גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עובדים קשה כל היום ומתעמלים פעמיים בשבוע? מחקר חדש מגלה שזה לא מספיק

ידוע ששעות עבודה ארוכות תורמות לריבוי של מקרי מוות ממחלות לב ושבץ ● מחקר חדש מצא כי בניגוד למה שחשבנו עד כה, פעילות גופנית מתונה אינה מגינה עלינו מנזקי עומס העבודה, ובמובן מסוים אפילו להפך ● הפקולטה, מאמרים של חוקרי הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב

הפקולטה לניהול.  עובדים קשה כל היום ומתעמלים פעם או פעמיים בשבוע? / צילום: Shutterstock
הפקולטה לניהול. עובדים קשה כל היום ומתעמלים פעם או פעמיים בשבוע? / צילום: Shutterstock

 

 

כיצד הייתם מעריכים את עומס העבודה שלכם בימים אלה? נמוך? בינוני? גבוה? לכאורה, ניתן לענות על השאלה הזו בקלות, אך התשובה אינה כה פשוטה. עומס עבודה הוא מושג מורכב, המכיל בין היתר את היקף המשימות שעל העובד לבצע בזמן נתון (עומס כמותי), את מורכבות המשימות ביחס ליכולתו של העובד (עומס איכותני) וכן את כמות השעות שהעובד מקדיש לעבודה. בעשורים האחרונים הצביעו מחקרים שונים על המחיר שגובה חשיפה לעומס עבודה רב.

 

במחקר רחב היקף שפרסם בשנת 2021 ארגון הבריאות העולמי (WHO) בשיתוף ארגון העבודה הבין-לאומי (ILO) נבחנו שעות העבודה והיקפי התחלואה והתמותה של מיליוני עובדים ב-194 מדינות. נמצא כי שעות עבודה ארוכות (מעל 55 שעות בשבוע) אחראיות ל-4-7 אחוזים ממקרי המוות ממחלות לב ושבץ בכל העולם (Pega et al., 2021).

המצב בישראל עלול להיות חמור במיוחד, לאור דוחות של ארגון המדינות המפותחות (OECD) המצביעים בעקביות על היקפי שעות עבודה גבוהים (בעיקר בקרב גברים) וממקמים את ישראל בתחתית טבלת איזון בית-עבודה. עם זאת, שעות עבודה ארוכות (המכונות גם עומס אובייקטיבי) לא מהוות בהכרח את גורם הסיכון העיקרי לתחלואה. יתכן שדווקא העומס הסובייקטיבי - כלומר, תפיסת כמות המשימות כגדולה מדי ולא ניתנת לביצוע במסגרת הזמן המוקצב - הוא המשפיע יותר על הבריאות.

עומס, לחץ, תחלואה


מחקר שנערך בישראל (אטד וטוקר, 2022) ועתיד להתפרסם בקרוב בכתב העת International Journal of Stress Management חשף את הקשר בין שני סוגי העומס - עומס עבודה סובייקטיבי (נתפס) ועומס עבודה אובייקטיבי (כמות שעות העבודה) והסיכוי לפתח גורמי סיכון לתחלואת לב, המהווה את גורם המוות הראשון בשכיחותו בדירוג העולמי. המחקר חשף לראשונה גם את התפקיד הקריטי (ומציל החיים) של פעילות גופנית בשמירה על בריאות העובדים.

במחקר עקבו החוקרים במשך כ-3.5 שנים אחרי כ-2,000 עובדים ישראלים (רובם במקצועות צווארון לבן), שביצעו בדיקות סקר תקופתיות במרכז הרפואי ע"ש סוראסקי בתל אביב. המשתתפים התבקשו לציין כמה שעות הם עובדים בשבוע ולדרג את היקף עומס העבודה שהם חווים (עומס נתפס).

בנוסף, סיפקו המשתתפים מידע אודות היקף הפעילות הגופנית שלהם, וכן נתונים תעסוקתיים, פסיכולוגיים, התנהגותיים ובריאותיים. כעבור 3.5 שנים, בדקו החוקרים מי מהמשתתפים פיתח תסמונת מטבולית המהווה שילוב של חמישה גורמי סיכון לתחלואת לב (לחץ דם, השמנה בטנית, ורמות סוכר, טריגליצרידים ושומנים בדם).

החוקרים מצאו כי ככל שעומס העבודה הנתפס היה גבוה יותר, משמע ככל שעובדים דירגו את היקף המטלות שלהם כעולה על משאבי הזמן העומדים לרשותם, כך עלה באופן מובהק הסיכוי שלהם לפתח את התסמונת המטבולית בתקופת המעקב.

הקשר בין עומס נתפס לגורמי סיכון לתחלואה נשמר גם לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון את שעות העבודה (עומס אובייקטיבי), ותק, גיל, מין, השכלה ועישון. למעשה, כאשר לוקחים בחשבון הן את העומס הנתפס והן את העומס האובייקטיבי (שעות עבודה), רק העומס הנתפס מנבא תחלואה.

הממצא המפתיע ביותר


עם זאת, החוקרים הופתעו לגלות כי הקשר בין עומס העבודה לתחלואה תלוי בהיקף הפעילות הגופנית בה עסקו העובדים המשתתפים במחקר לאורך 3.5 שנות המעקב (ממוצע של שלוש מדידות שונות). מהניתוח הסטטיסטי עולה כי בקרב עובדים שהתעמלו בממוצע כחצי שעה בשבוע או פחות, עלייה בעומס העבודה ניבאה עלייה של 41% בסיכוי לפתח תסמונת מטבולית ואילו בקרב עובדים שהתעמלו כ-150 דקות בשבוע (כפי שמומלץ ע"י ארגון הבריאות העולמי) לא היתה כלל עלייה בסיכון לתחלואה.

הממצא המפתיע ביותר נגע לקבוצת העובדים שהתעמלה כ-250 דקות בשבוע. בקרב קבוצה זו, ככל שעומס העבודה עלה, כך הסיכוי לפתח את התסמונת המטבולית ירד בכ-38%. במילים אחרות, השילוב של עומס עבודה שנתפס כגבוה ופעילות גופנית בהיקף גבוה היוו גורם מגן מפני עלייה בתחלואה.

מה יכול להסביר את הממצא המפתיע הזה? ראשית, פעילות גופנית מאפשרת הסחת דעת מטרדות היומיום ומאפשרת למלא מחדש את מצברי האנרגיה (Toker & Biron, 2012). שנית, מחקרים מצביעים על כך שכושר גופני מאפשר לגוף להגיב טוב יותר לגורמי לחץ. הדופק עולה בצורה מתונה יותר, רמות הסוכר בדם נשארות מאוזנות ולחץ הדם יורד מהר יותר.

עם זאת, במצבים של עומס עבודה גבוה, כיצד ניתן למצוא את הזמן ולשלב פעילות גופנית בלוח הזמנים העמוס מלכתחילה? התשובה לכך טמונה בשינוי בסדר העדיפויות האישי. אם נתייחס לפעילות גופנית כמנגנון הגנה החיוני לשמירה על הבריאות, בעיקר בתקופות בהן אנו חווים עומס עבודה, נדאג לשלב ביומן חלונות זמן לפעילות גופנית (אפילו חודשים קדימה), בדיוק כמו שמשריינים פגישות ומטלות אחרות. אחרי הכל, הגוף הוא הכלי החשוב ביותר העומד לרשותנו. חבל לקצר את תאריך התפוגה שלו. 

פרופ' שרון טוקר / צילום: חן גלילי

ד''ר עופר אטד. המרכז האקדמי פרס

לקריאה נוספת:

Atad, O. & Toker, S. (forthcoming). Subjective Workload and the Metabolic Syndrome: An Exploration of the Mediating Role of Burnout and the Moderating Effect of Physical Activity. International Journal of Stress Management.

Huang, C.-J., Webb, H., Zourdos, M., & Acevedo, E. (2013). Cardiovascular reactivity, stress, and physical activity. Frontiers in Physiology, 4. 

 Pega, et al., (2021). "Global, regional, and national burdens of ischemic heart disease and stroke attributable to exposure to long working hours for 194 countries, 2000-2016: A systematic analysis from the WHO/ILO Joint Estimates of the Work-related Burden of Disease and Injury". Environment International 154, 106595.

Toker, S., & Biron, M. (2012). Job burnout and depression: unraveling their temporal relationship and considering the role of physical activity. Journal of Applied Psychology, 97(3), 699.

 OECD- Work Life Balance Index

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

"מקווה להגיע בשנה הבאה": האמירות, התחזיות והמחליף. כך נראתה האסיפה השנתית של משקיע העל

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר ה'תאוויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

שיגור כטב''ם / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור