גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אחרי 7 שנים אפשר להפוך לשותף": עו"ד זאב פרל מספר איך מנהלים משרד עורכי דין מרחוק

עו''ד זאב פרל, ראש משרד עורכי הדין פרל כהן, מסמן בראיון לגלובס את האתגר הבא של הפירמות בישראל ("גלובליות אמיתית, הלקוחות רוצים למכור לארה"ב") • וטוען: "בינתיים המשבר בהייטק הוא משברון. רואים יותר זהירות מצד החברות, ואולי זו זהירות טובה"

עו''ד זאב פרל / צילום: דודו בכר
עו''ד זאב פרל / צילום: דודו בכר

משבר ההייטק נראה כעובדה מוגמרת. חברות מתקשות לגייס, וחלקן נסגרות, מפטרות עובדים או סוגרות שלוחות בישראל. אחת מפירמות עורכי הדין שנמצאות ברקע ומשרתות את הסטארט-אפים כבר שנים היא פרל כהן צדק לצר ברץ.

הפירמה הבינלאומית, שכוללת משרדים בישראל, בארה"ב ובבריטניה, מונה כ-200 עורכי דין ועורכי פטנטים - רובם בישראל. מי שהקים לפני 20 שנה את הסניף הניו יורקי הוא עו"ד זאב פרל, השותף המנהל של הפירמה. בראיון לגלובס מספר פרל, שמשרדו מלווה חברות טכנולוגיה מרגע ההקמה, מה דעתו על משבר ההייטק הנוכחי והאם הוא מחלחל לעורכי הדין, מתאר את השוני בין עורכי הדין בישראל לבין ארה"ב, ומסביר כיצד מנהלים משרד גדול ממרחק של אלפי קילומטרים.

"בינתיים זה משברון ולא משבר", כך מגדיר פרל את המצב בהייטק. "אנחנו לא רואים שינוי בכמות העבודה, בפטנטים ובליטיגציה. רואים יותר זהירות של החברות, ואולי זה טוב".

לשאלתנו בנוגע לדמיון למשברי 2000 ו-2008, פרל משיב כי "ב־2000 הייתה התרסקות טוטאלית, ב-2008 חשבנו שכל המערכת קורסת. אולי אנחנו על פי תהום ועוד לא נפלנו, אבל אולי התהום תהיה שלולית - ונפילה של חצי מטר".

איך משפיע המשבר על עורכי הדין? הוא מסביר כי בתחום הקניין הרוחני פחות מרגישים את הזעזועים. "חברות גדולות חייבות להגן על הפיתוחים והן חושבות בסקאלה של 10-20 שנה". לדבריו, "במצב שחברה מתקשה לגייס, היא עדיין מבקשת את הליווי המשפטי. לא חושב שיש פחות עבודה, אולי יש יותר עבודה על כל עסקה".

עברו לעבודה מרחוק עוד לפני פרוץ הקורונה

פרל מספר על שורת הבדלים בין העיסוק בעריכת דין בארץ לבין ניו יורק. הוא מציין פער אדיר בעלויות, כאשר הליך משפטי בארה"ב עולה פי עשרה מבישראל. ההבדלים באים לידי ביטוי לא רק בעלויות, אלא גם באופי העבודה.

כך למשל, במשרד פרל החלו לעבוד מהבית עוד לפני משבר הקורונה "העברנו את כל המשרד לענן. זה לא המצאה שלנו, למדנו ממשרדים אמריקאים", אומר פרל. "מה קרה אחרי שנגמרה תקופת הקורונה? כאן רואים פערים. בישראל חזרו למשרד, ובארה"ב לא חזרו. האם צריך להחזיר? זו שאלה אחרת".

הבדל נוסף שמציין פרל הוא אופן הייעוץ של עורכי הדין. "ישראלים הרבה יותר מעורבים ואכפתיים כשזה נוגע לביזנס של הלקוח. הלקוח בישראל מצפה גם לייעוץ שאפשר לקרוא לו סמי־עסקי. בארה"ב יש יותר הפרדה, הפוקוס הוא על הצד המשפטי נטו. בארץ, סטארט־אפיסט מצפה לייעוץ שלא קשור רק לכתיבת המסמך, אלא גם לפרמטרים עסקיים. זה לא שחור ולבן, אבל בארה"ב יש נטייה להיצמד לתפקיד כפי שמוגדר".

