גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרווחי הזיקוק נתנו, עסקאות הגידור לקחו: מדוע ירדו רווחי בזן דווקא בתקופת שיא לעסקיה

חברת הזיקוק הציגה ירידה של 12% ברווח הרבעוני ל-61 מיליון דולר, בשל הפסדי שיערוך של 345 מיליון דולר מעסקאות גידור ● עם זאת, היא צופה שיפור בשורה התחתונה ברבעון השלישי: "במרווחים הקיימים ההכנסות יציגו צמיחה חזקה, והשפעת השיערוכים תהיה נמוכה יותר"

מלאכי אלפר, מנכ''ל בזן / צילום: שגיא מורן
מלאכי אלפר, מנכ''ל בזן / צילום: שגיא מורן

קבוצת בזן  (בתי זיקוק לנפט) מסכמת את הרבעון השני של 2022 עם זינוק חד בהכנסות, אולם גם עם ירידה ברווח הנקי, כפי שכבר הזהירה בחודש שעבר. ירידה זו נבעה בעיקרה מהפסדי שיערוך שרשמה החברה בגין עסקאות עתידיות להגנה על מרווחי הזיקוק.

בזן סיימה את הרבעון השני עם רווח נקי של 61 מיליון דולר, המשקף ירידה של 12% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. מרווחי הזיקוק הגבוהים שנרשמו בעולם בחודשים האחרונים הובילו את החברה להציג זינוק של 96% בהכנסות ל-3.06 מיליארד דולר, אולם כאמור גם להפסדי שיערוך גבוהים עסקאות עתידיות שערכה החברה אשתקד, להגנה על מרווחי הזיקוק.

בחודש מארס השנה החלו מרווחי הזיקוק בעולם לזנק במהירות בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה. בעקבות זינוק זה, רשמה בזן הפסדי שיערוך מעסקאות עתידיות של 345 מיליון דולר ברבעון השני ושל 505 מיליון דולר בכל המחצית הראשונה של השנה, מתוכם סכום של 199 מיליון דולר בגין עסקאות שמומשו.

היתרה בסך של 306 מיליון דולר נרשמה בגין עסקאות שטרם מומשו, ואף עשויה להוביל לרווחי שיערוך מסוימים ברבעון השלישי, לאור התמתנות מסוימת במרווחי הזיקוק מאז תחילת יולי. זאת, במקביל להכנסות הגבוהות שצפויות להירשם גם ברבעון השלישי, לאור רמת מרווחי הזיקוק, אותה הגדירו באחרונה בבזן כחסרת תקדים עבורם.

מרווחי הזיקוק מסמלים את הפערים בין מחיר הנפט שרוכשת חברות הזיקוק למחירי התזקיקים (בנזין, סולר ועוד) שהן מוכרות. אשתקד קיבעה בזן את מרווחי הזיקוק שלה ל-2022, בשיעור של כ-40% מהיקף הזיקוק השנתי, ברמה ממוצעת של כ-8 דולר לחבית.

בפועל, זינק מרווח הזיקוק המנוטרל של בזן לרמה ממוצעת של 13.3 דולר לחבית במחצית הראשונה כולה ולרמה ממוצעת של 16.8 דולר לחבית ברבעון השני של השנה. זאת, בהשוואה למרווח ממוצע של 4.5 דולר לחבית שנרשם ברבעון השני אשתקד.

עם זאת, ברמה התפעולית נרשמו כאמור תוצאות חזקות, הודות לקפיצה החדה במחירי המכירה. כך, שבנטרול השפעות עסקאות הגידור ומחירי המלאים הציגה בזן ברבעון השני EBITDA (רווח ללא הוצאות מימון, מס, פחת והפחתות) מנוטרל של 272 מיליון דולר, המשקף צמיחה של 121% לעומת הרבעון המקביל.

 


"רוח גבית לתוצאות הרבעון השלישי" 

משה קפלינסקי, יו"ר בזן, הגדיר התוצאות כ"מרשימות מאוד" והדגיש כי "לצד משבר האנרגיה והמחסור העולמי בתזקיקים, אנו ממשיכים לקדם את יישום התוכנית האסטרטגית שלנו, המבוססת על טרנספורמציה שקולה, ארוכת טווח ומדודה של תחום האנרגיה". מלאכי אלפר, מנכ"ל בזן, הוסיף כי פעילות מגזר הזיקוק של החברה תרמה 239 מיליון דולר ל-EBITDA המנוטרל ברבעון השני.

משה קפלינסקי / צילום: שגיא מורן

לדברי הנהלת בזן, "מרווח הזיקוק המנוטרל ברבעון השני עמד על 16.8 דולר לחבית, והוא הושפע, בין היתר, מהטיפול התקופתי במתקני בזן ובפרט במתקן הFCC (שמשפיע על ייצור הבנזין). אלמלא כל אלה, היה מרווח הזיקוק גבוה בכ-0.5 דולר ומסתכם לכדי 17.3 דולר לחבית". עוד ציינו בחברה כי מתקני הזיקוק עבדו בניצולת גבוהה של 98% ברבעון, "עקב התאמת התפוקה לעלייה בביקוש לתזקיקים ולעלייה במרווחי הזיקוק".

על פי הנהלת בזן, מגזר הפולימרים (חומרי גלם לתעשיית הפלסטיקה) תרם ברבעון השני סכום של 25 מיליון ל-EBITDA, והושפע אף הוא מהטיפול התקופתי בכלל מתקניו, כאשר אלמלא הטיפול התקופתי ה-EBITDA היה מסתכם בכ-39 מיליון דולר.

בסיכום המחצית הראשונה של 2022 הציגה בזן עלייה של 87% ל-5.32 מיליארד דולר בהכנסות, צמיחה של 90% ב-EBITDA המנוטרל ל-375 מיליון דולר, וכן ירידה של 66% ברווח הנקי ל-42 מיליון דולר. כל זאת כמובן בהשפעת מרווחי הזיקוק החריגים ועסקאות הגידור שבוצעו אשתקד.

בהנהלת בזן הוסיפו היום, כי "מרווחי הזיקוק במגזר הדלקים ממשיכים לתת רוח גבית גם לתוצאות הרבעון השלישי, כאשר סמוך למועד פרסום הדוח מרווח האזרי בלומברג הממוצע עמד על כ-16 דולר לחבית. תחת ההנחה שלא יחול שינוי במרווחי הזיקוק ביחס לרמתם סמוך למועד פרסום הדוח ועד תום שנת 2022, צפויה החברה להציג EBITDA מנוטרל שנתי במגזר הזיקוק של כ-700 מיליון דולר".

"הפרמיות מתחילות לרדת, השוק מגיע לרציונליזציה"

לדברי המנכ"ל מלאכי אלפר, "השוק נמצא כיום בטווח של התנרמלות ויש ריאליזציה של המצב. אנחנו רואים את זה בהתנהלות של מחירי הנפט וגם במבנה השוק שמתחיל לחזור לנתונים שראינו בעבר. עדיין הנפט הפיזי משמעותית יותר יקר מהחוזים בפער של 6-7 דולר, אבל הפרמיות מתחילות לרדת, השוק מגיע לאיזושהי רציונליזציה, וזה נראה בסדר".

ואני מניח שבמרווחים הללו ההכנסות יציגו צמיחה חדה גם ברבעון השלישי והשפעת השיערוכים תהיה נמוכה יותר.
"אני חושב שמיצינו את השפעת השיערוכים, ולפחות על פי הרבעון השלישי נראה שאנחנו באמת שם. כרגע זה נשמע לגמרי סביר והגיוני. רמת הרווחיות תישאר ונקבל הכנסה מהשיערוכים ככל שסביבת המרווחים תישאר.

"במרווחי הזיקוק אננו רואים חזרה להתנהגות נורמטיבית עם השפעה של עונתיות. מצד אחד רואים את המחזור שעדיין קיים, במיוחד בתזקיקים כמו סולר ומזוט לספנות, ששומרים על מרווחים גדולים.

"שוק הבנזין יותר תנודתי ואנחנו רואים את ההשפעות של המיתון והאינפלציה, במיוחד בארה"ב. לכן אנחנו רואים ירידה במרווחי הבנזין לרמת מרווחים שאנו רגילים לראות בתקופה הזאת.

"אם יהיה עוד שיבוש בשוק, אז ההערכות הן שהן ילכו דווקא כלפי מעלה, כלומר שאם ייכנס פתאום איזה הוריקן אז נראה קפיצה של המרווחים חזרה למעלה. מה שממתן את זה הם האינפלציה והמיתון שגם לא ראינו הרבה מאוד שנים בעוצמות כאלו".

איך זה משפיע על הצריכה?
"בישראל הצריכה היא קשיחה. לגבי הצריכה בעולם, זה מאוד תלוי בסוג התזקיק. אנחנו כרגע רואים התמתנות בצריכה של הבנזין, אבל דרישה מטורפת לסולר. המרווחים של הסולר עדיין גבוהים ויש מחסור משמעותי של תזקיקים במיוחד אירופה.

"תזקיקים מתוצרת רוסיה ירדו במידה רבה ומה שקיים הולך מזרחה. אבל בסה"כ, בגלל קושי במוצא, אז חלק מבתי הזיקוק הרוסיים נסגרו, כך שהמחסור בסולר, במיוחד לתקופת החורף, הוא מורגש, כאשר מדינות אירופה מנסות לבנות מלאים כדי לעבור את התקופה הזאת.

"ככה שאם קודם לכן ראינו את כל מרווחי התזקיקים עולים, הרי שבהמשך נראה בעיקר את הסולר והמזוט עולים, ואת הבנזין ברמות הנורמליות שלו. אחת מהשפעות המיתון שאנחנו רואים אותן, היא בעיקר בתחום הביקוש לפולימרים, שכאן יש ירידה מסוימת למרות שהשוק הזה ככל הוא שוק שצומח".


מפעלים פטרוכימיים מבקשת שליטה 

בזן נסחרת בבורסה לפי שווי של כ-4 מיליארד שקל, לאחר שמנייתה הניבה תשואה מתואמת של 47% מתחילת 2022 ושל 88% ב-12 החודשים האחרונים. החברה נמצאת כיום בשליטת החברה לישראל  ומפעלים פטרוכימיים .

מוקדם יותר השנה חתמה החברה לישראל על הסכם למכירת מניות השליטה שברשותה לידי קבוצת חג'ג' , ובתגובה הפעילה פטרוכימיים זכות סירוב לרכישת המניות. כעת פועלת פטרוכימיים לקבלת היתר שליטה בלעדי בבזן מידי המדינה, ובמקביל גם למציאת גורם מממן שיאפשר לה להוציא את העסקה אל הפועל עד המועד האחרון, שנקבע ל-16 בספטמבר.

עוד כתבות

כוחות צה''ל וצוות מד''א, סמוך למעבר כרם שלום / צילום: Reuters, Amir Cohen

הותר לפרסום: 3 לוחמים נפלו במטח לכרם שלום

הלוחמים - סמ"ר ראובן מרק מורדכי אסולין, סמ"ר עידו טסטה וסמ"ר טל שביט בשירות סדיר, נפגעו מהירי ונקבע מותם ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל