גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוגג הלך, אברמוב בא, ובית"ר כבר הפכה את שעון החול לחילופי הבעלות הבאים

ברק אברמוב הוא הבעלים השישי של בית"ר מאז שנת 2000, ואין שום דרך לחשוב שהפעם זה יהיה אחרת ● מודל הבעלות על קבוצת כדורגל בישראל הוא בעייתי, למועדונים אין נכסים ממשיים, והלחץ של אוהדים להתחזק ולהצליח דוחק את הבעלים לקצה ולקריסה הבאה

משה חוגג / צילום: יונתן בלום
משה חוגג / צילום: יונתן בלום

גד זאבי, מאיר פניג'ל, ששון שם טוב ומאיר לוי, ארקדי גאידמק, אלי טביב, משה חוגג, ועכשיו - ברק אברמוב. כל אלו החזיקו בבית"ר ירושלים מאז שנת 2000. בדומה לעסקאות הקודמות, גם להעברת הבעלות על בית"ר השבוע לידי אברמוב יש סוף ידוע מראש. מרגע שהושלמה העסקה, בית"ר כבר מחשבת את קיצה לאחור. זה יקרה שוב ב-2023, אולי ב-2024. מסיבת עיתונאים תתקיים עוד פעם, ובית"ר תתגלגל אל "איש העסקים" הבא שיבטיח להחזיר אותה לגדולה.

לבעלות על קבוצת כדורגל ישראלית אין היגיון כלכלי. להבדיל מיעקב שחר, מיטש גולדהאר ואלונה ברקת, שלהם יש איתנות פיננסית שמאפשרת להשקיע מכיסם מדי עונה - הכניסה לבעלות אצל כל האחרים טומנת בחובה מניע לא ברור. אותו מניע עלום גורר אותם ביום מן הימים להחלטה שהגיע הזמן להחזיק קבוצת כדורגל, או יותר גרוע - לדלג מבעלות של קבוצה אחת לאחרת.

מאחר שמדובר תמיד ב"אנשי עסקים", מושג שאמור לתת איזו תדמית של אנשים ממולחים אבל הפך בתקשורת הספורט לתיאור רחב, שכולל כל סוחר במטבעות דיגיטליים, בעל מסעדה, או מי שהיה שכיר בבנק - תמוהה הכניסה לכדורגל. בעיקר כי החוקים החלים על קבוצת כדורגל בישראל לא מאפשרים, אלא במקרים נדירים, להוציא אגורה מהמועדון בצורת רווח. כלומר, הכניסה היא חד-כיוונית לעסק שמפסידים ממנו כסף.

מנגנוני ההגנה קורסים ברגע האמת בכל פעם

הבעלות וההחזקה בקבוצת כדורגל בישראל נעשות תחת מנגנונים רגולטוריים שלא קיימים בעסקים אחרים, ואמורים לשמור על המועדון מפני התמוטטות ועל האוהדים ממפח נפש. זה נשמע מרשים, מוקפד יותר, אלמלא המנגנונים הללו לא היו קורסים ברגע האמת בכל פעם מחדש.

למשל, הגוף שאמור למנוע כניסה בעייתית לבעלות על קבוצת כדורגל בישראל - הוועדה להעברת זכויות. גוף שהוקם על מנת לבחון אם לאדם יש יכולת פיננסית לעמוד בנטל הבעלות ולוודא כי אין לו מניעים נסתרים. אולם, הלכה למעשה אין לוועדה הזו יכולת לדעת מהם המניעים הללו ומהו טווח האמידות. את ההסתבכויות הפיננסיות או עבירות על החוק, לכאורה, הם מגלים פחות או יותר במקביל לכתבות בתקשורת.

גם לבקרה התקציבית, הרגולטור הפיננסי, אין באמת יכולת לזהות מה יקרה לבעלים שהיום יש לו ובן רגע אין לו. שיטת הערבויות, שמחייבת אנשי עסקים להעמיד ערבויות אישיות על תקציב המועדון, אולי מסייעת לתשלום משכורות, אבל לא הוכיחה את עצמה בעת קריסה. זה לא עזר בעבר לאמיר כבירי בהפועל תל אביב, ולא סייע לבית"ר כיום. אולי אפילו להיפך, העמדת ערבויות אישיות על כל שקל התבררה ככזו שדוחקת את הבעלים לקצה, לחפש מאיפה להביא כסף במטרה שלא ימומשו הערבויות.

הניסיון לקנות זמן באמצעות הנשמה מלאכותית לא הוביל מעולם לשום דבר טוב. אף על פי כן, במהלך המאמצים להעמיד את בית"ר על הרגליים נשלף תרגיל מוכר - משכון הכנסות עתידיות לטובת ההווה. הכוונה הייתה לקבל את כספי זכויות השידור העתידיות כבר עכשיו לטובת העמדת תקציב. לבסוף, מי שהתחייבה לפי הדיווחים לשים את הכסף העתידי המובטח למועדון היא עיריית ירושלים. בהפועל ת"א עשו זאת בעבר עם משרד הכרטיסים "לאן" עבור הכנסות ממכירות עתידיות. עם זאת, זה לא הוביל לשום מקום - והפועל כידוע הגיעה לפירוק.

בית"ר מתחילה את עידן אברמוב כשחלק מההכנסות העתידיות ממושכנות לעונה הזאת, וחלק ניכר מהתקציב העונה מופנה לתשלום חובות. לכן, נשאלות השאלות כיצד ישולמו החובות אם בכל שנה נוצרים עוד חובות? ואיזו בית"ר ימצא אברמוב שלא מצאו קודמיו?

פערי תפיסה בין "מועדון גדול" לבין המציאות

בית"ר חיה על הפער בין איך שהיא תופסת את עצמה בתור "מועדון גדול" לבין מה שהיא בפועל. היא תופסת את עצמה כקבוצה שצריכה להעמיד תקציב של 40, 50 או 60 מיליון שקל, אף שבפועל היא מועדון של לכל היותר 25-30 מיליון שקל. האוהדים אחראים להנצחת נרטיב המועדון הגדול, תוך שהבעלים מתכופפים. כשגאידמק, ששפך מאות מיליוני שקלים מכיסו, העז לסגור לבית"ר את הברז ולהעמיד תקציב נמוך - הוא סולק ברגע. גם עכשיו האוהדים לא יתנו לאברמוב להפוך את המועדון לצנוע, לחסוך בשחקנים ומשכורות על חשבונם.

להבדיל ממכבי פתח תקווה, מכבי נתניה או מ.ס אשדוד, בית"ר לא מצליחה לייצר שחקנים ולמכור אותם. יש לה בסיס מנויים קטן מאוד יחסית למועדון גדול, ואין לה שום נכסים מניבים - האצטדיון לא שלה, מגרש האימונים לא שלה, אין לה הופעות באירופה שמכניסות כסף, אין לה בעצם כלום. היא מתחננת לעירייה, ומנסה "לשנורר" מכאן ומשם.

איך יוצאים מהלופ הזה? לפעמים צריך פשוט לבנות מההתחלה, לנקות, להשאיר אדמה חרוכה. אפשר לתת את המקרה של ריינג'רס הסקוטית, מועדון "קצת" יותר גדול מבית"ר, שהגיע לפירוק ונאלץ להתחיל מחדש. אבל עם הקהל הזה ושרשרת הבעלויות הכושלת שלא מתרחשת סתם, יהיה נאיבי לחשוב כי ריסטרט כזה יעבור גם בבית"ר.

כמה בכלל שווה מועדון ספורט בישראל?

גם כניסתו של אברמוב לבית"ר לוותה במשא ומתן למכירת המועדון. עניין המחיר הוא מגוחך כי כמה בכלל שווה מועדון כדורגל או כדורסל בישראל? להבדיל ממועדונים בחו"ל, למועדוני כדורגל בישראל כמעט תמיד אין ולו נכס אחד. האצטדיונים הם בבעלות העיריות, מגרשי האימונים מושכרים או ניתנים גם הם לשימוש עבור מחיר מסויים על ידי העירייה, וכן למועדונים אין שטחי מסחר שלהם. מעבר לכך, הפוטנציאל המסחרי הוא אפסי, שלא לדבר על פוטנציאל לרווח.

הבעלים הנכנס, ברק אברמוב / צילום: שלומי יוסף

במבט של שנים קדימה, אין אף מועדון שהצליח להיות ברייק-איבן מהכנסות טבעיות (מכירת כרטיסים, זכויות שידור, מענקים ממשחקים באירופה וכו'). חלק מהמועדונים, כך לפי הדוחות הכספיים, נשענו על בעלים שהזרימו במקרים מסוימים 30 מיליון שקל ויותר בעונה אחת.

המושג האמורפי של הבעלים: מוניטין המועדון

אז מהו אותו השווי בעצם? חלק מהבעלים משקפים בשווי המכירה את המוניטין של המועדון - מושג אמורפי שלא שווה שקל במועדון כדורגל בישראל. אך בסופו של יום, מאחר שאי אפשר להוציא כסף ממועדון שמפסיד, השווי בא לשקף במו"מ את הסכום שהבעלים השקיעו במועדון לאורך שנים, או לפחות חלק ממנו.

הם דואגים אמנם לספר כמה השקיעו בכל שנה, אבל בצד השני ממהרים לרשום את ההשקעה הזאת כשטר הון - שורה קטנה שמופיעה בדוח השנתי ותמיד תזכיר כי מדובר בסך הכל בסוג של הלוואה שהעמידו למועדון ולא בהשקעה אמיתית. וכשיגיע הרוכש - השורה הזאת תהיה הבסיס למחיר המועדון.

במילים אחרות: המועדון שווה אפס. הוא תרנגולת שלא תטיל במהלך חייה אפילו ביצה אחת, אולם אם הבעלים של המועדון ימצא את מי שישלם על הנזקים שלהם גרם - הוא ישחרר אותו לפראייר הבא.

עוד כתבות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; הין ירד לשפל חדש

הניקיי עולה ב-0.9% ● הין בשפל של 34 שנים, חצה את רף ה-160 ין לדולר ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך גם השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"