החל את דרכו בעולם המשפט לפני 28 שנים

פרל (60) החל את דרכו בעולם המשפט ב-1994, עם הצטרפותו למשרד שכיום הוא עומד בראשו. מאז, עבר המשרד כמה גלגולים. פרל כהן היא פירמה שכוללת שלוש שותפויות בישראל, בארה"ב ובאנגליה אשר פועלות יחד בקשת תחומים רחבה. החל מקניין רוחני וטכנולוגיה, ועד שוק ההון תשתיות ומיסוי. בין השותפים: מרק כהן, דורון לצר, יעל ברץ, בנימין ברץ ודור כהן צדק.

בעקבות משבר ההייטק ב-2000, המשרד עבר לעבוד במודל "קרוס־בורדר" (חוצה גבול), וב-2013 התמזג עם משרד ברץ - צעד שהגדיל אותו ב־50%. במהלך השנים גויסו עורכי דין שהרחיבו את תחומי העיסוק, כאשר בשנה האחרונה הצטרפו ארבעה עורכי דין ממשרד איתן מהולל שנסגר, וכן עורכי דין המתמחים במסים וברפואה.

בין לקוחות המשרד ניתן למצוא את חברת מערכות התקשורת Telit, חברת המחשוב NICE; ורילי (Verily), חברה בת של אלפאבית העוסקת בתחום הבריאות; חברת האנרגיה הירוקה פינרגי; גוגל; וכן, אוניברסיטת UCLA.

המשרד עבר אשתקד לבניין חדש בטיימס סקוור, ומנהל מאבקים משפטיים בניו יורק. המשרד ייצג השנה בהצלחה את Telit מול פיליפס שניסתה למנוע יבוא לארה"ב, במסגרת הליך ב-ITC (הרשות האמריקאית לסחר בינלאומי) ובבית המשפט בדלוואר; את חברת הטכנולוגיה אקטליס באחת מההנפקות הישראליות הבודדות בנאסד"ק; ואת סימפליפיי (Siemplify), שנרכשה על ידי גוגל תמורת מאות מיליוני דולרים.

"בישראל כבר פחות נאיבים בתחום הפטנטים"

פרל מתמחה בתחום הקניין הרוחני. בעבר, הוא התבטא כי חברות ישראליות לא יודעות להגן על הפטנטים. ואילו כעת, הוא אומר כי "חברות ישראליות לא נאיביות כפי שהיו כשהתחלתי. החברות למדו את חשיבות הצד האמריקאי. רוב המשרדים בישראל עובדים עם משרדים אמריקאים". פרל נמצא על קו ישראל־ארה"ב אחת לחודשיים לערך. שותפו עו"ד מרק כהן מתגורר בישראל ונוסע לארה"ב אחת לחודש, ולעיתים אף יותר מכך.

איך מנהלים משרד ממרחק של אלפי קילומטרים?
"הניהול הוא מבוזר. יש צוותי עבודה שבראש כל אחד מהם עומד שותף. קבוצת ההתייחסות של עו"ד במשרד היא קבוצת העבודה. עושים ישיבות שותפים אחת לשבועיים בזום. השדרה הניהולית יושבת בעיקר בארץ".

מתי הופכים לשותפים בפרל?
"אין לנו כללי ברזל. עו"ד של 7־8 שנים בהחלט בשל להיות שותף שכר. אז, הוא יוכל להתקדם, להיות שותף ברווחים, ובדרך כלל יותר מאוחר גם שותף אקוויטי בשדרת הבעלים".

על מגמת המיזוגים, אומר פרל כי אחת הבעיות המרכזיות היא ניגוד העניינים בין לקוחות אפשריים. "מסה קריטית זה חשוב. אני לא יודע איך משרדי הענק מתמודדים עם ניגודי העניינים. השבוע הפסדנו עסקה גדולה בגלל שאנחנו מייצגים את הצד השני בעניין אחר".

מה האתגר של משרדי עורכי הדין?
"גלובליות אמיתית. הלקוחות רוצים למכור בארה"ב. יש בישראל תפיסה מקומית מדי. במקום לפרוץ לעולם ולעשות את מה שנייס, אמדוקס וטבע עשו, שוק עריכת הדין הישראלי לא עושה את זה. רוב המשרדים עובדים עם משרדים אמריקאים".

עו"ד זאב פרל

אישי: בן 60, נשוי ואב לשלושה. גר בניו יורק.

מקצועי: מומחה בקניין רוחני, בעל תואר ראשון בגיאולוגיה וכימיה מהאוניברסיטה העברית, תואר שני בכימיה ממכון ויצמן, ותואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת ת"א.

עוד משהו: אוהב טבע וים.

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל