גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לפריימריז עוצרים בבנק: מי התורמים הבולטים למועמדי הליכוד, מרצ והעבודה?

מאז הוכרזו הבחירות, באתר מבקר המדינה מתעדכנים התורמים למפלגות החדשות ולמועמדים בפריימריז במפלגות הדמוקרטיות כמו הליכוד, העבודה, הציונות הדתית ומרצ ● שיאני גיוסי הכספים הם דני דנון, בועז ביסמוט, גלעד שרון, יאיא פינק, תומר אביטל וארז תדמור

הפריימריז בליכוד / צילום: Associated Press, Oded Balilty
הפריימריז בליכוד / צילום: Associated Press, Oded Balilty

מערכת הבחירות לכנסת ה-25 מספקת שוב הצצה נדירה למי שבוחשים בפוליטיקה הישראלית על ידי מימון פוליטיקאים ומפלגות, או בקיצור: קשרי הון-שלטון בצורתם המופשטת ביותר. מאז הוכרזו הבחירות, באתר מבקר המדינה מתעדכנים התורמים למפלגות החדשות ולמועמדים בפריימריז במפלגות הדמוקרטיות כמו הליכוד, העבודה, הציונות הדתית ומרצ.

● המחנות החדשים בליכוד וכאבי הראש של נתניהו בדרך לעיצוב הרשימה | שירית אביטן כהן
● קרב הישרדות במפלגת העבודה: מי ייכנס לחמישייה הפותחת?

אנשי עסקים מעורבים, תרומות על סך עשרות ומאות אלפי שקלים במימון עצמי או גיוס המונים - כך גייסו המתמודדים החדשים בליכוד ובמפלגת העבודה את ההון לטובת התמודדות בפריימריז שיתקיימו היום (ג') במפלגת העבודה ומחר בליכוד.

שיאני גיוסי הכספים: דני דנון, בועז ביסמוט וארז תדמור

שיאן גיוס הכספים להתמודדות בפריימריז הוא דני דנון, שהעמיד לרשות עצמו תרומה על סך 330 אלף שקל - סכום הזהה לזה שמועבר לחברי הכנסת המתמודדים בבחירות המקדימות במימון ציבורי. דנון, שגריר ישראל באו"ם לשעבר וכיום יו"ר הליכוד העולמי, גייס כ-770 אלף שקל מאז אוגוסט 2020, רובם מעבר לים. על פי החוק יכול דנון להוציא על מערכת בחירות סכום זהה לזה שיוציא חבר כנסת, אלא שההוצאות הללו מוגבלות החל מהכרזת בחירות ולא לפני כן.

דני דנון / צילום: שלומי יוסף

אחרי דנון, גם עורך ישראל היום לשעבר בועז ביסמוט הצליח לגייס סכום של 135 אלף שקל בתוך שבועיים בלבד. ברשימת התורמים שלו נמצאים בין היתר איש העסקים מוטי זוננפלד המקורב ליו"ר הליכוד נתניהו ואף לאיילת שקד וכן שרון אבן חיים, בעלים של חברת נדל"ן מלוס אנג'לס. כל תורם לביסמוט תרם כ-10,000 שקל לטובת התמודדותו בפריימריז.

שיאן גיוס תרומות נוסף הוא הפובליציסט ומקורבו של נתניהו, ארז תדמור, שגייס כ-180 אלף שקל במימון המונים. בין תומכיו: איש העסקים יונתן גרינוולד שתמך בעבר בנפתלי בנט וגדעון סער, אך לפני הקמת הממשלה האחרונה משך את תמיכתו מבנט. תורם נוסף ברשימה שלו הוא המו"ל רותם סלע מהוצאת "סלע מאיר" שתרם לתדמור 2,000 שקל.

מתמודד נוסף בליכוד שגייס הון בשנים האחרונות הוא גלעד שרון, בנו של אריאל שרון, שמאז אוגוסט 2020 גייס לא פחות מ-765 אלף שקל. המולטי מיליונר אלון גונן העמיד 500 אלף שקל לרשותו של שרון ב-2021, וסכום נוסף לא מבוטל העמיד שרון לרשות עצמו. חברת הכנסת לשעבר שולי מועלם העמידה לרשות עצמה 100 אלף שקל לטובת התמודדות בפריימריז וכן מתמודדים נוספים במחוזות שתרמו לעצמם כמה עשרות אלפי שקלים כמו דן אילוז ומשה פסל. משה פייגלין, שהקים את מפלגת זהות וחזר להתמודד בבחירות האלו על מקום ברשימת הליכוד, גייס 101,749 שקל. 

 

אנשי העסקים המעורבים

אם מחפשים את אנשי העסקים המעורבים ביותר בחמש מערכות הבחירות האחרונות נתקלים בשני שמות: קובי ריכטר משמאל ויונתן גרינוולד מימין. ריכטר, איש העסקים והיזם ומי שהקים את תנועת "דרכנו" בשמאל הישראלי עמד מאחורי הקמת כחול לבן בזמנו ובהמשך העמיד לרשותו של אהוד ברק ומפלגת "העצמאות" ערבות בת כ-2 מיליון שקל. יש לציין כי דרכנו, שעזב ריכטר לפני כשנתיים, כוללת כיום גם את הערוץ האינטרנטי דמוקרט טי-וי שמסקר בין היתר גם את המערכת הפוליטית.

בהיעדר מפלגות חדשות מבטיחות על המפה הפוליטית, השתתף ריכטר בתרומות סמליות למפלגת העבודה. ריכטר תרם למועמד יאיא פינק סכום של 5,000 שקל. פינק, נציין, היה מנכ"ל דרכנו לאחר שריכטר עזב, וכיום הוא מתמודד מבטיח על מקום ברשימת העבודה לכנסת. בפריימריז לראשות מפלגת העבודה שהתקיימו לפני שבועיים העמיד ריכטר תרומה בת 10,000 שקל לטובת יו"ר המפלגה מרב מיכאלי.

 

מימין, כאמור, יונתן גרינוולד - איש העסקים שהעניק לסער ערבות בת 2 מיליון שקל עם הקמת "תקווה חדשה" ולפני כן נתן לבנט סכום דומה. עד כמה מעורבים הערבים בבחירות? לפני הקמת הממשלה היוצאת על ידי נפתלי בנט ויאיר לפיד, כתב גרינוולד על אכזבתו מהכיוון החדש של בנט. "אני עדיין מאמין שאין כיום ראויים יותר במערכת הפוליטית מנפתלי ואיילת מלמלא את מקומו של נתניהו בהנהגת המדינה. אך לא בכל מחיר.. איך אפשר להיות בממשלה ששותפה עם ניצן הורוביץ, הקורא לשתף פעולה עם חקירות בהאג נגד קצינים וחיילים בישראל". בפריימריז למפלגת הליכוד גרינוולד מהמר הפעם על ארז תדמור ותרם לו במסגרת קמפיין מימון המונים 11,690 אלף שקל - הסכום המקסימלי המותר בתרומה.

נזכיר כי בעוד חברי הכנסת המכהנים נהנים ממימון ציבורי לקמפיינים שלהם בבחירות המקדימות, המתמודדים החדשים יכולים לגייס תרומות וערבויות. באופן טבעי, התורמים הבולטים ביותר מסתתרים ברשימות התורמים של המועמדים הבולטים ביותר. כך, מרב מיכאלי גייסה לטובת הבחירות לראשות המפלגה 221,136 שקל בסך-הכול, בין היתר מהיועץ לקרנות גידור אבי טיומקין, נשיא לשכת יועצי המס ירון גינדי, מנכל חברת VENN אור בוקובזה, שירה מרגלית, אלה אלקלעי וריכטר, כפי שכבר ציינו. בבחירות לראשות מרצ עולה פער תמוה בין הדיווחים של יאיר גולן על 24 אלף שקל תרומות סך-הכול לעומת זהבה גלאון, שגייסה 134 אלף שקל. מאחורי גלאון: זאב מוזס, שירה שילוח שתרמה גם למיכאלי והיזם ואיש העסקים יגאל אהובי.

בפריימריז במפלגת העבודה יש שני מגייסים מרכזיים: פינק שגייס 120 אלף שקל והעיתונאי העצמאי תומר אביטל, שגייס כ-70 אלף שקל. פינק העמיד 90 אלף שקל במימון עצמי לטובת הקמפיין, ותרמה לו גם יו"ר המפלגה לשעבר שלי יחימוביץ סכום בן 1,500 שקל.

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים