותפים גם המצרים, שהבטיחו מצידם הקלות במעבר הגבול ברפיח.

חזון אחד שקשור למסר החיובי הוא זה של בניית רשת האנרגיה המזרח תיכונית, ה"גריד", שבו מעורבות מדינות המפרץ ובראשן איחוד האמירויות. אם נרחיק לכת עוד יותר, גם פיתוח מאגר הגז מול רצועת עזה יכול להיות על הפרק. אבל המציאות המזרח תיכונית ובעיקר זו של רצועת עזה לא בדיוק מתיישרת עם החזון הזה. חמאס, כאמור, לא יהיה מוכן בשום מחיר להתפרק מנשקו או מהאידאולוגיה העקרונית של חיסול מדינת ישראל. גם הרשות הפלסטינית חלשה מכדי ליישם את הפרויקטים האלה בעצמה ברצועת עזה.

הכלכלה ממתנת אבל לא מונעת הסלמה

אז עם מה נשארנו? רק ריאל פוליטיק של הנהגת חמאס הנוכחית ובראשה יחיה סינואר, לעיתים פרגמט לעתים קיצוני, שיבקש למנף הישגים כלכליים כמה שיותר מהר, אבל ממשיך להכין את העימות הבא.

בישראל מזהים התמרמרות של הרחוב העזתי בשל הפגיעה בכלכלה וההסלמה. אי כניסת הפועלים מביאה באופן ישיר לאובדן הכנסה של 4־5 מליון שקל ביום, כלומר עד כה קרוב ל־30 מליון שקל. שכר פועל ברצועה עומד על עשרה עד 50 שקל ליום והשכר הממוצע שם עומד על 1,200־1,400 שקל. מנגד, פועל העובד בישראל מרוויח 250־400 שקל ליום ומפרנס חמולות שלמות.

ממשלת ישראל אישרה הגדלה של מספר הפועלים הנכנסים ל־20 אלף, ונראה כי ההחלטה תמומש, גם אם לא בימים הקרובים. הגורמים המדיניים אומרים כי המטרה העקיפה של הכנסת הפועלים הייתה יצירת מנוף לחץ על חמאס, וזה אכן פעל לפיהם באופן מובהק בסבב הלחימה הנוכחי.

עם זאת, החוקר מיכאל מילשטיין אומר כי אסור לתת ללחץ הכלכלי משקל יתר. לדבריו אם המשקל היה משמעותי, חמאס היה מונע מהג'יהאד להסלים את המצב עוד בטרם החלה הלחימה. הכלכלה ממתנת אבל לא מונעת הסלמה אידאולוגית.

מצרים מתווכת, איראן מכוונת להתחמשות

במגעים להפסקת האש בלטה מצרים המהווה כבר שנים גורם תיווך עיקרי בין ישראל לחמאס. המצרים, שבעבר לא מאוד התאמצו למנוע הברחות לרצועת עזה, לרבות של נשק וחלקי טילים, שינו מדיניות בשנים האחרונות ורוב ההברחות מסוכלות. מנגד, הם מרחיבים את מעורבותם הכלכלית ברצועה והעבירו הבטחה להגדיל את הסיוע לשיקום ההריסות ממבצע שומר החומות ואף מהמבצע שהסתיים אמש.

קטאר, שמממנת לא מעט פרויקטים ברצועה וגם אחראית למעשה למימון אספקת הדלק לחשמל, הייתה גם היא מעורבת במגעים. לפי הגורם הערבי, קטאר הבהירה לחמאס כי המימון הזה ייפסק אם הארגון יצטרף ללחימה.

ומה הלאה? לאחר כמה שבועות של הסקת מסקנות ולקראת כינוס המדינות התורמות בסתיו, צפויה להתגבש תוכנית כלכלית רחבת היקף לשיקום כלכלי של רצועת עזה. זאת, מתוך אותה הנחה כי ההטבות הכלכליות מסייעות לרגיעה. בפועל, עד לאחר הבחירות בישראל ואולי כינונה של ממשלה חדשה, לא יהיה צעד משמעותי מאוד, זולת אותן תוכניות שכבר החלו לפעול.

ולגבי איראן - הספונסרית של הג'יהאד האיסלמי נמצאת גם היא בצד המפסיד, לפחות טקטית. היא הצליחה, בדחיפת הג'יהאד, להגיע לעימות עם ישראל אבל לאחר המכה הקשה שהארגון ספג, היא התיישרה עם עמדתו ברצועה להפסיק את האש. בהסתכלות ארוכת-טווח, איראן מכוונת להתחמשות מחדש של הג'יהאד ולמילוי תפקידו בחגורת האיומים על ישראל מדרום. אם אכן תשוב איראן להסכם גרעין שלא כולל שום סעיף בנוגע לתמיכתה בטרור, מליונים רבים צפויים לזרום לג'יהאד וגם לחיזבאללה, ולהגדיל את יכולותיהם הצבאיות ואת האיום על ישראל.

עוד כתבות

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

לקח קצת זמן, אבל יובל בן נריה יכול להסתכל בסיפוק על החוויה שמקבלים היום באיי

מסעדת העילית היפנית, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי f-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"